A félszemű

  • Írta: Daks
  • 2011. február 23.
  • mozi, true grit
Rablók, csavargók, kurvapecérek otthona. Az amerikai vadnyugat kegyetlen és kiszámíthatatlan, a prérin az a szó, hogy becsület, nem létezik, a gyengét lelövik, aranya és asszonya az erőseké lesz. Igazságszolgáltatás? Ugyan. Csak, ha már elég magas a vérdíj.

Mattie Ross még csak tizennégy éves, amikor apját meggyilkolja a gyáva Tom Chaney. Egy alkoholmámoros estén történik minden, a pókerasztalnál szerencsétlen lapjárás feszélyezi a kedélyeket, az öreg Ross még csak nem is játszik, de a puska elsül. Egy özvegy, és három gyermek maradt hátra, a gyász és a kín egyszer mindenkit utolér ezen a vidéken, egyesek beletörődnek, mások bosszút esküsznek. Mattie döntése megmásíthatatlan, mint a legnagyobb lány, útnak indul, hogy megtorolja apja halálát, és az igazságszolgáltatás kezére adja a gyilkost, élve, vagy halva.


Törékeny, de elszánt. Nem vág neki egyedül a végtelen pusztaságnak, az öngyilkosság, kísérője Rouben J. Cogburn rendőrbíró, és La Boeuf texas ranger lesz, előbbit a vérdíj csábítja munkára, utóbbit az állam bízta meg, Chaney korábbi bűne miatt. Nem jó társaság. Az öreg Cogburn egy iszákos vénember, és maga se hisz benne, hogy valaha sikerrel fognak járni, Boeuf pedig kiállhatatlan, beszéde gúnyos, tekintete lenéző. De legalább mindketten tudják kezelni a pisztolyt.


A Coen fivérek tíz Oscar-díjra jelölt westernje keserű történetet mesél el. A főhős pénzzé teszi lókereskedő apja hagyatékát, majd magához vesz egy öreg fegyvert, és a sorsra bízza magát, útja során találkozik árulással és csalódással, lát késelést, lövöldözést. Csak a terhére van kísérőinek, nem lánynak való vidék ez, a reményt viszont nem adja fel, az indiánok földjén át, egészen a havas, északi hegyekig üldözi Chaney nyomait, ki már komolyabb bűnözői körökben mozog, társai nem kevésbé elszántak, mint ő maga.


Az út hosszú és viszontagságos, segítőkre nem lelnek, s a törvény két őre is folyton marja egymást. Közösen indulnak, majd összevesznek, és külön folytatják, Mattie sem tudja, melyikben bízhat igazán, kivel menjen, a szabad ég alatt töltött éjszakák hidegek, a megpróbáltatások minden nap egyre keményebbek. S mi van, ha nem járnak sikerrel? Ha a gyilkos messze jár már, talán a határt is átlépte? Vagy ha megölték? Százmérföldes körzetben nincs egyetlen lélek se, ki megmondaná nekik, jó irányba haladnak-e egyáltalán, legtöbbünk feladná a keresést.


A kislány kitartása csodálatos, elszántsága az első perctől kezdve nem lankad, az életét is feláldozná azért, hogy a gyilkost bitófa alá vezesse. Fort Smithben aztán nem kegyelmeznének neki, a sheriff nyilvános akasztásai mementóként lebegnek azok előtt, kik a bűn útjára tévednek, vadvilág ez, messze még a huszadik század.


Az egyik legjobb film, amit Ehen és Joel Coen valaha alkotott. Zsenialitása felér a Nagy Lebowskihoz, vagy a Nem vénnek való vidékhez, mindkettő az ő nevüket viseli, az Oscar-gálán nem is fog elmaradni a siker, Carter Burwell zenéjétől kezdve, a képi világon át, egészen a színészi munkáig tökéletes lett. Mindközül a legkiemelkedőbb pedig Hailee Steinfeld alakítása, a kislány a városi kereskedőnél rezzenéstelen arccal alkudozik, a marshall előtt mindig komoly és céltudatos, néha pedig tud pökhendi is lenni, felvágták a nyelvét rendesen, nem fél megmondani a véleményét. Kitartása példaértékű lehet mindnyájunk előtt, átvezeti póniját a morajló folyón, hetekig lovagol anélkül, hogy egy panasz is elhagyná a száját, a család most mindenek felett áll.


