T4xi

  • Írta: Ca$h
  • 2007. április 14.
Émilien (Fréderic Diefenthal) a flúgos zsaru és Daniel (Sam Naceri) az őrült taxisofőr kalandjai ismét folytatódnak, szám szerint a negyedik alkalommal.

Természetesen újra látni fogjuk a nem éppen mindennapi rendőrfőnököt Gibertet is (Bernard Farcy), aki már annyi mindent megélt, olyan nagy élettapasztalattal rendelkezik, hogy ha összeadnánk az általa mondott évek számát még két matuzsálem élettartalma is kevés lenne. A két főhős élete már szinte csak a család körül forog, nem sok idejük jut egymásra és szórakozásra, mindkettőjüknek a fia már csaknem 6 éves, és van velük gond rendesen. Émilien fia igazi mintagyerek, bár az apja még a széltől is félti, nehogy túlságosan sok csalódás érje az életben, míg Danielt természetesen egy igazi kis vagány prüntyővel áldotta meg a sors. Mennek a kavarások rendesen és az apasággal járó gondokat sokszor nem könnyű megoldani, de természetesen erre vannak a nagyszülők, akik mindig örömmel segítenek, ha nagy a baj, még akkor is, ha az unokák időnként felrobbantják őket. Szóval zajlik az élet, minden a jól megszokott ritmusban történik, egészen addig, amíg fel nem tűnik a színen a vérengző vadállat, a belga szuperbűnöző, aki annyira veszélyes, hogy csak ketrecben lehet szállítani, és még azon belül is tetőtől-talpig védőruhában van, nehogy valakiben kárt tegyen. Hogy hogyan alakulnak a kalandok immáron negyedszer, azt egyszerűen látni kell, de vigyázat, a rekeszizmunkat rendesen fel kell készíteni erre a bő másfél órára.


Luc Besson (aki mindegyik történetet írta és egyben producelte is) és Gérard Krawcyk (aki a Taxi 2-őt és 3-at is megrendezte), negyedik alkalommal is úgy gondolták, hogy érdemes vászonra vinni ezeknek a nem mindennapi átlag-hősöknek az életét. A Taxi első része 1998-ban robbant be a mozikba. Nem kis sikert szerezve ezzel a francia népnek. Hiszen a bugyuta amerikaiak, akik nem képesek feliratot illetve szinkront készíteni, meg is csinálták belőle a saját amcsi verziójukat. Ilyet nem véletlenül szoktak tenni, általában csak akkor, ha egy olyan európai filmmel találkoznak, ami megérdemli ezt a „megtiszteltetést”. Állítólag a mi legendás „Kontrollunkból” is akarnak majd egy amcsi verziót készíteni, na arra azért kíváncsi leszek. Szóval a világsikereket aratott Taxinak két év múlva elkészült a folytatása, majd három év múlva trilógiává bővült és immáron négy év múlva azt is megéltük, hogy negyedszer ülhetünk be a moziba. A kérdés már csak az, hogy vajon képes lesz-e azt a színvonalat tartani, amit a trilógia idáig stabilan nyújtani tudott.


Ahogyan a rendező is mondta, ez a rész már szinte csak komédia, nem fogunk túlságosan sok akció jelenettel találkozni. Szerintem ezt az ígéretét be sikerült tartania, mert a film első fele olyan fergetegesen jó komédia lett, amivel ritkán találkozik az ember a moziban. DE! Sajnos a film második fele, már olyannyira eldurvult poénok szintjén, hogy olyan érzésem volt a nézése közben, mintha valami rajzfilmre ültem volna be. Túlságosan nagy hangsúlyt fektettek Gibert szerepére, olyannyira hogy szinte ő lett a főszereplő a filmben. Ami csak abból a szempontból gáz, hogy Gibert egy nagyon jóra sikeredett karakter, amolyan Jacques Clouseau-ós figura, és nagyon jól játssza a szerepét, de hosszú távon már nagyon fárasztó tud lenni és sokkal inkább bugyuta, mint szórakoztató. Szóval szerintem nem lett volna olyan nagy gond, ha a közepe után már egy picit megfeledkeznek róla és több szerepet adtak volna a címhősnek, vagyis magának a Taxinak.


Apropó a Taxi… ezt a részt is valószínűleg a Peugeot szponzorálta, mert minden egyes autó a filmben Peugeot volt. Ahogy az lenni szokott a kezdő jelenetet ismét Daniel szuperül megheggeztett MájkelNájtosKitt autójával kezdődik. Nem semmi, hogy az amúgy is gyönyörű szép új Peugeot 407-esből milyen csodaverdát tudtak varázsolni. Ebben mindig is nagy volt ez a film. Nem kevés új vásárlót fognak ezzel a cégnek szerezni az már egyszer biztos. Viszont sajnos ettől az első jelenettől eltekintve és még pár epizódszerepen kívül a Taxi mint olyan szinte nem is szerepelt a filmben. Erre gondolt a rendező szerintem, amikor azt írta, hogy ez már csak komédiázás lesz, semmi akció.


A film csúcspontja, amikor csaknem 20 percen keresztül a rendőrőrs egy hétköznapját kísérhetjük figyelemmel. Hát ez a rész valami eszeveszettül jóra sikeredett, csaknem röhögés általi halál áldozata lettem, olyan vicces lett ez a rész. Az emberben felmerül az egyszerű kérdés: a világon minden rendőr ilyen félelmetesen hülye?


Mindent egybevetve a Taxi4 egy nagyon szórakoztató kis film, ha egymagában nézzük. De ha a sorozat részeként próbálunk meg véleményt alkotni róla, akkor azt kell, hogy mondjam sajnos ez lett a leggyengébb rész. De higgyétek el nekem ez a gyengeség bőven elég ahhoz, hogy mindenkit bátran betereljek a moziba, egy hatalmas nagy röhögés erejéig. Nézzétek meg, érdemes!


Rendezte:    Gérard Krawczyk
Szereplők:    Sam Naceri, Frédéric Diefenthal, Bernard Farcy, Emma Sjöberg
Játékidő:    91perc
IMDB:        5.0

Saját vélemény:    7.5

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...