Super 8

  • Írta: InGen
  • 2011. augusztus 1.
  • mozi, super 8
Számomra nagyon érdekes és különös élményt jelent egyazon film plakátján látni Steven Spielberg és J.J. Abrams nevét, főként azért, mert a Star Trek óta úgy gondolom, hogy a zseniális és még relatíve fiatal Abrams a nagy öreg nyomdokain halad tovább.

Aki húsz évvel ezelőtt Spielberg volt, az ma Abrams, s nincs is arra jobb bizonyíték, mint hogy utóbbi író / rendező igazán tudja, mi fán terem egy látványos akció sci-fi, mint legújabb alkotása, a Super 8. A film ugyanis visszamegy abba az időszakba, amikor a mai legendás rendezők is fiatalok voltak még, s amikor a filmkészítés még nem egészen úgy működött, ahogy manapság. Abban az időben még nem volt iPhone, amivel a lelkes kissrácok fel tudták venni HD-minőségben a próbálkozásaikat, de nem voltak viszonylag olcsó digitális kamerák sem, amelynek anyagát utána pillanatok alatt meg lehetett vágni számítógépen. Nem, annak idején akit már nagyon fiatalon elragadott a filmezés varázsa, azok elcsenték a szüleik hatalmas becsben tartott Super 8-as kameráját, és felvették, amit tudtak.


A Super 8-as film egy egész generációt határozott meg, és éppen ezért kedves gesztus Abramstől, hogy pont az olyan rendezőknek kedveskedik ezzel a mozival, mint Steven Spielberg, vagy éppen George Lucas. Ennek megfelelően a figyelmes néző apró biccentéseket fedezhet fel olyan klasszikusok irányába, mint a Star Wars, a Jurassic Park, az E.T., a Cápa, s még sorolhatnám. A különbség csak annyi, hogy míg Abrams elődeinek a digitális technikai hiányában sok film esetében „trükközniük” kellett, s sokszor inkább csak sejtettek, hogy ne legyen teljesen gagyi a végeredmény, addig Abramsnek már rendelkezésére áll egy olyan arzenál, amivel gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani.


Éppen ezért nagyon könnyű lett volna elszállnia a speciális effektusokkal, nagyon egyszerűen tudhatott volna egy agyatlan látványfilmet készíteni, ám ezzel teljesen semmibe vette volna Spielberg nevét, akinél a látvány mellé mindig okosság is társult. De ha végignézünk Abrams múltján, láthatjuk, hogy mind a Lost, mind pedig a Star Trek a mögötte lapuló intelligenciától annyira kiemelkedő, s szerencsére nincs ez másként a Super 8 esetében sem.


 Az alaphelyzet szerint egy rakás fiatal fiú és lány összefog, hogy elkészítsenek egy zombis filmet, s ezért este kiszöknek egy vonatállomáshoz. Köztük van a Dakota Fanning húga, Elle Fanning által alakított Alice, akibe minden fiú szerelmes (tipikus Abrams-vonás), s aki egyben a film női főszereplője. Aztán ott van Joe, a speciális effektekért felelős srác, aki később váratlanul a sztori igazi hőse lesz, s a most bemutatkozó Joel Courtney alakítja, de annyira frankón, hogy már most biztos: nagy jövője lesz a szakmában. Megy még Martin (Gabriel Bosso), aki a kisfilm férfi főszereplője lenne, Cary (Ryan Lee) a kamerás, Preston (Zach Mills) a világosító, s persze Charles (Riley Griffiths), a rendező.


A dolgok egészen jól haladnak, míg nem váratlanul egy hatalmas vonatbaleset történik a helyszínen, s furcsa módon a placcot azonnal ellepi a katonaság, melyet a Nelec ezredes vezet,  akit a The Walking Deadből megismert, zseniális Noah Emmerich alakít. Azonnal nyilvánvaló: a vonattal valami nincs rendben, s a sötétben egy furcsának tűnő lény sziluettjét kaphatjuk el. Innentől kezdve pedig különös dolgok kezdenek el történni a fiúk-lányok kisvárosában, s a filmes csapat nekilát a történet felderítésének. A Super 8 pedig attól egy remekmű, hogy a látvány és az akció mögött valódi emberi érzelmek és karakterfejlődés áll, Abrams sosem veszik el a digitális technika nyújtotta lehetőségekben.


A Super 8 tehát összességében egy olyan mozifilm, ami visszanyúlik a ’80-as évek klasszikusaihoz, azokból merít, s olyan hangulatot áraszt magából, ami nagyon egyedi a mai filmiparban. Sok tekintetben ez az ideális nyári mozi, amit bárki élvezni fog: a fiatalabbak az izgalmas történet és a kiváló megvalósítás miatt, az idősebbeket pedig megcsaphatja a nosztalgia szele.

