Mortal Kombat: Legacy

  • Írta: InGen
  • 2011. április 28.
  • mortal kombat legacy, websorozat
Ed Boon és csapata megcsinálta: újjáélesztették a legendát, így a Mortal Kombat a játékpiacon visszsakerült az őt megillető pozícióba. De mi a helyzet filmes fronton? A Warner egy szokatlan módot választott az élőszereplős MK visszahozására, mellyel komolyan szakítottak a korábbi próbálkozásokkal.

Először azt hittük, hogy a következő Mortal Kombat nagyfilm előzetesével van dolgunk. Később aztán kiderült, hogy a Mortal Kombat: Rebirth című kisfilmet pusztán azért készítették el, hogy felkeltsék vele a fejesek érdeklődését, s azok belemenjenek egy esetleges sorozat elkészítésébe. A projekt végülis egy weben futó széria keretein belül realizálódott. Ez a műfaj Amerikában már eléggé menő egyébként, nálunk még nem nagyon elismert a dolog, de például az általunk is bemutatott MAB már megtette az első lépést abba az irányba, hogy a hazai közönséggel is megismertesse a műfajt.


Parányi, körülbelül 10 perces epizódokból épülnek fel ezek a sorozatok, melyek alapvetően a nagyobb, 20 vagy 45 perces szériák felépítését követik: pörgősek, izgalmasak és mindig úgy fejeződnek be, hogy alig győzzük kivárni a folytatást. Persze a várakozás részben annak is köszönhető, hogy tízpercben csak olyan kevés történést kapunk, hogy mindig automatikusan vágyakozzunk az újabb és újabb epizódok után. Szóval, itt van nekünk a Mortal Kombat: Legacy, lement belőle az első három fejezet, így úgy gondolom, ideje, hogy kicsit foglalkozzunk vele, ha már a fantasztikusan sikerült játék miatt úgyis dúl az MK-láz.


Ebből a három részből már nagyjából lehet sejteni, hogyan fog felépülni a sorozat: szép lassan bemutatják majd a Mortal-univerzum híres karaktereit, akiknek valószínűleg valahogy összefonódik majd a sorsa. Eddig két rész foglalkozott a Jax-Stryker-Sonya-trióval, akik Kano nyomában vannak, aki úgy tűnik, hogy valamiféle gyilkos robot (valószínáleg Cyrax) megalkotásán dolgozik. Ez a szál alapvetően néhány MK-elemmel megspékelt nyomozós sztorinak tűnik, s jelenleg ott tartunk, hogy a sima rendőr Jax, és a sima bűnöző Kano egyre jobban elkezdenek hasonlítani a korántsem sima játékbeli megfelelőikre.


Aztán ott van Johnny Cage, akinek egy egész epizódot szenteltek a készítők, ami amellett, hogy humoros, a végén Shang Tsung különös megjelenésével azért elkezdenek feltűnni a misztikus, túlvilági dolgok is. Valamennyire alakul tehát az MK-hangulat, még annak ellenére is, hogy a készítők láthatóan csak egy-egy elemet szeretnének átemelni a játékok különleges miliőjéből, s egyébként a sorozat a saját útját járja. Baj ez? Szerintem nem, mert a két korábbi nagyfilm – bármennyire is szerettem őket – megpróbálta átvenni a játékok hangulatát, de nem igazán sikerült.


Egyszerűen el kell fogadni, hogy egy MK-hoz hasonló mókásan eltúlzott, direkt B-kategóriás fantasy / sci-fi elemekkel tarkított, verekedős játékból nem igazán lehet filmet készíteni. Éppen ezért gondolom úgy, hogy a sorozat járhatja szépen a maga útját, a játék fanatikusainak pedig úgyis ott van az új Mortal Kombat, a rajongók pedig csak jól járhatnak, hiszen így két külön „világban” is zajlik a történet, mindkettő a maga külön megvalósításával, hangulatával és történetével, nem kell egymáshoz alkalmazkodniuk.


