Megy a Gőzös

  • Írta: Daks
  • 2007. október 29.
Réges-régen, valahol a világ végén… Bosszú, tiltott szerelem, és egy rejtély mindenek felett. Elkezdődik a csoda, de hol ér véget? Megy a gőzös – avagy lesz itt mingyá olyan csörte!

Nem hittük volna, hogy az 1979-es Indul a Bakterház (IMDB 8.8/10) után még ebben az életben készül egy tényleg színvonalas, hamisíthatatlanul magyar tanyavígjáték. Koltai Megy a Gőzöse bebizonyította, hogy a magyar ember igenis erre, a magyar valóságra kíváncsi, nem a hollywoodi parasztvakításra.


A film egy kis falucskában, Ivaroson játszódik, az események pedig az egyvágányos állomás körül forognak. Itt él az állomásfőnök, Bajusz János (Koltai Róbert), és neje, Bajuszné (Pogány Judit), valamint hű barátjuk, Köles Atya (Gesztesi „Shrek” Károly), a temetőcsősz. Bajuszék büszke tanyatulajdonosok, de még büszkébbek arra, hogy már kerek három éve János felel az állomásért, és az itt keresztül haladó vonatokért. Az életük ennél már nem is lehetne szebb, egy napon azonban feltűnik Körte Kázmér (Szabó Kimmel Tamás), az előző állomásfőnök, Körte Lajos (Gáspár Sándor) fia, aki béresnek jelentkezik a Bajusz tanyára. János még büszke is magára, hogy így megalázhatja Körtééket, azonban fogalma sincs róla, hogy a fiú nem dolgozni jött, hanem bosszút állni apja elvett munkájáért.


Kázmér igazi bajkeverő, ahol tud, alátesz Bajuszéknak, aztán pedig ártatlan mosollyal nézi végig, ahogy szenvednek a gazdák. Egy napon megkezdődhet maga az igazi pusztai vendetta, egy fontos díszvonat közeleg ugyanis Ivaros felé. Kázmér átállítja a váltót, a vonat pedig beleszalad egyenesen az állomásfőnök disznóóljába. Itt kezdődnek ám csak az igazi gondok, mármint Bajuszéknak! A vonat egy honnak fontos kincsét, a Barcikai Ősanya koporsóját szállítja körbe az országban, rajta a két csendőrrel, Kálmánnal (Szabó Győzővel), és Sándorral (Pindroch Csabával), valamint a négy potyautas cigánnyal, Lakatos Gáspár Vajdával (Csuja Imrével), Menyussal (Badár Sándorral), az Asszonnyal (Lázár Katival), és a szépséges Böskével (Egres Katinkával).


A távolról jöttek tanyasi vendégeskedése a csínytevések színes palettáját nyitja meg Kázmér előtt, az igazi főszereplő pedig nem más lesz, mint az Ősanya. Az igazi cselekményeket egy alkoholittas kártyaparti indítja el, Kálmán eljátssza a koporsót, Kázmér ellopja, az „anyád a huszár” csendőrök pedig mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék azt. Szatirikus cselekménysorozat indul el végeláthatatlan mennyiségben, és kiszámíthatatlan kimenetellel, nem kevés szerelemmel, humorral, továbbá igazi magyar jelzőkkel teli dialógusokkal.


A cselekmények fantasztikusan követik egymást, és bár a forgatókönyv eseményei a hollywoodi rudin felnőtt mai fiataloknak kicsit szürkének tűnhetnek, gondoljunk csak bele, mi más történhet még egy unalmas falucskában. Az igazi aranyérmet azonban a szereplők parádés játéka érdemli. Kivétel nélkül az összes színész hibátlanul alakította a rá írt karaktert, köztük is félelmetesen jó lett Koltai, Szabó Kimmel, és Egres Katinka teljesítménye, megalkotva ily módon a 2007-es Indul a Bakterházat! A mellékszereplőkről sem illik megfeledkezni, kedvenc Hajós Andrásunk egy igazán rá illő szerepben tűnik fel a mű vége felé, és L.L. Junior is elénekel nekünk egy totál nem idevágó, de dallamos nótát.


A Megy a Gőzös remek kis film lett tehát, minden percét átissza a magyar életérzés, a balkáni vidék hangulata, a trikolorral átkötött kolbász szaga, és a szituációs poénok keltette vígjátéki elemek. Kritikus szemek számára Bakterház koppintásnak tűnhet, de talán éppen ezért lett olyan jó, és élvezhető. Imádunk, Koltai!

Rendezõ: Koltai Róbert
Producer: P. Koltai Gábor
Forgatókönyvíró: Grecsó Kriszitán
Szereplõk: Koltai Róbert, Szabó Kimmel Tamás, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Gesztesi Károly, Badár Sándor, Gáspár Sándor, Pogány Judit, Lázár Kati, Egres Katinka
Forgalmazó: Budapest Film
Gyártó: Filmsziget Kft.

IMDB értékelés: 6.2/10
Gamekapocs értékelés: 9/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...