Kapitány és Katona

  • Írta: Shifty
  • 2004. május 18.
Történetünk a 19. század elején játszódik, pontosabban 1912-ben. Jack „Lucky” Aubrey kapitány azt a feladatot kapja az angol felsőbb vezetéstől, hogy az örök rivális franciák egyik leghíresebb és legütőképesebb hajóját, az Acheront pusztítsák el.

Rendezte: Peter Weir

Szereplők: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd, James D'arcy, Lee Ingleby, George Innes

 

Történetünk a 19. század elején játszódik, pontosabban 1912-ben.  Jack „Lucky” Aubrey kapitány azt a feladatot kapja az angol felsőbb vezetéstől, hogy az örök rivális franciák egyik leghíresebb és legütőképesebb hajóját, az Acheront pusztítsák el. A „cél érdekében mindent” típusú filmről van szó, amibe a küzdeni akarás a kitartás a fő mozgató rúgó. A film kezdése is komoly csatáról tanúskodik, ami majd a film végén teljesedik ki. A kezdő sorokban egyértelműen fény derül arra a tényre, hogy a HMS Surprise sokkal lassabb és gyengébb hajó vetélytársánál. Komoly „sebeket” szerez a hajó, de a legénység a kapitánnyal az élen nem adják fel. Olyan helyszínekre varázsol minket a film, mint például a brazil partok és környéke, valamint a Galapagos-szigetek.

 

Hogy mennyire komolyan vette a forgatást a rendező, Peter Weir azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Mexikóban egy valódi hajót építettek, valamint egy másikat felújítottak, emellett igazi viharokat vettek fel a stáb tagjai. Valljuk meg őszintén, ezek után felmerül bennem a kérdés, miért csak két Oscar-t kapott a film?

 

A jellemek megformálása sem utolsó, mely az így is kitűnő történet kivitelezéséhez elengedhetetlen. Russel Crowe főszereplésével játszódik a film, aki a Gladiátorban már bizonyított és itt sem okoz csalódást. A rendező kitűnően adja vissza a kor hangulatát. A legénység minden egyes tagja kitett magáért. A jellemek közül talán a hajóorvos Paul Bettany lóg ki, aki valami miatt nem képviseli azt a nyers, küzdeni akaró embert. Ő inkább saját céljait tekinti szem előtt,éppen ezért ő révén jutunk el majd a Galapgos-szigetekre.

 

A film alapját a Patrick O’Brian által írt bestseller adja. Ezúton jegyezném meg, hogy a könyvben szerepel még egy célpont, egy amerikai fregatt, de ez elég bután adta volna magát a filmben.

 

Összeségében a 128 perc alatt egyszer sem tud unatkozni az ember. Mindig történik valami a filmben, igaz ez a csapongó eseményvezetés a végén kicsit vontatottá válik, de valamiért mégsem megy a film rovására. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akik meg rajonganak a kalandfilmek iránt, azoknak meg kötelező.

 

Extrák:

  • DOLBY DIGITAL 5.1 MAGYAR SZINKRON!
  • interaktív menü
  • közvetlen jelenetválasztás
  • elsõ pillantás az Én, a robot címû film forgatásába

Kép:

anamorf 2.35:1 szélesvásznú, PAL

Hang:

angol: Dolby Digital 5.1 és Digital Surround
magyar: Dolby Digital 5.1

Feliratok:

magyar, angol, finn, izlandi, norvég, svéd

Játékidõ:

kb. 133 perc

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...