Elvitte a Víz

  • Írta: Daks
  • 2006. december 14.
A Csibefutam, a Madagaszkár, az Oscar-díjas Shrek és a Wallace & Grommit: Az Elvetemült Veteménylény megalkotói egy páratlan világot feltáró remek családi animációs filmmel rukkoltak elő idén.

Az Elvitte a Víz (Flushed Away) főszerepében ezúttal nem ogre, és nem is gyurmaember, hanem Roddy, a kiváltságos, elkényeztetett háziegér domborít. Az Aardman Features fantasztikus és egyéni karakterábrázolásának köszönhetően olyan élményt biztosít a film, melyet tutira nem felejtünk el egy darabig. Humorból, vicces karakterekből, megríkató jelenetekből most sem volt hiány - a készítők ezúttal is kitettek magukért. Az Aardman gárdája által közvetített humor nem gyerekes és nem is felnőttes, mégis 0-99 éves korig érhető és élvezhető – ezért is akkora kasszasiker minden produkciójuk. Na de térjünk most rá a lényegre, és lássuk, hogy pontosan miről szól, és milyen is valójában az új filmjük.


Roddy élete olyan, akár a királyoké. Egy gyönyörű házban lakik, gazdája minden nap megeteti, bármikor kimászhat a ketrecéből, hogy modellautón mozizni vigye Barbie-t – gyakorlatilag mindene megvan, amire csak egy házi kedvenc vágyhat. Egy nap azonban olyan fordulat következik be, mely gyökeresen megváltoztatja nem csak az életvitelét, de az egész világról alkotott képét is. Egy váratlan csőtörés következtében a mosogató felköpi a felszínre Sid-et, a koszos, büdös és minden porcikájában taszító csatornapatkányt, aki csakhamar megszokja a londoni luxuslakás adta kényelmet. Roddy persze nem nézi tétlenül, hogy kitúrják őt, így jacuzzizni invitálja a WC-csészébe váratlan vendégét, aki csak tuskó, de nem bolond - így gyorsan átlátja a helyzetet. Sid helyett Roddy kerül a klotyóba, és őt viszi le a víz egyenesen a város alatt húzódó csatornarendszerbe. Ez bizony nem egy finom úriembernek való hely!


Roddy csakhamar veszélyes kalandba keveredik Patkopolisz nyüzsgő világában. Találkozik Ritával, a bájos patkánylánnyal, aki segíthet neki feljutni a felszínre, de ehhez előbb le kell ráznia üldözőit. A kisasszony skalpját nem más, mint a csatorna alvilágának feje, Varangy szemelte ki magának, aki zsigereiből utál minden rágcsálót. Ritára a főnök két verőlegénye, Tüske és Albínó vadászik, akik mellé a többszöri sikertelenség után csatalakozik Le Béka, a rettegett fejvadász is. Roddy-nak nincs más választása - ha vissza akar térni a biztonságot jelentő londoni kecójába, akkor szembe kell néznie a rosszfiúkkal.


Roddy és Rita életük legnagyobb kalandjába keveredik együtt. Nem csak, hogy meg kell küzdeniük a gonoszokkal, de még a hazavezető út sem olyan zökkenőmentes, mint azt bárki gondolná. A háziegér és a patkánylány tökéletes kontrasztot alkotnak, de ahogy a közmondás is tartja, az ellentétek vonzzák egymást, így Roddy és Rita kezdetben cseppet sem felhőtlen kapcsolata hamar átcsap szerelembe.


A humorban gazdag, valódi felszabadult kikapcsolódást nyújtó vígjáték páratlan hangulatú világa olyan élményt kölcsönöz, mint amikor sok évvel ezelőtt leültünk megnézni a Macskafogót. A karakterek mindegyike igazi személyiség, hangjukat pedig olyan neves csillagocskák kölcsönzik, mint Dévai Balázs, Csuja Imre, vagy Major Melinda. A szereplők jellemrajza néhány szóban összegezhető: Roddy finnyás és elkényeztetett, Rita bátor és mindig tettre kész – ők ketten igazi hollywoodi álompárost alkotnak a mozivásznon. Tüske és Albínó olyanok, akár a komikusok, Le Béka a franciák összes sztereotípiáját magán hordozza, Varangy pedig egy tipikus bosszúra éhes főnök, akit kilökött magából a társadalom.


A főszereplők mellett az összes mellék-karakter is mosolyra fakasztó. Közülük külön kiemelnénk a gyenge idegzetű meztelen csigákat, akik minden bizonnyal a fiatalok kedvencei lesznek. Ha összetalálkoznak egy ismeretlennel, akkor őrülten visítanak, és villámtempóban elkezdenek menekülni – de gondolhatjátok, hogy mit jelent egy csigának a villámtempó :). Egy szó mint száz, a film nagyszerű atmoszféráját még tovább csinosítják ezek a kis csatornalakók, akiket köznevettetés elleni bűntett lett volna kihagyni a vígjátékból.


Nagy sajnálatunkra azért akad gikszer bőven a film körül. A két ellentétes, és egymást kicsit sem csípő karakter szerelembe torkolló története remek hollywoodi rudi, de nekünk már nagyon elegünk van ebből a sablonból. A haldokló filmgyár szemére vethető összes hiba megtalálható az Elvitte a Víz-ben, kezdve a kiszámítható végkifejlettől az ezerszer látott eseményeken át a számítógépes parasztvakításig. Csípjük az animációs filmeket, de a profi 3D modellek és a retinabalzsamozó látvány megléte nekünk nem elegendő egy 100%-os filmhez, ide forgatókönyv is kell! Annak mindenesetre nagyon örülünk, hogy a humorukat és a vitathatatlanul hatékony hangulatteremtő képességeiket még nem vesztették el a brit barátaink, ezért megérdemelnek tőlünk egy szép nagy 9-est az értékelésben.


Rendezte: David Bowers, Sam Fell
Producer: Cecil Kramer, Peter Lord, David Sproxton
Zene: Harry Gregson-Williams
Gyártó: DreamWorks Animation és Aardman Features
Hangok: Hugh Jackman (Dévai Balázs) Kate Winslet (Major Melinda), Shane Richie (Csuja Imre) Jean Reno (Szilágyi Tibor)
IMDB értékelés: 6.9

Saját vélemény: 9

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...