A Kaptár: Túlvilág 3D

  • Írta: Ca$h
  • 2010. szeptember 28.
  • Resident Evil: Afterlife 3D
Sok idő eltelt már azóta, hogy a halálos T-vírus elpusztította a Föld szinte teljes lakosságát. Az Umbrella társaság titkos kutatásai az emberiség szörnyű végét okozták, miközben ők maguk a föld alá rejtőzve féregként nézték végig az egészet foteljuk kényelméből.

Alice (Milla Jovovich) meglehetősen sok mindenen ment keresztül az elmúlt négy évben, de miután egy véletlennek köszönhetően rádöbbent arra, hogy mi vagy ki is ő valójában, bosszút esküdött. Ő és számtalan klón társa a tokiói Umbrella társaság bázisát vették célba először, mert tudták, hogy ott tartózkodik Albert Wesker (Shawn Roberts), akit igencsak nagy felelősség terhel a történtekért…


2002-ben a nagy videojáték rajongó, Paul W.S. Anderson gondolt egy nagyot és merészet, majd úgy döntött, hogy megpróbálkozik egy általában csúfos eredménnyel végződő játékadaptáció elkészítésével. Tekintettel arra, hogy két Mortal Kombat filmet is tető alá hozott, szép sikereket elérve velük, s neki köszönhetjük minden idők talán egyik legfélelmetesebb sci-fi horrorját is (Event Horizon), mely többek között sok szempontból a Dead Space alapját képzi, bizakodva mentem el a moziba.


Az első  rész meglepő volt és sokáig az egyetlen sikeres adaptációként tartottam nyilván kicsiny filmes adatbázisomban. Rengeteget gondolkoztam rajta, és végül is összeállt a kép, mely szerint igenis sok köze volt a történetnek a játék első részéhez, hiszen ha belegondolunk, akkor a Raccoon City S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Squad) alfa csapatának az eltűnését kísérhettük figyelemmel, melynek a ma már legendásnak számító külvárosi kastély alatt található titkos bázisban történt események voltak az okozói. Innen indult el minden, többek között egy legenda is, amit még a mai napig is megpróbálnak újabb rókabőrökkel lenyúzni, mind a játék, mind a filmes iparban.


Lényeg a lényeg, számomra mindig is fontos volt, hogy ha már egyszer egy játékból filmet készítenek, akkor annak legyen némi köze a forráshoz is. Bármelyik Resi-filmet vesszük alapul, ennek a kritériumnak tisztességgel meg is feleltek, hiszen egyre több főszereplővel találkozhattunk a vásznon, sőt, néha még a játékból ismert főellenfelekkel is összehozta a sors a szerencsétlen hősöket. Ebből a szempontból talán csak a harmadik rész lógott ki kicsit a sorból, hiszen annak még távolról se volt semmi köze az eredeti sztorihoz, maximum annyiban, hogy végre valahára személyes nagy kedvencemmel, Claire-rel is megismerkedhetett a nagyérdemű. Ez a rész sajnos elég gyengén sikerült, éppen ezért álltam úgy hozzá a folytatáshoz, hogy tutira rettenetes lesz, de legalább szórakozok majd egy jót.


Ennek ellenére már az első jelenetben érezni lehetett, hogy ez bizony több lesz ennél a kategóriánál. Remek döntés volt Paul W.S. Andersonnak visszaadni a rendezés jogát, hiszen nagyon úgy látszik, hogy csak ő képes telibe találni azt a hangulatot, amit a játékok rajongói elvárnak a mozivásznon. Mind a kezdés, mind pedig az első komolyabb akciójelenet a Mátrixot maga mögé utasítva büntette meg a receptoraimat. Ehhez persze a fantasztikusan látványos és minőségi 3D-s effektek is kellettek, mert végre valahára eljutottunk oda, hogy a három dimenzió az valóban olyan a moziban, amilyennek lennie kell. Mondanom sem kell, hogy ezzel a filmes eszközzel rengetegszer élt is a rendező, és minden, amit ígértek ezzel kapcsolatban, az meg is valósult. Az Afterlife nagyon látványos, kellemesen hatásvadász, és hibátlanul visszaadja azt a vizuális orgiát, amit idáig csak a japán animékben és játékokban láthattunk -illetve persze a Mátrix trilógiában. 


Úgy érzem, hogy ennyi év alatt Anderson testvérünkben összeállt egy teljes koncepció arra nézve, hogyan lehet megtalálni az ideális középutat a játékokhoz való hűség, illetve a kifejezetten ezekre a filmekre kitalált történetvezetés között. Idáig talán ez volt az első olyan rész, ami több alkalommal is megdobogtatta rajongói szívemet, hiszen rengeteg olyan utalás volt a Resident Evil 5-re, amit nekünk rajongóknak nagyon jó érzés volt viszontlátni a vásznon. Sajnos azonban a készítők nem gondoltak azokra az emberekre, akik csak úgy beültek a moziba megnézni a filmjüket, hiszen az égvilágon semmit se magyaráztak meg nekik, nem adtak semmilyen támpontot. Viszont úgy gondolom, hogy mivel nem egy Háború és Békéről beszélünk, ezért nem lehetett olyan érthetetlen egy mezei mozirajongónak se ez a film.


