Conan, a barbár

  • Írta: Ca$h
  • 2011. szeptember 11.
  • conan a barbár, jason momoa, mozi
Arnold Scwarzeneggert gondolom senkinek nem kell bemutatni, ahogyan élete első komolyabb sikereket elért filmjét se, ami nevezetesen a Conan a barbár volt, ’82-ben. Régóta hallani lehetett, hogy készíteni fognak egy remake-et, s hosszas előmunkálatok után megtörtént a csoda…

Létezik egy ősrégi legenda, mely egy hatalmas harcosról szól, a férfiról, aki visszahozta a remény sugarát a sötétség korába, egy emberről, aki háborúban született. Conan édesanyja egy hatalmas csata kellős közepén végzetes sebet szerzett, nem sokkal ezután azonban megölte támadóját és hatalmas fájdalmak közepette férjének (Ron Perlman) segítségével világra hozta gyermekét, akit Conannak (Jason Momoa) nevezett el.


Szinte rögtön a film elején éreztem, hogy itt bizony valami nagyon nem fog stimmelni. Conan megszületik, egy elegáns, ámbátor eléggé fájdalmas, szinte „oda se nézek”-típusú császári vágással – még szerencse, hogy akkoriban ilyen jól értettek a nőgyógyászathoz a férfiak. A nagy veszteséget szenvedett apa a csata kellős közepén, hatalmas üvöltés közepette a levegőbe emeli gyermekét, miközben persze az ég világon senki nem támad rá, hiszen még a csúnya gonosz támadók is érzik valahol, hogy ez egy rendkívül fontos pillanat a történetben, vagy legalábbis annak kellett volna lennie. Mert leginkább csak kikaparnánk a szemünket szégyenünkben, annyira ellentéte annak a hatásvadászatnak, amire eredetileg hivatott lett volna.


Nem is lenne olyan nagy a baj, ha éppenséggel ez a kellemetlenül kínzó érzés ne ismétlődne meg legalább háromszor a film nézése közben, vagy ha éppenséggel nem lenne minimum a 60%-a lelassítva, ami azon kívül, hogy meghosszabbítja a mozit, más hatással nem igazán lesz ránk. Az első fél óra a fantasztikus Ron Perlmannek köszönhetően kifejezetten jónak mondható. A kisfiú Conant alakító srácot nem tudom melyik lakótelepi javítóintézetből kaparták össze, de tény, hogy a túljátszáson kívül nem sokat ért a szakmához.


Jason Momoát szeretjük, Jason Momoát tiszteljük, mert jó volt a Stargate Atlantisban és a Trónok harcában, látszott rajta, hogy érti a szakmáját, jól bunyózik, nem csak hadonászi,k és még némi színészi tehetséggel is meg van áldva. Úgyhogy Jason Momoára nem haragszunk, reméljük, nem lesz túl nagy hatással eme koromfekete szégyenfolt a karrierjére. Mert ezt a szerepet elvállalni hatalmas nagy hiba volt, még akkor is, ha igazából neki lett kitalálva. A legfőbb hiba forrása konkrétan az egész filmes gárda, talán csak a színészektől eltekintve. A főkolompos meg természetesen a rendező, Marcus Nispel, akinek úgy érzem, nem volt még elég tapasztalata ahhoz rendezés terén, hogy egy ilyen nagy névvel rendelkező filmet adjanak a kezébe. Hiszen nem is olyan régen még csak videoklipeket rendezett, azóta meg pár B-kategóriás horrorfilmen kívül (Texasi láncfűrészes gyilkos, Péntek 13) nem sikerült túl sok mindent az asztalra tennie. Lehet az ok, ami miatt rá esett a választás, a meglepően jól sikerült Pathfindernek (A Barbár) köszönhető, de nagyon úgy néz ki, ennek a sikere csak egy véletlen baleset volt.


