A Bourne Ultimátum

  • Írta: Ca$h
  • 2007. szeptember 18.
Három évvel ezelőtt Jason Bourne (Matt Damon) még azt sem tudta, hogy kicsoda ő valójában, még a nevére sem emlékezett. Elindult az őrült hajsza a múlttal, és egy halálos játszma a kormány egyik titkos ügynökségével.
Ekkor ismerte meg a német lányt, Marie-t (Franka Potente-t), aki sokat segített neki abban, hogy képes legyen megőrizni emberségét, mert mint később kiderült, sokkal inkább hasonlított egy gyilkológépre, mint egy emberre. A folyamatos menekülés véget ért, egy évvel később Jason és Marie azt hitte, hogy el sikerült bújnia a világ szeme elől. De a Földön nem létezik olyan hely, ahol a CIA ne találna rájuk. A hajsza folytatódott, Jason aki még mindig nem emlékezett arra, hogy ki is ő valójában, elvesztette szerelmét és bosszút esküdött. Nyomozásba kezdett és szinte mindent kiderített az eddig ködbe burkolózó múltjáról, de még mindig nem emlékezett mindenre, még mindig nem értette, hogy miért volt arra szükség amit vele tettek, de ami a legfontosabb, nem találta meg azt az embert, aki Marie haláláért felelős. Három év telt el azóta, hogy egy halászbárka rátalált, három évig kellett ismeretlenségben és menekülésben élnie. Eljött az ideje, hogy pontot tegyen mindennek a végére, de arra még csak nem is számíthatott, hogy mi vár rá majd az út végén…


Úgy vélem, hogy Paul Greengrass nagyon jó választás volt a trilógia befejezésére, lévén ő rendezte a második részt is, ami meglehetősen jóra sikeredett. A kérdés már csak az, hogy mit sikerült összehoznia a készítőknek ebben a részben. Gondolom nem csak bennem merült fel az első kérdés, hogy vajon mit akarnak még folytatni ezen a történeten, hiszen a második részben már nagyon úgy nézett ki hogy szinte mindent tudunk már Jason múltjáról. Aki velem együtt ezt hitte, az nagyot tévedett, hiszen a java még csak most fog jönni, végre kerek egész lesz a történet és a befejezés minden képzeletet felülmúl, persze csak azok számára, akik szeretik ezeket a filmeket. Akik meg nem szeretik, azok szerintem be se üljenek rá, lévén semmit nem fognak érteni belőle. Egyébként még a rajongóknak is erősen azt ajánlom, hogy a mozi előtt nézzék meg újra az első két részt, mert igencsak össze lesznek zavarodva, ha nem emlékeznek mindenre ami fontos lehet. Meg egyébként is a film nagyobb hatást érhet el úgy, ha egy kerek egészként emlékszünk rá.


Úgy gondolom nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy a Die Hard és a Halálos Fegyver részein kívül egyetlen sorozatra sem lehet azt mondani, hogy minden egyes filmmel egyre jobbak lettek. A legtöbbször sajnos a folytatásokkal csak rontanak az első rész hírnevén és ha esetlegesen csinálnak neki még folytatásokat, azok mindig egyre rosszabbak és rosszabbak lesznek és a végére már szinte nem is emlékszünk arra, hogy milyen jó volt az első rész. Kivételt képeznek természetesen az eleve több részesre tervezett filmek. Namost ez az elmélet erre a trilógiára abszolút nem mondható el. Az első rész egyszerűen fantasztikus volt, a második zseniális, a harmadik meg szerintem egyenesen briliáns. Nem lehet belekötni szinte semmibe.


Nem vagyok különösebben oda Matt Damonért, annak ellenére, hogy oscar díjat kapott élete első forgatókönyvéért, szerintem nem egy nagy színész. Az viszont ahogy életre kelti Jason Bourne karakterét egyszerűen vérfagyasztó, látszik rajta hogy mindent belead és nagyon érzi hogy mit hogyan kell csinálnia. Ezen kívül felfoghatatlan az a számomra, hogy hogyan tudta így kitanulni a filmes verekedés fortélyait, amikor mindenki tudja róla hogy nem harcművész. Az ahogyan mindegyik részben leszereli ellenfeleit vetekszik sok más hasonló filmmel, ahol a főszereplő valóban profi harcos. Nem lehet panaszunk a többi színészre sem, ahogyan a látványvilág, a zenék és minden nagyon fekszik ehhez a hangulathoz. Teljesen bele tudjuk élni magunkat abba a lehetetlen helyzetbe, amiben főszereplőnk van, ahogyan abba is hogy milyen nehéz lehet elfogadni üldözőinek azt a puszta tényt, hogy Jason testvérünk eszén képtelenség túljárni. Mindig mindenre tudja, hogy mi a megoldás, sosem esik pánikba, a hidegvére meg egyenes megfagyasztja ereinkben a vért.


Úgy gondolom, hogy a Bourne trilógia örökre beírta magát a filmes történelembe és egy teljesen új stílust egy teljesen egyedi hangulatot teremetett, amit még sokszor le fognak utánozni, a kérdés már csak az hogy mekkora sikerrel. Nyugodt szívvel tudom ajánlani minden rajongónak, nem fog csalódni benne, aki viszont még egy részt sem látott, annak irány a téka és nézze meg az előzményeket, mert a végén még azért nem fog tetszeni neki ez a zseniális film, mert nem ért majd belőle semmit. Természetesen el tudom képzelni hogy csinálnak neki még folytatást, de én abban reménykedem, hogy a nagy siker ellenére a készítők is látni fogják, hogy ez így most már kerek egész és nem szabad lenyúzni azt a bizonyos rókabőrt, ha idáig nem tették meg most se tegyék. Jó szórakozást hozzá, nem fogjátok megbánni!

Rendezte: Paul Greengrass
Forgatókönyv: Tony Gilroy, Scott Z. Burns
Szereplők: Matt Damon, Juila Stiles, David Strathaim, Scott Glenn
Zene: John Powell
Játékidő: 111perc

IMDB: 8.4
Saját vélemény: 9.5

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...