Harry Potter és a halál ereklyéi 1. rész

  • Írta: Ca$h
  • 2010. december 5.
  • Harry Potter and the Deadly Hallows Part 1
Dumbledore halott… a Halálfalók száma egyre csak nő, akárcsak Voldemort hatalma, mely sose volt még ilyen nagy. A gonosz erők keze mindenhova elér, nincsen már egy biztos pont a Földön, még a Mágiaügyi Minisztériumban is burjánzik a korrupció.

Aki az útjukba kerül, azt eltávolítják, csöndben, észrevétlenül. Jelenleg csak egy reménysége maradt a varázslótársadalomnak, mégpedig a kis túlélő, maga Harry Potter (Daniel Radcliffe). A Főnix Rendjének maroknyi csapata azon ügyködik tehát, hogy neki semmi esetre se essen bántódása. Sok áldozatot kell ezért hozni, ami Harrynek nagyon nem tetszik. Az önfejű, fiatal és végtelenül bátor hősünk úgy dönt tehát, hogy útra kel megkeresni a Horcruxokat, hogy azok elpusztításával végleg pontot tegyen ennek a borzalomnak a végére…
 

Nagyon úgy tűnik, hogy a brit származású David Yatesnek sikerült csak a lehetetlen, tehát erőltetett menetben, évről évre produkálni egy újabb Harry Potter filmet, igaz a kezdeti elképzelést nem sikerült betartani, mert egy esztendőből hamarosan kettő lett. A történet végére eredetileg 17 évesre tervezett színészekből immáron kész felnőtt emberek lettek, ami meglehetősen más hangulatot varázsol a mozivászonra, mint ahogyan azt a könyvek olvasása közben elképzeltük. 
 

Ahogyan azt sejteni lehetett, a Halál Ereklyéi egy meglehetősen nehéz darab, olvasni sem volt könnyű, személy szerint nekem ez volt a legkevésbé tetszetős része ennek a csodálatos sorozatnak. Valami megváltozott azóta, hogy a halhatatlannak és mindentudónak hitt Dumbledore meghalt. Talán írtam már erről korábban, de számomra ez egy nagy törés és csalódás volt ebben a történetben, még akkor is, ha a végén valamennyire magyarázatot fogunk kapni erre az egészre. Tehát az utolsó rész szinte a záró lapig sötét, nyomasztó és nehezen emészthető. Ezt a hangulatot mesteri módon sikerült megvalósítani, az egész filmben szinte csak kék és szürke színeket fogunk látni, folyamatos a homály és a sötétség, a történések pedig rendkívül vontatottak, nyomasztóak, szinte már unalmasak.
 

Nehéz dolga volt a rendezőnek, hiszen egy olyan könyvből kellett fogyasztható filmet kovácsolnia, amiben szinte semmi sem történik. Dicséretére váljék, hogy megtalálta a legmegfelelőbb pillanatokat arra, hogy némi látványt, izgalmat, de legfőképpen finom angol humort csempésszen ebbe a világvége hangulatba. Szerencsére a filmhez már adott volt egy profi gárda, akik a hosszú évek alatt teljesen mesteri szintre fejlesztették a Harry Potter gyártást. Legfőképpen a főszereplőket kell megemlíteni. akik egészen pici koruk óta alakítják már ezeket a szerepeket és tökéletesen azonosultak is velük. Emma gyönyörű nővé érett, Rupert ilyen jófej még sose volt, és ott van persze Daniel is, aki valószínűleg élete végéig fogja hordozni ezt a keresztet a hátán, akárcsak az általa alakított Harry a sebhelyet a homlokán. Az alakításuk meg egyenesen zseniális, hozzák a szokásos színvonalat. Ugyanez mondható el a zenei aláfestésről és a látványról is, ami annyira hiteles lett, hogy szinte végigfuldokoljuk a látottakat, szívünket markolászva közben a történtektől.
 

