A hős legendája

  • Írta: InGen
  • 2010. szeptember 12.
  • a hős legendája, the legend of the seeker
A Legend of the Seeker az egyik legjobb fantasy sorozat, amit az utóbbi években láttam. Habár itthon szinte alig ismerik, s akik ismerik is, azok közül is sokan egy érdemtelen sablon-szériának tartják, pedig a hangulata mindent felülmúl. Bemutató és kritika következik.

Elindult, s még mielőtt sokan feleszméltünk volna, már véget is ért az utóbbi évek (vagy mondhatnám, évtized?) egyik legjobb fantasy sorozata, a Legend of the Seeker. Két  évadot ért meg, s most úgy tűnik már végleges a döntés: nem lesz folytatása. Alapanyag pedig éppen akadna, az egész ugyanis Terry Goodkind regényeire épül, s az úriember olyan szinten ontotta magából a könyveket az elmúlt években, hogy ember legyen a talpán, aki végigolvasta mindet. Én magam sajnos egyáltalán nem ismerem a történetet írott formában (a sorozat befejezése után most már biztos bepótolom), de úgy tűnik, hogy a mozgókép pusztán másfél kötetig jutott el.


Terry Goodkind azért nem a fantasy írók legnagyobb sztárja, de könyvei még így is folyamatosan ott vannak a New York Times bestseller listáján, s rengeteg nyelven, rengeteg példány kelt már el műveiből. Mindez annak ellenére, hogy Goodkind nem tartja magát fantasy írónak, pusztán azért vágott bele a műfajba, mert így szabadabban tud beszélni az emberi kapcsolatokról, filozófiáról, és hasonló dolgokról. Léteznek nála felkészültebb írók a műfajban, úgyhogy elkerülhetetlenül akad néhány probléma. Először is a nevek: a főszereplő Richard Cypher úgy hangzik, mintha William Gibson egyik sci-fi film novellájából jött volna, míg Kahlan, a női főhős neve inkább férfit sejtet, mint hölgyet, és valószínűleg sosem fogok megbarátkozni vele. S akkor még nem beszéltünk a nagy gonoszról, akit Darken Rahlnak kereszteltek, s valószínűleg a Fantasy Főellenség Névgenerátor 1.0 dobta ki magából, mert minden kreativitásomat felemésztené, hogy valami ennél sablonosabbat találjak ki. 


Aztán akad néhány dolog, ami nem az író hibája; például furcsa hallgatni a szereplők, különösen a főszereplő Craig Horner mega-amerikai akcentusát, ami valahogy „érdekesen” jön át egy fantasy filmben, de a gyönyörű Bridget Regan sem fektetett bele túl nagy energiát, hogy legalább némileg autentikusabban hangozzék. Néhány probléma pedig úgy tűnik, egyformán írható Goodkind és filmesek rovására is, például az, hogy a sorozat szépen végigmegy minden létező fantasy klisén, ami csak létezik. Anélkül, hogy sok poént lelőnék, felvázolom az alapszituációt: a szegény, de politikailag korrekt családban felnőtt favágó Richard az egyik nap megtudja, hogy igazából ő az Igazság Keresője, s így rajta múlik a világ sorsa. Sőt, igazából több világ sorsa, hiszen Szarvasföldet (ahol ő él) egy mágikus gát választja el a Középföldtől (ahol a gonosz terrorizálja a jónépet), de ha ott győzedelmeskedik Rahl, akkor ők sem húzzák majd sokáig.


Richard úgy jön rá különleges küldetésére, hogy a Középföldről valahogy átjut hozzá egy gyönyörű és különleges varázserővel bíró lány, Kahlan, aki pusztán az érintésével bárkit a szolgájává tud tenni, s mint kiderül, élete feladata, hogy a Keresőt védelmezze, ha az előkerül. Ebbe az egészbe már csak egy bohókás öregembert kell beledobni: ő lesz Zedd, akiről persze hamarosan kiderül, hogy nem is csak egy zakkant vén hülye, ahogy azt a helyiekkel sikeresen elhitette, hanem minden idők egyik legnagyobb mágusa. Innen a gyakorlott fantasy rajongók azt hiszem viszonylag hamar össze fogják rakni, hogy mégis milyen kapcsolat áll fenn az öreg Zedd, a főgonosz Darken, és hősünk, Richard között, mint ahogy az is egyértelmű „fordulat”, hogy a lány sosem teljesítheti be a Kereső iránt érzett szerelmét.


