Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

  • Írta: Ca$h
  • 2011. július 23.
  • harry potter, mozi
10 év hosszú idő, főleg egy tinédzser életében, aki mondjuk a Harry Potter első része óta figyelemmel kíséri a részeket, és látta mindet. Félelmetes belegondolni, hogy a főszereplők a szemünk előtt nőttek fel. Könyvben már lassan egy éve, a moziváltozatban pedig most érkezett el a mindent eldöntő befejezés...

Dobby halott… A Horcruxoknak még hátravan a fele… Voldemort megszerezte a bodza botot, amellyel könnyen legyőzhetetlenné válhat… Harrynek és kicsiny, legközelebbi barátaiból álló csapatának nem áll túl jól a szénája. Ha mindez nem lenne elég, Voldemort szinte teljesen kiterjesztette elnyomó hatalmát a varázslótársadalomra. Nem lehet megbízni senkiben, sokan vannak, akik elkeseredésükben mellé álltak. Halálfalokból, vérfarkasokból és mindenféle szörnyetegekből álló serege minden egyes perccel egyre csak erősödik. Egyetlen céljuk van csupán; megrohamozni és elfoglalni Roxfortot, a varázslóképző taniskolát és ezzel örökre megváltoztatni a varázsvilág jövőjét. A kis túlélő és barátai azonban nem adják olyan könnyen magukat, ha kell, az utolsó emberig küzdeni fognak szabadságukért…


Hihetetlen, milyen gyorsan telik az idő, hiszen több mint nyolc hónap telt el az utolsó film óta, és már itt is van nekünk a várva várt befejezés. Akik olvasták a könyveket és látták a filmeket, pontosan tudják, hogy teljesen más élményt nyújt mind a kettő. A filmek olyan dolgokra helyezték a hangsúlyt, amiket leírva csupán pár sorral el lehet intézni, míg a könyvek pedig leginkább a sok varázslatos kis apróságtól lettek olyan zseniálisak. Számomra a két utolsó kötet kisebbfajta csalódást okozott, olyan érzésem volt, mintha elfogyott volna a spiritusz szeretett írónőnkből. Vannak, akik viszont úgy gondolják, hogy eme könyvek leginkább csak forgatókönyvnek készültek, abból a célból, hogy majd a szemünk előtt látva az eseményeket sokkal jobban fogunk szórakozni. A Félvér Herceg szerintem nem tudta azt a színvonalat nyújtani, amire számítottunk, a Halál Ereklyéinek első része már sokkal inkább.


A cél az volt, hogy az utolsó részben a lehető legtökéletesebben adják vissza azt a hangulatot, amit olvasva megszokhattunk. Ebből a szempontból az első rész nagyon jól sikerült, hiszen valóban nagyon hű volt a leírt sorokhoz, de mivel a könyv első fele borzalmasan unalmas volt, ezért nem is csoda, hogy leginkább csak altatóan hatott az idegeinkre. Ahogyan arra számítani lehetett, a második rész már jóval izgalmasabb és olyan jeleneteket tartalmaz, melyekre már tíz év óta vágytunk. Mindegy milyennek képzelted el magadban, mikor a kezedben tartottad a könyvet, a valóság annál ezerszer jobban sikerült.


Érezhető ezen az alkotáson, hogy mind a készítők, mind pedig a főszereplők szívüket-lelküket beleadták a produkcióba, a cél egyértelműen az volt, hogy minden jó, ha vége jó alapon, az emberek úgy emlékezzenek vissza erre a sorozatra, mint minden idők egyik legmeghatározóbb filmes élményére. Ezzel a résszel a Harry Potter egyértelműen felemelkedett egy olyan magasságba, ahol nem messze tőle trónol a Csillagok Háborúja, a Gyűrűk Ura vagy esetlegesen a Mátrix-trilógia. Filmtörténelmi fordulópontot élhetünk meg a mozivászon előtt ülve. Úgy jövünk majd ki, hogy most bizony valami igazán nagy hatással volt ránk. Ritka érzés ez manapság, és nagy dolognak számít.