Amit a Mortal Kombat: Legacyvel kapcsolatban még mindenképpen ki kell emelnünk, az a websorozathoz képest atomprofi megvalósítás, és a viszonylag ütős színészi gárda. A zenék, a vágás és az operatőri munka abszolút profi. Tudom, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de Michael Jai White remek választás Jax szerepére, az őt segítő Stryker szerepét alakító Tahmon Penikett pedig mindenki számára ismerős lehet a Battlestar Galactica gárdájából. S akkor még nem is beszéltünk minden Star Trek-rajongó kedvencéről. a Hétkilencedet alakító Jeri Ryanról sem, aki Sonya Blade-et testesíti meg a képernyőn.


Összességében három rész után úgy gondolom, van potenciál a sorozatban, s egyre izgalmasabbá és érdekesebbé válik, a profi megvalósítás miatt pedig öröm nézni. Én egyáltalán nem bánnám, ha a következő egy-két évben minden héten meg kellene néznem egy-egy epizódot, mert egy laza tízperces kikapcsolódásnak tökéletes. Apropó: a harmadik epizódban Ed Boon kameóját ugye mindenki elkapta?

Rendezte: Kevin Tancharoen
Forgatókönyv: Kevin Tancharoen, Todd Helbing, Aaron Helbing
Zene: Tyler Weiss
Szereplők: Michael Jai White, Jeri Ryan, Darren Shahlavi, Tahmon Penikett
IMDB: 7.6

24.
Lordi91
#23: De amúgy jó a sztori
23.
Lordi91
#22: Én azt mondom hogy csak sz,r hogy nincs felírat
22.
AssaX
Mi a fenne én meg vettem a Mortal Kombatot pénz kidobás volt meg bántam nem volt meg a régi Mortal Kombat érzés szerintem játék is meg ez a film is ami szerintem sz°r nálam nem nyerte el a tetszést a játék nálam 10/3 de ez egyéni véleményem .
20.
Quent1n
#19: Tökmindegy, hogy ingyenes e vagy sem, véleményt mondtam róla csak, azt pedig csak lehet. :) Attól mert ingyen nézhetjük még ugyanúgy lehet jó mint ahogy ócska is, nem az ára határozza meg a minőségét. :)

mocsing: Ütős, jó film valóban nem, de azért volt egy pár nézhető.

n_csacsi: A régi filmekben nem az effektek (ill azok hiánya) voltak gázok hanem a kamu bunyók. Sonya vs Kano harc is elég gagyi lett és nem azért mert nem volt speckó effekt meg lsassítás. Nem kell CR féle biorobotoknak lenni és emellett kung-fu félisteneknek de azért erre a részre sokkal jobban rágyúrhattak volna anno. A 2. részben pedig agyon voltak vágva a verekedések csak úgy villogott a kép.

A régi horrorfilmekről annyit, hogy nekem a mai napig sokkal komolyabb egy régi horror mint a mai Fűrész és társai. Komoly horrorba nem kell túl sok modern technika szerintem, CGI meg pláne nem.
19.
Wackor
#3: Ha normális film lenne, akkor meg az lenne a baj. Most miért nem lehet örülni egy ingyenes sorozatnak, amit bárki megnézhet? Ha film lenne akkor meg azt írnád hogy kifelé a moziból elhánytad magad és mekkora hogy szar, és azt mondanád miért nem volt jó ez csak kis netes sorozatocskának
18.
caleb007
Sonyára visszatérve amúgy a játékokban is felfújt egy mellű cicababának néz ki, sőt a 3. rész modellje, (mert ugye azt még élőszereplős felvételekkel csinálták meg) is Kerri Hoskins volt, aki szintén egy Playboy cica volt anno. Keressetek rá. Szóval a nagy dudás Sonya nem csak jól mutat, hanem hiteles is. :D
17.
caleb007
#12: -.- Pontosan ezt mondtam én is...
16.
Hunt€r
Elég fostos sorozat lett ez :(
15.
Optimus Prime
#12: Az MK filmek a '90-es években készültek. :) Hacsak nem melléütöttél. Az első Paul Anderson féle az egyik legjobb adaptáció és a szereposztás is jó lett. Az effektek gyengék és érezhetően low-budgetes. A 2 totál mélypont Raiden, Johnny Cage (habár úgyis meghal az elején), Sonja, Jax és Shao Kahn színészeinek lecserélése óriásit rontott a filmen. Valamint sok karakter cameo szintű elpocséklása...

