Harmadik Shrek

  • Írta: Daks
  • 2007. július 5.
Végre rossz idő van, pár napra bezártak a strandok és a szabadtéri szórakozóhelyek, így volt időnk elmenni a moziba, és meglesni a zöld ogre legújabb kalandjait. Előzetesnek annyit, hogy megérte a pénzét!

A történelem során országokat, egész birodalmakat tett már tönkre az, hogy elhunyt a nemzet erőskezű, de igazságosan uralkodó, bölcs királya. Meghalt a király, éljen a király – szokták vala úgy fél évszázadonként üvölteni, azonban mi van akkor, ha egyszerre többen is pályáznak a koronára, vagy pont az nem tart rá igényt, akit a legalkalmasabbnak találnak a pozíció betöltésére.


Jelen esetben éppen erről van szó. Harold király, Túl az Óperencián uralkodója súlyos betegséggel küzd, halálos ágyán pedig egy szem lányának kedvesére, Shrek-re hagyja a birodalom irányítását. A zöld ogre viszont makacsul kitart hőn szeretett mocsara mellett, így Szamárral és Csizmás Kandúrral az oldalán nekivág, hogy felkutassa a második számú trónörököst, Artúr-t.


A kalandok elkezdődtek, Shrek elhagyta országát, míg Fiona hercegnő Csipkerózsika, Hamupipőke, Rapunzel és Hófehérke társaságában továbbra is vígan élvezi a királyi udvar nyújtotta kényelmet. Azonban egyikük sem sejti még, hogy sötét erők szövetkeznek ellenük...


A Szőke Herceg megneszelte, hogy üresen maradt a trón, így számkivetett mesehős barátai segítségével a palotába igyekszik, annak tudatában, hogy ő a legmegfelelőbb Túl az Óperencián irányítására. Gonosz lények gyülekeznek a kapunál, a ripacs herceg mögött felsorakozik a rajzfilmtörténelem összes negatív karaktere, kezdve a vasorrú bábától Hook kapitányon át egészen a gonosz mostoháig. A város tehetetlen, itt bizony csak Shrek és Artúr segíthet!


Az új Shrek az előző két résznél sokkal látványosabb és mozgalmasabb lett. Hatalmas tereket rendereltek a filmhez, láthatjuk Túl az Óperencián belvárosát, sőt van izgalmas hajóút, és még egy különös, középkori lovagiskolába is elkalauzolnak minket a készítők. Fordulat terén mindig akad valami, vagy Artie makacsolja meg többször is magát a hazaút során, vagy Fiona esik teherbe, de az se szokatlan, hogy a Szőke Herceg rendetlenkedik a palota körül.


A látványra az előző részeknél is jobban odafigyeltek. Szamárnak igazi szőre van, Shrek pulcsija bolyhos, a fű igazi szálakból áll, a tájképek pedig magával ragadóak. Nagyon jól sikerült a megvalósítás, le a kalappal a CGI specialisták előtt. Reméljük egy darabig még nem mennek nyugdíjba, és sok ehhez hasonló minőségi animációs filmet kapunk tőlük!


A sorozat jó szokásához híven a harmadik rész is tele van mindenféle paródiával. Az egyik legemlékezetesebb talán az a Charlie Angyalai paródia, mikor Fiona és a csajok maguk próbálják visszafoglalni a palotát – még saját beállásuk is van!


A főszereplőket már említettük, rajtuk kívül újra feltűnik Pinokkió, Süti, Sárkány, Bambi, a Három Kismalac, a Farkas és a többi kedves mellékszereplő is. Az új karakterek főképp a gonosz oldalt szolgálják, de akad pár orgebarát, mint például Merlin vagy Artie, aki a békéért harcolnak. Ja, és ott vannak persze a félig Szamár félig Sárkány mutánbébik is, de a kis ogrékról se szabad megfeledkezni!


A film igencsak jól sikerült, bár semmivel sem több az előző részeknél. A zenéje ugyanolyan jó, a poénok a bejáratott stílusban készültek, a történet is a megszokott kicsit veszélyekkel teli, de amúgy kiszámítható happy end-del végződő, az egyedüli változás tényleg csak az animáció javulásában tapasztalható. Többször is újranézhető film, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt, harmadik részhez képest pedig kifejezetten jó!


Rendezte: Chris Miller, Raman Hui
Producer: Aron Warner
Magyar hangok: Gesztesi Károly, Kerekes József, Für Anikó, Selmeczi Roland, Kautzky Armand, Verebes István
Forgatókönyvíró: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Jon Zack
Vágó: Michael Andrews
Zene: Harry Gregson-Williams

IMDB értékelés: 6.5
Gamekapocs értékelés: 8.9


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...