Sajnálatos módon a Cinema City IMAX-be ismételten lehetetlen volt szabad helyet találni, úgyhogy megint csak sima Digitális 3D-ben tudtam megtekinteni a filmet – eme hiányosságot feltétlenül pótolnom kell majd –, de még így is igencsak impressziv volt a látvány. Rengeteg döbbenetesen ütős jelenet van, amik ellentétben mondjuk egy Transformers 3-mal, nem csak az érzékszerveinkre, hanem a lelkünkre is hatással lesznek. Ahogyan eddig is, bőven találkozni fogunk értékes párbeszédekkel, mondanivalóval, és olyan súlyos döntéseknek az eredményével, amiket szerintem senki se kívánna egy éppen, hogy csak felnőtté vált gyerek vállára helyezni. Nem könnyű darab, ez tény, viszont nagy hatással van az emberre, legyen az gyerek, vagy éppenséggel már felnőtt.


A Harry Potternek sokat köszönhet a mai fiatalság, annak idején visszahozta a köztudatba az olvasást, mint olyat. Megismertette a gyerekekkel azt a csodálatos élményt, amikor csak a képzeletünket kell szabadjára engedni és bármilyen csodálatos dolog megtörténhet a fejünkben. A filmes próbálkozások hoztak hideget és meleget egyaránt, de mióta David Yates szinte hőstettként bevállalta az utolsó három részt, azóta a sorozat megtalálta önmagát, azt a hangulatot, angol humort és kellemesen eredeti látványvilágot, amilyennek mindig is elképzeltük magunkban eme történeteket. Egy generáció nőtt fel ezalatt a tíz év alatt, velük együtt komolyodott a sztori is. Kétlem, hogy valaha is el fogjuk felejteni ezt a csodálatos mesét. Köszönjük neked J.K.Rowling, köszönjük neked Christopher Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell és David Yates, s persze nem szabad megfeledkezni a főszereplőkről sem. Bravúros befejezés, minőségi produktum. Ki ne hagyjátok!

Rendezte: David Yates
Forgatókönyv: Steve Kloves
Zene: Alexandre Desplat
Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Michael Gambon
Játékidő: 130perc
IMDB: 8.5
Metascore: 87/100

Saját vélemény: 9.0

54.
Ares
Ha én nekem sorrendet kéne állítanom a 3 film közt, az így lenne:
Gyűrűk ura
Harry Potter
Star Wars
A Harry Potter szerintem egy nagyon jó, és sikeres film, minden korosztály számára!
(Gratulálok a cikk írójának! Egész frappáns kis cikk lett.)

53.
balint23h
#43: Azért a Tűz és Jég dala 4. könyve nem volt túl "epikus". Az addigi könyveket imádtam de az hatalmas csalódás volt. Olyan érzésem volt mintha, csak időhúzásként írta volna, egyszerűen nem történt benne semmi érdekes. A karakterek is akik szerepeltek benne mind a legunalmasabbak voltak.
52.
balint23h
#50: A Gyűrűk ura meg mindkettőnél jobb.:P Egyénként a 3 új Star Wars-nál kb. minden második film jobb ami kijön de azért az eredeti trilógiát meg sem közelíti a Harry Potter.
51.
FriendlyTarget
csak kár hogy 9gagen rengeteg spoiler volt a filmről..kb oldalanként 1 spoiler volt :S hogy lehetnek az emberek ennyire gonoszak?
50.
szerver
#49: Szerintem a Harry Potter jobb min a Star Wars
49.
Gorre
#34: Na, azért a HP sehol nincs az SW-hez képest, se könyvek, se filmek, se játékok terén... Inkább ne is említsd a kettőt egy kalap alatt...
48.
Józsi_Doe
Az utóbbi HP részek már elég gyengék. komolyabbra akarták volna venni a figurát, de csak unalmasabbra sikerült.
47.
adriano28
megnéztem.. jó lehetett volna, de sajna nem.. az volt a baja, hogy annyira sűrítve volt ez a 2 óra, hogy rossz lett, ezt kb min 3-4 órásba kellett volna megcsinálni, mert ez így szenny, én végig a harcokat vártam belőle, e helyett, a nagy csata voldemórlt vs fazekas Herold kb 1 perc volt a végén, szóval nézhető 1x
46.
amadeusz gyermeke
#43: Ilyen okos hozzászólást már régen olvastam!!!Maxra egyetértek.
45.
vuliem
#43: George R. R. Martin könyveire kíváncsi leszek, ma jött meg a Trónok harca és a Királyok csatája, csak még nem ugrottam neki.
44.
Harkat
#43: Én olvastam mindegyik könyvet, s egyetértek veled. Mindig többre tartottam Voldemortot, mert ő felküzdötte magát oda ahol volt. Mindig is jobb volt mindenkitől, jól kitervelt mindent, erős volt. Csak ilyen "apróságokat" nem kalkulált bele, hogy pl. anyai szeretet. Ezzel szemben Pottert vagy a szerencse, vagy a barátok segítették meg. Egyedül Hermione volt az aki tudott is, Ronról meg inkább ne is beszéljünk, mert ha valaki még bénább volt mint Potter, az ő volt. Bár akkor a könyv tanulságaként leszűrhetjük ebből, hogy fontosak a barátok akik melletted vannak, s úgy legyőzheted a rosszat is, még ha nem is vagy méltó ellenfele.
Mellesleg amióta David Yates átvette a rendezést, szerintem iszonyat jók a zenék a film alatt. Az utolsó részben is mesteri volt az én részemről.
43.
thernielle
Előzetesen ennyit mondanék: http://www.forgetfoo.com/images/blog/jk_rowlin__vs__george_rr_martin.jpg
Aki epikus történetvezetésre vágyik, az olvasson George R. R. Martint.