A látvány és az akciójelenetek döbbenetesek voltak, néha komolyan azon vettem észre magam, hogy levegőt se veszek. A zenékért felelős egyértelműen beteg tomandandy remek választás volt erre a részre, hiszen olyan erőteljes és hardcore motívumokat vitt bele a filmbe, hogy a szívem szinte együtt dobogott a történésekkel. A színészek és a történet olyan amilyen, nem hinném, hogy ennél többre lenne szükség. Wentworth Miller Prison Breakes utalása remek poén volt, ahogyan időnként eredetien kellemes humorral is találkozhatunk ebben a nem éppen vidám történetben. 


Úgy gondolom, hogy nekünk, játékosoknak ez egy igazán remek kis film lett, talán a legjobb rész mindközül. Akik meg nem ismerik az alapokat, azokkal mi minek foglalkozzunk, nem igaz? Egy ilyen embernek könnyen lehet, hogy pocsékul fog alakulni az éjszakája miután eme produkció megtekintésére „vetemedett”, de ez engem nem igazán érdekel. És titeket? Akinek hozzám hasonlóan tetszik a film, azoknak üzenem, hogy lesz folytatás, legalábbis a végefőcím közbeni jelenet erre utalt, és én ezúttal már izgatottan várom, hogyan alakulnak a további események…

Rendezte: Paul W.S. Anderson
Forgatókönyv: Paul W.S. Anderson
Zene: tomandandy
Szereplők: Milla Jovovich, Ali Arter, Kim Coates, Shawn Roberts,Sergio Peris-Mencheta, Wentworth Miller
Játékidő: 97perc