Jeff Bridges tökös. Maga csavarja a cigarettáját, és üvegből issza a viszkit, dohányos hangjától a holtak is felkelnek a sírból, nem tudja megmondani, hány embert ölt meg, mióta rendőrbíró lett, de a legtöbb megérdemelte. Ő maga a törvény jobb keze, a szabályokat nem fél betartatni egyetlen csavargóval sem, karakterét a film eredeti, 1969-es változatában John Wayne alakította, nem kisebb sikerrel. Mellette Matt Damon, a texasi ranger megformálója egy elkényeztetett ficsúr, a kisasszony társaságában mindketten úriemberek tudnak maradni, de azért ő se az a kedves selyemfiú, mint gondolnánk, ha pisztolyt ránt, akkor ott vér fog folyni.


A film mentes a spagettiwesternek minden hatásvadász elemétől, mely üdvözítő, ám nélkülük az egyszeri ember orrát nem üti meg a vadnyugat illata. Nincsenek közeli képek, nem látjuk, ahogyan a jó és rossz farkasszemet néz egymással, a kamera nem közelít rá a csizmájukra, és nem várják a templomtorony hangját, melyre fegyvert ránthatnak. Itt a préri egy komolyabb arcát ismerjük meg, a koszos, kiszolgáltatott, veszélyes létet, melyet csak a legkeményebbek élhetik túl, a tudatalatti mondandó a lelkünket még hosszú ideig mardosni fogja.


A félszemű a díjazottak között lesz vasárnap hajnalban. Szomorú sorsok, erős apa-lány kötelék, s a marshallal is kialakul egy mélyebb, bizalom és ragaszkodás táplálta kapcsolat, melyet úgy hívunk, igaz barátság. Minden megvan tehát a sikerhez.

Rendezte: Ethan Coen, Joel Coen
Írta: Charles Portis
Zene: Carter Burwell
Producer: Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin, Steven Spielberg
Szereplők: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper
Játékidő: 107 perc
Hazai premier: 2011. február 17.

IMDB értékelés: 8.1
Rotten Tomatoes értékelés: 9.5
Gamekapocs értékelés: 8.9

7.
Daks
#6: Én úgy értelmeztem, hogy az a pénz, amit a kislány kitűz, az maga a vérdíj. Legalábbis így gondolom logikusnak. Mindenben egyetértek veled, kivéve Josh Brolin alakításával, ő teljesen hidegen hagyott, persze voltak jó jelenetei a karakternek, de amúgy semmi extra.
6.
Mortis
Nos, először is: ha jól emlékszem, akkor Cogburn nem a vérdíj miatt vág neki az útnak, hanem a kislány fizet neki és csak később, miután átértek a folyón, értesülünk arról, hogy tud a vérdíjról. Bár az is lehet, hogy én emlékszem rosszul. :S

Nem volt rossz film, tény és való, de azért a Nagy Lebowski és a Nem Vénnek Való Vidék még mindig megelőzi pár hosszal. A hangulatteremtés és díszletek szerintem is csillagos ötösök. Olyan hangulatot teremtenek amitől az ember valóban a prérire képzeli magát. A színészi játék úgyszintén jó volt, bár ez leginkább valóban a lányon érhető tetten. Szerintem ő el is viszi a díjat, bár Jeff Bridges-nek nincs sok esélye(főleg ha nézzük, hogy ott van a jelöltek listáján Colin Firth is, aki szerintem lejátszotta a csillagokat is az égről, a Király Beszédében). E mellett persze ő is kitett magáért( az a hang xD). Matt Damon meg kissé halovány volt. Csodálkozom, hogy nem említetted Josh Brolin-t, aki szintén szépen hozta a karakterét. A zenék is remekek és örülök, hogy felhívtad rá a figyelmet: Ez egy kőkemény western és nem az idealizált, eposzi jó-rossz harcra épülő spagettis vonulata. Mondjuk szerintem a helyszín felvázolására nem hagytak elég időt, meg úgy összességében nem hagytak elég időt semmire. Az a kb. 105 perc nagyon kevés. A végén kifejezetten látni, hogy kapkod. Ezt nem tudom miért csinálták így. Ha 20 perccel több a játékidő, akkor már teljes szívemből írnám, hogy ez egy maradandó, nagyon jó alkotás. De ez miatt nem tehetem. Hailee Steinfeld elviszi a díjat és talán kap egyet a díszletekért is, de másra nem nagyok látok esélyt.
5.
adikas
IMDB értékelése meg magáért beszél.
4.
adikas
Én eddig csak jót halottam róla.
3.
Daks
Nem spagettiwestern, ahogy írtam, ezért nem is annyira populáris.
2.
tjames
Eddig nem sok jót hallottam róla, de most meggyőztél kacsa!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...