Nagyon rövid leszek és ezzel is kezdeném: NEM olvastam el az összes Harry Pottert. Beleolvastam az első három-négy részbe és képtelen voltam folytatni, gondoltam megnézem a filmeket és eldöntöm majd. Megmondom, mit láttam, és ami szerintem teljesen ellentétes a könyvben leírtakkal (legalábbis kurvára remélem): egy erőlködő, szerencsétlen, semmirekellő díszf*szt, aki tulajdonképpen a varázslóvilág celebje. Semmit(!) nem tett le az asztalra, képtelen egyedül bármit is megoldani és csupán a hírnevéből él, abból, hogy ő Harry Potter. Na bumm. Egészen az utolsó részig vártam, hogy mitől olyan k*rva kemény csávó ez a Harry, miben különbözik a többi sráctól, de csak azt láttam, hogy az igazán fontos döntéseket a barátai hozzák meg, az igazán kemény helyzetekből a barátai mentik ki, az igazán jó ötletekkel a barátai állnak elő, ez a szerencsétlen meg cselleng jobbra-balra, _fogalma nincs_ még arról sem, hogy hol van és Voldemort rohadtul utálja.
Arra gondoltam így az utolsó rész nézése közben az IMAX-ben, hogy rohadt látványos, de ez továbbra is csak egy lúzer, akinek azt írják majd a sírkövére halála után, hogy "Jó barátai voltak", mert önállóan szerintem egy stuport nem varázsolt ebben a rohadt sorozatban :)
Csak így ennyi, minden rosszindulat nélkül, remélem, hogy a könyvből azért más jött át az emberek többségének.

Peace!
42.
vuliem
Várom már, köv héten megyünk moziba megnézni :DDD
41.
Slik
nekem nagyon tetszett... és nagyon sajnálom, hogy vége van :(
40.
wolf15
#20: Indeed.

