Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika

„Jagshemash, I like you! Do you like me?” – kezdhetné ezzel saját filmjének bemutatását Borat. A karakter az angol komikus-színész Sacha Baron Cohen egyik alteregója a fehér wannabe gangsta rapper Ali G és az osztrák homoszexuális divatriporter Bruno mellett.
Baron Cohennek miután befejezte tanulmányait a cambridge-i egyetemen történelem szakon, sokáig nem sok köze volt a színészkedéshez. Kisebb szerepek után a nagy siker 1998-ban következett be, amikor kitalálta Ali G-t és showját a Da Ali G Show-t, ami hazánkban is ment egy ideig az egyik zenei csatornán. Angliában nagy sikert aratott, mely elsősorban Ali G-nek volt köszönhető, aki öltözködésével, beszédével, viselkedésével a híres rapperekhez akar hasonlítani, de próbálkozásai hatalmas öngólok. A showba (inkább Angliában) neves vendégeket hív meg és idióta kérdésekkel, beteg poénokkal bombázza őket. A műsoraiban sokszor feltűnt a már említett Bruno, akit szintén ő alakít. Bruno, mint egy osztrák zenei-divat csatorna tarajos frizurájú, „sexy” feliratú, testhez simuló ruhát viselő riportere látogat el különféle helyszínekre és ott nem megrendezett szituációkban teszi magát nevetségessé, vagy éppenséggel kelt botrányt.


Brunohoz hasonlóan jelent meg Borat karaktere is az un. Borat’s Guide to Britain sorozatban. Borat egy kazahsztáni csatorna riportere és a kazahok részére készít egy műsort, melyben Angliát mutatja be (a későbbi Da Ali G Showban pedig az USA-t). Borat különlegessége abban rejlik, hogy egy kopott öltönyt hord (amit egyébként Baron Cohen egyszer sem mosott ki, így téve még realisztikusabbá a figuráját), nagy ódivatú frizurát és bajuszt visel (melyek eredetiek). Borat kissé nehézkes felfogású, ráadásul az angol nyelvet sem beszéli tökéletesen, így mindent félreért. A riportjai közben kiderül, hogy utálja a zsidókat és az üzbégeket csak úgy, mint minden jó kazah odahaza. Kazahsztán nemzeti sportját űzi, mely kutyára lövés, országában a nőket ketrecekben tartják, feleséget pedig vagy úgy szereznek, hogy leütik a nőt és egyszerűen hazaviszik, vagy a hölgy apjánál becserélik néhány gallon rovarirtó szerre. Borat büszkén dicsekszik Billoval, a degenerált testvérével, akit vasajtó mögött kell tartani, mert amit Isten megadott neki erőben, azt elvette tőle szellemi képességekben. Egy-egy pillanatban, pedig odasúgja riportalanyának: „a hugom negyedik legjobb prostituált egész Kazahsztánban” és hozzá kacsint egyet. Mint kiderül a kazahoknál nem ritka a vérfertőzés és a férfiak is bátran fogdossák egymást.


Borat mindig hatalmas csókokat ad a férfiak mindkét orcájára, mert náluk ez így szokás, ellenben a nőket lenézi és nem érti, hogy miért szavazhatnak Amerikában a nők is. Szemérmetlenül beszél szexuális kapcsolatairól, vagy mutogatja molett feleségéről készült erotikus fotóit („She’s niiiice!”). Ellátogat módos családokhoz, hogy megtanuljon illendően viselkedni az asztalnál, de miután visszatér a toalettről, részletesen elmeséli, hogy mit, és mekkorát csinált ott.


A poénok a rövid epizódok alatt hatalmas mennyiségben zúdulnak a nézőkre, akik nehezen bírják ki, hogy ne röhögjék könnyesre a szemüket. Baron Cohen sikere azonban nem abban van, hogy a rengeteg trágárságon nevetnek a nézők, hanem abban, ahogy erre egy kormányzó, egy feminista nő, vagy gazdag amerikai hogyan reagál. A legnagyszerűbb pedig, hogy Baron Cohen végig a szerepében marad és az áldozatok valóban elhiszik, hogy ő ilyen hülye. Csodás pillanatok, amikor a cowboyokkal teli country klubban elénekli velük közösen a „Lökd a zsidót a spájzba, az országom szabad lesz. Kapd el neki a szarvát és akkor nagy party lesz” refrénű nótát, vagy az amerikai lövész klubban elhiteti az ottani Osama Bin Laden képre gépfegyverrel lövöldöző emberrel, hogy Kazahsztánban a gonosz bűnözőkön lehet gyakorolni a lövészetet több lövész klubban is.


