Elhagyott Szoba

  • Írta: pipi
  • 2007. augusztus 24.
Antal Nimród, a Kontroll rendezője óriási lehetőséget kapott a filmes szakma fellegvárában, Hollywoodban. Rábízták ugyanis az Elhagyott szoba című amerikai thriller rendezését, ami nagy előrelépést jelentett számára.
A fiatal magyar rendezőt, Antal Nimródot és legnevesebb filmjét a Kontrollt talán senkinek nem kell bemutatnom. A Budapest metróhálózatában játszódó alkotás nagy hírnevet szerzett számára, s több filmfesztiválon is díjat kapott. Egy hollywoodi nagyfejes, Hal Lieberman ezután figyelt fel Antal Nimródra és ezért ajánlotta az Elhagyott szoba rendezőjének is. A forgatókönyvet Mark L. Smith írta, aki egy Új-mexikói útról hazafelé tartva ötlötte ki a vérfagyasztó thriller történetét. A hazaút során több olyan elhagyatott motelre lett figyelmes, amikben nagy valószínűséggel egy vendég sem szállt meg és közben azon tűnődött, hogy vajon miből élhetnek meg ezen motelek üzemeltetői. Gondolatait végül papírra vetette és így meg is született az Elhagyott szoba forgatókönyve. Még itt el kell áruljam, hogy Smith ötlete nem túl egyedi, mivel számos thriller épül ugyanerre az alapra, sőt én azt gyanítom, hogy még számos film fog is erre épülni a közeljövőben.


És íme a történet. Egy válófélben lévő házaspár, Amy (Kate Bekinsale) és David Fox (Luke Wilson) házasságuk utolsó közös útjáról tartanak hazafelé, amikor David úgy dönt, hogy a megszokott útról letérve talál egy rövidebb utat. Persze a „shortcut” nem úgy jött össze, ahogyan azt tervezte és teljesen eltéved a sötét éjszakában. Aztán jönnek a szokásos elemek: állatka az út közepén, autó megpördülése, ezután az autó elkezd rosszalkodni, furcsa hangokat hallat. Természetesen találnak egy elhagyatott benzinkutat, ahol egy épp hazafelé tartó szerelő kisegíti őket ezen a késői órán. Azonban miután ismét útra kelnek az autó pár kilométer után végképp megadja magát. Ekkor következik a gyalogséta vissza a benzinkúthoz, amely mellett egy kis motel is helyet kapott. Tulajdonképpen ez a történet sablonos része és talán innentől válik kicsit egyedivé a sztori.


A Pinewood nevezetű motelben egy felettébb furcsa recepciós, Mason (Frank Whaley) fogadja a gyaloglásban megfáradt házaspárt és felajánl nekik egy szobát, ahol kipihenhetik a hosszú nap fáradalmait. A pár kicsit óckodik a lepukkant moteltől, de az éjszaka kellős közepén sajnos nincs más választásuk, ezért kivesznek egy szobát. A nászutas lakosztály, amit kapnak látott már szebb napokat is, olyan, mintha megállt volna benne az idő, már vagy 30 éve és talán azóta takarítva sem volt ott. Víz helyett csak sáros massza folyik a csapból és a csótányok minden nap bulit rendeznek a szoba közepén. A sok hiányosság mellett van egy pozitívum is, nevezetesen az, hogy van televízió, sőt VHS kazettás videomagnó is. David lefekvés előtt még berakja a video fölött ékeskedő címke nélküli kazettát, azt remélve, hogy talán valami 18-as jelzésű felnőtteknek szóló filmet talál rajta, de sajnos számítása nem jön be. A kazettán egy amatőr horrorfilmet lát, amely egy szobában játszódik. Kis idővel David megvilágosodik és rájön, hogy a horrorfilm helyszíne nem más, mint a nászutas lakosztályuk. A rémült házaspár lassacskán felfogja mi is történik körülöttük és megtalálják az elrejtett videokamerákat is. A tét most már az ő életük, ezért kétségbeesetten próbálnak kieszelni egy olyan tervet, amivel talán elkerülhetik, hogy ők legyenek a következő horrorfilm főszereplői.


Úgy gondolom Antal Nimród az Elhagyott szoba rendezése során bebizonyította, hogy megállja a helyét Hollywoodban is. Ebből az elég gyengécske és sablonos forgatókönyvből ugyanis, egy olyan nézhető thrillert dobott össze, amit bátran tudok ajánlani minden rettegésre vágyó mozinézőnek. Természetesen az Underworld sztárja Kate Beckinsale és a vígjátékok ismerős szereplője Luke Wilson is nagyrészben hozzájárult a film sikerhez és így egy színvonalas alkotást sikerült összehozniuk. Mindkét főszereplő kiválóan alakította a megrémült üldözött „vad” szerepét és ez pozitívan befolyásolta a film végkimenetelét is.


A Davidet és Amyt megformáló Wilson és Beckinsale nem a tipikus akcióhősök szerepét alakítják, hanem az „ösztönösen életben akarok maradni” hétköznapi ember szerepét. Ne számítson tehát senki fergeteges akciójelenetekre és sok vérre, ugyanis az Elhagyott szoba inkább a Hitchcock által kedvelt Psycho szerű stílusra hajaz. Az efféle műfajt kedvelőknek tehát különösen ajánlott termék az Elhagyott szoba című thriller.    

Műfaj: amerikai thriller
Időtartam: 85 perc
Hazai mozipremier: 2007. augusztus 2.
Rendező: Antal Nimród
Forgatókönyvíró: Mark L. Smith
Szereplő: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley, Ethan Embry, Scott G. Anderson
Zeneszerző: Paul Haslinger
Operatőr: Andrzej Sekula
Producer: Hal Lieberman
Vágó: Armen Minasian

Imdb értékelés: 6.6/10
Saját értékelés: 7/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...