Amikor megállt a Föld

  • Írta: Ca$h
  • 2008. december 28.
Helen Benson (Jennifer Connelly) idegen életformákkal foglalkozó tudós és tanár, éppen jól megszokott esti életét éli kisfiával Jacobbal (Jaden Smith), amikor hirtelen a semmiből fél tucatnyi kormányautó jelenik meg háza előtt, és haladéktalanul arra szólítják fel, hogy tartson velük.
Nem sokkal ezután kiderül, hogy nem ő az egyetlen, akit mozgósítottak, van még rajta kívül pár tudós, akit repülőbe raktak és egy katonai bázisra szállítottak. Feszült várakozásokkal teli órák múlva kiderül, hogy az ok, amiért elhozták őket igencsak kétségbeejtő; ugyanis egy meteor száguld a Föld felé, aminek a becsapódási ideje kevesebb, mint egy óra. A számítások szerint, ha eléri bolygónkat, akkor a pusztítás, amit okozni fog világégést idéz majd elő, még a Dinoszauruszok kihalását okozó csapódásnál is nagyobbat. De mindenki megdöbbenésére, nem sokkal a Főld légköre előtt az objektum lelassulni látszik és hamarosan az is kiderül róla, hogy sok mindennek lehetne nevezni csak éppenséggel meteornak nem…


1951-ben Robert Wise rendezésével készült el a film eredeti változata, amit sokan minden idők tíz legjobb sci-fije közé sorolnak. Akkoriban igencsak ritka volt az ehhez fogható mozi, ami nem csak látványos volt, de rengeteg mondanivalót hordozott magában és elgondolkodtatta az embereket. Éppen ezért volt merész vállalkozás ezt feldolgozni, újragondolni, és mindezek mellett a mai emberek számára, az akkorihoz hasonló, maradandó élményt nyújtani.


Scott Derrickson rendező nem nevezhető valami nagyágyúnak, leginkább csak olcsó horror filmeket sikerült eddig alkotnia. Viszont a 2005-ös Emily Rose-os ördögűzős filmje meglepően jól sikerült, legalábbis szerintem. Éppen ezért eshetett pont rá a választás, amikor is egy olyan filmet kellett alkotni, ami nem csak látványos, időnként vérfagyasztó, de még gondolkodásra is készteti az embereket. Ehhez persze mindenképpen szükség volt egy remek filmes gárdára és pár tehetséges főszereplőre. Keanu Reeves véleményem szerint remekül megoldotta a szerepet, pedig sokszor vészesen közel volt ahhoz, hogy akaratlanul is Neoval azonosítsuk. De belevitt az alakításába egy olyan hátborzongatóan félelmetes tekintetet, ami miatt ez nem történik meg. Jennifer Connelly remekül alakítja a számára egyetlen lehetséges szerepet; a folyamatosan fátyolos tekintetű, bánatos őzikeszemekkel néző, aggódó szülőt, aki ezúttal nem csak fogadott gyermekének az anyukája lesz, hanem szimbolikusan az egész Föld lakosságáé.


Tekintettel arra, hogy nagy valószínűség szerint kevesen vannak olyanok, akik még emlékeznek az eredeti ’51-es változatra - kivéve persze a hardcore klasszikus sci-fi, illetve amerikai mozirajongókat – ezért ez a film nagy meglepetést fog okozni a legtöbb nézőnek. Szerencsére a bemutatókkal sem akartak félrevezetni minket, és igazából semmit nem lehetett tudni arról, hogy miről is szól valójában. Ezt az izgalmakkal teli várakozást egészen a történet közepéig meg is sikerül tartani, és amikor megtudjuk, hogy miről szól, sem fogunk csalódást érezni. Ami a legtöbb ilyen típusú filmnél probléma szokott lenni ugyebár. Rájövünk arra, hogy annak ellenére, hogy néhol félelmetes, néhol látványos produkció előtt ülünk, itt az igazi hangsúly azon lesz, hogy egy picikét elgondolkozzunk a mondanivalóján. Sajnálatos módon, manapság a nézők nem igazán szeretik, ha egy mozi erre akarja ösztönözni őket, ezért sem csoda, hogy nagyon sokan lesznek, akik csalódottan jönnek ki a teremből. Én személy szerint pontosan az ilyen filmeket preferálom, ezért számomra nagyon kellemes szórakozás volt végigülni. Rendkívül nehéz lenne ennél többet leírni róla anélkül, hogy elsüssek pár fontos dolgot előre, de úgy gondolom, hogy ennyi elég is volt ahhoz, hogy tudjátok, érdemes-e megnézni vagy sem.


Annak ellenére, hogy sokak szerint az eredeti változat minden szempontból hatásosabb volt, én csak ajánlani tudom azoknak, aki szeretik a sci-fi komolyabb, mélyebb, elgondolkodtatóbb műfaját. Keanu Reeves ismét bebizonyította, hogy nem lehet beskatulyázni, ahogyan az is tény, hogy az ő alakítása az, ami javarészt elviszi a filmet. Mert sajnálatos módon az üzenet, amit magában hordoz, annyira mély és olyan komoly problémákat feszeget, hogy hiába gondolkodunk el rajta és jövünk rá mennyire igaz, semmit sem tudunk tenni ellene, mert mi kisemberek kevesek vagyunk ehhez...

Rendezte: Scott Derrickson
Forgatókönyv: David Scarpa
Zene: Tyler Bates
Szereplők: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, Jaden Smith
Játékidő: 103perc

IMDB: 5.8
Saját vélemény: 8.0

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...