A Halál Ereklyéi tehát már koránt sem egy gyerekmese. Rowling zsenialitása többek között itt is tökéletesen megmutatkozik, hiszen előre tudta, hogy az olvasók - akárcsak a mozi rajongói - együtt nőttek fel a történésekkel, tehát az a recept, ami a Bölcsek kövében működött, itt már nagyon gyerekes lett volna. Nehéz döntések, nehéz áldozatok és koránt sem egyszerű élete van a főszereplőknek, hibátlan tanmese ez minden korosztály számára. De be kell vallani, hogy valami nagyon megváltozott. Valahogy a Főnix Rendje után elveszett a spiritusz az írónkból, persze ez csak a személyes véleményem, más lehet, hogy nem így gondolja majd. Tény viszont, hogy akárcsak a könyv, ez a film is nagyon unalmas és a hardcore rajongókon kívül nem sok ember lesz, aki szórakoztatónak fogja találni. Még olyanok is majdnem elaludtak rajta, akik fanatikusan imádják a könyveket. 
 

Persze megnézni mindenképpen érdemes, és valahol jó ötletnek is tartom, hogy kétfelé osztották a történetet, mert legalább amikor teljes lesz a gyűjteményünk, ezt a részt biztos ki fogjuk hagyni a Harry Potter maratonból. Úgy gondolom, hogy nem pont az utolsó résznél kellett volna bevezetni a lehető legnagyobb hűséget a könyvhöz, hanem már jóval előbb és talán ezt a részt kellett volna csak lerövidíteni és emészthetőbbé tenni egy picit. Tény, ami tény viszont, hogy a 2. rész már jóval izgalmasabb és látványosabb lesz, de ez legyen meglepetés… találkozunk jövő nyáron, amikor is remélem már sokkal kellemesebb szájízzel fogom írni nektek eme sorokat...

InGen különvéleménye

Mivel sajnos még nem olvastam a könyveket (be vannak készítve karácsonyra, amikor talán lesz pár szabad napom), így talán kicsit más szemmel nézem a dolgokat, mint a Cash bátyánk. Az előző két film annyira gyenge volt (meg őszintén szólva, igazából mindegyik), hogy számomra kicsit felüdülés volt ezt végignézni. Mármint nem hangulatilag, mert a hangulata brutálisan lehúzós és sötét, lejön róla, hogy a 2. világháború legdurvább részei ihlették. A probléma csak annyi, hogy eddig minden Harry Potternél érezni lehetett, hogy ugyan a film gyenge, de a könyv, amin alapszik valószínűleg nagyon jó. A hetedik résznél azonban fordul a kocka: úgy tűnik, hogy filmművészetileg szinte tökéletes a cucc, a rendezés, a színészek, még a forgatókönyv is példaértékű, csak valószínű, hogy a sztori, amin alapszik, nem áll túl stabil lábakon. Persze erre a könyv elolvasása után már biztos választ tudok adni magamnak. A probléma, hogy filmen egyszerűen furcsán jön át a Horcruxok utólagos bemagyarázása (az előző részben), most pedig még furcsábban jön át, hogy egyszercsak előkerülnek a halál ereklyéi, amiből ráadásul az egyik kényelmes módon pont Dumbledore sírjában van. Valójában annyira erőltetettnek tűnik az egész, hogy a filmesek sem tudták, hogy mit kezdjenek vele. A modern forgatókönyvírók nem használnak flashbackeket, mert gyengítik a sztori menetét, úgyhogy kénytelenek voltak ilyen félgagyi rajzfilmbetéttel megoldani, hogy lekezeljék azt, ami -valószínűleg- a könyvben sokkal egyértelműbb, főleg az előző részekkel együtt. Ja, és végre van rendes karaktere Voldemortnak, nem csak egy vinnyogó idióta, mint eddig.


