Fűrész III

  • Írta: Daks
  • 2007. január 4.
Míg az Egyesült Államokban halloween napján, Magyarországon cseppet megkésve, január első hetében került moziba a Fűrész harmadik epizódja. Ha egy kicsit is később, de a rettegés nálunk is elindult – már amennyire félelmetesnek lehet nevezni az új részt.
Tipikus horror folytatás lévén a Fűrész gyilkosa sem adta fel korábbi karrierjét. Jigsaw pártfogoltjának, az első rész drogos ribancának segítségével bujkál a rendőrség elől, de még súlyos betegségének végső stádiumába lépve sem békél meg a világgal. Korábban a fejébe vette, hogy megtanítja az embereknek értékelni az életet, még ha egy kicsit sajátos módszerekkel is kell küzdenie az általa nemesnek tartott feladatért.


Jigsaw utolsó prédája Jeff, akinek a korábbi részektől eltérően többnyire egyedül kell végigverekednie magát az őrült feladatokon. Jeff korábban elvesztette fiát, akit egy egyetemista gázolt el a házukhoz közeli játszótérnél. A szemtanú nem tett vallomást, a bíró enyhe ítéletet hozott, így Jeff teljesen összetört. Feleségét elhanyagolja, lányával nem törődik, és emellett még iszik is. Egyedüli életcélja az maradt, hogy bosszút álljon a felelőtlen sofőrön, ha már a törvény nem tette ezt meg. Most Jigsaw kicsiny játékába kerülve meg kell tanulja, hogy a bosszú nem kárpótolhatja őt semmiért, a halott fiát nem tudja már visszahozni, és meg kell tanulnia a megbocsátás fogalmát.


Anélkül, hogy a részletekbe nagyon belemennénk, és ezzel teljesen elmesélnénk a filmet, meg kell említenünk Lynn Denlon doktornőt is. Őt Amanda rabolja el azzal a céllal, hogy tartsa életben Jigsaw-t, amíg az végignézi élete utolsó áldozatának erőpróbáját. Lynn-nek nincs könnyű feladata, hiszen Jigsaw betegsége annyira eluralkodott már a szervezetén, hogy bármelyik pillanatban halálba küldheti a férfit (márpedig az a doktornő testi épségére is igen ártalmas lenne).


A történetet nem kifejezetten mondhatnánk gyengének, egy harmadik részhez még pont elmegy. Amit viszont nagyon sajnáltunk az egész produkcióban, hogy a korábbi két részhez viszonyítva ezúttal nem lett se annyira félelmetes, se annyira beteges. Az erőpróbák kicsit gyengék, többnyire ötlettelenek, és emellett ráadásul még nem is annyira lélekbe markolóak. Már az első percben annyi vér van, mint egy távol-keleti étterem konyháján, így a főszereplő megmérettetéseihez érve a mozi néző teljesen hozzászokik a gyomorforgató felvételekhez.


A film túlságosan is darkos lett, mindenhol sötétség és félhomály van, néha csak árnyakat látni. Ez persze nagyon félelmetes „meg minden”, de ez a látványvilág eltér az előző részekben megszokottaktól. Témánál maradva túl sok lett a testközelből mutatott szenvedés és haláltusa, melynek eredményeképpen a néző csakhamar megszokja a folyamatos kín látványát. A rendező a Jeff lelki gyötrelmeire és a vizuális megbotránkoztatásra egyszerre szerette volna a hangsúlyt fektetni, aminek a vége az lett, hogy a film nem lett se igazán félelmetes, de nagyon lélekmarcangoló. Kár érte.


A Fűrész harmadik része nagyon csúnyán alulmarad a két előző epizódtól, mely nézetünket nem csak a balul sikerült megvalósítás, de a forgatókönyv is alátámasztja. A történet túlzottan egyszerű, a korábbi részekben megszokott hatalmas fordulatok most nem lettek olyan erőteljesek, már ha lehet fordulatnak nevezni azt, amit már az első perctől erősen sejteni lehet.


A sok negatívum mellett persze örülünk a filmnek és szeretjük azt. A pazar ötleten alapuló, remek kivitelezésű előzmények kicsit magasra tették a mércét a Fűrész 3-nak, amit a stáb már nem tudott átugrani. Nem hozza azt a színvonalat, mint elődjei, de mint önálló horrorfilm teljesen helyt tud állni. Azt hiszem túl sokat vártunk a folytatástól, és azt hittük, hogy ez minden eddigit überelni fog. Nem így történt, sajnáljuk is ám nagyon – ellenben nagy hiba lett volna kihagyni a filmet. Langyos, de azért csípjük!

Szereplők: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus Macfadyen, Bahar Soomekh
Rendező: Darren Lynn Bousman
Producer: Mark Burg, Oren Koules
Forgatókönyvíró: Leigh Whannell
Zene: Charlie Clouser
Magyarországi premier: 2007. január 4.

IMDB értékelés: 6,5
Gamekapocs értékelés: 7,5

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...