Álomháború

  • Írta: InGen
  • 2011. április 13.
  • álomháború, mozi
Rengeteg kőkemény előzetes vezette fel az Álomháború megjelenését. A trailerek alapján kissé nehéz volt elképzelni, milyen is lesz ez a beteg fantáziájú, de fantasztikusan látványosnak tűnő alkotás, s hogy mégis miképpen fog mindez értelmet nyerni. Nos, most végre kiderül!

Először is, szeretném elmondani, hogy az Álomháború sokkal több, mint amit az előzetesek sejtetni engednek, s habár leginkább a látványra támaszkodik, a több millió dolláros számítógépes grafika mögött azért van még mondanivaló is. S akkor ezen a ponton valamennyire be kellene mutatnom a történetet is, de úgy érzem, hogy ezzel lelőném azt a meglepetést, ami miatt érdemes beülni a filmre, úgyhogy megpróbálok csak címszavakban és homályosan beszélni a dologról. De úgy meg semmit nem fogtok érteni belőle.


Adott a főszereplőnk, az Emily Browning által alakított szőke, ártatlan szépség, aki azonban néhány váratlan helyzet, s kapzsi nevelőapja által olyan szituációba keveredik, hogy egy elmegyógyintézetben pár nap múlva lobotómiát végeznek rajta. Ez azt jelenti, hogy a doki kiüti az első homloklebenyét, s ezt követően a lány személyisége gyakorlatilag meg fog semmisülni. Hogy kiutat találjon valahogy ebből a helyzetből, főhősnőnk egy álomba menekül, s innen aztán még további álmok következnek, egy a lényeg: meg kell szereznie öt dolgot ahhoz, hogy kiszabadulhasson a végzetet jelentő falak közül.


Aki azonban az életben egy szende kis szőkeség, az az álomban egy belevaló, dögös csaj, akit Baby Dollnak hívnak, ráadásul vannak barátnői is, akik hasonlóan vagányak, de mindegyik kicsit más múlttal, személyiséggel és háttérrel rendelkezik. Ők összefognak, és együtt vesznek részt Baby különös, fantasztikus sci-fi álmaiban annak érdekében, hogy megszerezzék a szabadulásukhoz szükséges eszközöket. Ezekről a jelenetekről nagyjából mindenkinek lehet valami fogalma, hiszen az előzetesekben főként ezeket mutogatták.


Azt mindegyikről el lehet mondani – az első kivétel, ahol Baby az óriás szamuráj-szörnyek ellen harcol –, hogy fantasztikusan néznek ki, és zseniális a megvalósításuk. A furcsán eltorzított második világháborús rész volt az abszolút kedvencem, ahol a németek katonáit furcsa gőzgépekként támasztották fel, s így hősnőink lövései nyomán kiszökik belőlük a pára. De persze meg kell hagyni, hogy a modern fegyvereket és a középkori várostromot kombináló szekció sem semmi, s ilyenkor gondolkozunk el rajta, hogy a háttértörténet valójában csak Zack Snyder alibije arra, hogy egy filmben élhesse ki magából az összes beteges képzelgését.


Pedig ez egyáltalán nem így van, az Álomháború ugyanis a 300-hoz és a Watchmenhez hasonlóan valahol azért egy intellektuális film, s igenis van mögöttes mondanivalója, ráadásul a végét figyelembe véve többféleképpen is értelmezhető. Így hát teljes mértékben van értelme elgondolkodni ezen az egész álom-az-álomban dolgon, s hogy ezzel mit akart kifejezni az író-rendező. Persze, senki ne keressen benne Mátrix-szintű rejtett tartalmat, de azért a sokak által hangoztatott egyszerű látványfilmnél sokkal többet kapunk a pénzünkért.


Egy valami azonban még a történetnél, a lenyűgöző sci-fi jeleneteknél és a jó karaktereknél is fontosabb: és ez a hangulat. S ennek a filmnek olyan egyedi hangulata van, ami miatt egy pillanatra nem unatkozunk, sőt, azt szeretnénk, hogy sose legyen vége. Zack Snyder esetében nem először tapasztalhatjuk ezt, hiszen a Watchmen és a 300 is nagyon egyedi hangulattal rendelkezik, de ez mégis más. Egyszerre ismerős és ismeretlen, biztonságos és kényelmetlen, de végig zavarba ejtő és zseniális.


