Evan, a Minden6ó

  • Írta: Daks
  • 2007. augusztus 8.
Hat vagy hét éves lehettem, amikor anyu beíratott hittanra. Őszintén megmondom, nem csíptem bejárni, de a történetmesélős órák nagyon tetszettek. Kedvencem a Noé bárkája volt, persze az állatok miatt...

Elképzeltem, ahogy felsorakozik az a rengeteg jószág. Elefánt, csimpánz, zsiráf, kutya, oroszlán, szarvas, és még több ezer teremtmény csak arra vár, hogy elkészüljön a bárka, és ők megmeneküljenek Isten tisztító özönvize elől. Ja, és miért hoztam fel mindezt? Mert épp ezt a történetet dolgozza fel az Evan, a Minden6ó is, csak éppen nem úgy, ahogy azt anno tanították nekünk.


Emlékeztek még a Jim Carrey-féle Minden6ó-ra (a Bruce Almighty-ra)? Nos, nem a trükkös magyar címfordításnak köszönhető az egyezés, hanem (amit én elsőre nem is gondoltam volna), tényleg egy folytatásról van szó. A 2003-as Minden6óban egy törtető hírolvasóként megismert Evan Baxter (Steve Carell) most visszatért a vászonra egy teljes, nagyköltségvetésű, egész estét mozi főszereplőjeként.


Evan élete ennél már nem is lehetne szebb. Hírolvasóból kongresszusi képviselő lett, van egy gyönyörű felesége (Lauren Graham), három remek gyereke (Johnny Simmons, Graham Phillips, Jimmy Bennett), valamint egy csili-vili H3-asa, és egy vadi új háza Észak-Virginiában. Álmodni se merne ennél jobb életről, azonban hirtelen minden megváltozik, mikor egy reggel felkeresi őt Isten (Morgan Freeman), és felszólítja, hogy építsen bárkát, mert özönvíz közeleg. Azt hiszi megőrült, ám hamarosan állatok kezdik el követni (mégpedig párosával), és valahogy a szakállától sem tud már megszabadulni olyan könnyen.


Főhősünk ráébred, hogy tényleg ő a kiválasztott. Második Noéként feladata egy hatalmas bárka megépítése, mely túlélést jelenthet családjának, és minden további két-két élőlénynek. Szentül hisz végzetében, kénytelen-kedvetlen még karrierjét is képes feláldozni a nemes cél érdekében – noha senki, még a szerettei sem hisznek neki.


Jó kis történet, az egyetlen gond, hogy Hollywood előtt már valaki kitalálta. Plágium per azért nem lesz (nem kell félnie Steve Oedekerk forgatókönyvírónak), csak néhány kritika, de ez minden filmnél természetes. Nos, akkor vágjunk is bele, és lássuk, hogyan sikerült az Evan, a Minden6ó!


A modern környezetbe helyezett klasszikus Noé történeten kívül került a filmbe egy kis washingtoni nyüzsi, egy minden hájjal megkent, rengeteg galibát okozó kongresszusi elnök (John Goodman), valamint egy kedves, nem is oly burkolt üzenethalmaz, melyek szerint szeressük a családot, tartsunk ki szeretteink mellett, legyünk erősek és kitartóak, büszkén viseljük a vereséget, satöbbi-satöbbi. Szép dolog azért ez, elvégre egy minden korosztálynak szóló vígjátékról van szó, de talán több is, mint elég. Fátylat rá, megszoktuk, hogy Hollywood mindent elbaltáz, ám még a gagyi sablonok ellenére is azt kell mondanom, hogy a film még ha nem is lesz soha Oscar-jelölt, remek kikapcsolódást nyújt mindenkinek.


A gyerekek az állatokat fogják benne szeretni, a fiatalok a poénokat, a férfiak a szépséges Lauren Graham kisasszonyt, a nők pedig… hm ki érti őket. Talán azt, hogy elviszi őket a párjuk moziba. Akárhogy is, a film jópofa, bár rengeteg kivetnivalót hagy maga után. Az első részben már megbarátkoztunk azzal, hogy Isten fekete, ezt felejtsük is most el gyorsan, azonban az, hogy ismét hülyéskedik az emberekkel, kicsit túl Hollywoodos. Nem áruljuk el a film végét, de ha már láttátok, akkor érthetitek, miért írjuk most ezt. Özönvíz, mi? Na persze.


Az Evan, a Minden6ó kicsit jobb, mint közepes – ami tízes értékelési skálánkon nem jelent mást, mint magabiztos hetest. Folytatáshoz képest nem rossz, Biblia feldolgozásként jó indulattal elmegy, poén téren hármas alá, speciális effektekben négyes. Vegyes értékelés, de összességében, ha nem vágyunk semmi mélyenszántó gondolatra, semmi komoly dologra, csak egy vasárnap délutáni laza kikapcsolódásra, akkor remek választás az Evan, a Minden6ó!

Rendezte: Tom Shadyac
Forgatókönyvíró: Steve Oedekerk
Szereplők: Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, Johnny Simmons, Graham Phillips, Jimmy Bennett
Zene: John Debney
Játékidő: 96 perc
Forgalmazó: UIP-Dunafilm

IMDB értékelés: 5.8
Gamekapocs értékelés: 7


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...