Cukorfalat

  • Írta: pipi
  • 2006. október 19.
David Slade legújabb filmjében, a Cukorfalatban új értelmet nyer az internetes ismerkedés, amely mint már sokszor kiderült, olykor akár komoly veszélyekkel is járhat.

Gondolom sokan elmélkedtek már ezen az interneten chatelős, ismerkedős témán és talán páraknak az is átfutott a fején, hogy mi történik ha a kiszemelt internetes chatpartnerünk, akit már hetek, vagy hónapok óta ismerünk nem éppen oly célból ismerkedik velünk, mint mi azt feltételeznénk. Egyszóval nem minden arany ami fénylik alapon azt is feltételezhetnénk beszélőpartnerünkről, hogy felettébb gonosz szándékkal közeledik felénk, amit persze sokan nem vesznek figyelembe, mivel általában ilyen ijesztő jelenetekkel csak a tv-ben vagy a filmvásznakon találkozhatunk. David Higgins producer ezen a vonalon indult el a Cukrofalat estében, ugyanis olyan eseményekről olvasott az újságokban, ahol Japán kiskorú iskolás lányok estek áldozatul egy interneten ismerkedő pedofil férfinak. A Hard Candy tehát e szálat követve egy egészen érdekes oldalról mutatja be a néző számára ezt a nem kimondottan szívderítő témát.


A film két főszereplője egy fiatal kanadai színésznő Ellen Page és a mind mozivásznakon, mind pedig a színházakban elismertséget szerző Patrick Wilson. Rajtuk kívül szinte mással nem is nagyon találkozunk a történet folyamán, egy-két mellékszereplőt kivéve. Ellen Page fiatal korához méltóan egy Haylay nevű 14 éves kamaszlányt játszik, aki a film elején chaten ismerkedik egy pasival, aki nem más, mint a 32 éves Jeff (Patrick Wilson), foglalkozását tekintve pedig fényképész. A korkülönbség elég szembetűnő, ám ennek ellenére megbeszélnek egy találkát a közeli kávézóban. Haylay meglepően felnőttesen viselkedik tinédzser létére, így Jeff hamar megkedveli a hetyke lányt. Szó szót követ és hamar eljutnak addig a pontig, amikor Hayley beül Jeff kocsijába azon felindulásból, hogy közelebbről szemügyre vegye a sármos fényképész lakását. A házba belépvén kiderül, Jeff fiatal lányok lenge öltözékben történő fotózásával keresi kenyerét, ami mellesleg Hayley-t különösebben nem zavarja. Ezután előkerülnek az alkoholos üvegek és kezdetét veszi az önfeledt italozás, majd a következő percben Jeff már Hayleyt fotózza, aki a kanapén ugrálva próbál pózolni a kamerának. Ekkor komoly fordulat következik be az eseményekben, ugyanis Jeff hirtelen ájultan esik össze és miután feleszmél már egy székhez kötözve ül az egyik szobában. A fiatal és kedves kislányból egy szempillantás alatt érett nő válik, aki számonkéri Jeffet, mit akart vele tenni, miután jól leitatta. Úgy tűnik tehát az üldözőből üldözött lett és a jámbor Hayley-ből előbújt a gonosz, aki bosszút szeretne állni mindazokért a lányokért, akik hasonló cipőben jártak és járnak szerte a világban. A thriller további része egyelőre maradjon titok, de elárulhatom nagy meglepetések várnak még arra, aki rászánja magát, hogy végignézze a Cukorfalatot.


A Hard Candy-t a 2005-ös Sundance fesztiválon mutatták be először, ahol heves vitát váltott ki a nézők körében a film végkimenetelét és a szereplők bűnösségét illetően. De voltaképp ezt szerették volna elérni a rendezők, így mondhatni tökéletes munkát végeztek, mivel a mozikból hazafelé csordogáló emberkék egy ideig csak a filmről beszéltek.


Értékelésként annyi mondható el, hogy véleményem szerint senki nem fog csalódni a Hard Candy-ben, mert habár nem ez az első ilyen témájú alkotás, viszont felettébb fordulatos valamint izgalmas és a végén tényleg benne marad az a fajta érzés az emberben, hogy ki-ki maga gondolhatja hozzá saját véleményét.

Műfaj: amerikai thriller
Imdb értékelés: 6.9/10
Időtartam: 103 perc
Hazai mozipremier: 2006. szeptember 21.
Főszereplők: Patrick Wilson, Ellen Page
Rendezte: David Slade
Írta: Brian Nelson


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...