Nem tagadom (nincs is miért), nekem nagyon tetszett az Álomháború. Ami azért külön öröm, mert nagyon régóta ott figyel a várólistámon, s az általam hasonlóan régóta várt Csata: Los Angelesben akkorát csalódtam, hogy azt hittem, egy ideig nem fogok újra moziba menni. A dolgon nem segített az sem, hogy akik előttem nézték meg az alkotást, mind azt mondták róla, hogy csak egy üres látványfilm, s hatalmas csalódás. Szerencsére nem hittem nekik, s ti se higgyétek el: több van ebben a filmben, mint amit az előzetesek mutatnak. Igen, a látvány és az akció a két legdominánsabb elem benne, de nem hiányzik a kreatív, elgondolkodtató, zavarba ejtő történet, s az egyedi hangulat sem. Ezért pedig érdemes moziba menni!


Rendezte: Zack Snyder
Forgatókönyv: Zack Snyder, Steve Shibuya
Zene: Tyler Bates, Marius De Vries
Szereplők: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac
Játékidő: 110 perc
IMDB: 6.6
Metascore: 33

Saját vélemény: 8.0

42.
anadrex
Ez a film egy fostenger. Lehet túl hosszúra sikeredett és "kicsit" meg kellett vágni...
41.
Stranger666
Jó volt a sztory a megvalósítás a hangulat. Osztom a 8/10-et. Egyáltalán nem olyan ostoba film mint aminek látják a buták.
40.
udvary94
Végül is ebben a filmben NEM a Történet , cselekmény volt a lényeg, hanem a kőkemény akció, a fegyverrrrrropogás, robotok, meg mindenféle sci-fibe illő lények.
Nekem is tetszett de én inkább azt a fajta filmet szeretem, amelyikben a fő szál a történet. De ez az akciós sZ^r kell az embereknek
Cirkuszt a Népnek!
39.
Skyrocker1
Szerintem ezt a filmet kb 25 helyről lopták össze és az a vicces hogy nem is nagyon változtattak a jelenteken semmit (pl a sárkányos rész egy az egybe a Harry Potter stb.) nem értem hogy mutatták be ezt a filmet a hazai mozikban, mert például ennél sokkal jobb filmeket (Scott Pilgrim - ami egy kultusz film) nem mutattak be. Szerintem ez a film olyan 3/10 annál többet nem ér.
38.
Bisur1996
Sunák + gépfegyver + mindenféle ellendég + hentelés
:DDD
ezt megnézem ^^
37.
falselight
#36: még ha van is, na nehogy már ne cigizne senki a nagyfőnökön kívül azon a tetves helyen...
36.
SSJ Gábriel
#31: A konyhában van tűzhely. :S
35.
drakecsaj
Nos, elkövettem azt a nagy hibát hogy beültem rá a moziba. A párbeszédeken majdnem bealudtam. Szerintem olyan beszólások voltak benne, amiket már nagyon sok filmben lelőttek. A látvány vitte a pálmát az biztos, a sztori erős közepes, de kb. ennyi. Még szerencse hogy nem 3Dbe néztem így nem volt olyan drága...
Hozzátenném régebben megnéztem a Watchment is a moziban, azt viszont imádtam -és még mindig imádom- sokkal többet tudott nyújtani, mint egy egyszerű popcornzabáló látványfilm :)
33.
Mortis
#31: Örülök, hogy valaki leírta helyettem ,így csak helyeselnem kell. :)
32.
Neo1989
Nagyon nagyon nagy film ezért el mentem moziba 5 év után mert normálisan akartam látni és nem is csalódtam benne én csak ajánlani tom mindenkinek :)
31.
falselight
"...az Álomháború ugyanis a 300-hoz és a Watchmenhez hasonlóan valahol azért egy intellektuális film..." - lol, főként a 300 tekinthető az intellektuális filmek koronázatlan királyának.
