Másnaposok

  • Írta: Daks
  • 2009. június 27.
A Tom Hanks-féle Legénybúcsú óta tudjuk, hogy az esküvő előtti éjszakán bármi megtörténhet. A férfivá válás ősi szertartása sosem változik, a pia, a drog és a prostik most és a jövőben is előkelő helyet fognak kapni eme eseményeken.
Doug szerencsés fickó. A szíve választottja igent mondott neki, hamarosan esküvő, egy új fejezet veszi kezdetét. A lány gyönyörű és imádni való, rendes családból való, az após pedig még az oldtimer Mercijét és kölcsönadja, hogy Doug elmehessen a haverjaival a legénybúcsúra. Egy amerikainak pedig mi lehet jobb helyszín egy átmulatott éjszakához, mint Las Vegas. A bűn neonfénybe burkolózott városa, egy település a sivatag közepén, ahol bármit szabad, ahol elkockázhatod mindenedet, és ahol az se kizárt, hogy egy egész vagyonnal térsz haza. Vagy csak bulizol egy nagyot. Ahogy Doug, Phil, Stu és Alan tették.


Másnap reggel van, a srácokat szörnyű fejfájás gyötri. A szállodaszobában a guminőtől kezdve egy élő kakason keresztül az elhagyott bugyikig minden megtalálható, amit csak el lehet képzelni, visszaemlékezni pedig igen nehéz. Mintha egy kis Jägerezéssel kezdődött volna minden, aztán talán kaszinó, innen viszont teljes filmszakadás. Az este sikeréről egyedül pár szívfájdító ATM számla, egy kórházi karszalag, és egy szekrényben talált csecsemő árulkodik, de hogy mi történt, mit csináltak, és egyáltalán hol voltak, azt teljes homály fedi. Sőt van ennél is rosszabb. Eltűnt a vőlegény!


Valljuk be, 16 felett mindenkivel történt már olyan, hogy reggel 2-kor felkelve az üzenőfalról tudta meg, hogy miket csinált éjszaka, de a srácok nem egyszerű bebaszáson vannak túl. Majdnem 12 óra maradt ki, egy árva emlékkép sincs, amit elő lehetne csalni az alkoholtól tompult agyakból, Dougot viszont meg kell találni, holnap esküvő, és még haza is kell érni!


A történetben Phil, Stu és Alan azon törekvéseit követhetjük végig, hogy nagyjából feltérképezzék, hol is randalíroztak az éjszaka. Apró nyomokon indulnak el, megkeresik a csecsemő anyját, elmennek a helyi rendelőbe, majd a rendőrséget is megjárva egyre több sötét titkot derítenek ki magukról. Csúnya dolgok történtek, még a helyi maffia is a nyomukban van, az óra pedig ketyeg.


Igazi férfias vígjáték a Másnaposok, aki legalább egyszer már berúgott életében, az együtt tud érezni a srácokkal. Az idősebbek a saját esküvőjükkel vonhatnak párhuzamot, a fiatalabbak kedvéért nem hiányoznak az ajtóval fejbecsapós szituációs poénok sem, míg a hölgy nézők számára fellelhető az otthon aggódó menyasszony történeti szála is. Az elmúlt idők hollywoodi termését nézve egyáltalán nem lett rossz a film, és bár vannak itt negatív dolgok, az azért megkérdőjelezhetetlen, hogy az eredeti DVD felkerüljön-e a majd a polcra.


A sztori számomra nagyon klisés és kiszámítható volt. Már az elejétől számítottam rá, hogy négyük közül egy valaki elvesz egy kurvát, aztán egyértelmű volt, hogy a Mercit is leamortizálják, mindennek tetejébe pedig a karakterek se valami nagy egyéniségek. A vőlegény egy diszkrét, szolid srác, lehetne bármelyikünk, aztán az egyik fickó egy igazi papucs, aki a végére persze összeszedi minden bátorságát, és kidobja az asszonyt, a másik egy macsó megmondóember, a harmadik pedig egy folyton semmibe vett, seggmutogatós félkegyelmű idióta. Olyan az egész csapat, mintha egy hollywoodi random történetgenerátor dobta volna ki őket, azért ennél lehettek volna egy kicsit kreatívabbak a tisztelt író urak!


A kibontakozás és a bonyodalom viszont nagyon jó, a filmet végig lehet röhögni, úgyhogy egyértelműen megéri azt az ezrest a mozijegy. Rég láttam ilyen laza és szórakoztató vígjátékot, a műfaj mostanában egybeforrott a romantikus csajmozi stílussal, de jó érzés, hogy vannak még igazi tökös próbálkozások is!

Rendezte: Todd Phillips
Forgatókönyv: Jon Lucas, Scott Moore
Operatőr: Lawrence Sher
Főszereplők: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha
Hazai mozipremier: 2009. június 17.
Játékidő: 100 perc

IMDB értékelés: 8.4
Gamekapocs értékelés: 8.9


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...