Az új széria tényleg nem olyan rossz. Benne van minden, ami a nagy könyve: vérző arcú főhősök, lassítás, slow-mo robbanás és vetődés, underground-szerű bunyó, pózolások a kamerába, stb. De engem Kanot játszó színész jobban zavar, mint Jeri Ryan. Igaz, Sonja szerepére egy fiatalabb színésznő kellett volna, aki inkább illik a forrófejű fiatal rendőrnőhöz. De nem olyan bitch kinézetű make-up baba lufikkal a mellkasán. Lehet a hiba bennem van, de nekem szimpatikusabb Milla Jovovich, mint pl. Pamela Anderson.
14.
M.invisible
#12: Ha nem értesz hozzá, akkor inkább maradj csendben;) Bőven a 90-es évek közepe-vége... Ahogy a játék is!!! Amúgy meg a Star Wars első része 77-es, aztán még ma is megállja a helyét (főleg a digitalizált változat).
13.
M.invisible
Nemtom... én is megnéztem már az első kettőt, a sok belassítás szerintem is felesleges. Nem rossz amúgy annyira, még pár rész szerintem, aztán beindul.
Sonya-ról meg csak annyit, hogy nekem pl a mostani játékban is idősebbnek tűnik a karakter, mint amilyen a régebbi részekben volt.
12.
n_csacsi
#4: Az MK 1 és 2 azért ilyen, mert az a 80-as években készült, persze, hogy ott még nem fejlődött ki annyira a technika, mint manapság és persze, hogy sok pénz kellett volna hozzá, hogy igazán ütős legyen, de az akkoriban még nem állt rendelkezésükre! Ha most megcsinálnák az 1-2 remake-jét abszolút ütős mozit hoznának ki belőle (gondoljunk csak bele, hogy a mostani technikával megcsinálják Liu Kang és Shao Kahn animality csatáját vagy akár az 1-ből J.C. és Scorpion erdős csatáját)
Szóval a régi MK-t se kell leszólni, mert sztem az is jó lett, csak mi nem azon a koron illetve technikán nőttünk fel, és így persze, hogy igényesek vagyunk a régi filmekre (pl nem ijedünk meg mondjuk Freddytől v Chuckytól vagy akármelyik régi horrorfilm szereplőtől, amiktől mondjuk a szüleink, testvéreink megijedtek)
11.
FU€GO
A sorozatot nem írom le hisz, még csak az első 3 résznél vagyunk.Hát ami Jeri Ryan-t illeti sztem sem a legjobb választás bár,a videón a szilikoncsodát inkább baywatch féle sorozatba tenném nem akció filmbe.Egyik mellével leüt másikkal felsegít majd összecsapja a kettőt úgy,hogy ott a fejem--Fatality....Szerintem egy természetes szépség aki inkább sportos mint "csöcsös" jobb lenne.De ez csak az én személyes véleményem és nem offolok.
10.
vmiki88
ahhoz képest, hogy ingyen lehet nézni legaláisan a machinima csatornáján, nem is rossz sorozat
9.
mocsing
"Amúgy is alapigazság a filmezésben, hogy mindenből lehet csinálni jó filmet csak a megfelelő ember kell hozzá." Játék-adaptációból még az életben nem készült jó film, pedig sokan próbálkoztak sok pénzből.
8.
LtGlove
Ed Goodman, TV Producer :)
7.
hakydakillah
5. újra kellett néznem a vidit, mert megakadt a szemem a melleinél :-D Mindhárom csaj mellesleg jól el van látva :-)

Rávetném magam, mint kiéhezett baba az anyja melleire, és már hallom is a szöveget:

FINISH HER!