Kb. ugyan ez a véleményem a befejező 2 részről. Az elsőt végig élveztem, míg az utolsó elég lagymatag volt, már-már untam. A végén pedig a befejezés, hát...én elnevettem magam, elég komikus volt. :D
Úgy jöttem ki moziból, hogy huhh, végre vége, mert ez nem volt valami überkirály befejezés a számomra, szerintem lehetett volna sokkal ütősebb is. No de mindegy, ez van. :)
39.
Beau
Szerintem a film egyértelműen legjobb momentuma Piton emlékei voltak. Abban a jelenetben éreztem, hogy most összeszorul a szívem. (Itt zárójelben jegyzem meg, hogy Alan Rickman nagyon jól alakított ebben a részben.) Jó lett a film, de egy-két dolog nem tetszett. Pl: A végén mikor meghalt Voldemort senki sem örült. A könyvben, pedig hatalmas rivalgás, örömünnep volt. A másik, hogy a nagy összecsapás közben Harry elmondta Voldemortnak, hogy Piton igazából sohasem állt az ő oldalán. Ezeket leszámítva, viszont nagyon jó kis film lett.
38.
szcsaba1994
Előzményt akarok!
Milyen jól meg lehetne csinálni az előző Voldemort elleni harcot? Kezdve onnan, hogy Dumbledor kivette az árvaházból Voldemortot addig, hogy megölték Harry szüleit.
Címe pedig Voldemort lehetne. Biztos megnézném
37.
Mortis
#32: Na ,ez nagyon beb*szna. :D Szerintem nem lennek egyedul-ha a folytatas errol szolna-, a felhaborodasomban s egyutt dobalnank meg Rowling villajat. Hagyja beken ezt a franchise-t! Vagy ha feltetlenul muszaj, akkor valami mas tortenet meseljen el, mas szereplokkel ,ugyanebben a viagban.

Urgod: OOO...:D Azert nem jar ez a Nev egy SW magassagaban, mero joindulattal sem. A konyvek messze alnak tole, a filmek meg megtavolabb. Az utolso ket resz raadasul tele van atgondolatlan, *ez sokkal jobb lehetett volna* dontesekkel.
36.
Lordnekroseth
I max 3 d ben néztem a terem legjobb helyéről..egy véletlen folytán. De be kell ismernemHIHETETLENÜL JÓ volt. Én szeretem a könyveket,de az utsó számomra unalmas volt. Viszont a film nagyon jóra sikerült.

Rögtön a film után megnéztem a Transformers 3 at is ugyanúgy imaxban,de a látvány még így sem kárpótolt a silány tartalomért...a 150 percet lehetett volna kb 90 ben lenyomni. És persze pont azt nem mutatták ami érdekelte volna nézőket. Lehet csak a képregény imádó részem beszél,de inkább filmesítették volna meg azt,mert ez így szar. Vagy csak a Hp után tűnt annak ?:D
35.
Macifasz
#31: Pont a Fél-Vér Herceg nem fogott meg? Nekem az az egyik kedvencem, a filmek közül.:-) Meg a könyvekből is. Könyvben az első az Azkabani Fogoly, és utána a Fél-Vér Herceg.
34.
Urgod
A 3. rész után ez a kedvencem :D Hihetetlenül epikus lett, és még úgy is 110%-ban élveztem h már olvastam a könyvet és tudtam h mi fog történni az egyes jeleneteknél. A HP legalább akkora alkotás mint a Star Wars, és majd 30 év múlva talán ezt is ugyan úgy fogják emlegetni. Azt meg nem tudom h mikor fog még egy olyan fantasztikus könyv, illetve film sorotat megjelenni mint a HP, de remélem h ebben az életben még pár ilyennek "részese" lehetek! :)
33.
Giga0509
Fasza lett az utolsó rész,kár hogy vége az egésznek :(
32.
latyaa
Én sajnálom hogy vége könyveket mostanság kezdtem olvasgatni nem vagyok akkora nagy Hp fan de szeretem meg nézni őket és sajnálom hogy vége van nagyon is én el tudtam volna képzelni még 1-2 filmet hátha lesz folytatás de vajuk be az már nem lenne az igazi olvastam 1-2 hirt mostanság ismételem csak pletyka hogy az írónő mondta hogy lehet folytatása lesz hogy Harry lesz a Iskola új igazgatója és az új ''ellenség'' Harrynek az unokája lesz ennyit halódtam lehet kacsa lehet nem de minden bizonnyal én várom
31.
Adamknight
Hát igen. Mind a könyvek, mind a filmek nagy hatással voltak rám (kivéve a 6.rész filmes adaptációját. Az valahogy nem fogott meg). Köszönöm J.K. Rowling munkáját.

Amúgy meg kíváncsi vagyok a pottermore-ra. Na majd meglátjuk ősszel, hogy milyen lesz.
30.
K2 The Highest
Nem is rossz:
http://www.youtube.com/watch?v=wTHn5oFPmi8&feature=related

A Vége ÜT XD
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...