Mind a játékok, mind pedig a filmek történelmében éppen elég példa volt már arra, hogy ha valamit nagyon sokáig csúsztatnak, vagy valamit sokszor kezdenek el újra, annak sose lesz túl jó vége. Lásd: Duke Nukem Forver, vagy jelen esetben ez a produkció. A végeredmény egy felemás és kissé elkeserítő egyveleget alkot, hiszen érezni lehet a mozin, hogy nem sok hiányozna ahhoz, hogy jó legyen, de a félelmetesen bugyuta, értelmetlen, fájdalmasan egyszerű párbeszédek, a majdnem hiteles, de valahogy mégse működő alakítások nagyon elrontják az összképet. A történetben lévő hiányos foltokat teljesen értelmetlen és dramaturgiailag nem odaillő, vérengző, brutális csatajelenetekkel próbálták kitömni. De egy idő után azon fogjuk észrevenni magunkat, hogy nem értjük, most éppen miért is gyilkolják már megint egymást a szereplők. De a legfájdalmasabb momentum a filmmel kapcsolatban sajnos az, hogy képtelenek leszünk kikapcsolódni közben, folyamatosan tudni fogjuk, hogy moziban ülünk éppen, nem tud minket elvarázsolni, nem tudja elfeledtetni velünk a nehéz hétköznapokat, folyamatosan csak arra fogunk gondolni, hogy mikor lesz már vége, meddig tart még ez a borzalom?!


Amikor pedig már kezdenénk hozzászokni ehhez a furcsán hiányos hangulathoz, ami igencsak sok mindent hagyna még kívánni maga után, amikor a vége egész kellemesen beindul, és már majdnem megkedveljük, akkor az utolsó percekben olyan banálisan rettenetes fordulatok és kínzóan gyermeteg párbeszédek sorozata követi egymást, aminek köszönhetően legszívesebben a mozipénztár asztalára csapnánk, hogy kérjük vissza a pénzünket! Pocsék rendezés, nulla forgatókönyv, értelmetlen csaták sorozata, rettenetes párbeszédek és pár nagy filmes tehetség képességeinek értelmetlen elpazarlása. Ez jellemzi eme újragondolt produkciót. Megtekintését csak és kizárólag a saját felelősségetekre ajánlom, de előtte feltétlenül beszéljetek a kezelőorvosotokkal, mert a csalódás kockázata igen nagy…

Rendezte: Marcus Nispel
Forgatókönyv: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer
Zene: Tyler Bates
Szereplők: Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nichols, Ron Perlman, Rose McGovan
Játékidő: 113perc
IMDB: 5.3/10
Metascore: 36/100

Saját vélemény: 5.0

18.
18.
Necreon
#4: Aki a tetszett szót két "tettcet"-nek írja, attól nem is vártam mást.
17.
17.
Kár összehasonlítani ezt a filmet a régivel, mert az is egy rakás szar. Aki olvasott Robert E. Howard által írt Conan novellákat, az pontosan tudja, hogy az első film is egy erősen kiherélt szarság, azt felülmúlni pedig nem nehéz...
16.
16.
Sznfctm
Ööö... ez megdöbbentően kevéssé lett tényszerű, gyakorlatilag kijelentetted, hogy ez a film csak rossz lehet a készítők miatt, és utána, nos, ráolvastad, hogy az is lett. Hogy Conan hogyan s miképp jelenik meg az új verzióban, mennyire hiteles, milyenek a harcok, az effektek, a színészi játék, a látványvilág, az valahogy khm... elmaradt. Pedig bezony a filmnek ezen vonatkozásai - szerintem - nagyon ott vannak, ilyet várna az ember egy barbáros fantasytől 2011-ben. Hát, én. Nyilván ezért járok moziba barbárt nézni, nem pedig színházba.

Nem értem, miért kell a filmet bármihez is hasonlítgatni, meg pláne shakespeare-i magasságokat várni tőle. A svarci-féle Conan sem igényelt agymunkát, az is egyszerű volt, mint a faék, abban is kb ennyi volt a történet, ilyen téren szerintem nincs mit számon kérni a ettől filmtől. Egy jó kis kardozós, öldöklős, tunkolós fantasyt láthattunk, ami bezony nagyon szórakoztató, és minden fontosabb pontot ki lehet pipálni benne, ami az eredeti Conanban is volt. Talán nincs köze könyvhöz vagy játékhoz, de Conanhoz nagyon is, a karakter lényegét ugyanis - szerintem - tökéletesen megragadja.

Nyilván sem rendező-, sem színészóriásokra nem volt szükség a film előállításához, de várt bárki ilyet egy Conan-remake-től? Pusztán a rendező tapasztalatlansága, vagy a történet eccerűsége, vélt vagy valós hézagjai miatt leírni a filmet legalább akkora hiba, mint egyszerűen azért lehúzni, mert remake, és "azok mindig sz.rok".