Eddig csak negatívumok, igaz? Talán furcsállhatjátok is, miért kezdtem a cikket azon sajnálkozva, hogy nem folytatódik ezek a remek sorozat, mikor úgy tűnik, hogy csak egy rakás fantasy sallangról van szó, amit bárki nyugodtan kihagyhatna. De nem ez helyzet. Mert ha ezeket megemésztjük, illetve túllépünk rajta, akkor a világ egyik leghangulatosabb szériáját kapjuk, ami bőségesen kárpótol minden kliséért, rossz névért, előre sejthető fordulatért. Mert ezeken túl a Legend of the Seeker egy igazi, modern fantasy. Egy olyan történet, olyan karakterekkel, amit a mai RPG-kben látsz, vagy amit az asztalt körbeülve játszanál a barátaiddal, miközben dobókockákkal dobálsz.


Igen, elismerem, a kezdés nem a legjobb, de ha túljutsz rajta, magával ránt a színtiszta, igazi fantasy feeling. Mert mégis mennyire cool már, hogy egy harcos, egy varázsló, és egy fehér-boszorkány együtt kalandozik? Ez egy igazi „party”, szerepjátékos értelemben véve! És a feladatok, amiket megoldanak, a „quest”-ek, ha úgy tetszik szintén fantasztikusak. Igen, a legtöbb valamilyen fantasy klisére épül, de mindegyik ötletes, változatos, tartogat fordulatokat, s tanulságot is. Tényleg úgy érzi magát az ember a Seeker nézése közben, mintha egy RPG elevenedett volna meg, fantasztikus! Mindehhez ráadásul a hátteret Új-Zéland csodálatos tájai adják, hiszen a kis ország már A Gyűrűk Urában bebizonyította, hogy nem létezik jobb terület, ahol a témában forgatni lehet.


A harcjelenetek pedig nagyon szépen koreografáltak, igaz, az írók eléggé véletlenszerű módon dobják be a „és most rátok tör egy csapat d’harai katona” dolgot, ha éppen szükség van egy csihipuhira, de minden egyes alkalommal élvezetes végignézni, s izgulni főhőseinkért. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a díszletek fergetegesek, és még a CGI is teljesen korrekt. Ráadásul az egészet telerakták vércool színészekkel; ott van például a Darken Rahlt alakító Craig Parker, akit A Gyűrűk Ura rajongók Haldírként ismertek meg, s kiállása, hangja, akcentusa egyszerűen fergeteges, de említhetném a Mad Max 2 őrült pilótájaként emlékezetessé vált Bruce Spence-t is, akit csak az igazi filmfanatikusok fognak felismerni, de olyan kvalitásokat ad Zedd karakterének, amire senki más nem lenne képes az egész világon. S persze egyetlen fantasy sorozat sem lenne teljes a mindig komikus Ted Raimi nélkül!


Az pedig már csak bónusz, hogy folyamatosan gyönyörű nők kerülnek a képernyőre. Azt hiszem, a cikkben már harmadszor említem, hogy a Kahlant alakító Bridget Regan mennyire szép, de a második évadban főbb szereplővé előlépő Cara, alias Tabratt Bethell még talán neki is odatesz. Jelenleg nem tudok jobb sorozatot mondani, ami egy igazi szerepjáték-rajongó, fantasy-kedvelő férfit ennél jobban lekötne. Cool karakterek, jó csajok, harcok, varázslatok, élőhalottak, van itt minden. De a lányoknak sem kell aggódni: a sorozaton végighúzódó romantikus-érzelmi hullámvasút garantálja, hogy a Legend of the Seeker mindkét nemmel kompatibilis.


