Távkapcs

  • Írta: pipi
  • 2006. augusztus 30.
Adam Sandler legújabb filmje egy olyan világba repít el minket, ahol az emberek egy univerzális távirányító segítségével irányíthatják mindennapi életüket épp úgy, mint egy DVD filmet. De biztos, hogy ilyen világot akarunk magunknak?
A film alapötlete egy elég furcsa eseménysorozat folyamán jött létre, amikor is Steven Koren forgatókönyvíró egy a barátnőjével folytatott veszekedés során annyira feldühödött, hogy a tv távirányítójával próbálta elnémítani párját, aki hangosan osztotta az észt neki. Ekkor merült fel benne az ötlet, mi lenne ha minden ember egy távirányító segítségével filmszerűen nézhetné és élhetné végig életét, tetszés szerint előre és hátra tekergetve, vagy éppen bármelyik időpillanatban megállítva azt. Ez tehát a hivatalos verzió, de persze ettől függetlenül még nem biztos, hogy pont így történt minden, csak így sokkal hollywoodiasabbnak hat ez az egész forgatókönyves sztori, megadva ezzel az egész film alaphangulatát. És most lássuk tehát miről is szól valójában a Távkapcs.


A történet úgy kezdődik, mint megannyi film. Egy átlagos amerikai család mindennapi életébe csöppenünk bele, ahol az apa, Michael (Adam Sandler) és jószívű, csinos felesége Donna (Kate Beckinsale), valamint két kisgyermekük boldogan élnének, amíg meg nem halnak, ám Michael, aki mellesleg építész, nem elégedett anyagi helyzetükkel, ezért egyre több időt tölt a munkájával, elhanyagolva ezáltal szeretett családját. A bibi Michael főnökével van (David Hasselhoff), aki halálra dolgoztatja szegény beosztottját, anélkül, hogy előléptetné őt és bebiztosítaná ezzel Michael és kiccsaládja anyagi jólétét. Mondhatjuk tehát, hogy nehéz a munkásember élete, ami teljesen igaz ebben az esetben és totálisan leszívja a szerető családapa minden csepp energiáját, olyannyira, hogy még saját TV-jének távirányítóját sem találja a sok mindenféle ketyerét irányító távkapcsoló közül.


A kimerült családfő hihetetlen mód feldühödik ezen, ezért az éjszaka kellős közepén elrohan egy univerzális távirányítóért, amivel majd nyugodtan kezelheti a trubadúrládájukat egyéb fennakadás nélkül. Az egyik nagy bevásárlóközpontban talál is egy eldugott helyet ahol egy Einstein kinézetű fazon, Morty (Christopher Walken) felkínál neki egy olyan egyedi univerzális távirányítót, amit még senki nem használt, sőt ezen kapcsolót ingyé ajánlja föl Michael-nek, de csak azzal a feltétellel, hogy soha nem viheti vissza azt. A visszautasíthatatlan ajánlatnak természetesen Michael sem tud ellenállni, ezért elfogadva a nagylelkű felajánlást kitörő örömmel siet hazafelé, hogy kipróbálja ezt a csúcstechnikás távkapcsolót. És láss csodát a távirányító működik épp ahogy kell, viszont mint később kiderül nem kizárólag csak a TV-t irányítja, hanem mindent, ami Michael környezetében van, magyarán mondva a főhős egész univerzumát és életét. Szereplőnk nagy meglepődéssel és örömmel veszi tudomásul, hogy ezzel az irányítóval elnémíthatja a szomszédban ugató kutyát, vagy átlépheti a veszekedéseket a feleségével, továbbá bármerre tekerhet előre vagy hátra, egész élete filmjében. A gond már csak az, hogy az univerzális távkapcsoló kezdi függetleníteni magát gazdája akaratától, nagy galibát okozva ezzel felhasználója számára.


Az értékelés mint mindig, most is a végére maradt, ami jelen esetben elég pozitív, végignézve a Távkapcs című filmecskét. Habár a sztori nem túl eredeti és elsőre elég nagy badarságnak tűnik, a kitűnő rendezés és az elismert világsztárok, mint Adam Sandler és Kate Beckinsale egy teljesen korrekt és mókás alkotást eredményeztek, olyannyira, hogy még tanulsága is van a történetnek. Aki kíváncsi ezen tanulságra az menjen el a moziba augusztus 31.-én és tekintse meg eme vicces, ám olykor elgondolkodtató filmet.


Műfaj: amerikai vígjáték
Időtartam: 98 perc
IMDB értékelés: 6.9/10
Sajátétékelés: 8/10
Hazai mozipremier: 2006. augusztus 31.
Szereplők: Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken, Sean Austin, David Hasselhoff
Rendező: Frank Coraci
Forgatókönyv: Tim Herlihy, Steve Koren, Mark O'Keefe, és Adam Sandler
Operatőr: Dean Semler
Zene: Rupert Gregson-Williams

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...