Rendezte: David Yates
Forgatókönyv: Steve Kloves
Zene: Alexandre Desplat
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes
Játékidő:146perc

IMDB: 8.1
Saját vélemény: 7.0

41.
Berencsit
Szerintem piszok jó film lett, pont mint a könyv. :) épn csak LIKE-olni tudom.... ;)
40.
3NT3R
Nekem a Halál Ereklyéi nagyon tetszett, bár eddig ezt olvastam a legkevesebbszer, cirka háromszor, de az utolsó fejezeten kívül az egész könyv nagyon bejött.

David Yates-t meg páros lábbal rúgnám ki az ajtón, az én szememben tönkre tette a Harry Potter filmeket. Egyszerű B kategóriás hollywoodi produkciót csinált belőlük, amit az alap sztori és a nagy büdzsé tart a felszínen. Az 5. film vágásától például egyszerűen a frász jött rám!
... ezt viszont még nem láttam (rajongóként!), de Yates ide, Yates oda, hamarosan meglesz.
39.
wini27
#36: Hát nem engedném megnézni a gyerekeknek.....
38.
Dari
A"félgagyi rajzfilmbetét" miatt nem sajnáltam a mozijegy árát... A film legjobb része, és egyáltalán, a film egyetlen jó része....
37.
mepatrik1
Én holnap nézem a moziba :)
36.
Mortis
#35: Hát igen. De már megszokásból adták le szinkronosan. Azért a nagyobb tömeg, még mindig inkább gyerekeknek szóló műnek tekinti, azt meg "mindenképp" szinkronizálni kell. Mondjuk Bellatrix szinkronja nekem egészen tetszik.
35.
torppapa5
#34: Az lett volna a jó ha a moziban is inkább feliratos lett volna, de sajnos nem így lett. :(
34.
Mortis
#32: Szerintem ez alap dolog. Mármint eredeti hangsávval nézni.
33.
torppapa5
#8: Kis kijavítás SPOILER Piton George-ra lő és nem Fred-re. :D SPOILER VÉGE
32.
torppapa5
A cikk végén levő előzetest szerintem cseréljétek ki egy eredeti szinkronos, magyar feliratos változatra, mert az sokkal hangulatosabb, sajnos a magyar szinkron a közelébe sem ér az eredetinek. :( Ha egyszer beszerzem DVD-n(a Part 2-vel együtt, azért ez mégis csak zárás. :)) biztos hogy eredeti szinkronnal fogom nézni.
30.
drakecsaj
Őszintén megmondom könyvben a 6. meg a 7. rész a kedvencem. Nem is értem hogy miért lepődött meg sok ember hogy Dumbi meghalt. Ő is ember. Várható volt hogy elbukik, hiszen akik nagy emberek azok előbb vagy utóbb meghalnak.
Nekem nagyon tetszett ez a film. Főleg azért mert hűek voltak a könyhöz, és a könyv alatt se unatkoztam, meg ez alatt se. Szerintem ez a film -persze csak az első rész után- a legjobb HP filmre sikeredett. (tény hogy az előző 2 rész egy hulladék volt...)
Kijelenthetem hogy hosszú idő óta egy HP filmről elégedetten léptem ki a moziból :)
29.
Mortis
Na, firkantsunk ide véleményt: Nekem személy szerint tetszett. Abban egyetértek, hogy a könyv gyenge. Legalábbis az előző részekhez képest. Engem nem maga a cselekmény, a színészek vagy az effektek vettek le a lábamról, hanem hogy végre rendesen ragaszkodtak a műhöz, hiába nem legjobb minőségű az alapanyag. Maga az az alázat, amivel hozzányúltak a sztorihoz elég volt számomra ( az 5. és 6. film borzalmai után). A második résztől sem várok többet, csak a nagy harcok hiteles bemutatását. Nekem az animáció tetszett. Jópofa volt.:D
Azt nem tudom megítélni milyen annak, aki nem olvasta, bár valószínűleg biztos elveszve érezhette magát, mert valóban keveset magyaráznak. Szó mi szó, az egyik legjobb HP film, szerintem. :)