Baron Cohen ezúttal a népszerűvé vált Boratnak nagyfilmet is készített, melyet nemrégiben mutattak be külföldön és hatalmas sikert aratott az első adatok szerint. Nekem volt szerencsém megtekinteni, hamarosan a hazai mozik is vetíteni fogják. Mivel a megszokott rövid riportokból nem lehetett volna összehozni egy másfélórás mozit, így kénytelenek voltak kitalálni egy történetet. A film elején ezúttal megismerhetjük Borat Sagdiyev otthonát, Kazahsztánt és a kis falut, ahol családjával él. A kazah kormány felkéri Boratot, hogy utazzon producerével, Azamattal az Egyesült Államokba („US and A”) és készítsen dokumentumfilmet Kazahsztán számára, hogy elleshessék Amerika sikerének titkát. A film egyébként a mai mozikban igen ritkaságszámba menő áldokumentumfilm kategóriába sorolható, teljes címe pedig Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Mégsem megrendezett minden jelenet, hiszen az USA-ban Borat által forgatott riportok valódi átverések a régebbi rövid epizódokhoz hasonlóan. Amerika keleti partján kezdik a forgatást egészen addig, míg Borat egy este a hotel szobájában meg nem látja Pamela Anderson-t a Baywatch egyik részében. Azonnal beleszeret, hiszen Kazahsztánban nem látni ilyen szép nőket. Elindul hát keresztül Amerikán Los Angelesbe, hogy „betegye” Pamela legszentebb szentségébe. Közben persze mindenféle kalandba keveredik és azért a forgatásról sem feledkezik meg. A film végét nem árulom el, de Pamela Andersont valóban megkereste és nem kímélte (a Baywatch sztárja szintén nem volt beavatva).


A film egyébként a november 3-iai bemutató után rögtön az imdb 149. helyéig küzdte fel magát, a patináns Empire Magazin 5/5-nek értékelte, mint komédiát (viszonyítás képen az Amerikai Pite 4/5 volt), sokak szerint pedig nem kizárt az Oscar jelölés.


A saját véleményem, hogy természetesen miután láttam már az összes Da Ali G Show-ban lévő Borat epizódot nagyon vártam a filmet és nem is csalódtam. Valamivel azért mégis gyengébbnek éreztem, mint a régi rövid epizódokat, de talán ez azért lehetett, mert most történetet is építettek köré és ez elsőre furcsán hatott. A mozi után olvastam, hogy a film rendesen meg lett vágva, hiszen eredetileg 5 órányi tiszta anyag készült el. Vágás előtt még levetítették ezt egy moziban közönség előtt, ahol állítólag sokszor nem lehetett hallani a szöveget, annyira röhögött mindenki a teremben. Néhány kivágott részt sikerült nekem is megszerezni és bizony sajnálhatjuk, hogy azok nem kerültek be a végső verzióba (ez legtöbbször nem azért történt, mert nem volt elég mulatságos a jelenet, hanem egyszerűen nem volt beilleszthető a cselekménybe).


Akik még nem ismerik Boratot, de vevők az efféle poénokra, azok nyilván meg fogják szeretni, valamint aki már látta a régebbi epizódokat, azok sem fognak csalódni. Aki azonban eddig nem szerette Baron Cohent, az nyilván ezen film hatására sem fogja megkedvelni. A színészi nagysága azonban nem vonható kétségbe, hiszen folyamatosan képes a karakterében maradni, minden riportot úgy forgattak le, hogy már eleve, mint kazah tévés, tört angol szöveggel kereste meg a riportalanyokat és forgatás után sem árulták el nekik, hogy ez valójában csak átverés volt.


Természetesen eddig sem szerették őt Kazahsztánban, hiszen enyhén szólva ferde képet fest országukról, ezután pedig végképp megutálták. A 2005-ös MTV Music Awards egyik műsorvezetője is ő volt, mint Borat (Sacha Baron Cohen egyébként nagyon ritkán jelenik meg úgy, hogy éppen nem az egyik karaktere bőrébe van bújva). Ezen gálán is hozta a formáját és a legnagyobb sztárokat is nevetségessé tette (pl. Shakirát úgy konferálta be, hogy kazahul a shakira szó a női nemi szervet jelenti). Szereplésével egyébként az MTI tudósítóját is sikerült átvernie (nyilván nem ismerte még Boratot), hiszen ezt írta róla: „A csütörtök esti, immár tizenkettedik gála házigazdája egy Borat Sagdiyev nevű televíziós tudósító volt a közép-ázsiai Kazahsztánból, a mintegy tízezer néző jól szórakozott rajta, más kérdés, hogy a zenészek egyike-másika, akiknek rovására "jópofizott", megorrolhatott rá."(index).


Pár nappal rá Kazahsztán jogi útra terelte a dolgot és betiltotta Borat kazah weblapjának domainét is miután Baron Cohen Borat nevében beírta oda, hogy „Semmilyen kapcsolatom sincs a Cohennek nevezett személlyel, és maximálisan támogatom a kormányomat, hogy bepereljék ezt a zsidót.”. Tudni érdemes ugyanis, hogy az antiszemita Boratot játszó Cohen zsidó származású és vallású. Látszik ebből is, hogy az általa kitalált karakterekkel nem áll szándékában megbántani senkit. Állítólag Kazahsztánt is csak azért választotta, mert nyugaton igen elmaradottnak gondolják a volt Szovjetúnió tagállamokat és az orosz hangzású nyelveket ismerik fel a legkevesebben (Baron Cohen egyébként nem tud kazahul, szövegében keveri az általa ismert néhány lengyel kifejezést orosszal, vagy épp héberrel).


Nem kell nagy jóslásba bocsátkozni, ha azt mondom, a film várhatóan nagy kult film lesz, hozzá teszem jogosan. A poénok talán durvábbak és hatásvadászabbak, mint az Ali G Showban látott epizódok kifinomultabb szituációs poénok, de mindenkinek csak ajánlani tudom mind a régi sorozat, mind az új film megtekintését.


„My country send me to United States to make movie-film. Please, come and see my film. If it not success, I will be execute.”

Rendezte: Larry Charles
Főszereplők: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian
Nyelv: angol, héber, armén
Játékidő: 84perc
Imdb: 8,4
Saját vélemény: 8,0


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...