Halálos iramban: Ötödik sebesség

  • Írta: Ca$h
  • 2011. május 24.
  • fast five, halálos iramban, ötödik sebesség
A mai világban sokan választják a törvényen kívüli életet, s akik így tesznek, azoknak számolni kell azzal, hogy előbb vagy utóbb utoléri őket a sorsuk, avagy rács mögé kerülnek. Ez történt Dominickel (Vin Diesellel) is. De egy olyan nagyágyúnak, mint amilyen ő, mindig akad egy-két barátja...

Arra viszont egyikük sem számított, hogy minden idők talán legelvetemültebb bűnüldözőjét fogják utánuk küldeni. Luke Hobbs (Dwayne Johnson) ugyanis kemény, mint a kőszikla, olyan ember, aki semmitől sem riad vissza, még akkor sem, ha fejeknek kell hullani, vagy éppenséggel egy-két szabályt át kell hágnia a siker érdekében…


A 2001-es Halálos iramban sok szempontból forradalmi filmnek számított, nekünk gémereknek aztán végképp, hiszen ennek a filmnek köszönhettük az NFS-széria újjáéledését. A folytatása kissé langyosra sikeredett, és a készítők is rájöttek arra, hogy Vin Diesel nélkül Paul Walker édeskevés a sikerhez. Aztán átadták a rendezés jogát Justin Linnek, aki képes volt a sorozatot teljesen megújítani, új perspektívába helyezni, és visszaadni azt az életérzést, amire mindig is vágytunk. S persze ott volt a mozi vége, ami feltette az igenre a pontot. Sejthető volt, hogy folytatás várható, és mikor minden a helyére került, legyen szó az összes főszereplőt alakító színész megnyeréséről, vagy éppenséggel az eredeti hangulat újraélesztéséről, derült ki, hogy ebben a történetben valahogy még mindig van potenciál. A 2009-es negyedik rész, valljuk be, bitang jól sikerült. Én ekkor már úgy érzetem, hogy ezt nem lehet überelni… Tévedtem.


Beszéljünk játékokról vagy éppenséggel mozifilmekről, sajnálatos módon eléggé rutinszerű eljárásnak számít az, hogy ha minél több rókabőrt húznak le egy témáról, az eredmény egyre karcsúbb és satnyább lesz. Nagyon kevés olyan többrészes mozifilm akad, ami mindig hozza a kívánt színvonalat, vagy éppenséggel képes valami újat mutatni, elégedetté tenni a nézőközönséget. Úgy gondolom azonban, hogy amióta Justin Lin rendezi ezeket a filmeket, a sorozat képes részről részre egyre jobbá válni.


A Tajvanban született rendezőzseni nagyon ráérzett arra a hangulatra, ami ezeket a történeteket emlékezetessé teszi. Természetesen lesznek olyan jelenetek dögivel, amikor az ember nem képes eldönteni, hogy most sírjon a nevetéstől vagy éppenséggel tátott szájjal figyelje az eseményeket, hiszen néhol már-már szuperhősös képregényszerű események fognak a szemünk előtt történni. De valahogy képesek vagyunk megbocsátani, hiszen azért ültünk be a filmre, hogy egy jót szórakozzunk. Összeszedni és egy kupacba tenni a valaha volt összes szereplőt kifejezetten jó ötletnek tűnt, hiszen „egységben az erő” alapon mindenki hozza a formáját és csak úgy brillíroznak a karakterek. Rengeteg poénnal, vagány és jópofa szöveggel fogunk találkozni, amik nagyon jól illenek az egyes karakterekhez.


Az összképet talán csak a pofátlanul pocsék magyar szinkron lesz képes kissé lerontani, aminek a szövege fájdalmasan egyszerű, s a minősége minősíthetetlenül minőség alatti. Ugyanez jellemző a néhol rettenetesen egyszerű párbeszédekre is, de tekintettel arra, hogy nem egy Shakespeare szonátára ültünk be, hanem egy szórakoztató akciófilmre, talán nem kéne annyira zavarba esnünk emiatt.


