Hellboy 2: Az Aranyhadsereg

  • Írta: Ca$h
  • 2008. szeptember 11.
Az emberek és varázslények évezredek óta vívják véres és értelmetlen harcukat egymással. Balor király, a földöntúli lények vezére kétségbeesett döntésre kényszerül, megkéri a manókat, hogy készítsenek neki egy elpusztíthatatlan sereget.
A manók szorgos munkájának köszönhetően elkészül az Arany Hadsereg, aminek csak a király és a leszármazottai parancsolhatnak egy speciális koronának a segítségével. Rögtön az első alkalommal mikor bevetik eme rettenetes sereget, olyan pusztítást visznek véghez, amihez fogható nem történt még a föld történelmében. Balor király szörnyen érzi magát emiatt, és béke ajánlatot tesz az embereknek. Szerencsére a paktum megszületik és a két fél arra a döntésre jut, hogy az embereké lesznek a városok, míg a varázslényeké az erdők és a természet alkotta területek. De sejthető volt, hogy ez a béke nem tarthat örökké, eljön az ideje annak, amikor eme erők újra összecsapnak és a győzelem azé lesz, aki mellett az Arany Hadsereg áll. Hellboynak (Ron Perlman ) ez volt a kedvenc meséje kicsi korában, de azt sosem gondolta volna, hogy mindez egyszer valóra válhat, és a Föld sorsa az ő döntésén áll majd vagy bukik.


Guillermo del Toro nevét nem sokan ismerhették még akkoriban, amikor az első Hellboy filmet rendezte, mégis érezni lehetett rajta, hogy ez valahogy több annál, mint amit egy ilyen típusú képregény adaptációtól elvárna az ember. Akik így voltak ezzel, azoknak bevált a megérzése, hiszen alig két évvel később kedves rendezőnk készített egy olyan filmet, (A Faun Labirintusa) amivel három oscart be is zsebelt. Éppen ezért volt marketing ügyileg kiváló fogás, amikor úgy reklámozták be nekünk a Hellboy második részét, mint a filmet, amit Guillermo del Toro rendezett. A kevésbé tájékozottak bizonyára csodálkoztak azon, hogy ezt a filmet is ő rendezte, de mi, akik rajongói vagyunk ezen ember munkásságának, csak boldogan rohanunk a moziba megtekinteni..


Úgy vélem, hogy Guillermonak annak idején, amikor még kisfiú volt, igencsak nagy szerepet játszottak életében a mesék. Elképzelem, ahogyan anyukája, apukája, vagy éppenséggel a nagyszülei meséltek neki, és ő valahogy érezte, hogy neki erre kell feltenni az egész életét. Ahogyan a Pixar képes bármilyen tárgynak vagy élőlények személyiséget adni, úgy képes ő akármilyen környezetben vagy helyzetben varázslatos mesét alkotni. A Hellboy második része olyan mintha a képregényt összekevernénk a Faun Labirintusával. Hihetetlen hangulattal és látványvilággal rendelkezik a produkció, teljesen elvarázsol minket, képesek leszünk belefeledkezni a látottakba, és szomorúan állunk fel a vászon elől mikor a végéhez értünk.


Ahogyan az egy folytatástól elvárható, a karakterek személyisége tovább fejlődik, sokkal komolyabb és lélegzetelállítóbb látvánnyal fognak minket megjutalmazni, ahogyan a humor is egy következő fokra lép majd. Kedvenc idézetem a következő:

„Hellboy: Most nézd meg ezt a lányt, hát nem gyönyörű? Én az életemet oda adnám érte… ő meg azt akarja, hogy mosogassak!”


Sok ehhez hasonló párkapcsolatokra jellemző motívum található meg a filmben, miközben észre sem vesszük azt a csodálatosan varázslatos mesevilágot, ami körülvesz minket. Sok Harry Potter rajongó lesz, aki azt mondja majd, hogy persze-persze ez is csak egy ötlet amit ellopott a rendező. Mégis valahogy olyan érzéssel jövünk ki a moziból, hogy egy igazán eredeti és különleges élményben volt részünk. Guillermo teljesen elkábít minket, olyan „emberi” mélységekbe kalauzol, emberinek éppenséggel nem nevezhető karakterek segítségével, amik akaratunk ellenére nyomot fognak hagyni bennünk. Lesz humor, mondanivaló, hihetetlen látványvilág, főellenfelek, akik igazából nem is gonoszak, hiszen olyan eszméket, gondolatokat képviselnek, amik képesek minket, embereket rádöbbenteni saját gyarlóságunkra, hibáinkra, gyengeségeinkre. Valljuk be az ilyesmi nem megszokott egy akciófilmtől.


Bárki bármit mond, a Hellboy második része teljesen más, mint az első. Valahogy érettséget, átgondoltságot sugároz magából. Képes szórakoztatni és gondolatokat ébreszteni az egyszeri mozirajongóban. Persze mindezt olyan koktél adagolásával teszi, hogy alig észrevehető a turpisság. Mindenkinek csak ajánlani tudom, azoknak is, akik nem látták az első részt, hiszen felhőtlen szórakozásra számíthat mindenki, aki beül rá. Érdemes kiadni rá a pénzt, nekem elhihetitek!

Rendezte: Guillermo del Toro
Forgatókönyv: Guillermo del Toro
Zene: Danny Elfman
Szereplők: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones,
James Dodd, Luke Goss
Játékidő: 120perc

IMDB: 7.7
Saját vélemény: 8.8

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...