Apocalypto

  • Írta: Ca$h
  • 2007. január 20.
Jaguár Mancs, családjával és barátaival boldogan éli egyszerű, mégis szép életét egy kis falucskában. Nem sok gondjuk van az életben - a legnagyobb probléma, hogy az egyik fiatal vadász rájön, az orális szexszel nem igazán lehet teherbe esni.
De mint ahogy az életben az lenni szokott ez a szép kis idill is hamar véget ér, amikor egy csapat maja harcos megtámadja a falut és mindenkit lemészárol, aki ellenállni próbál. Ekkor kezdődik a harc a puszta létezésért és Jaguár Mancs hamar rájön arra, hogy dacolva minden veszéllyel, az első ellenfél akit le kell győznie az a saját belső félelme lesz.


Ki gondolta volna amikor először találkoztunk Mel Gibsonnal (a Mad Max első részében) hogy valaha is ilyen filmeket láthatunk majd tőle mint a Rettenthetetlen, vagy a hírhedt Passió. Rögtön első filmjével be is zsebelt egy Oscar díjat, valljuk be nem véletlenül. A második filmje sem lett kevésbé híres, még ha sokan voltak is akik támadták emiatt. De ettől a tény még tény maradt, a mélyen hívő, dohányzásról leszoktathatatlan Mr. Gibson bitang tehetséges rendezőnek bizonyult, sokkal jobbnak, mint színész pedig annak sem éppenséggel utolsó a sorban. Eljött az ideje hogy egy új filmet készítsen rajongóinak és azt kell hogy mondjam nem okozott csalódást nekik.


Az Apocalypto (ami állítólag megújulást is jelent) valahol a középúton van a Rettenthetetlen és a Passió között. Maximálisan érezhetőek a rendező stílusjegyei, hiszen egyszerre sokkolóan nyers és hősiesen epikus a mozi, a szereplők eredeti indián nyelven szólalnak meg ezzel is segítséget nyújtva a nézőnek abban, hogy teljesen megfeledkezve magáról még az a közel két és fél óra is csak pillanatoknak tűnjön. Ugyancsak rendezői újításnak számít hogy a film egyértelműen videokamerával lett felvéve. Aminek köszönhetően a nem olyan tű éles, mint ahogy azt megszokhattuk, hanem egy picit olyan fátyolosan valóságos képet ad nekünk ami ebben a műfajban remek döntésnek bizonyult. Beletelik egy kis időbe amíg a néző átérzi az atmoszférát és rájön a film lényegére, de miután ez megtörtént egy egészen fantasztikus utazásnak lehetünk a szemtanúi, olyan érzésünk lesz mintha mi is ott lennénk a szereplőkkel együtt.


Kisebb fajta betekintést nyerhetünk a legendásan fejlett és civilizált maja társadalomnak egy nem éppen civilizált napjába. A nézők szembesülni fognak azzal, hogy a civilizáció nem biztos, hogy mindig a legjobb döntés, hiszen itt legfőképpen csak az árny oldalával fogunk találkozni. Éppen ezért sok embernek aki nem ismeri annyira a maja kultúrát furcsának fog tűnni az amit a filmben látnak, olyan érzésük lesz, hogy ezek a maják nem is voltak annyira kultúráltak mint amilyennek a történelemkönyben tanultuk. Természetesen minden csak megközelítés kérdése, de tény hogy ezeknek az indiánoknak rendkívül nagy tudás volt a birtokukban többek között a csillagászathoz is értettek, ami azért nem kevés intelligenciára vall. Egyértelműen látszik hogy alapos kutatómunka van a stáb háta mögött hiszen mind ruházatban, tetoválásokban mind pedig építkezésben, kulturális szokásokban korhű képet nyújt a mozi. Akit jobban érdekel a téma nyugodtan nézzen utána, sok érdekes dologgal fog találkozni ezzel kapcsolatban.


Mint azt már feljebb írtam a film egyszerűen zseniális, minden tekintetben. Mind a történet, az alakítások, a rendezés, a megjelenítés a zenék fantasztikusak. Hihetetlen hogy milyen embereket sikerült találni Melnek, egy egészen apró pillanatra sem lesz olyan érzésünk, hogy valaki nem odavaló. Mindenki tökéletesen alakítja a szerepét, teljesen olyan érzésünk lesz a film nézése közben, mintha valaki visszament volna az időben és egy kamera segítségével felvett volna nekünk egy dokumentumfilmet.


Egy csodálatos és egyben sokkoló utazásra számítson az, aki beül erre a mozira, egy olyan utazásra ahol újra és újra szembesülni fogunk az emberi természet sötét oldalával, ahogyan azzal is hogy mi az ami mindennél fontosabb az életben még a saját magunknál is. Mindenkinek csak ajánlani tudom Mel Gibson legújabb filmjét és személy szerint nagyon remélem hogy van még a tarsolyában pár ilyen mesteri alkotás mint az Apocalypto!

Rendezte: Mel Gibson
Zene: James Horner
Szereplők: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer,
Játékidő: 139perc
IMDB: 7.6

Saját vélemény: 9.8

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...