Lesznek szép lányok, lesznek kőkemény vagány srácok, gyönyörű autók és persze sok-sok akció, amitől igaz, néha már kissé megcsömörlik az ember, de mielőtt ez megtörténne, jövünk rá arra, hogy a film története meglepően jól sikerült, nem nélkülözi a kötelező fordulatokat és a meglepően elegáns megoldásokat. Meg kell mondani, hogy a sorozat ötödik része bitang jóra sikeredett. Az egyetlen dolog talán, ami miatt nem lehet 10 pontos film, az a rétegfilmség tényállása, amiből természetesen sose lesz képes kiszabadulni, ami miatt szűk keretek között kell maradnia. Hiszen ezek a történetek legfőképpen fiúknak szólnak, azon belül is azoknak, akik szeretik a széplányos, vagány srácos, gyorsan futkározó autós történeteket. Ellentétben mondjuk egy Király beszédével, ami 1-100 éves korig, nemtől, végzettségtől, mentalitástól függetlenül minden embert megérint, mert bizony a szívünkhöz szól, nem pedig az érzékszerveinkhez.


Ha szereted a jó poénokat, a kellemes történetet és a látványos jeleneteket, ha egy kicsit meg akarsz szabadulni a mindennapok szürke börtönéből és felhőtlenül szeretsz szórakozni, akkor a sorozat ötödik része nem fog csalódást okozni neked. Ha pedig a magasan és mélyen szántó gondolatokat ébresztő, filozofikus, Oscar-gyanús mozikra buksz, semmiképpen se vedd meg a jegyet… Felesleges…

Rendezte: Justin Lin
Forgatókönyv: Chris Morgan, Gary Scott Thomson
Zene: Brian Tyler
Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Tyerese Gibson, Ludacris, Matt Schulze, Sung Kang,
Játékidő: 130perc
IMDB: 7.7
Metascore: 67/100