Szóval, nem olyan rossz ez, egy mozijegy árát mindenképp megéri a haverokkal, szerintem. Persze ezzel az erővel írhattam volna azt is, h ízlések és pofonok - és tényleg.
15.
15.
Mortis
#11: Nem adtál választ egyik kitételre sem, csak amit már azokon kívül írtam. Talán igazam lenne? Neeem, ennyire beképzelt azért mégsem lehetek.

Ebben viszont igazad adok neked. Semmi értelme újra előszedni a neveket s forgatni a köntösében egy teljesen más filmet, mint az eredeti. Ez is csak a fantáziahiány palástolása miatt megy. Pedig lennének kreatív ötletek, csak tízből egyszer kapnak rá pénzt szerencsétlenek!
14.
14.
adriano28
hmm a jó filmből csináltak egy koppincs fost ..
13.
13.
Quent1n
No egy filmértékelés amivel egyet tudok érteni én is maximálisan! :)
12.
12.
keiji maeda
ja én még nem állítottam hogy ez jó film lett . csak hogy nem szabad valamit leszólni azért mert nem minden érthető vagy logikus vagy értelmes benne
11.
11.
keiji maeda
#10: nem tudom mit vársz a nagy címektől , a nagy feltámasztásoktól , anyi régi flm vagy könyv van amit jól meg lehetne csinálni és szinte egyet se tudnék mondani ami hasonlítot az eredetire és jó is lett . manapság "JÓ" filmet maximum egy évben egyet látok . a többi csak 1x megnézhető film , de erre kiváncsi vagyok már csak a harck meg az effektek miatt is
10.
10.
Mortis
#7: Oké: -Kell? Kinek? Nekem biztosan nem.
-Pont fordítva. Az értelem nélküli celluloid-hulladék foglalnak el bőségesebb helyet a mérleg serpenyőjében.
-Álom az álomvilágban? Gondolom a Mulholland Drive-ra gondolsz. Az egyszeri, és megismételhetetlen.
-Fos? Elhiszem, hogy sok az olyan ember, aki filmnézés közben csak ki akar kapcsolni, de én sem illetem ilyen, s ehhez hasonló jelzőkkel a nektek készülő munkákat.
-Ne hozza fel negatívumként, hogy rajongóként a kedvence méltó feltámasztását várta, de ehelyett egy szinte csak vérző lyukakból álló hullát kapott? Hát szépen vagyunk...

A legnagyobb hibája a neve. Anélkül halkan, visszhang nélkül elsüllyedne.
9.
9.
8.
8.
goblinfing
#7: Szerintem van elég csak nem a moziba megy hanem dvd-re
7.
7.
keiji maeda
értelmetlen csaták mi ? meg párbeszédek ? pont hogy ez kell már az utóbbi években csak ilyen elgondolkoztató álom az álomvilágban rejtvényes fos dilmeket csinálnak , ezekből a csatákkal teli effektekkel teli filmekből egyre kevesebb van , ugyhogy szerintem ezeket nem kéne negatívumként nézni
6.
6.
adamsfamily
Szerintem kár azért temetni ezt a filmet,mert nem Schwarzenegger játssza Conant.Még nem láttam,de ha időm engedi biztos megnézem,mert Jason Momoa a trónok harcában is nagyot alakított Khal Drogo-ként.
Nyilván ez egy látványfilm,ami nem fog 10 Oszkárt kapni,ahogy a halálos iramban filmek se fognak soha,de nem is eszerint kell értékelni.De hát kinek a pap,kinek a paplan.
5.
5.
tjames
Vitába szálltam veled a Majmos filmmel kapcsolatban? Nem értettem egyet? Hát most megkövetlek: ez a film tényleg olyan ahogy azt leírtad!
Tudom most tövig dugtam a nyelvem...de sebaj. Abszolúte egyetértek az értékeléssel, bár talán még az 5 pontot sem éri el a film sajnos.
4.
4.
Vukk18
én már láttam szerintem nem rossz film nekem tettcet a film
3.
3.
wildláma
ritkán olvasom el a filmes kritikákat, de ezen most jót mosolyogtam, mivel kb ezt vártam tőle
2.
2.
gerebje
Én már láttam de sztem nemolyan rossz ahogy leírják.
1.
1.
goblinfing
Nem látom sok közét a könyvhöz
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...