Férj és Férj

  • Írta: Daks
  • 2007. szeptember 13.
Ő Chuck. Ő meg Larry. Most házasodtak. „Ti most ezennel férj és férj vagytok. Megcsókolhatja a férjet” – Így indít a Férj és Férj magyar szinkronos trailere. Adam Sandler melegedik? Ezt látni kell!

Mikor a film bemutatóját néztem, azonnal a South Park nyolcadik évadjának egyik része jutott az eszembe. ÁLLAT, a robotbarát. Ebben az epizódban Cartman beöltözött robotnak, amire egy nagy hollywoodi filmstúdió is felfigyelt. Behívták az irodába, és megkérték a robotot, hogy adjon nekik filmes ötleteket. „ÁLLAT, ismerve a mostanában divatos filmes történeteket, mutass nekünk valamit, amivel átléphetnénk a bűvös 100 millió dolláros bevételi álomhatárt. – Hm. Na jó, legyen ez. Adam Sandler mondjuk beleszeret egy nőbe, de aztán kiderül, hogy a nő nem nő, hanem egy golden retreiver. Például.”


Valami hasonló módszerrel találhatták ki a Férj és Férj alapötletét is. Elképzelem, ahogy Cartman ül az irodaszéken, és körbeveszik őt a buzgón jegyzetelő producerek. „Mondj még ilyen jó alapötleteket ÁLLAT! – Mondok akkor. Adam Sandler mondjuk tűzoltó, akinek egy barátja megmenti az életét. Hálából megígéri, hogy bármit megtesz megmentőjének, aki viszont azt kéri, hogy házasodjanak össze. Például.”


Még mielőtt South Park-osítanánk az egész cikket, rázódjunk vissza alapállásba, és nézzük meg, miről is szól pontosan a film. Szóval Larry (Kevin James) megmenti Chuck (Adam Sandler) életét, mikor beszakad egy kiégett ház mennyezete. Chuck megígéri, hogy bármit kérjen barátja, ő teljesíteni fogja. Larry a baleset után megijed, és felkeresi a biztosítóját, ahol viszont szembesülnie kell azzal, amitől a legjobban félt. A gyerekei nem lehetnek az életbiztosítás kedvezményezettjei, így ha ő meghal, a lurkók egy vasat sem kapnak - ha csak nem nősül meg, mert akkor a felesége örököl, aki gondoskodhat róluk. Larry erről hallani sem akar, még mindig gyászolja nejét... Azonban hirtelen nagy ötlete támad.


Az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy férfiak élettársi viszonyt folytassanak, így a biztosító is elfogadja őket „egy párnak”. Larry megkéri legjobb barátját, Chuck-ot, hogy legyen a „hitvese”, így halála esetén olyan emberre száll a vagyona, akit kedvel, és akiben tényleg megbízhat. Chuck belemegy, hiszen csak egy papírt kell aláírniuk, és mehet minden tovább a rendes kerékvágásban.


A gond csak akkor kezdődik, mikor egy hivatalnok gyanakodni kezd. Ellenőröket küldenek Larry-hez, hogy megbizonyosodjanak, tényleg meleg kapcsolatban él. A lebukástól való félelemben a két fickó összeköltözik, a lakást mindenféle homár cuccokkal rakják tele, sőt még el is játsszák, hogy szerelmesek. Kapcsolatuk azonban egy szerencsétlen véletlen folytán címlapra kerül, így már mindenki értesül a nem létező viszonyukról...


Nagyjából itt indít a cselekmény, Chuck és Larry heteró homártúrája. Mindenféle kalandba keverednek együtt, főleg azután, hogy nyilvánosan is vállalni kell a másságukat. El kell játsszák, hogy szeretik egymást, de hál’ Istennek néhány Gloria Gaynor-t énekelő indiánon és pillangóférfin kívül nem sok kemény buzijelenet van a filmben. A Férj és Férj egy vígjáték, amolyan igazi ÁLLAT robotbarát hollywoodi produkció.


A forgatókönyv tehát nem egy bestseller iromány, de azért van benne nem kevés olyan vicces jelenet, mely tényleg egyszer nézhetővé teszi a produkciót. A színészek játéka nagyon jó, a Larry-t alakító Kevin James például fantasztikusan játszott a filmben. Adam Sandler a szokásos formáját hozta, az egyetlen gáz csak az, hogy a rendező egy nőcsábász csúcspasi szerepét akarta ráerőltetni. Ő Mr. Február, a tűzoltós naptár sztárja, akiért döglenek a nők. A legtutibb csajokat tudja összeszedni, egyszerre hat bombázó hancúrozik vele az ágyban – hát persze... fessetek ki és hívjatok nagyinak, ha Adam Sandler-ért egy nő is odavan!


A mellékszereplők is jól játszottak. Alex (Jessica Biel) csábos mosolyával, és bombázó testével tűnik ki a sorból, de azért ő is beleadott mindent, hogy megformálhassa az okos ügyvédnő karakterét. Tucker kapitány szerepében feltűnik még Dan Aykroyd is, a Szellemírtók sztárja – rá sajnos csak egy prosztatagondokkal szenvedő öreg tűzoltó szerepét adták a készítők.


A film könnyed kikapcsolódást nyújt, és nem is kell buzinak lenni ahhoz, hogy élvezzük a történetet. Kicsit szexista, de nincsenek benne megbotránkoztató jelenetek, a poénok megfelelőek, és a cselekmény is egész jónak mondható. Kellemes vígjáték, néha kell ilyen is.

Rendezõ: Dennis Dugan
Producer: Michael Bostick, James D. Brubaker, Jack Giarraputo, Adam Sandler, Tom Shadyac
Szereplők: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi
Forgatókönyvíró: Barry Fanaro, Alexander Payne, Jim Taylor
Vágó: Jeff Gourson
Zene: Rupert Gregson-Williams

IMDB értékelés: 6.3
Gamekapocs értékelés: 8

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...