A majmok bolygója: Lázadás

  • Írta: Ca$h
  • 2011. szeptember 2.
  • a majmok bolygója, lázadás, mozi
A majmok bolygója egy klasszikus történet az emberiség pusztulásáról. Az eredeti regényt Pierre Boulle írta 1963-ban, gondolom, még csak reménykedni se mert volna benne, hogy története ilyen nagy utat fog bejárni, hogy még közel ötven év múlva is újra megfilmesítik majd…

Will Rodman (James Franco) egy zseniális fiatal tudós, aki közel öt éve dolgozik egy rendkívül különleges kísérleten, melynek köszönhetően talán az emberiség képes lenne gyógyítani az Alzhemier-kórt és még talán más, agyat megtámadó betegségeket is. A gyógyszert majmokon teszteli, és nagyon úgy néz ki, hogy a legígéretesebb alany, név szerint Csillagszemű, hihetetlen fejlődéseken ment keresztül. Egy szép napon azonban, pont akkor, amikor a legkevésbé számítottak rá, a majom hihetetlenül agresszív viselkedést tanúsítva ki akar törni a laboratóriumból. Akkor még senki se tudta, hogy ez hova fog majd vezetni…


Öt évvel az 1963-as regény után, a mindig kifizetődő bátorságáról híres 20th Century Fox, Charlton Heston főszereplésével elkészítette minden idők egyik legérdekesebb, egyben legnyomasztóbb, utópisztikusnak éppenséggel nem nevezhető, döbbenetes csattanóval záródó sci-fi akciófilmjét. Az emberiség jövőjéről festett kép sose szokott valami vidám lenni, a mai napokat megélve ezen valahogy nem is illene nagyon csodálkozni. A majmok bolygója azonban annak idején annyira sikeres volt, hogy még további négy filmet is leforgattak, persze sokkal kisebb sikereket aratva, leginkább csak a feledés homályába merülve próbálkozásaikkal.


A hagyományos produkciókat mélyen megvető Tim Burton azonban úgy döntött, hogy 2001-ben újragondolja eme történetet, és Mark Wahlberg főszereplésével elkészítette nem csak minden idők talán egyik legrosszabb filmjét, de egyben a saját alkotásaiból is a legpocsékabbat. Éppen ezért tartottam kicsit furának, mikor megpillantottam a mostani bemutatókat, melyek több, mint ígéretesnek bizonyultak. Eleinte azt hittem, hogy az eredeti történet előzményeinek lehetünk majd szemtanúi, végre pontosan megtudhatjuk majd hogyan is kerültek uralomra a majmok piciny bolygónkon. De aztán rájöttem, hogy a végeredmény még ennél is sokkal jobb, ugyanis A majmok bolygója: Lázadás egy teljesen újragondolt változata az eredetinek, olyan, mint mondjuk a Batman Begins, vagy éppenséggel az új James Bond-filmek. Alapvetően hű az eredeti történethez, de mégis teljesen más perspektívából közelíti meg, sokkal inkább a majmok szemszögét veszi alapul és olyan mondanivalókat sugároz felénk, amiken érdemes lenne minden egyes embernek alaposan elgondolkoznia.


A film egy rendkívül nehéz, többszörösen is összetett kérdést boncolgat, miszerint nekünk, embereknek, van-e jogunk ahhoz, hogy a természet rendjébe beleavatkozva gyógyszereket fejlesszünk. Vajon van-e jogunk ezeket ártatlan állatokon tesztelni és végül, de nem utolsó sorban, ebből hatalmas hasznot szerezve élősködni azokon a szerencsétleneken, akik minden pénzüket erre költve megpróbálnak egy kicsivel tovább élni. Nagyon komoly gondolatok foglalkoztatják majd a nézőt, mind a film nézése közben, mind pedig a film után. Bevallom nagyon nagy hatással volt rám, és azokra is akik velem voltak.


