MAB: A magyar webthriller - bemutató és interjú

  • Írta: InGen
  • 2011. február 2.
  • mab, Thriller, websorozat
Nem sokszor fordul elő, hogy egy rendező örül annak, ha letöltik a filmjét. Pedig most pont ez a helyzet. A MAB egy weben terjesztett, ingyenesen nézhető thrillersorozat, magyar készítőktől és profi magyar színészekkel. Egy olyan különös élmény, amiből kimaradsz, ha csak moziba jársz, vagy a torrenteket böngészed.

Egyik régi olvasónk, szily3 ajánlotta figyelmünkbe ezt az egész MAB-témát, és utólag már nem tudunk eléggé hálásak lenni neki. Röviden összefoglalnám, miről van szó: adott egy hihetetlen lelkes és tehetséges színházi rendező, Horgas Ádám, aki mindenféle költségvetés, stáb, vagy technikai háttér nélkül belevágott, hogy megválósítsa régi álmát. Ennek eredménye a MAB néven futó misztikus, mitológiai háttérrel bíró thriller, melyet Magyarországon egyedülálló módon weben nézhető, nyolcperces epizódok formájában készített el.
 
Mindezek alapján valószínűleg azt gondoljátok, amit én is gondoltam elsőre: itt egy újabb nagyreményű rendező, aki a családi handycammel összebohóckodott valami nézhetetlen szutykot, és az internettől várja a megváltást. Nos, nagyobbat nem is tévedhetnétek. Igaz ugyanis, hogy a MAB gyakorlatilag a semmiből készült el, ennek ellenére olyan profi színészek játszanak benne, mint Botos Éva, Fodor Annamária, Hirtling István, vagy Almási Sándor. S az is igaz, hogy nem volt mögötte stáb, de úgy tűnik, Horgas Ádám (aki maga kamerázta, világította, rendezte, írta, vágta a cuccot) egy akkora géniusz, hogy ezt iszonyatosan gyorsan elfeledteti velünk. Nem egy filmet láttam már, ami a holdig érő stáblista ellenére még a MAB talpát se nyalogathatná meg.
 

Úgy tűnhet tehát, hogy egyfajta Kevin Smith-szerű sikertörténettel van itt dolgunk, azt kivéve, hogy az igazi siker még várat magára, de reméljük nem sokáig. Magyarország persze nem a legideálisabb hely a filmes világba betörni akarók számára, de semmi sem lehetetlen. S, hogy milyen is a MAB? Félelmetesen izgalmas! Az első rész talán kicsit lassabban indul be, mint azt vártam volna, s az induláskor egy-két elvontabb jelenet furcsának tűnhet, de már a kezdés is eléggé megdöbbentő: egyetlen éjszaka alatt misztikus módon kihal egy budapesti bérház minden lakója. Magyarázat látszólag nincs, s a sztori innentől két szálon fut tovább: az egyikben egy kisebb csapatnyi nő próbálja túlélni a túlvilági rettenetet, a másikbad pedig két nyomozó próbálja kitalálni, hogy vajon mi is történhetett.

Látszik rajta, hogy nem profi stúdiómunkáról van szó? Igen. Vannak benne kisebb amatőrségek, problémák? Igen. Érdekel mindez? Engem személy szerint nem, mert a 24 óta nem volt ilyen érzésem, hogy az izgalomtól szétcsattanva rögtön teszem be a következő részt.

S mivel instant MAB-rajongók lettünk, rögtön kaptunk is az alkalmon és felkerestük Horgas Ádámot egy kis interjúra.
 

Mikor gondoltál először arra, hogy websorozatként elkészíted a MAB-ot, és mikor kezdődött el rajta a tényleges munka?

Két éve találtam ki a témát, és hogy websorozatot fogok belőle készíteni. A forgatást 2010 tavaszán kezdtük el és augusztusban ért véget.
 
Általában hasonló, neten futtatott sorozatokkal elég nehéz felkelteni a nézők érdeklődését, és utána ott tartani őket. A MAB pedig egy kifejezetten elvont és nem túl könnyen emészthető témát dolgoz fel. Miért gondoltad mégis, hogy ideális websorozat lehet belőle? Miért pont ez a téma?

Én nem tartom annyira elvontnak a MAB történetét. Valóban vannak benne rejtélyes dolgok, amiket meg kell fejteni, gondolkodni kell, de szerintem ez nem zárja ki, hogy populáris legyen. A thriller műfaját ideálisnak tartom egy websorozathoz, hisz alapvető cél, hogy elérjük azt a hatást, mikor a néző türelmetlenül várja a következő részt. Ráadásul igen rövid idő (7-8 perc) alatt. Egy thrillerben lehet annyi izgalom és fordulat, amivel ez elérhető. A MAB nekem régi kedves témám. Kétszer is rendeztem Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját, melyben megtalálható Mercutio híres Mab-monológja. Mindig is izgatott a valóság és az álom határmezsgyéje, amihez kitűnő alapot ad ez a kelta mitológiából ismert démon királynő.
 
Az epizódok kiváló írói munkát sejtetnek maguk mögött. Mennyiben más megírni egy kb. 8 perces darabokra szabdalt sorozatot, mint mondjuk egy rendes, 45 perceset, vagy akár egy másfél órás mozifilmet? Milyen spéci dolgokat követel meg ez a műfaj a forgatókönyvtől?