HAKY WINS!

BRUTAL SEXUALITY!
6.
Harkat
#3: Azért nincs még benne se nagy viadal, se külső világ, mert ez egy előzmény sorozat. Felvezeti a karaktereket. A MK se úgy kezdődött, hogy egyből belevágtak, hanem ott is Sonya üldözte Kano-t, J. Cage forgatott, stb. Szerintem várjuk meg mind a tíz részt, hogy le tudjuk szűrni, mennyire is Mortal Kombat ez a sorozat.
5.
caleb007
#4: Ja, és a Star Trek fanok most utálni fognak, de Jeri Ryan túl öreg és nem elég dögös Sonyának.
Én speciel rá szavaznék ;)
http://www.youtube.com/watch?v=AWChOfmsAco
4.
caleb007
Szerintem az MK 1 lett volna az igazi Mortal film, ha... hát igen... elég sok a "ha". Akkoriban ugye nem áldoztak annyi pénzt az adaptációkra, mivel akkor még csak szűk rétegnek mondott valamit a Mortal Kombat. Manapság már a videojátékos-sztereotípia kezd feloldódni, sokkal nagyobb potenciált látnak egy játék filmre ültetésében. Ráadásul az akkori technikával tényleg csak azok a filmek néztek ki jól, amikbe sok pénzt fektettek.
Szerintem csak a béna díszletek és kosztümök miatt nem lett igazi az első film, de ha több pénzt áldoztak volna rá, a legjobb adaptációk között lenne.
3.
Quent1n
A két nagyfilmről annyit, hogy az 1-nek szvsz jól eltalált hangulata volt, míg a kettő meg túl játékos lett. A szereplők amúgy nem rosszak de Jeri Ryan mint Sonya hát nem egy nagy eresztés szerintem. Amit elrontottak nagyon azok a kosztümök. Kicsit öltöztethették volna egyedibben a szereplőket.

"mindkettő a maga külön megvalósításával, hangulatával és történetével, nem kell egymáshoz alkalmazkodniuk." Szerintem viszont kéne. Ha valaki a Star Treket vagy a Star Warst vagy a Gyűrűk urát próbálná így előadni, rögtön le lenne húzva, hogy de az eredeti... Lehet másmilyet csinálni persze, de ez szerintem már túl távol van az MKtól. Se nagy viadal, se föld, se külső világ se semmi, csak nevek ráragasztva közepesnél kicsit jobb színészekre. Igazából ez nem is MK. Míg a játék visszatért a gyökerekhez és megmutatta miért lett annak idején sikeres addig itt van ez a sorozat ami ha nem netes lenne meg ingyenes, és nem kapott volna ilyen felhajtást sehol sem lenne. Szerintem csak felhasználják az MK nevet.

Ha mint sima filmet nézem akkor nem olyan vészes, kicsivel valahol a fanfilmek és a hétvégi Knight Rider Team féle sorozatok közt van szerintem.

"Egyszerűen el kell fogadni, hogy egy MK-hoz hasonló mókásan eltúlzott, direkt B-kategóriás fantasy / sci-fi elemekkel tarkított, verekedős játékból nem igazán lehet filmet készíteni." Pedig lehet és az első MK film ha komolyabban álltak volna hozzá simán lehetett volna egy közepesnél jobb film. Amúgy is alapigazság a filmezésben, hogy mindenből lehet csinálni jó filmet csak a megfelelő ember kell hozzá. Az MK még várja az illetőt. :)

A cikk végével egyébként egyetértek. Van ebbe még potenciál és biztos vagyok benne, hogy lesz ez jobb is.
2.
viC88
mindenképp megnézem, de csak holnap már.. a képekből ítélve is igényesnek tűnik!
Jó a cikk amúgy, felkeltette az érdeklődést, csak sajnos tizenegynéhány éves korom óta nem toltam mortalt nem vagyok már otthon benne :\
1.
K2 The Highest
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...