Gamer

  • Írta: Daks
  • 2006. október 1.
A Gamekapocs szokásaitól eltérően most nem egy friss mozifilm ismertetője kerül publikálásra, hanem egy 2001-es TV filmé, melyet most először mutattak be itt Magyarországon.

Frankón bevalljuk már most a cikk elején, hogy a Gamer című francia szuperprodukció egy sort sem érdemelne meg nálunk, ha nem a videojátékokról és nem egy megszállott gamerről szólna. A két filléres történet a következő: Tony (Saïd Taghmaoui) egy tanulatlan és semmirekellő gazember, a maffia egyik verőlegénye, emellett megszállott Playstation 2 rajongó. A sitten volt ideje elgondolkozni az életén, míg az OPM-et (Official Playstation Magazine-t) lapozgatta és rájött, hogy ő ki akar törni a csóró gengszterek világából, szeretne nagyot alkotni, szeretne csinálni egy olyan játékot, amivel beírja magát a történelembe és degeszre tömi a zsebét. Tony „saját Tomb Raider-e” - a Játék, nagy J-vel az elején. Az egyetlen gáz, hogy még életében nem programozott le még egy számlázó progit sem...


Miután Tony kijut a sittről, ismét a maffiózók között találja magát. Társával megcsinálják az utolsó behajtást, majd bejelenti a főnöknek, hogy lelép és nem dolgozik tovább, számára ők már nem a családja és ha bejön az új üzlete, akkor megadja a tartozását is. Angyalarcú barátnője, Nina (Camille De Pazzis) és a börtönben telerajzolt-telejegyzetelt füzete társaságában Tony elmegy az E3-ra, hogy kiadót és egyben szponzort szerezzen a „minden eddigit kenterbe verő” ötletének. Standról-standra mászkálva házal a terveivel, míg végül a híres-neves fantáziacég, a „Gamestart” hajlandó őt meghallgatni, sőt még vevő is az ekkor sűrű titokfelhőcskével körbevett játékára. Az egyetlen gond, hogy demót kérnek. Jövő hétre.


Ez eddig gamer tündérmese volt, most azonban jöjjön az egész sztorit és Tony életét is elrontó cselekmény. A Gamestart fejese, a negyvenes éveit taposó, ám minden kétséget kizáróan jó bőrben lévő Valérie Fisher (Arielle Dombasle) csúnyán átvágja Tony-t, akivel egy gyors menet előtt aláíratja a fiú minden részesedéséről lemondó szerződést. Tony kemény srác, ezért ezt nem hagyja annyiban. Elhatározza, hogy ő csak azért is megcsinálja a játékot nevez vele a következő E3-on, hogy kenterbe verhesse Valerie-t és bandáját. Egy volt osztálytársával és egy perverz animátor haverjával hárman nekiülnek, hogy megírják a játékot, mellyel majd bankot fognak robbantani.


A film fő történeti szála nagyjából ennyi is lett volna, ennél többet nem szeretnénk elárulni sem a cselekményből, sem a kibontakozásból. A kettes számot viselő országos kereskedelmi televízió szeptember utolsó szerdájának éjjelén adta le eme francia remeket, ami már csak azért is dühítő, mert hajnali 3-kor, a film végén egyetlen komment jut eszünkbe: „Már megin’ jól elkúrtuk az éjszakát. Reggel tuti az elalvás.” Jó pontot érdemel a film hangulata, ugyanis az tele van mindazon elemekkel, ami egy gamer életét teljessé teszi. Hegyekben álló másolt DVD-k, hideg pizza, rengeteg sör, meztelen csajok és a programozásra kijelölt pincehelység TV-jén látható non-stop pornófilm. Érdekességként itt az idő megemlíteni, hogy Tony tipik gamer lévén sokszor a valóságot is videojátékként látja, így például új társaságban mindenkit úgy mér fel, mintha a Terminátoréhoz hasonló elemző computer lenne az agyában, autós üldözéskor pedig úgy gondolkozik, mintha a Need for Speed-et taposná.


Most, hogy teljesen körbejártuk ezt a gamer szemmel nevetséges, nem gamer szemmel nézve pedig ciki filmet, vessünk egy pillantást a szereplőkre és az összhatásra. A main character rengeteg átfedést mutat Luc Besson Taxi-jának Émilien névre hallgató másodszereplőjére. Tony még külsőre is hasonlít rá egy picikét, amúgy ő is törtető, esetlen, béna, élete pedig teljesen kilátástalan, sosem jut egyről a kettőre. Nina egy átlag gamer tökéletes barátnője, ő gyönyörű, szerelmes és maximálisan tud tolerálni mindent. A színészek összjátéka hagy némi kivetnivalót maga után - gyakorlatilag mindenki túljátssza a szerepét, így nem csak a pocsék forgatókönyv az, ami botrányosan rosszá teszi a filmet. A színvilág egy picit eltér az átlagtól, ezzel pozitív irányba megdobva a történet által teljesen elrontott és a hardcore gamer elemekkel egy kicsit megmentett hangulatot. Ja, és hogy milyen is a Tony által megálmodott csúcsszuper új játék, ami alapjaiban rengeti meg az ipart? Megtudhatjátok, ha a Csiga2 megismétli a filmet, esetleg ha összefuttok egy kópiával a hipermarket 990-es osztályán.


Műfaj: Francia TV film
Rendezte: Patrick Levy
Szereplők: Saïd Taghmaoui, Camille De Pazzis, Alexis Loret, Bruno Salomone
Forgatókönyv: Daive Cohen, Patrick Levy
Játékidő: 92 perc
IMDB értékelés: 3.7/10
Saját értékelés: 4/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...