Faterok Motoron

  • Írta: Ca$h
  • 2007. május 1.
Doug (Tim Allen) fogorvos, főállású családapa, valaha nagymenő motoros volt, akit csak az „Arany Lovag”-ként emlegettek cimborái. Szeretett utazni, imádta a szabadságot, amit a vaslovasság nyújtani tudott.
De manapság már még a gondolattól is rosszul van, ha el kell hagynia otthonát és a legnagyobb gond az életében, hogy a fia vajmi kevés érdeklődést mutat felé. Dudley (William H. Macy), amolyan vérbeli lúzer alkat, természetesen számítógép programozó, és már attól is eláll a lélegzete, ha csak arra gondol, hogy egy nővel szóba kell elegyedni. Zavartságában olyan ügyetlenül mozog, hogy sokszor még a saját élete is veszélybe kerül. Bobby (Martin Lawrence) az a típusú férj, akinek a békesség mindennél fontosabb, éppen ezért a felesége állandóan üvöltözik vele, hogy semmire sem jó, még a családot sem képes eltartani. Nem is csoda, hiszen WC pucolással keresi a kenyerét.


Woody (John Travolta) az igazi nyertes típus, akinek jól menő vállalkozása van, bikini modell felesége, olyan ember, akinek bejött az élet. Ez mind rendben is lenne, csak éppenséggel egyre rosszabbul megy a cége, ami miatt a felesége elhagyta és szomorúságában nem törődött eleget a céggel. Emiatt hamar csődbe is megy és szó szerint mindenét elveszti. Még a 6 éves kisgyerek 10 dolláros kertész bérét sem tudja kifizetni, annyira leégett. Neki támadt az ötlete, hogy újra összehozza a régi csapatot, a „Vadkanokat” és hogy csináljanak egy hatalmas motoros túrát egyenesen a tenger felé, hogy ez hogyan sikerül? Az azt hiszem sejthető lesz…


Walt Becker új filmje igazából amolyan tisztelgés akar lenni az amerikai álom felett, burkolt célzásokat téve minden jó és rossz vonatkozására egyben. Mint minden hozzá hasonló komédiában, itt is lesznek bőven drámai elemek és sokakat elgondolkodtató kérdések. Hogy vajon miért van az, hogy az emberben lobogó tűz, ami folyamatosan fejlődésre, tanulásra és előrelépésre hajt minket, korosodással elhalványulni látszik és sok esetben el is tűnik. Miért van az, hogy ennyire megváltozunk miután belekerültünk a mókuskerékbe. Miért feledkezünk meg mindarról, amik valaha voltunk és válunk amolyan jól megszokott unalmas átlagemberekké. Ez a film minden korosztálynak szól, de legjobban szerintem azoknak fog tetszeni, akik túl vannak már a középkoron és közelebb vannak az 50-hez, mint a 30-hoz. Persze nekünk, az ifjú titánoknak is rengeteg kellemes pillanatot fog okozni a film, ettől nem kell félni.


Igazából a rendezőn látszik, hogy nem rendelkezik még túlságosan nagy filmes tapasztalatokkal, rengeteg olyan unalomig űzött sablonos jelenettel, vagy karakterrel fogunk találkozni, mint például a homo rendőr, aki nem kevés borsot tör majd a hőseink orra alá, vagy az állandóan csetlő-botló szerencsétlen lúzer Dudley karaktere, aki persze a végén hatalmas hőssé válik. Vagy éppenséggel a Ray Liotta által játszott Jack sem valami eredeti karakter, ahogy állandóan csak a bajt keresi és mindenkibe beleköt. Szóval ennek a filmnek nem az eredetiség az erőssége, hanem sokkal inkább a színészi alakítások.


Mindegyik főszereplő, de még a mellékszereplők is egytől egyig zseniális színész óriások, még a női mellékszereplő Marisa Tomei is oscarral rendelkezik, csak hogy egy példánál maradjak. Martin Lawrence (aki egyébként nem tudom hogy mit keres ebben a brigádban, amikor még alig múlt el 40 éves) vagy Tim Allen zseniális poénjairól nem is beszélve. John Travolta természetesen ismét nagyot alakít, mit minden filmjében a Ponyvaregény óta. William H. Macy meg az egyik legnagyobb élő színész zseni, remélem ebben mindenki egyet ért velem. Szóval a színészekre nem lehet egy rossz szavunk sem.


A filmben bőven lesznek vicces jelenetek, de meglepő fordulatokra ne számítson senki. Annak viszont, aki rendelkezik némi amerikai motoros film tudással - a régi nagy címekre gondolok - annak lesz egy nagyon jó kis fordulat a film vége felé. Viszont ez is egy olyan dolog, ami igazából csak az amerikaiaknak fog feltűnni (vagy valamit jelenteni), sok más poénnal egyetemben. Viszont minden kedves nézőnek azt tanácsolom, hogy ne álljon fel rögtön, miután megjelentek a feliratok a legvégén, mivel a legnagyobb poén még hátra van. Ez a kis geak talán a legjobb, amit a filmben össze sikerült hozni, és Ray Liotta is itt mutatja meg nekünk, hogy mekkora színész is valójában. Summa summarum, nem kell túl sokat várni ettől a filmtől, csak egy kis felhőtlen szórakozást, amit meg is fogunk kapni a pénzünkért. De ezúttal a szelíd motorosok nem fogják bevésni magukat a filmtörténelem vaskos könyvébe.

Rendezte: Walt Becker
Forgatókönyv: Brad Copeland
Szereplők: Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence, William H. Macy
Zene: Teddy Castelucci
Játékidő: 100perc

IMDB: 6.0
Saját vélemény: 7.0


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...