A Boldogság Nyomában

  • Írta: Ca$h
  • 2007. március 2.
1981-et írunk, Amerika komoly gazdasági gondokkal küzd, ami miatt sok ember élete megnyomorodik. Pontosan ez a helyzet Chris-el (Will Smith) is, akinek az élete nem éppen fenékig tejfel…

Pár évvel ezelőtt az összes pénzét belefektette pár tucat csontröntgen-szerű gépbe, ami nem sokkal magasabb felbontással rendelkező képet tud nyújtani mint a sima röntgen, viszont kétszer annyiba kerül. Sajnos hamar kiderült hogy élete legnagyobb üzlete koránt sem bizonyult olyan jónak, amilyennek szerette volna. Még akkor sem, ha havonta két gép eladása fedezné minden költségét. Jó pár hónapja nem adott már el egy darabot sem, pedig már rengeteg tartozást felhalmozott, egyedül a felesége dolgozik, ő is több műszakban. De már ő sem bírja sokáig ezt a nyomást, az idegei kezdik felmondani a szolgálatot. Chris életében egyetlen jó dolog van és az a kisfia Christopher, aki mindennél fontosabb számára. Ekkor még csak nem is sejtheti, hogy nemsokára már semmilye sem lesz rajta kívül…


Gabriele Muccino új filmje egy valódi események alapján készült mű, még ha időnként lehetetlennek is tűnik az a rengeteg minden, amin a főszereplő keresztül megy. Éppen ebből kifolyólag minden kedves néző arra fog számítani, hogy megindító és megdöbbentő élményben lesz része, ha beül erre a filmre. Már jó előre megsúgom mindenkinek, hogy senki sem fog csalódni. A film azoknak fog leginkább tetszeni, akik fogékonyak a valóságra, arra hogy az élet milyen hihetetlen helyzeteket tud teremteni. Mennyire meg tud nyomorítani egy rendes embert, akinek nem marad szinte semmilye, csak a remény és a hit. A film arról szól, hogy sosem szabad feladni az álmainkat, még akkor sem, ha az álmok megvalósíthatatlannak tűnnek.


Biztosan mindenki érezte már úgy párszor az élete során, hogy semminek sincsen értelme, nincsen se jövő, se cél, se semmi. Ilyenkor nagyon el tudunk csüggedni és nehéz ebből a lelkiállapotból kimászni. Na ekkor kell ezt a filmet megnézni és rájönni arra, hogy semmi sem lehet olyan szörnyű az életünkben, nem kerülhetünk olyan kilátástalan helyzetbe, hogy felvegyük a versenyt ennek a filmnek a főhősével! Ekkor felszabadultan és boldogan fogunk kijönni a moziból, és rá fogunk ébredni arra, hogy milyen szép és jó is a mi életünk. Akiknek meg valóban rosszabb a sorsa, mint Chris-nek, azok sajnos úgysem jutnak el moziba és nem tapasztalhatják meg ezt az érzést, mint ahogy sok minden mást sem.


A film valószínűleg rendkívül kis költségvetésű lehetett, színészek is alig vannak benne, de több üzenetet és mondanivalót közvetít felénk, mint a százszor drágább nagytestvérei. Különösen jó ötletnek tartottam, hogy Will Smith az igazi kisfiával játszotta el a szerepét. A kisfiú valami elképesztően aranyos és már most látszik rajta, hogy sokra fogja vinni az életben. Bár ekkora nagy hátszéllel nem hinném, hogy nehéz dolga lesz a jövőben.


Külön meglepetésnek számít, hogy Will Smith újra nagyot alakított élete második drámai szerepében. Hihetetlen, hogy már ő is lassan 40 éves, pedig még kristály tisztán emlékeszem a Fresh Princes időszakra, amikor minden hónapban újabb és újabb idióta számokkal és klipekkel jelent meg a zenepiacon. Aztán egyszer csak belekerült egy sorozatba, ahol színészi képességeit próbálta bemutatni, kisebb nagyobb sikerrel, bár a sorozat nagyon szórakoztatóra sikeredett. Majd jó pár évvel később a M.I.B. mozi és a hozzá írt szuper zenesláger sikere atomrobbanásként véste be Will nevét az emlékezetünkbe. Aztán ahogy az a legjobb komikusokkal lenni szokott, kedvenc nigrónk belépett a felnőtt korba, s most már ő is kap drámai szerepeket. Mint azt gondolom mindenki tudja, a dráma és a komédia ugyanaz a műfaj, mind a kettő Tragédia, csak a stílusjegyeik mások, úgyhogy ez nem egy meglepő folyamat, viszont nem mindenkinek sikerül ilyen jól, mint neki.


Számomra Will bebizonyította hogy igazán jó színész, egy igazi média zseni. Én a pályája elejétől fogva nagyon kedveltem őt, ez most sem változott meg, és úgy vélem, hogy senkinek sem fog csalódást okozni. Akit érdekel egy igazán különleges ember megható története, aki szereti, ha egy film napokon keresztül hatással van rá és gondolkodásra bírja, annak ez a mozi kötelező darab. Akit csak a robbanások és speciális effektek érdekelnek, az még a plakátjára se nézzen rá, mert nem neki készült!

Rendezte: Gabriele Muccino
Zene: Andrea Guerra
Szereplők: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton
Játékidő: 117perc

IMDB értékelés: 7.4
Saját vélemény: 8.6

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...