Benjamin Button különös élete

  • Írta: Ca$h
  • 2009. február 13.
Benjamin (Brad Pitt) azon a napon látta meg a napvilágot, amikor az egész világ a Nagy Háború végét ünnepelte. Édesanyja belehalt a szülésbe, édesapja mikor meglátta igencsak szokatlan külsejét az újszülött babának, végső elkeseredésében egy öregotthon bejáratánál hagyta őt.
Szerencséjére egy olyan házaspár talált rá, akik hozzászoktak már az idős emberekhez, és amúgy sem lehetett gyerekük, ezért hatalmas szeretetben és törődésben nevelték fel őt. Benjamin úgy kezdte el életét, hogy a halál folyamatosan körülvette őt, jómaga is azt hitte, hogy nincsen már sok hátra neki, éppen ezért megtanulta értékelni az élet adta apró örömöket. Minden megváltozott azonban, mikor alig tíz évesen először meglátta a gyönyörűséges Caroline-t (Kate Blanchett)...


David Fincher, aki eredetileg világhírű zenészek (Madonna, George Michael, Aerosmith) videóklippjeinek a rendezésével kereste kenyerét, számtalanszor bebizonyította már (Alien3, Hetedik, Harcosok Klubbja, Zodiac), hogy a legnagyobb rendezők között a helye. Ezúttal egy nem mindennapi utazásra kísér el minket, szemtanúi lehetünk annak, vajon hogyan élné le az életét egy olyan ember, aki öregnek születik és testben folyamatosan megfiatalodik. Bizonyára rengeteg ember fejében megfordult már ez a kérdés, hogy milyen jó lenne öregedés helyett folyamatosan fiatalodni, hogy ez valóban így van-e, döntse el mindenki maga.


Amióta megjelent a mozizás, mint a szórakoztatás új válfaja, egészen nagy változásokon ment keresztül. Régebben a célja, akárcsak a könyveknek vagy a színháznak az volt, hogy tanítson, műveltebbé tegye az embert, mindemellett természetesen szórakoztasson. A művészet egy magas színtű része volt. A mai napokban sajnos ez igencsak megváltozott. Jelenleg a filmek szinte semmilyen értéket nem hordoznak magukban, a cél legtöbbször a hihetetlen látványban és az egyre durvább erőszakban ki is merül. Nagy ritkán találkozni lehet olyan csodálatos alkotásokkal, mint mondjuk a Gyűrűk Ura vagy az Igazából szerelem, de erre sajnos eléggé ritkán kerül sor. Benjamin Button fantasztikus története a klasszikus mozizás vonásait viseli magán, teljesen modern köntösbe öltöztetve, olyan látványvilággal, amihez foghatóval nem igazán találkozhattunk idáig. Érezhető, hogy az eleinte lázadó és polgárpukkasztó rendezőnek induló Fincher, így az ötven év felé közeledve beérni látszik a feladatra.


Természetesen mit sem érne egy jó forgatókönyv, vagy egy zseniális rendező, ha nem sikerült volna olyan legendásan karakterszínészeket megnyerni, mint amilyen Brad Pitt és Kate Blanchett. Brad egy olyan szerencsétlen korszakban született színész generációnak a tagja (Johhny Depp, Edward Norton), akik még egyszer sem tudtak oscart szerezni, lévén az idősebb korosztály (Al Pacino, Tom Hanks, Robert de Niro, Clint Eastwood) folyamatosan learatta helyettük a babérokat. Nem véletlen azonban, hogy mindannyian bezsebelhettek már minimum 2-3 jelölést, aminek köszönhetően sejthető, hogy előbb vagy utóbb eljön az ő idejük is. A Benjamin Button 13 oscar jelölést kapott és minden esélye megvan arra, hogy ezeket meg is kapja. Bizonyára lesznek olyanok, akik úgy gondolják majd, hogy Brad ezért a szerepért nem érdemelné meg ezt a neves díjat. De ha belegondolunk abba, hogy Benjamin minden egyes korosztályát ő játszotta el, elvileg még a gyerekeket is és megtapasztaljuk azt az átható kisugárzást, egyéniséget, ami szinte lemászik a vászonról, akkor már másképpen fogják gondolni ők is, legalábbis remélem. Kate Blanchett éteri, természetfeletti szépségén felülemelkedve, ezzel az alakítással is bebizonyította, hogy ő sokkal több annál, minthogy holmi cicababa jelzőt aggassunk rá.


Egy varázslatos, álomszerű, szinte földöntúli élmény végignézni ezt a filmet, melynek mind a 166 perce a székhez láncol minket. Egy árva pillanatig se veszítjük el a figyelmünket, teljesen magával ragad minket ez a csodálatos történet, melyben nyoma sincsen a gonoszságnak. Annak ellenére, hogy a szereplőknek teljesen életszerű, személyes tragédiákat kell megélniük - ami nélkül nem lehetne a filmet drámának nevezni –, nincsen benne olyan szereplő, akit egyértelműen negatívnak lehetne tartani. Folyamatosan pozitív impulzusokat sugároznak felénk, ami a jelenlegi negatív világban igencsak frissítően hat az emberre. Finchernek időnként még a nevettetésre is volt ideje:

„Meséltem már, hogy hétszer is belémcsapott a villám életem során?”


Nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy Benjamin Button különös élete minden idők 10 legjobb filmje közé tartozik. Egy csodálatos, varázslatos álom ez, a törődésről, az igaz szerelemről, az élet adta legfontosabb értékekről, a megbocsátásról, barátságról, minden olyan dologról, ami miatt érdemes élni, ami miatt érdemes volt megszületni. Kimaradni egy ilyen élményből, véleményem szerint hatalmas nagy veszteség, úgyhogy ne tegyétek ezt!

Rendezte: David Fincher
Forgatókönyv: Eric Roth
Zene: Alexandre Desplat
Szereplők: Brad Pitt, Kate Blanchett, Julia Ormond
Játékidő: 166perc

IMDB: 8.4
Saját vélemény: 9.9

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...