16 Utca

  • Írta: pipi
  • 2006. július 8.
A már kissé öregecske Bruce Willis korának megfelelő szerepet kapott Richard Donner legújabb filmjében, a 16 Utcában.


Olybá tűnik Bruce Willis fejében még nem fordult meg a visszavonulás gondolata, mivel teljes erővel és odaadással veti bele magát az újabbnál újabb filmek forgatásaiba, ami nagyon dicséretes tett részéről, tekintve, hogy már nem tinédzser korú. Még a hatalmas sikert aratott Die Hard sorozat negyedik részének főszerepét sem bízhatták másra, így ismét viszontláthatjuk Willist, az atlétában feszítő John Mclane szerepében. Manapság szinte már-már tendenciává válik ez a fajta hozzáállás az idősödő akciófilm sztárok részéről, így például Sylvester Stallone sem érzi magát túl öregnek ahhoz, hogy kiengedje kezei közül a Rambo 4 főszerepét és ne felejtsük el Arnold Schwarzenegger Terminátor 3 című eksönmúviját sem. Nincs tehát mit tenni a legendás akciófilmek főszereplői jönnek, látnak és győznek. Vagy mégsem? Ezt inkább mindenki maga döntse el, de most had ejtsek pár szót aktuális filmünkről, a 16 utcáról.


A történet egy kiégett nyomozóról Jack Mosley-ról (Bruce Willis) szól, aki olyannyira depressziós, hogy szinte már semmi és senki nem érdekli azon kívül, hogy hazamenjen és legurítson egy pár sört, lekísérve azt néhány deci whiskyvel (vagy fordítva). Igen, jól gondoljátok Jack Mosley egy az élet által végtelenségig meggyötört depressziós zsaru, akit már a kollégái sem néznek semmibe vénsége és alkoholizmusa miatt. Mint tudjuk az alkesz nyomozó szerepe nem áll messze Bruce Willis-től, ugyanis már láttuk őt hasonló szerepkörben, mégpedig a Drágán add az életed trilógia részeiben. Nem kellett tehát sokat gyakorolnia, a cél adott volt, már csak meg kellett valósítania.


Kicsit unalmas lenne azonban, ha a 16 utcában Jack Mosley nyomozónak nem lenne más dolga, mint piti lopások és egyéb más említést nem érdemlő ügyek felgöngyölítése, két sör legurítása közben. Így egy szép napon detektívünk azt a feladatot kapja, hogy egy koronatanút Eddie Bunkert (aki mellesleg bűnöző) szállítson el a helyi fogdából a 16 háztömbnyire levő bíróságra, ahol tanúskodnia kell pár rendőr ellen, akik súlyos bűncselekményt követtek el. Ám úton a bíróságra a nyomozót és tanúját fegyveresek támadják meg és kiderül, hogy ez a tanú mégsem olyan jelentéktelen személy, mint ahogy azt Mosley gondolta. Továbbá fény derül arra is, hogy nem az alkaida akarta megölni a koronatanút, hanem Mosley munkatársai, azok a rendőrök, akiket beköpött volna ez az Eddie gyerek. A nyomozónak tehát nem lenne más dolga, mint szemethunynia az egész ügy fölött és hagyni, hogy társai valamely előre kitalált ürüggyel kinyúvasszák a tanút, majd folytassák nélkülözhetetlen munkájukat a köz védelmében, mintha mi sem történt volna. Mosley-ban ekkor felszínre kerül a becsületesség, amelyet egész életében távolról elkerült, viszont most mégis úgy érzi érdemes a nemes cél érdekében küzdenie és legalább az életében egyszer szembeszállnia korrupt kollégáival, hogy megmentse ennek a szerencsétlen flótásnak az életét. A gond már csak az, hogy ő és a tanú 16 háztömbnyi távolságra vannak a bíróságtól, amely ez esetben leküzdhetetlen távolságot jelent számukra, mivel egy egész hadsereg akarja kicsinálni őket. A kiinduló sztori tehát adott, a további fejlemények kiderítéséhez már csak meg kell tekintenetek a 16 utcát. És hogy érdemes-e?


Őszintén megmondom nekem tetszett a történet és nagyon jó kis film kerekedett ebből az egészből, így bátran ajánlhatom mindenkinek, hogy nézze meg. A színészek jól játszanak, Bruce Willis szereplése sem okoz csalódást és az „egyéb” elemekre, effektekre sem lehet semmi panasz. A kitűnő rendezés, a jól megírt forgatókönyv és a kiváló színészek tehát egy jó akciófilmet eredményeztek, amely nem okozhat csalódást egyetlen Willis rajongónak sem.


Műfaj: amerikai akciófilm
Hazai mozipremier: 2006. július 13.
Időtartam: 101 perc
Imdb értékelés: 6.6/10
Rendezte: Richard Donner
Írta: Richard Wenk
Főszereplők: Bruce Willis, Mos Def, David Morse

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...