Amúgy, szerintem a táncos rész nagyon gáz volt. XD
25.
kukac450
a könyv jobb, InGen .. (Y)
24.
torppapa5
#20: Attól mert még neked nem tetszik, másokat egy HP könyv olvasása a mai napig jól elszórakoztatja őket, és ez a Twilight-tal ellenben nem azért lett híres, mert egész végig csak megy a nyáladzás, a kis csajok meg sikoltoznak örömükben ha Robert Patiszon rájuk néz... A HP-nak szerintem nem az lesz a sorsa hogy hamar elfelejtik, az majd a Twilight lesz, a HP elég szép sikereket ért már el és ugyanúgy fogják szerintem emlegetni mint a Gyűrűk Urát is a mai napig, pedig a trillógia már jó néhány éve lezárult. :)
21.
Top Secret
Én még nem láttam a filmet de nem is fogom megnézni az biztos inkább Jackass 3D.
20.
Hát sosem voltam terry plotter :) rajongó. valahogy mindig úgy voltam vele, hogy ez valami olyasmi az irodalom polcain, mint a celebek (médiakurvák) a tv-ben. Lehet túl elvakult és szigorú vagyon, ezért bocsánatot is kérek, sajnos (??? :) én Rejtőn és Asimov-on nőttem fel, ám ezek (tp) számomra mindig is emészthetetlenek voltak . :( A filmeket sajnos meg kellett néznem, mert mindig volt mellettem egy csodálatos nő apró hibával (igen: kíváncsi volt erre :), de az ez előtt kettővel (nem tudom melyik, mert sosem érdekelt :) "alkotásról" kijöttem a moziból, a utána következőre pedig már be sem mentem... Viszont örülök! Tényleg... Lassan vége ennek és a papírvámpíroknak is és végre újra a kultúra kerül előtérbe, amíg megint nem jön egy újabb "celebsajtó" divat, hogy feledjük az előzőt és az igényes szórakozás lehetőségét... Én kérek elnézést!
19.
OneWingedAngel
#6: Amúgy ez így tényleg gáz volt, annak aki nem olvasta el a könyveket csak több különböző jelenet összekötőszál nélküli összedobálása az egész. Ez persze nem vonatkozik az első illetve második részre ott nagyon el lett találva de nekem a többi film sajnos nem tetszett. Úgy tudom az első két filmet ugyanaz a személy rendezte utánna meg szinte mindegyiket más. Nekem az első kettő adta vissza legjobban a hangulatot. A többi csak max látványelemnek volt jó vagy annak se pl az 5. A legújabbat még nem láttam de valamiért ódzkodok tőle hogy megnézzem.
18.
Giggsy
#14: Jaj de szeretem az ilyen okos gyerekeket! Mégis honnan a rákból tudod, hogy nem ér egy garast sem, ha egyszer még soha nem láttad?!

#17: Egyetértek. Korábban fontos dolgokat is kihagytak, nagyon fontosakat, most meg a leglényegtelenebbeket is belerakták. Könnyedén belefért volna az egész, egy három órás filmbe, két két órás helyett.
17.
Scoo
#16: Ez a könyvben is így volt. Ezért is tartottam hülyeségnek, hogy szétszedték két részre a történetet. Másik könyvet kellett volna inkább szétszedni, nem az utolsó részt. De hát a pénz olyan, mint Voldemort: nagyúr :)
16.
pstomi
birtam h a 2.5 orás filmből 1.5 orát a sátorban ülltek
14.
pjoco
Egy részt nem láttam még belőle és nem is szándékozom megnézni!Számomra ez az egész Harry Potter nem ér egy garast sem!
13.
Giga0509
Nekem tetszett,várom a folytatást.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...