A Sam Raimi producerkedése alatt készült Legend of the Seeker sokak szerint a modern kor Xénája. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy maga Xéna, azaz Lucy Lawless mutatta be először a sorozatot. Mégis, ez a kijelentés távolabb nem is járhatna az igazságtól: a Legend of the Seeker egy végletekig hangulatos, ihletett, izgalmas és ötletes modern fantasy, amit csak ajánlani tudok mindenkinek! Bár sajnos valószínűleg nem a Gamekapocs olvasóin fog múlni, hogy lesz-e még folytatás, de a figyelmeteket maximálisan megérdemli.

27.
fulopalexandra
Én hiába kerestem az 1. évad 20.részét, sehol sem találtam meg. Már mindent ki próbáltam, de egyszerűen nem dob ki szemien jó videót ami nézhető!!! Pedig elég jó sorozat!!! :) Ha valaki meg tudná nekem mondani pontosan, hogy hol találom teljes egészében az 1.évadot azt nagyon meg köszönném!!!

25.
albert huni
hát nagyon jo sorozat vagy film :D szetem mindenki szereti, remélem lesz 3-adik évadja és ha lesz remélem ezekvel a szereplokkel :) azis lehet hogy dolgozna rajta és csek késob lesz meg remélem minél hamarab lesz kész
24.
JANDer
én tegnap kezdtem nézni és imádom :)
23.
Seena44
Ez a valaha volt legjobb sorozat a világon.Minden kategóriában tökéletes.Talán csak egy dolog nem tetszik benne:HOGY NINCS FOLYTATÁS!!
A kedvenc sorozatom,mindenen más sorozatot, és filmet túlszárnyal.A főszereplő pasi szívdöglesztő,a nő gyönyörű.A történet kifogásolhatatlan.A helyszínek káprázatosak.Még az aláfestő zenéket is imádom.És nem érdekelnek hogy mit mondanak a könyvről nekem így a szívem csücske ahogy van.!
20.
Seena44
#18: Teljesen egyet értek! Imádom ezt a sorozatot, és igazán folytathatnák.Mi is mindig megnézzük, az egész család.
19.
szentatyam
Craig Horner @Craig_Horner

Seeker should've gone 6 seasons! The demand from fans warrants a supply. But money talks in Hollywood. You all deserve more!

by twitter
18.
kralikgergo
Ez a valaha volt legjobb fantasy sorozat mit is beszélek ez a világ legszenzációsabb sorozata, leköröz minden fantasy és minden más műfajú sorozatot is.Nálunk a családban vasárnaponként mindenki leült és nézte egyszerűen felülmúlhatatlan !!!! De a jó sorozatoknak meg van a maguk hátránya is hogy hamar végük,így történt ez a hős legendájával is, igazán nem értem hogy miért áltak meg a második évadnál, a nálunk már mindenki tűkön ülve várta a harmadik évadot, de hát nem lett:( Szerintem az alkotók igazán meggondolhatnák magukat és összedobhatnának még legalább egy évadot, mi itthon biztosan néznénk.
17.
kralikgergo
#1: A szinkronnal semmi baj éppen ellenkezőleg nagyon is jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16.
meridarider
a Stargate Universe sem kap 3. évadot:/
mióta elindult az SG1 nem volt olyan hogy ne lett volna valami SG sorozat és most vége:S
on:
láttam az első pár részt nekem bejövős:)
15.
geor
Üdv!
Jó sorozat, összességében tetszett, de.... én olvastam a regényt. Így van 1-2 (elég sok) dolog ami b@ssza a csőröm. Konkrétan olyan dolgok amik eltértek a regénytől. Aki olvasta tudja mire gondolok. Ettől függetlenül nem tudtam megtenni, hogy ne nézzem végig. Akiknek nem volt szerencséje a könyvhöz, de tetszett a sorozat, nah nekik kötelező olvasmány. (és még lenne 1-2 remek ajánlatom)
Nagy fantasy fan vagyok, aki inkább olvassa mint nézi. Végig rágtam Terry Goodkind, R.A. Salvatore, John Caldwell, David Gemmell, Robin Hobb, Robert Jordan, Raymond E. Feist (a teljesség igény nélkül. És itt kellene elnézést kérni azoktól akik hirtelen nem jutnak eszembe) szinte az összes regényét. Bátran merem ajánlani a könyvet azoknak is akiknek pl. a sorozat nem tetszett.