Mindeközben természetesen unatkozni se fogunk, gondoltak azokra, akik a látványos akciójeleneteket preferálják a legjobban és azokra is, akik ismerik a korábbi filmeket, hiszen több olyan rejtett jelenet is van benne, amivel hűek próbáltak lenni az eredeti történethez. A színészi gárda, ahogyan azt manapság már megszokhattuk, fantasztikus alakítást nyújt, az ifjú tehetség, James Franco vélhetőleg még nagyon sokra fogja vinni, rendkívül szimpatikus és hiteles a karaktere. A főszereplő majom (Caesar) arcmimikájáért és mozgásáért Andy Serkis volt a felelős, aki többek között Gollamot alakította A Gyűrűk Urában és számtalan virtuális szereplőt is megelevenített már számítógépes játékokban (Heavenly Sword, Enslaved). A vizuális megvalósítás egyenesen fantasztikus, egyedül talán csak Caesaron lehet látni néha, hogy számítógéppel lett megmozgatva, minden más majom mozgása félelmetesen élethű. A muzsika pedig, ami alatta szól rendkívül érzelmes, szívhez szóló és nagy hatással van az emberre.


Úgy gondolom, hogy az új Majmok bolygója minden szempontból felülmúlja az elődöket, egy olyan történet, amilyennek mindig is lennie kellett volna. Ha minden igaz, akkor egy új sorozat első darabját üdvözölhettük benne. Remélem nektek is tetszeni fog, mert rajtunk múlik, hogy lesz-e folytatás. Én nagyon várom, és ti?

Rendezte: Rupert Wyatt
Forgatókönyv: Rick Jaffa, Amanda Silver
Zene: Patrick Doyle
Szereplők: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, Andy Serkis
Játékidő: 105 perc
IMDB: 7.9
Metascore: 68/100

