Fűrész IV

  • Írta: Ca$h
  • 2008. május 6.
Jigsaw (Tobin Bell) a félelmetes tömeggyilkos halott, Amanda (Shawnee Smith) a tanítványa szintén halott, Kerry nyomozó (Dina Meyer) és Eric Matthews nyomozó (Donnie Wahlberg) eltűntek... A játék viszont továbbra sem ért véget!
Az eredeti nyomozó társaságból, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy megállítsák, illetve felgöngyölítsék Jigsaw borzalmas tetteit, már csak ketten maradtak. Rigg (Lyriq Bennt) és Hoffman (Costas Mandylor) nagyon úgy néz ki, hogy feladják a reményt ebben a nyomozásban, elvesztették összes barátjukat és nagyon úgy néz ki, hogy Jigsaw még halála után is képes folytatni munkáját. Szerencsére azonban két F.B.I. különleges ügynök is megjelenik a színen, hogy véget vessen ennek a borzalomnak. Azonban Strahm ügynöknek (Scott Patterson) és Perez ügynöknek (Athena Karkanis), még csak sejtése sem lehetett arról, hogy itt sokkal többről van szó, mint ami a nagykönyvben meg van írva a sorozatgyilkosokról és könnyen lehet, hogy Jigsaw-nak végig volt egy segítőtársa.


2004-ben James Wan rendezésében valami olyan mozi élményben lehetett részünk, amihez foghatóval a Bárányok Hallgatnak illetve a Hetedik óta nem igen találkozhattunk. A Fűrész első része egyszerre volt sokkoló, izgalmas és akkor még a hihetetlenül eredeti befejezésről nem is beszéltem. Rá egy évre Darren Lynn Bousman rendezésében elkészült a folytatás, ami meglepő módon még az első résznél is jobban sikerült, minden szinten felülmúlta azt és rendkívüli szórakozást nyújtott a műfaj szerelmeseinek. Azonban mikor felröppentek a hírek miszerint egy év elteltével újabb folytatásra számíthatunk, az ember már egy picikét szkeptikusan állt a témához, lévén szinte biztosak lehettünk benne, hogy ez már bizony bukás lesz. Aki így gondolta annak igaza lett, hiszen a harmadik rész minden szinten borzalmasra sikeredett, nem voltak benne meglepő fordulatok, érdekes történetvezetés, nem volt benne semmi más, csak szemhunyorgatóan, fogszorítóan gusztustalan kínzások, és sok-sok vér. Talán ha abbahagyták volna ennek a filmnek a sorozatgyártását, idővel megbarátkoztunk volna a trilógia befejező részével, de a készítők nem ezt tették. Fogták magukat és csináltak egy negyedik részt, persze egy évvel később, hogy milyen sikerrel? Rögtön kiderül.


A Fűrész 4-nél már rögtön az elején ki fog derülni, hogy sajnos nem az eredeti vonalat akarják folytatni, pont azt, ami miatt olyan nagy sikereket értek el, hanem sokkal inkább a borzalmas látványvilágra, az iszonyatos kínzásokra és véres jelenetekre fektették a hangsúlyt. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nagyon szeretem a horror filmeket, de számomra nem attól lesz jó egy ilyen mozi, hogy egyre komolyabban és élethűbben tudják nekem megmutatni milyen is az, amikor egy embert ízekre szaggatnak (lásd Hostel). NEM! Számomra az a jó horror film, amin jól meg tudok ijedni, teljesen megszabadulok minden felgyülemlett feszültségtől és a moziból kijőve szinte új emberként állok neki a nap további részének. Nem hiszem, hogy a szadista vadállatokon és sorozatgyilkosokon kívül sokan lennének, akiket szórakoztat az effajta mozizás, ha mégis akkor előre elnézést kérek mindenkitől.


A Fűrész negyedik részében a történet szinte nyomon követhetetlen, ez már a harmadik részben is jellemző volt, de sokadik megnézésre már ki lehetett bogozni, hogy miről is van szó. Sajnos a negyedik részben ez a vonal már-már a tökéjre lett fejlesztve, annyira zagyva és értelmetlen minden benne, hogy az már fáj. Persze több megtekintésre, esetlegesen mind a négy résznek a végignézése után bizonyára értelmesebb lesz ez az egész mizéria, de hogy egy jóérzésű thriller, vagy horror rajongónak ehhez nem lesz kedve az már biztos. Egyedül azt tartottam érdekesnek, ahogyan végre valahára egy picikét több betekintést nyerhetünk Jigsaw borzalmas tettinek okaira. Ez a vonal még érthető is volt, de a többi? Persze a készítők próbálkoztak itt fordulatokkal és megdöbbentő eseményekkel valamit kihozni ebből a hajszálvékony rókabőrből, de egy kivételével az összes kudarcba fulladt, legalábbis szerintem.


A színészi alakítások, a zenei aláfestések hűen tükrözik egy négy éve megalakult filmes brigád profizmusát, de sajnos ennél többet már nem tudnak felmutatni, nekünk mozirajongóknak. A Fűrész 4 tökéletes példája annak, hogyan lehet teljesen tönkretenni valamit, ami zseniálisnak indult, ékes példája annak, hogy az embernek mindig tudnia kell hol a határ, mikor kell abbahagyni. Igazából ajánlani csak azoknak tudom, aki látták már az összes többi részt, viszont akinek ez az első, azoknak azt üzenem, hogy jó távolról kerüljék el. Végszóként már csak azért tudok könyörögni, hogy nehogy csináljanak egy ötödik részt, mert az már kész röhej lenne!

Rendezte: Darren Lynn Bousman
Forgatókönyv: Patrick Melton, Marcus Dunstan
Szereplők: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Lyriq Bent, Athena Karkanis
Zene: Charlie Clouser
Játékidő: 95perc

IMDB: 6.2
Saját vélemény: 5.0

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...