A Tégla

  • Írta: pipi
  • 2006. december 22.
Martin Scorsese legújabb filmjében, A Téglában világsztárok tömkelege kapott helyet. Köztük Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, avagy Martin Sheen garantálják a biztos sikert. Lássuk tényleg így lesz-e!
Nyilván Martin Scorsese munkásságát senkinek nem kell bemutatnom. Aki mégsem hallott még róla, annak itt egy kis ismertető: a világszerte ismert filmrendező munkássága körülbelül 40 évre tekint vissza, ami nem kis idő a filmszakmában. Számos Oscar-díjas alkotás került ki kezei közül, például a 2004-ben bemutatott Aviátor című epikus életrajzi film, amely nem kevesebb, mint 11 Oscar jelölést kapott tavaly. A drámák készítése sem áll messze tőle, hiszen a 2002-ben napvilágot látott New York bandái szintén nagy sikert aratott a világ minden pontján. Ezen kis bevezető után kanyarodjunk rá A Tégla kivesézésére.


A Tégla történetének alapja egy 2002-es Hong-Kong-i thrilleren alapul, melynek címe Szigorúan piszkos ügyek. Lehet most sokan elfanyalodnak azon, hogy ismét egy adaptációval van dolgunk, azonban Scorsese váltig állítja, hogy a Hong-Kong-i sztori csak az alap ötletét adta meg az ő filmjének és sok részletben teljesen eltér attól. Hisszük, vagy nem hisszük ez van. De kit is érdekel ez a kis malőr, ha a film később remekműként fog tündökölni világszerte.


Az alap sztorit nevezhetnénk kicsit Hollywoodiasnak is (vagy nevetségesnek), mivel számos olyan elem található benne, aminek bekövetkezési valószínűsége a való világban egy a millióhoz. Ám hunyjunk szemet most e fölött és lássuk mitől lehet oly sikeres ezen történet.


A Tégla cselekménye egy amerikai városban, Boston-ban játszódik, ahol az állami rendőrség megpróbál véget vetni a Dél-Bostont uraló maffiavezér Frank Costelló (Jack Nicholson) hatalmának. A dolog azonban nem ily egyszerű, ugyanis Costelló egyik emberének, Colin Sullivan-nek (Matt Damon) sikerült beférkőznie az állami rendőrség berkeibe és szorgalmas munka után már a Különleges Egység egyik fejesének pozíciójába találta magát. Nem nehéz tehát kitalálni, miért is nem sikerül a hírhedt maffiavezért kézre keríteni. Sullivan a rendőrség minden egyes lépéséről tudomást szerez, így könnyen továbbíthatja azt Costellónak. A történet bonyolítása végett bekerül még egy játékos a sztoriba, aki nem más, mint Billy Costiganre (Leonardo DiCaprio). Billy és Sullivan egy rendőrakadémiára jártak, azonban soha nem találkoztak még egymással és tudomásuk sincs egymásról, mivel Billy titkos megbízást kapott az állami rendőrségtől, hogy épüljön be a maffiavezér Costelló bandájába és leplezze le bűncselekedeteit. Összefoglalás képpen: van tehát két téglánk, mindkét oldalon egy-egy és van egy rendőrségünk, valamint egy maffiavezérünk. Mindezt tetézve bekerül egy újabb személy a képbe, egy hölgy személyében, aki jelen esetben a film szerelmi szálát jelenti, mert hát ugye ki látott már komolyabb alkotást szerelmi szál nélkül? A hölgyemény „természetesen” mindkét téglával összeszűri a levet, mindezt persze a két férfi tudta nélkül. A történet később tovább bonyolódik, ezért ember legyen a talpán aki kibogozza ezen gordiuszi csomót. Ajánlom a további fejlemények pontos követése végett keressék fel kedvenc mozijukat és/vagy DVD kölcsönzőjüket és tekintsék meg A Tégla című filmet. A mellékhatásokért felelősséget nem vállalunk.


A kicsit szövevényes szálak ellenére a Tégla remek alkotásnak bizonyult számomra. Fordulatos, pörgős, egy percre sem lankad az ember figyelme és a kitűnő színészek csak tovább fokozzák a film nyújtotta élményt. Akinek tehát kételye volt ezen film megtekintése iránt, bátran ajánlhatom, hogy tekintse meg a mozikban, mert nem fog csalódni benne.

Műfaj: amerikai bűnügyi filmdráma, 2006
Időtartam: 149 perc
Hazai Mozipremier: 2006. november 9.
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Alec Baldwin, Vera Farmiga
Rendezte: Martin Scorsese
Producer: Jennifer Aniston, Brad Grey, Graham King, Brad Pitt, Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: William Monahan, Siu Fai Mak, Felix Chong
Imdb értékelés: 8.4/10
Saját értékelés: 8.0/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...