ez pedig kb. ugyanott van. vizuális szempontból ok, leszámítva a túlzásba vitt videoklipes jeleneteket. a zenei aláfestés fel lett áldozva a coolság oltárán, teljesen súlytalanná teszi a cselekményt.
a szereplőket még karaktereknek nevezni sem lehet, élen a főhősnővel(emily browning fejét soha többé nem akarom látni).
az akció látványos, ugyanakkor unalmas is. a néző pofájába tolt mondanivaló pedig legjobb esetben is megmosolyogtató.
aztán meg mi a francért kell megszerezni azt a tetves gyújtót? a konyhán kovakővel pattintják a tüzet? de az ilyen apróságokba már bele sem megyek.
4/10
30.
Ra1D3n
Szerintem túlértékelt. Az 1/10-es értékelést sem szívesen adnám meg ennek a filmnek... Nem az én világom, szerintem Snyder ezzel kimondottan mellényúlt...
29.
InGen
#23: Szerintem ez jobb, mint a Watchmen, de ízlés kérdése nyilván. Ha bejön Snyder stílusa, és csak a kritikák miatt ódzkodsz, szerintem érdemes megnézni, nehogy ugyanúgy járj :)
28.
brummi
"Brutális felvezetés, és rengeteg kőkemény előzetes vezette fel az Álomháború megjelenését." Enyhe szóismétlés az első mondatban. Nem kötekedni akarok, csak ez így szemet szúrt elsőre.
27.
Giga0509
Nekem nagyon bejött,imádtam :D
26.
PolluxHUN
#24: (u.i.: amúgy meg szeretem Zack Snydert. A Holtak hajnala, 300, Watchmen is bejött...de ez..pfff)
25.
Dresa
#22: Szerintem is kihagyhatatlan ez a film is mint a többi Snyder film.. ezt most a kritikusok sem csípték valami miatt (számomra érthetetlen)
De ami a nagyobb baj h eddigi összbevétel valahol 30 milliónál tart, míg a költségvetés 90 millió volt :((
Én hozzá fogok járulni egy gyűjtői DVD vel ha kiadják, mert megérdemli, ilyen szórakoztató filmet rég nem láttam, a storyban abszolút pozitívan csalódtam, a csajok nagyon ott vannak remélem befut mindegyik :)))
És annak is örülök h végre valahol nem húzzák le, látszik h InGen nem dől be a "szaksajtó" lehúzásának :)
24.
PolluxHUN
#16: jöpp..ez tény! De attól még a lehető legfrappánsabban fogalmazza meg eme remek .....hálivúdi agymosópor/veszélyes hulladék/ízesített idegméreg színvonalát...amit megzabáltatnak a néppel, megvárják h kihányd, h újra letuszkolják a torkodon.......már ezredszer...neked váljon egészségedre....de én attól még nem vágok hozzá jópofát! -.-
23.
Scoo
#22: A Watchmennel én is így voltam. A negatív kritikák miatt húztam, halasztottam a megnézését. Így majdnem lemaradtam egy hatalmas élményről. Szerintem iszonyat jó film volt! Ebben már nem bízom annyira, de hátha.
22.
alex512
Ha Zack Snyder filmjeiről van szó én nem hiszek a lehúzó kritikáknak, mivel eddig szinte minden filmje megosztotta a közönséget és a kritikusokat. Számomra viszont az egyik legjobb rendező napjainkban, a Watchment is majdnem kihagytam mert sokan mondták h nulla cselekmény és semmiről nem szól csak egy hosszú videóklipp, aztán mikor láttam...na szval azóta megvan gyűjtőiben a film és a képregényt is beszereztem. Ezek után hiszem, ha látom hogy ez egy gyenge film. Irány a mozi :)
16.
SLi
#10: :(
kár hogy ezt már az Index előtte, de nem baj...

szerk. - Kerüljük a személyeskedést!
15.
Ca$h
Ahogy Michael Knight mondaná: VÁÚ! :)
14.
Metascore 33% ... Lol! \o/ Bár egy kicsit sokallom :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...