Egészen más jellegű időzítést kíván egy websorozat forgatókönyve. Ügyesen kell egyensúlyozni, hogy a nyolc perc alatt a néző kapjon is bizonyos magyarázatokat, de egyben a kíváncsiságát is felkeltsük új impulzusokkal. Sokkal sűrűbb dramaturgiát kíván, mint egy tévés sorozat. Az internet alapból egy gyorsabb műfaj, igen könnyű elveszíteni a nézőket. Egyébként ezt én is most tanulom. Nagyon érdekelnek a reakciók, ez számomra is egy kísérlet.

Tudjuk, hogy ez az egész dolog nonprofit. Ennek ellenére számos neves színészt láthatunk benne –fantasztikusan- szerepelni. Miért vállalták?

A színészek a barátaim, akikkel egy csodálatos csapatmunkát sikerült létrehozni. Megértették, hogy ez egy új műfaj, amivel ha sikerül valamiféle áttörést elérni, akkor gyökeret verhet Magyarországon is a websorozat. Talán mások is elkezdenek gyártani és a potenciális szponzorok is megértik, hogy ez egy érvényes és nézett média felület. Ez egyfajta kockázatos befektetés, talán a következő websorozatot már költségvetésből csinálhatom. Így a MAB-ban mindenki ingyen dolgozott. Ezúton is hálásan köszönöm nekik!
 

Ami nekem sokszor feltűnt a MAB nézése közben, az a zseniális, idegtépő  thriller-horror zene, ami sokszor mintha egyenesen egy mozifilmből jött volna. Ez kinek a munkája?

Én csináltam a zenéjét. Véleményem szerint a zene olyan, mint  egy plusz szereplő, ezért már a forgatás előtt elkezdtem készíteni. Nagyon sokszor adtam olyan instrukciókat a színészeknek, hogy pld. itt tarts egy szünetet, mert lesz egy hang, aminek zenei jelentősége lesz; vagy ezt a reakciót tartsd ki hosszabban, mert egy zenei fokozás lesz alatta, stb. 
 
Ha gyakorlatilag stáb nélkül, és nullához közelítő költségvetéssel készítetted el ezt az egészet, felmerül a kérdés, hogy mit tudnál alkotni egy igazi stábbal, és komoly pénzzel a hátad mögött? Hollywood retteghetne?

Persze, az ember álmodozik, és ilyen új dolgokba azt hiszem, csak komoly hittel lehet belevágni, de sajnos a szponzor kereső túráim gyakran visszarángatnak a földre. Nehéz átadnom a pénzembereknek a lelkesedésem, mert nem szívesen kockáztatnak. Magyarország amúgy sem a bátor befektetések és kísérletező üzleti vállalkozások hazája. Ezért is volt fontos nekem, hogy angol, német, spanyol és orosz feliratokkal is felkerüljenek az epizódok. Tudom, mit gondoltok, én is mosolygok rajta, kicsit olyan, mint mikor palackpostát dob a hajótörött a tengerbe. De a fenébe is, ez a filmek birodalma, bármilyen csoda megtörténhet…J
 

A magyar filmes viszonyokat ismerve, van arra bármi esély, hogy egy illetékes végignézni a MAB webisode-okat, felkeres téged, és azt mondja, hogy itt van a lóvé, csinálj nekem (akár ebből, akár más témából) egy másfél órás mozifilmet? Alapvetően volt bármi ilyen jellegű célod a MAB elkészítésével?

Igen, pontosan leírtad az álmom, csak annyi különbséggel, hogy nem feltétlen mozifilmet szeretnék csinálni. Most elsősorban a MAB második évadára vágyom. Hogy erre van-e esély? Nos, ezt nyilván alapvetően meghatározza majd a nézői érdeklődés mértéke.
 
Ha jól tudom, 16 részesnek tervezed a MAB-ot. Ha végigment, hogyan tovább? Körvonalazódnak már tervek a jövőre nézve?

Ha teljesülnek a vágyaim, akkor elkészíthetem a második évadot. Ha nem, akkor azt hiszem szükségem lesz némi erőgyűjtésre, hogy belevágjak egy másik websorozatba.

Köszönjük a válaszokat, és sok sikert kívánunk!

MAB YouTube Channel

5.
NereusLaceee
este én is megnézem magamnak. Köszi srácok!
4.
Mortis
Milyen szép is látni, hogy van még kísérletező kedv Magyarországon. Én magam is a filmgyártásban szeretnék elhelyezkedni, ezért öröm a szívemnek és hatalmas megkönnyebbülés látni, hogy vannak olyanok akik ebbe a dologba ölik az energiájukat és képesek a semmiből maradandót alkotni. Ebből is látszik, hogy nem a pénz a legfőbb mérvadó hanem az alkotó kedv, eredetiség és kitartás. Talán egyszer olyan híres lesz a magyar filmgyártás, mint soha ez előtt...

A zenével teljes mértékben egyetértek. Sokszor nagyobb hatással van az emberre a jelenet alatt szóló zene, mint maguk a történések. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy irányítja a tudatalattinkat. :)

Én a magam részéről le vagyok nyűgözve és csak biztatni tudom Horgas Ádámot további jó munkára és sikerekben gazdag jövőre.
3.
Lachgas
A 3. résznél járok, eddig tényleg nagyon jo!
2.
thernielle
Dettó, én is köszönöm, otthon belevetem magam mélységesen és ha tetszik (márpedig az első egy perc alapján ez nekem NAGYON BE FOG JÖNNI!) akkor elkezdem telekürtölni vele a facebookot :)
1.
iNKARNATE
Köszi az információs hátteret hozzá, magam is belekezdtem a sorozatba már :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...