Menekülj!

  • Írta: Daks
  • 2007. január 18.
2006. január 11-én végre Magyarországon is megvásárolhatóvá vált a Menekülj! (See No Evil) DVD-s kiadása. Vajon megéri kicsengetni rá azt a néhány ezer forintot, vagy ismét egy olcsó, tucat-horrorral van dolgunk? Erre keressük most a választ.
A Menekülj! története rendkívül sablonos, a film egy csipás hollywoodi tucat-forgatókönyv alapján készült. Az Egyesült Államokban járunk, ahol egy, a becenevén csak Kane-ként emlegetett sorozatgyilkos különös kegyetlenséggel gyilkolja le a környék fiatal lánykáit. Kane, polgári nevén Jacob Goodnight (Glen Jacobs) egy igazi pszichopata: áldozatait többnyire megcsonkítja, szemüket pedig rendszerint puszta kézzel tépi ki helyéről.


Évek teltek el azóta, hogy Frank Williams rendőrtiszt (Steven Vilder) lefülelte a fickót, de elfognia nem sikerült. Frank az egyik karját otthagyta neki emlékbe, most pedig a Megyei Javító-nevelő Központban őrként próbálja magát rehabilitálni a jelvényesek világába. Egy napon azt a feladatot kapja, hogy egy társával karöltve vigyen el nyolc, a fiatalkorúak börtönében raboskodó ifjú bűnözőt közmunkára. A feladat egy 30 éve kiégett hotel kipucolása és előkészítése a felújításra. Ekkor még nem is sejti, hogy a sors ismét összehozza őt a félelmetes gyilkossal…


Ahogy az lenni szokott, a nyolc fiatal birtokba veszi az épületet, a két őr pedig lelakatolja az egyetlen kijáratot. A valaha szebb időket is megélt Blackwell Hotel-ben azonban nincsenek egyedül: itt húzta meg magát ugyanis Kane, aki már igencsak ki van éhezve egy kis nosztalgikus szemgolyó-tépkedésre. Az eseménysorozat elindul, a szálloda pokollá válik, és Frank egyszer csak azon kapja magát, hogy megcsappant a rá bízott fiatalok lélekszáma.


A Menekülj!-t nem a gyenge idegzetűeknek találták ki. Van benne testcsonkítás, spriccelő vér, hátborzongató sötétség, rettegés, befőttesüvegben úszkáló szemgolyó-kollekció, na meg persze egy cseppnyi meztelenkedés és perverzió is. Az rossz filmet választott, aki fordulatokat, kiszámíthatatlan eseményeket, megjósolhatatlan befejezést várt. Itt csak a gyilkoláson van a hangsúly, és annak gyomorforgatóan brutális megoldásairól. Aki erre vágyik (már pedig a Gamekapocs olvasói közül sokan értékelik a horror ezen műfaját), az jól választott: vérben nincs hiány!


A film megvalósítása nagyon jól sikerült, bár a külföldi kritikusok nem értenek egyet velünk. A zene kellő hangulatot teremt, a fény-árnyék hatások pazarul feldobják a hotel csótányokkal teli, kiégett és lepusztult atmoszféráját, a kamerajáték pedig még ezeket is megdobja egy szinttel. A főszereplő sorozatgyilkos személyét nagyon eltalálták: ő nem beszél sokat, ellenben hatalmas, robosztus teste van, feje pedig olyan akár egy igazi bevadult ősemberé – bár ez nem is csoda, Amerikában híres pankrátor lett belőle. Magabiztosan bánik a baltával és a kampós végű lánccal, nem kérdez, csak gyilkol – azt pedig kivételesen beteg módon teszi.


A negatívumokat jó sokáig sorolhatnánk, inkább most csak néhányat említenénk belőle. Azt már leírtuk, hogy a film teljesen kiszámítható, mindenféle fordulattól mentes, a története ráadásul még tucat sztori is, de nem esett még szó magáról a kész produktumról. A szereplők válogatása nagyon hollywoodi lett - itt minden csajnak bomba alakja van, a pasik pedig az igazi „macsó” és „hú de helyes” kategóriákból kerültek ki. Nem maradhatott ki a felhozatalból a „bolond néger srác” séma sem, de hát ugyebár minden tini filmbe kell egy ilyen is :). A viselkedésük idegtépő: lazák, szarnak bele az életbe, ők a sitt királyai, és nem félnek egymást sem cseszegetni. Aztán amikor elindul az eseménysorozat, mindenki csak néz, hogy darabokra szedik a banda tagjait, majd miután kirohangálták magukat elhatározzák, hogy szembenéznek a gyilkossal, és bosszút állnak a kegyetlenségekért. Én simán leléptem volna kérdezés nélkül…


A horror műfaja rendkívül sokrétű, ezért sem húzzuk le annyira a filmet. A Menekülj! által képviselt irányvonalban nem a mélyenszántó gondolatok és váratlan fordulatok, de még csak nem is az ijesztgetős árnyékok vannak a középpontban. Itt az első percben premier plánba kerül a gyilkos, a nyers emberi hús különböző formákban való tálalása pedig végigkíséri a produkció egészét. Ez a film a gyilkolásról szól, az emberi brutalitás határait feszegeti. Ez a film perverzeknek szól – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint főszereplőnk egyik ominózus jelenete, melyben önkielégítést végez egyik áldozata előtt térdelve.


Szereplők: Glen Jacobs, Christina Vidal, Luke Pegler, Samantha Noble, Michael J. Pagan, Rachael Taylor, Steven Vidler, Penny McNamee, Craig Horner, Mikael Wilder
Rendező: Gregory Dark
Forgatókönyvíró: Dan Madigan
Producer: Joel Simon
Forgalmazó: SPI

Képarány: 1.33:1
Hang: magyar 5.1, magyar stereo, angol mono
Felirat: magyar, angol
DVD Extrák: Filmelőzetes

IMDB értékelés: 4.9/10
Gamekapocs értékelés: 6.5/10


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...