IMDB: 6.8
Saját vélemény: 7.5

42.
Zlika84
Hi!Hallani lehetett valami CAPCOM féle cg filmről ami majd remélhetőleg elkészül a közel jövőben.Nos én inkább arra voksolok.Ez a mozi sanjos gatya.Ok a játékból átvett dolgok tetszettek, csak valahogy nagyon nem illettek az összképbe.Meg egyáltalán ki a fene ez az Alice?Mit arcoskodik?Pénzérmék a shotiba. :D A jóöreg Chriss-nek illetve Jillnek kellene rendet tenni.Még is csak ők a rangidősek...Lényeg a lényeg majd az animáció talán jó lesz mert még is csak a játék készítői állnak mögötte.Alice-t viszont egye meg a Tyrant... :D
39.
Zieg
Szerintem film szemszögből kurva jó volt játékos szemszögből? hát még úgy is. Mostanában ez az első film amire azt mondtam megérte kikölteni a pénzt és kikölteném ujra. Piszok látványos. Negativumként Chriset hoznám fel, szerintem nem igazán lett eltalálva a filmben. A vége fő cim meg igen jill selytésem szerint az a dögös nagy mellü maca akinek jólenne megtudni a nevét mert megnéznék még róla képeket
38.
megalonagyix
Számomra életem legjobb mozija volt, legszarom ki mit mond, hogy így meg úgy nem illik a játékhoz, attól még egy kva látványos eksönmúvi.
37.
VIPD
amúgy én is szeretem a resi sorozatot(ps1 ps2 x360 vittem öket) mégis nagyon megteccet a film mert benne van minden ami a játékba is benne volt és hát ez egy feldogozás ezért ne bukjatok ki ha néhány elem vissza köszön a filmböl..
36.
VIPD
hu a hohért jol megcsinálták istenem nekem nagyon teccet a film kicsit left 4 dead feeligje van de elnézem mert sikerült megijesztenie a lányokat(ha értittek:D)
35.
kharami
#34: Akkor tévedtem sorry!:) 1 plusz a készítőknek!;)
34.
abydos
#33: A háromban is már Umbrella volt :D
33.
kharami
#32: sztem eddig mindegyikben!:D
32.
drat576
Én már annak örültem hogy most nem fordították le Védernyőnek az Umbrellát :D (talán a kettőben volt)
31.
Don Koksz
Iszonyatosan nagy Resi fanatikus vagyok (játék, könyv, film) Meg is lehet kövezni de szerintem ez a film igen is jó lett. Nekem ez tetszik a legjobban.
30.
kharami
Én old dzsenerésön Resident Eviles vagyok, ebből kifolyólag engem nem ihletnek meg ezek az "idétlen" Filmek, persze ez megint csak egyéni vélemény! Lehet akik későbbi generációba tartoznak, azok akkor élték hőskorukat mikor gamecube ra jött ki a resi meg a többi, vagy élik a resi 5 alatt! :) Talán lehet ezért IS a különbség vélemény és vélemény között!? Ki tudja, de egy biztos, hogy nálam a Resident Evil jelentése az első 3 rész és egy centivel sem több!
29.
Kyuubi
Szerintem egy igen élvezetes akciófilm lett. Várom a következőt.
28.
princeps27
szerintem filmnek is fos meg 3d nek is
27.
abydos
#21: Egy jó pár dolog amit felsoroltál (Félbenyíló kutyák, Wesker Smith ügynököt megszégyenítő mozdulatai stb egy az egyben a Resident Evil 5 jeleneteinek a másolata.
Resident Evil 5 Spoiler!
Wesker harc http://www.youtube.com/watch?v=8hyYq-13p3Q
18 másodpercnél a kutya: http://www.youtube.com/watch?v=4g4k-H_RxC4&feature=related
26.
adikas
Szerintem nagyon jó lett akár a többi rész(egyedül a 3 nem adta)a játékhoz meg szerintem hülyeség hasonlitani,de ha most nem az lenne a címe ,hogy Resident Evil akkor meg mindenki azzal jönne mennyire koppintják a játékot.
25.
kharami
#23: hát igen weskernek meg chris nek az első részben kellett volna lennie!:S Milyen tuti lett volna ha úgy nyitnak az első résszel hogy a helikopter balesetet szenved mint az intróban a resi 1 ben és onnan épitik fel a filmet! :) Szép álmok!
24.
Gt17
1*2*
1et értek szégyen 1 film ez a részu,nem csak az elődjeihez viszonyítva,hanem a mai filmekhez is....nálam ez 4/10.
23.
Fetto
A játék ötödik részéből sok mindent átvettek,azt a nagy hajót,akor a hibernált embereket,félbenyiló kutyák ,nekem tetszett hogy wesker is benne volt,amugy fos a film sztem sajna,
És a 3-d is fos volt sztem benne
22.
kharami
#9: Igen ahogy irod, mióta elment a játék racoon ból, valahogy nem talál magára! Az a légkör az a nyomasztó hangulat egyszerüen utánozhatatlan és a Capcom az első két résszel olyan magasra rakta a mércét, hogy sosem fogja tudni átugrani!
21.
LtK
#6: pontosan! de ez csak egy a sok közül , számtalan baromsággal van tele a film... a történetvezetés is borzalmas, 10 perc akció 20 perc pangás... már az elején elvágta magát a film előttem a mátrix copy-val de gondoltam nembaj ennél rosszabb nem lehet... de amikor megláttam Scofield-et a börtönbe.... hát az volt aztán a mélypont... =D és ekkor már tényleg azthittem hogy nem lehet rosszabb.. de aztán bebizonyította az utolsó akciórész , hogy de, igenis tudok szarabbat mutatni. Félbenyíló kutyák, Smith ügynököt megszégyenítő golyó elől elhajlások, félbenyíló kutyák, és hogy a kedves Alis tudja hogy melyik repülővel fog elszáguldani kedves főellenségünk és berakja a bombát ajándékként. Aztán az utolsó képkockák, jönnek a repülők(vagy helikoper vagy nemtudom mi az, remélem ezért egyik szakértő se fog belémkötni) jön 4...10...15...20... de hogy egy hajóra már 50 ha nem több ilyen szar jön .... =D jaj és még a film közepén a szép úszóbajnokot a vízből nagyon gyorsan előugró zombi kapja el... de amikor Alis 100 zombi között szaladgál a cent-ekkel feltöltött shotival csak a haját simogatják... =D még jópár dolgot meglehetne említeni de felesleges... egy pozitívumot tudok mondani, látványos, ez előtt le a kalappal, szép effektek , jó animációk. Főleg az elején amikor kb felrobban a város (Y) =D az igen jó. De nálam ígyis 4/10
20.
kharami
#15: Bezonyám ahogyan irod barátom! Teljesen igazad van!
18.
Robbie17
Nekem tetszett,ugyan úgy énis várom már az 5. részt mert sok kérdőjel van most a filmel kapcsolatban bennem :D és 3Dben g*ci jóóó :D
16.
TEEBEEX360
Sokakkal egyet értek.Tényleg ultra szar a film.Ez az ember lehet játék függő de sztem életében nem játszott a Resikkel az tuti.Na jó.Az első kettő még úgy ahogy hasonlított rá.De ez és a 3??Pf.Szánalom.A SILENT HILL-ből miért tudtak kurva jó adaptációt csinálni?Mert az igenis hasonlít rá akárki akármit mond.De ez?Aki még nem látta annak azt ajánlom vagy várja meg míg megjelenik dvd-n vagy töltse le.Mert ez a film nem érdemli meg hogy megnézd moziba.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...