Rendezte: J.J. Abrams
Forgatókönyv: J.J. Abrams
Zene: Michael Giacchino
Szereplők: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Gabriel Bosso, Riley Griffiths, Zach Mills, Ryan Lee
Játékidő: 112 perc
IMDB: 7.7
Metascore: 7.2

Saját vélemény: 8.5

17.
SSJ Gábriel
Ez nem ide tartozik,de:
június 27.-én azt írtátok a verdák 2-ről hogy:
"Szeretnivaló négykerekűink idén nyáron pedig visszatértek, hamarosan cikkezünk a filmről is"
Na most lehet hogy én vagyok vak,de nem hiszem hogy csak én nem találok ilyen filmkritikát...
16.
xXgoronikahunXx
#13: Arról nem tehetek, hogy a filmben nem fejtik ki a "Super 8" fogalmát.Amúgy meg nem kell egész nap internetes fórumok előtt ülni elég lett volna elolvasni az első bekezdést.
15.
benjo6
#14: mekkora hülye vagyok hát persze a srácok a film elején filmet forgatnak egy super8-as kamerával:)
14.
benjo6
Még nem szántam rá magam,de hamarosan:) a címe nekem se mond semmit hiába olvasom a kritikákat:/
13.
Ecneb
#5: Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen építőjellegűt írtál, gratulálok. Átfogalmazom a kérdésemet, hogy elgondolkodj egy kicsit.
A film jó, semmi gond nincsen vele, viszont ha az ember nem olvassa el a kritikát (ahogyan te is írtad), nem fogja megérteni, hogy mire utalhat a cím. Egy film címe általában utalni szokott a végkifejletre, vagy a főszereplő nevére vagy akármi másra, de egyértelműen a végén elgondolkodva rájön az ember, hogy "jah tényleg már értem". Viszont a szuper8 nem ilyen, hiába gondolkodok, nem jövök rá mit is takarhat.
Nem mindenki ül az internetes fórumokon és nem mindenki olvasgatja a filmkritikákat odahaza a fotelben nagy kényelmesen.
12.
Quent1n
"Spielberg nevét, akinél a látvány mellé mindig okosság is társult"

Ajánlom olvasásra az imdb oldalát, és utána eme mondat átgondolását.
http://www.imdb.com/name/nm0000229/

A kritika pedig gyenge lett szerintem. 3 bekezdés bevezetés, 2 bekezdés a filmről és 1 értékelés. Ha pedig remekműnek tartod kevés a pont. Ha 8.5 akkor hol a negatívum ami nem tetszett?

J.J Abrams istenítése pedig a Start Trek óta nagy divat lett, pedig (bár nagyon hangulatos film lett), inkább csak egy popcorn mozi a kiemelkedőbb fajtából. Ez alapján azt kijelenteni, hogy Spielberg nyomdokain halad, szerintem butaság.

"a most bemutatkozó Joel Courtney alakítja, de annyira frankón, hogy már most biztos: nagy jövője lesz a szakmában" Az ilyen kijelentésekkel meg lehetne óvatosabban bánni, volt már pár nagy pofára esés.

Egyébként a Super 8 valóban jó film, de remekműnek nem nevezném, inkább amolyan kellemes unikum a mostani filmek között.
11.
balint23h
#6: Egyetértek. Nézed nézed egyszer csak vége és még mindig hiányérzeted van. Tulajdonképen nem történt benne semmi és nem szólt semmiről. Én végig arra gondoltam, érdekesebb lett volna ha a srácok összeismerkednek az idegennel, megismerjük az ő gondolatait is, csak akkor valószínűleg még inkább rá fogták volna, hogy egy E.T. másolat.
10.
drakecsaj
#9: Hű, 3 évad van angolul. Ha jól tudom, magyarul (retek klubbon) a 2. évadot fejezték be, és ha minden igaz, folytatódik tovább a sori. Lesz 4. évad is, szeptember 23-án premier :)
Egyébként javaslom, hogy nézd angolul magyar felirattal, szerintem úgy sokkal jobb :)
9.
Necreon
#8: Tényleg, azzal mi lett? Emlékszem adták a RTL-en, de amikor SPOILER a két Olivia kicserélődött a világok között (gondolom évadzáró) megszűnt az egész, és azóta is csend van. Mióta is, már egy éve?
8.
drakecsaj
Ha J.J. Abrams, akkor nálam a Fringe (itthon: A rejtély) mindent visz. Nagyon össze van rakva a sorozat, látványos és elgondolkodtató. Érdekes módon sokan kihagyják a felsorolásból, pedig ha valaki imádta régen az X-aktákat, akkor ezt is nagyon fogja szeretni.
A film viszont egész jó lett :)
7.
maktub
Tényleg különlegesen jó film, mely egy jobb korszakot idéz.
Ami a Transformerst illeti, annak az első részén még fellelhető Spielberg kézjegye, de a folytatások már abszolút Michael Bay "értékeit" tükrözik vissza.
6.
MT79
elég semmitmondo egy film... (nem én vagyok kretén hozzá)..
5.
xXgoronikahunXx
#4: El kéne olvasni a kritikát...
4.
Ecneb
Én láttam ezidáig 3x és nagyon tetszett! egyetlen gondom van, hogy mit takar a címe?
3.
kuruc.83
Ja. Amely filmekhez spielberg hozzajarult azokhoz okossag is tarsult. TRANSFORMERS?
2.
kuruc.83
Agyatlan latvanyfilm, hat szerintem az iro elkalandozhatott mert mintha a transformers-ben is spielberg penztarcalyabol lottek egymast halomra a robotok. Es ha az nem agyatlan latvanyfilm....
1.
adriano28
sokat mondó és király volt a trailer.. mindent elárult ez magában nyolc szuper filmet tartalmaz
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...