Saját vélemény: 8.0

27.
Lacek896
Csúcs egy film az biztos!
26.
Berencsit
#25: gondolom arra, hogy ha megnézed az EREDETI szinkronnal, (szóval kell egy kis angol) és összehasonlítod a magyarral, akkor az eredetivel 2x jobb a hatás.. ráadásul a szöveg néha nem is úgy van fordítva, ahogy kellene.... ;)
25.
Ra1D3n
"Az összképet talán csak a pofátlanul pocsék magyar szinkron lesz képes kissé lerontani, bla bla bla". Most ezt a mondatot tényleg komolyan gondoltad? Nem tudom, én ilyet nem vettem észre a moziban ülve, hogy szar lenne a magyar szinkron. Nem volt túl spilázva, nem volt tele baromságokkal, és a kiválasztott karakterek szerintem megkapták a hozzájuk leginkább passzoló szinkronhangokat, szóval nem tudom miről beszélsz...
24.
NECROSMOKE
Elég FAG film.Semmi köze mindjárt az autóversenyzéshez.Hova-tovább kezdenek elfajulni.1x nézős.
23.
adriano28
ez mi? most játék, film, vagy anime?:D
22.
Daca
az 1. és a 2. rész volt a legjobb...akkor még arról szólt az egész film h sípol a turbó meg bőg a pufó.:)
21.
isaac9999
nagyon jó film! mindenkinek ajánlom, csak az autóversenyes rész kár h kevés volt, de így is veri az összes eddigi részt!:D Dwayne Johnson és Vin Diesel egy filmben nagyon jó párosítás:)))
20.
Berencsit
szerintem nembaj, hogy átment akcióba, fasza lett így is. ;)
19.
HATRED
próbáltam meggyőzni haverokat hogy ne szinkronnal de nem ment meg is bántam iszonyatosan fos a szinkron. a film az télleg jó lett de ebbe már egyáltalán nem érzem hogy ez egy kocsik körül forgó film lenne már nagyon nagyon akció film lett belőle. látványos de ez sose elég. a forgatókönyv írok se erőltették meg magukat a párbeszédek megírásában kb a tokyo drift óta ezt érzem. még mindig szeretem ezt a sorozatot csak vegyenek vissza az akcióból nyomjanak bele vmi normális versenyt és rúgják ki a picsába a mostani forgatókönyv írókat.
18.
Cuppak
Ez a film tetszett eddig legjobban 2011-ben,király lett :P.
17.
MR.WOODCOCK
A rendező egyáltalán NEM MESTERI, a film kb. 10/7, szinkron elhanyagolható, első résznél talán kicsit gyengébb csak a film, de rendben van, az biztos
16.
Daks
#15: Giga, ezt ajánlom figyelmedbe:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Helyes%C3%ADr%C3%A1s/Gyakori_el%C3%ADr%C3%A1sok_list%C3%A1ja#Sz.C3.A1mok
15.
giga321
#6: Előzmény a 2 és a 3-adik rész között van nyilván mert a 3-omban meghalt Han és a 4-edik rész is a 2 és a 3 közt volt.
14.
shatterhand
mi élveztük az asszonnyal
felőlem jöhet akárhány rész ugyanezen felállással
itt minden hibát elnézek
13.
giga321
Nekem is eddig tetszett a sorozat az 1,2 jó volt , a 3-adik már teljesen más vizekre evezett más ország tök ÚJ szereplő más stílus ugye drift, aztán a negyedik ész örültem neki hogy vissza jött diesel meg walker de az egész átment ilyen bosszúhadjáratba , tisztára MEGTORLÓ filling volt az egész. Aztán premieren megnéztem az 5-öt és én is elájultam mert szerintem kurva jó lett , és írták hogy ritka az olyan sorozat ami az 5-k részével éri el azt a szintet amit az első résznél kellet volna elérni. És még az is igaz hogy Diesel és Walker nélkül nem érdemes részeket csinálni . Nálam 10/9
12.
SsjCsoki
a negyedik rész lett csak pocsék sztem!Az 5dik rész meg teljesen lenyügözött plána azt a csavart a végnén sztem senki sem gondolta volna.
11.
p3ti
Szeretem a sorozatot , és mikor megnéztük a 4. részét moziba nagyon csalódott voltam . De ez tényleg jól sikerült , még barátnőmnek is tetszett , pedig nem akart velem be ülni :) Annyi hogy kicsit több hangsúlyt tehettek volna a kocsikra mint pl. az első résznél , de igazából jó volt ez ahogy volt .
10.
drat576
szerintem egy szimpla akciópump, semmi extra
9.
Jinbobo
Megnézem, nem nagy kalács. Az első és a 3. rész viszi nálam továbbra is a pálmát.
8.
hakydakillah
6. fura a sorrend, de talán egy összekapcsolásra készülnek, és lesz egyszer annak a résznek folytatása. Amúgy ha figyeltél, 4-ben mondja, hogy talán ellátogat Tokioba, az 5-ben dettó a csajjal smacizva, megkérdi a csaj, hogy mikor megy... Szerintem lesz egy mesteri összekapcsolás :-D
7.
attila 999
ez meg engem is moziba csalt.veszett jo lett.utnek a poenok ezerrel,az akcio jelenetek meg nagyon ott vannak.es diesel meg rock oszzecsapasa kiba....ttul ott van.mind az oszzes resz jo,de talan ez a legjobb.
6.
keiji maeda
ez a film előzmény lenne ? mert ugye ebbe benne van Han aki a tokyo futam részben meghalt és mondták hogy ismerte vin dieselt . mert ha nem előzmény akor elég béna hogy megint beletették a filmbe .
5.
ATi0021
Az eddigi részekkel se volt semmi gondom. Még a Tokyo Drift is tetszett. De ez a rész zseniális lett. Bár az is igaz megnéztem volna akció közben a két CCXR-t. Majd talán a folytatásban. Igazából a legvégén lepődtem meg a legjobban. Kíváncsi leszek mi is történt valójában. De ennél többet nem írok, mert a végén még spoilereznék.
4.
shooter1234
Szerintem is nagyon jó lett. Legalábbis jobban tetszik mint a 3 és a 4.
2.
hakydakillah
A 4esnél picit fájt a szívem, mert érződött, hogy nagyon változik a stílus, már megy át nagyon akcióba, de nem sajnáltam, mert nagyon tetszett. De ez az 5, engem taccsra tett. Még a párocskám is imádta, pedig nem szereti az ilyen stílusú filmeket.
Rock vs Diesel bunyóra vártam az elejétől fogva, és meg is lett. Állat jó történet, még emészthető túlzások, szuper átvágások, taktikák, és a végén, mikor happy end minden, de ők bekúrják úgymond a tőrt a szívedbe azzal a picit részlettel, hát az mesteri. Ezer dolog jár az eszemben, kíváncsi leszek, hogy mi lesz mindenre a magyarázat. Nálam sima 9 pont, még több is. Blu-ray minőség azonnali vétele tuti :-D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...