Magyarul megjelent részek itt:
http://www.excaliburkonyvek.hu/Excalibur_Konyvek/fantasy.html
14.
The Legend Of The Seeker
Nagyon király sorozat a kedvencem és az is marad léci szoljatok ha tudtok róla valamit e-mail címem:doom13@citromail.hu irjatok könyörgöm.
13.
Bogoj
jelenleg a dexter után a kedvenc sorozatom.
még csak az első évadot nézem, így cara külső adottságaival nem vagyok tisztában, de nehéz elképzelnem, hogy a gyönyörű kahlant túl tudná szárnyalni (pláne, mikor mosolyog, egyszerűen tünemény az a nő)... :-)
12.
Thorstein
Én most néztem meg az 1. részt. Jónak ígérkezik, a téma nem túl eredeti (szokásos kiválasztott alap), de nagyon várom, h mit hoztak ki belőle. Amúgy a legjobb fantasy sorozat a Sanctuary :). Jó na az inkább scifi... de nálam az viszi a pálmát a fantasy scifi kategóriában.
11.
b0rs
Jó kis sorozat, rpg feeling meg van :)
10.
zoli12i
#3: Rejtélyek városát én is néztem ! Nem volt a legjobb de azért kíváncsi voltam a folytatásra (ha már végig néztem az 1. évadot )......csak hogy az nem jött ! :-(
Én még a Donnely klán folytatását várom + SPARTACUS-t de at tuti hogy jön ! :D
9.
K/G.
#3: Jaja. Így járt a Serenity is,pedig szerintem az a legjobb sorozat, ami valaha készült. Szerencsére készült belőle egy film, ami baromi jó lett, de ez csak felszította a parazsat.
8.
Daffit
Régi szerepjátékos vagyok, de nekem nem jött be a sorozat. Talán elkezdem mégegyszer.
Viszont nagyon várom a Trónok harcát, amit jövőre fognak adni, Georg R. R. Martin fergeteges könyveiből.
7.
zsilvolgyi
én se ismerem, de jónak tűnik
6.
simon 555
#3: a csatorna azt nyilatkozta,hogy azért nem folytatják mert kevés a nézettség de konyorgom hol kevés az?
mind a 2 évadban 2 millio felett volt.vannak sorozatok amiket kisebb nézettséggel is folytattak....
5.
kevinbutler
Ez pont egy olyan film ami engem egyáltalán nem érdekel :D
4.
Eltiron
"a második évadban főbb szereplővé előlépő Cara, alias Tabratt Bethell még talán neki is odatesz." De még mennyire, hogy oda, háttérkép telefonon és gépen is :) Magyar szinkron pedig egyes alá lett, de Deino-nak és Darkspell-nek köszönhetően magas színvonalú felirat van hozzá. Amit a cikkíró leírt, az teljesen igaz, mind a negatívumok, mind a pozitívumok terén- öreg, hardcore Fantasy rajongóként csodálkoztam is magamon, hogy ezt a klisés vacakot nézem, de a karakterek, a képek, a szerelmi szál annyira magával ragadó, hogy nem lehet abbahagyni. Akinek tetszik, annak ajánlom a http://www.saveourseeker.com/ oldalt, ahol aláírásokat gyűjtünk a folytatásért.
3.
pjoco
Mindig ez van! Ha akad egy értelmes sorozat akkor abból kapunk 1 vagy 2 évadot mert ennyire tervezték vagy legyen az bármennyire sikeres egyszerűen nem készül folytatás mert egyik pillanatban az amcsik nézik másikban meg már nem mert nem hozza a nézettséget! Nekem például kedvencem volt a Rejtélyek városa erre befuccsolt nem készült 2. évad, aztán nyáron néztem a Reaper - Démonirtókat ami marha jó sorozat erre azt se kap 3. évadot pedig direkt úgy hagyták abba hogy az emberben ott maradnak a kérdések! Ez kibaszás! Bezzeg Vészhelyzetből meg anyám kínja tudja miből tizenvalahány évadok készülnek amik végére az ember már unja a sorozatot!
2.
InGen
Csakis angolul, Bruce Spence utánozhatatlan :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...