Fűrész

  • Írta: pipi
  • 2005. február 6.
A minap egyik ismerősöm fülig érő mosollyal újságolta nekem, hogy milyen jó horrorfilmet látott. Én persze mindig kétkedve fogadom az ilyen kijelentéseket...

A minap egyik ismerősöm fülig érő mosollyal újságolta nekem, hogy milyen jó horrorfilmet látott. Én persze mindig kétkedve fogadom az ilyen kijelentéseket, és amikor megemlítette a címét (Saw), egyből valami láncfűrészes, gyilkolós, testrész lerepülős véres horrorfilmre asszociáltam, amikkel már Dunát lehetne rekeszteni. De miután megnéztem a filmet, kiderült, hogy nincs is benne láncfűrész :). Azonban a fűrésznek mégis fontos szerep jut a film során. Tulajdonképpen vannak benne röpködő testrészek is, és a művérrel sem spórolt a rendező, de úgy gondolom, hogy a legtöbb horrorfilm elengedhetetlen kellékei ezek, és találkozhatunk nyomozókkal is, akik ugyebár általában ott vannak, ha valaki elhalálozik :)

Műfaját tekintve keverednek benne a horror és a thriller elemei, de az utóbbi pár év legnépszerűbb horrorfilmjeinek jelenetei is fellelhetők benne. Valahogy azonban mégsem hasonlít egyikhez sem (még szerencse), és talán éppen ebben rejlik a film varázsa is. Sztoriját tekintve nagyon változatos és fordulatos, ami nem mellékes, mert nem mindenki csak a vér miatt néz meg egy horrorfilmet. A filmnek van egy nagyon fontos eszmei mondanivalója is, ami ugyebár nem megszokott tekintve, hogy ez nem egy filmdráma. Arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akik szeretnének élni, de nincs módjuk rá valamilyen okból kifolyólag, és vannak olyanok, akik nem becsülik meg saját életüket, és erre csak akkor jönnek rá, amikor már késő. Nem szeretnék többet elárulni a film mondanivalójából, ezért fogalmaztam ilyen kacifántosan, de szerintem tényleg érdemes elgondolkodni rajta.

Az egész történet egy wc-ben kezdődik, mely helyszínnek elég jelentős szerep jut végig a film során. Gondolom a rendező abból a megfontolásból indult ki, amit még a jó öreg Bud Spencer barátunk fogalmazott meg az egyik ismert filmjében, miszerint „az egész világ egy nagy wc-csésze” :) Mint mindenki én is próbáltam megfejteni a film során, vajon ki lehet a főgonosz, de elárulhatom, nem az volt, akire gondoltam, és számomra talán éppen ezért volt annyira izgalmas és érdekes. Mert ugye a legtöbb filmben már az első percben sejteni lehet, hogy ki a gyilkos, ami a film végén túlnyomórészt be is igazolódik, elveszítve ezzel izgalmasságát. A szereplőknek végig a film során különböző rejtvényeket, feladványokat kell megoldaniuk, egyfajta Die Hard effektust keltve ezzel a nézőkben. De hogy pontosan milyen rejtvényekről is van szó, és hogy miért is kell ezeket a feladványokat megoldani, azt csak az tudhatja meg, aki megnézi a filmet :)

A szereplők listáját végignézve nem sok híres filmsztárt találunk, de szerintem mindenki látott már olyan filmet, amiben nem szerepelnek sztárok, mégis kasszasiker lett. Sőt nem is kell olyan messzire mennünk, hogy ilyen filmeket találjunk, itt van például az Ideglelés vagy a Kör.

Habár a szereplők alakításai nem minden jelenetben túl meggyőzőek, de a fantasztikus és mozgalmas sztori feledteti velünk ezeket a bakikat is, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen el a moziba és izgulja vagy inkább rettegje végig ezt a filmet. Azért liberót vigyetek magatokkal :)

Magyarországi premier: 2005.Február.10.

Szereplők: Cary Elwes, Danny Glover, Monica Potter, Michael Emerson, Tobin Bell, Ken Leung, Makenzie Vega, Shawnee Smith, Dina Meyer, Benito Martinez

Rendezte: James Wan

Producer: Gregg Hoffman, Oren Koules, Mark Burg

Írta: Leigh Whannell

Pipi

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...