Saját vélemény: 8.5

21.
donkutyafasz
#15: Semmi. Nem kell egy Majmok Bolygója filmet se látnod hogy ezt értsd, hiszen ez teljesen a saját kis univerzumában játszódik. Szerintem amúgy az eredeti nem olyan nagy szám, leginkább csak a forradalmi effektjei és csavaros vége miatt nem tűnt el a süllyesztőben. Na meg Charlton Heston miatt, aki kora Brad Pittje volt.
20.
Scoo
#19: Oké. Menjél és nézd meg megint a Transformers 3. Ott nem kell gondolkodni, ne adj isten együtt érezni, urambocsá erkölcsi mondanivaló találni. Viszont vannak benne nagy roboto,k meg akció. Mondj egy filmet idén ami szerinted jó. Aztán beszélgethetünk. A többi majmok bolygóját láttad egyébként? Tudod ugye, hogy azokban ott volt a hidegháború félelem, a feketék elnyomása és egyéb társadalmai kritika is? Nem csak arról szólt hogy emberek majomjelmezben ugráltak. Mai szemmel nézve persze hogy gagyin néz ki!
19.
PankiManki
rém gagyi egy film...de nem csak ez hanem az összes majmok bolygója...már az alapsztori is béna
18.
Scoo
#17: Viszont ha a filmet veszed figyelembe akkor ez nem így történt. Láttam az összes Majmok Bolygója filmet. A 4. rész mesél a Lázadásról. Wikiről: Egy ismeretlen fertőzés következtében a Földön elpusztult minden kutya és macska. Helyettesítésükre az emberek más állatokat kerestek, és így találtak rá a majmokra, akik ráadásul rendkívül tanulékonyak is voltak. Ehhez járult hozzá, hogy 1991-re az Egyesült Államok apró városállamokra esett szét, diktatorikus irányítással, kvázi kasztrendszerrel, és rabszolgamunkával, melyet természetesen a majmok végeztek." Ceasar (aki egy időutazó majompár gyermeke) segítségével fellázadnak és legyőzik az embereket. "Lennie kellett viszont mindenképpen egy idősíknak, melyben Caesar nélkül jön létre mindez."
Vehetjük ezt a filmet egy alternatív idősíknak.
Nekem nagyon tetszett és az a fura, hogy addig emelkedik ki a film, amíg el nem kezdődik a lázadás. Egyszerűen hihetetlen hogy együtt lehet érezni Ceasarral (általában jobban sajnálom az állatokat, mint az embereket). Nagyon profin megcsinálták a mozgását és azt ahogy kitudja fejezni az érzéseit. Tudott ám durván nézni rendesen!
A filmben az emberiség pusztulása is jól, okosan meg lett oldva. Most már csak azt kellene tudni hogyan dobták le az atomot.
17.
dareal
#16: az eredeti történet szerint az emberek atomháborúja miatt lett majdnem vége az emberiségnek (nagyon kevesen élték túl, elszigetelve, állati formára visszasüllyedve). a majmok továbbfejlődése szimpla evolúció volt (a regényben a majmoknak saját, beszélt nyelve volt, a film miatt lett ez angol).
ráadásul az idősíkot is megborították, mert az űrhajósok 1972-ben indultak és 3972-ben tértek vissza. mobilról írok, ezért most nem tételezem, de rettenetesen eltértek. attól még nem rossz, de ezt nem szeretem.
16.
tjames
Árulja már el valaki, miért mondjátok folyamatosan, hogy "mi köze van ennek az eredeti történethez"?????
Hogyhogy mi???? Hát egy előtörténet, hogy hogy lettek okosak a majmok.
Vagy az eredeti sztori szerint ez evezredek alatt ment végbe?????? Még utalás is van a régi majmok bolygójára (egy újságban olvasható a filmben, hogy elvesztek űrhajósok)
Nem vagyok nagy emberszabású fan, de nem értem miért ne lehetne előtörténete ez annak???????
15.
Vukk18
Én nekem sikerült megnéznem de megmondaná valaki nekem hogy mi köze van ennek a régi majmok bolygójához amúgy a film nekem tetszett.
14.
UCSIVO
Én láttam az összes Majmok bolygóját, mind tetszett. Ezt a változatot még nem sikerült megnéznem, de szerintem biztos jó lehet.
13.
Cool film :) . Relmélem lesz következő rész .
11.
Szbarn
Én már láttam és nem valami nagy cucc
10.
kopic
Én már láttam a filmet, és mit ne mondjak nem nagy durranás. Érdekes, meg minden,de akkor sem fantasztikus. De ez az eddigi legjobb rész a Majmok Bolygójának. A vége is elég értelmetlen, meg hülyeség! Nálam 10/7.5
9.
Dercsi
Szerintem jó film. Jó a sztori,a szereplők, van benne elég akció. Még egyszer nem ülnék be rá, de így jó volt ahogy volt. 10/8
8.
adamsfamily
#6: Az 60-as és 70-es években készített filmekhez sajnos tényleg nem volt semmi köze és az eredeti történethez.Az egyetlen közös dolog bennük annyi volt,hogy Caesar volt a majom neve.
Ezt a filmet szerintem a legelső Majmok bolygója alternatív változatának lehetne felfogni,mert itt a Caesar-t hívták csillagszeműnek míg az eredetiben George Taylor-t hívták így.
7.
Argetlam
Én nem láttam a filmet! DE egy minigunnal nem lehet megoldani a lázadást? Ezek majmok és az töltényekre csak nem immunisak. 6000lövés/perc...
6.
dareal
személy szerint nagyon nem jött be. no nem maga a film volt rossz, vagy a történet. a bajom az, hogy az eredeti történethez semmi köze.
fiktív sztorinak jó, de a regényhez semmi köze.
4.
golgotha
Élég majmok bolygóján élünk amúgy is, mit tetézni még a színházzal (mellesleg az utóbbi időben tartalmatlan hatásvadász filmek özöne önti el a piacot, szánalmas)...fogyasztói társadalom, degenerált emberhalom...
3.
tjames
"A hagyományos produkciókat mélyen megvető Tim Burton azonban úgy döntött, hogy 2001-ben újragondolja eme történetet, és Mark Wahlberg főszereplésével elkészítette nem csak minden idők talán egyik legrosszabb filmjét, de egyben a saját alkotásaiból is a legpocsékabbat."

Nem feltétlen értek veled egyet ebben.... nem rossz film az sem. Nem remekmű, de simán erősközép kategória. Legalábbis nekem...
1.
Scoo
Elsőnek kedden akartam megnézni, aztán csütörtökön, de nem jött össze. Remélem most hétfőn már sikerül eljutnom a moziba, mert nagyon érdekel.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...