American Horror Story sorozatajánló

  • Írta: Daks
  • 2012. január 10.
  • american horror story, sorozat
Bostont maga mögött hagyva Ben, a karrierjét építő pszichiáter Los Angelesbe költözik feleségével, Viviennel, és lányával Violettel. Egy új élet reményében döntöttek a változás mellett, házasságtörés, vetélés, a legrosszabb, ami a családjukkal történhetett. Legalábbis eddig azt hitték.

Senki se menekülhet a múltja elől. A tetteket nem lehet meg nem történtté tenni, Ben és Vivien tudja ezt jól, a nő azóta képtelen lefeküdni a férjével, hogy a saját ágyában kapta őt megcsaláson. A bűntudat és az undor naponta marcangolja mindkettejüket, az új otthon pillanatnyi megnyugvást hoz, azonban hamar kiderül, a ház hiába is volt szemtelenül olcsó, jó vételnek semmiképp sem nevezhetnénk.


Egy különös erő kezd úrrá lenni a családon, a beköltözés első napjától. A férjet a bűnismétlés gondolata környékezi meg, a feleség egyre kevésbé türelmesebb, a sötét falak között különös dolgok szabadulnak el, hallucinációk kezdődnek, véres, és kegyetlen rémképek fojtogatják mindnyájukat. Ez a különös érzés pedig az őket körülvevő emberekben egyenesen testet is ölt, a down-szindrómás szomszéd lány, az ő különös kimértséggel hízelgő anyja, a házvezetőnő, a különböző látogatók, és a fél tucat beteg, aki Benhez jár, mind csak erősítik a családban az érzést, melyet nézőként mi már az első perctől tudunk. Minden furcsaságnak köze van a házhoz.


Az 1920-as években épült villa elképesztő titkokat rejt, a korábbi lakók kivétel nélkül mind valamilyen erőszakos gyilkosság áldozatai lettek. Volt, akinek elvágták a torkát, mást megkéseltek, megfojtottak, lelőttek, vízbe fullasztottak, a halálesetek között látszólag nincsen összefüggés, ám ahogyan bontakozik ki a ház évszázados történelme, úgy nyernek értelmet a jelek. A szörnyűségek nem értek véget, ki egyszer betette lábát a küszöbön, az nem számíthat másra, csak kínra, és örök kárhozatra.


Az American Horror Story közhelyesen indít, az ingatlanügynök sejtelmes figyelmeztetését hatásvadász jelentek, félelemkeltő hangok, és brutális flashbackek követik. Csecsemőláb, megcsonkított patkánytetem, levágott malacfej pihen a pincében, különböző méretű üvegekbe zárva, persze mire a család beköltözik, már mindennek hűlt helye marad. A végzet lassú, de biztos tempóban éri őket utol, eleinte kedvelik az új otthont, később egyre rosszabbul kezdik magukat érezni, majd eljutnak egy visszafordíthatatlan pontra. A család egymás ellen fordul, s szétszakadni látszik, a szereplők nem lesznek urai annak, ami körülöttük történik, egymás bűneit feszegetik, miközben titkaik önmagukat emésztik fel.


Az olcsó ijesztgetésekkel teli kezdés után a sorozat a második, harmadik epizódra elnyeri a végleges formáját, és egy misztikumokkal teli, sötét, ugyanakkor elgondolkodtató és komplex történetté alakul. A kiforduló belek látványa általánossá válik, a kibontakozásban megismerhetjük a házat, a korábbi lakókat, és a jelenlegi családot is. Visszatekintések formájában feltárulnak előttünk a 20-as, 50-es, 70-es és 90-es évek, lassan körvonalat öltenek a gonosz módszerei, a valóság és az őrület határa összemosódik.


Hamar kiismerhető, áltagos karakterek alkotják a sorozat gerincét, ám amennyire unalmasak ők, annál feszélyezettebb, és izgalmasabb az, ami velük történik. A szülőket a kapuzárási pánik, az elhidegülés, a bizalomvesztés és a depresszió sanyargatja, míg a lányuk a beilleszkedés és a serdülőkor kihívásaival küzd, bármelyikünk magára ölthetné a szerepüket, s a házról se mondaná meg elsőre senki, hogy gyilkos kísérteteket rejt. Modernizált, minden igényt kielégítő belső, és rendezett, tiszta udvar várja őket, néhány elásott hullával, talán nem is a minden epizódban kiloccsanó több liter vér teszi a filmet félelmetessé, hanem az, hogy tudjuk, a szörnyűségek minden előjel nélkül csaptak le szerencsétlenekre. S mindez akár velünk is megtörténhetett volna.


Klasszikus művekből merít az American Horror Story. Stílusában és történetében felfedezhető az Amityville Horror, a Hatodik érzék, az Ördögűző, a Paranormal Activity, a Halloween és a Frankenstein, aki szerette ezeket, s kész egy tizenkét részen át kibontakozó, trancsírozásokkal teli horrorra, az bátran kezdjen bele a sorozatba. A filmet 2011. október 5-től vetíti az amerikai és brit FX kábelcsatorna, a befejezés december 21-én került adásba, hamarosan pedig kezdik a második évadot, új helyszínnel, s új szereplőkkel.

Szereplők: Dylan McDermott, Connie Britton, Taissa Farmiga,
Jessica Lange, Denis O'Hare, Evan Peters
Rendezte: Ryan Murphy és Brad Falchuk
Producer: Alexis Martin, Patrick McKee
Vágó: Bradley Buecker, Doc Crotzer
Zene: Cesar Davila-Irizarry, Charlie Clouser

IMDB értékelés: 8.5
Gamekapocs értékelés: 8.0

23.
balint23h
Elkezdtem de eddig elég gyenge, azért megnézem még a 2. részt hátha jobb lesz...
22.
Daks
Most olvasom, Jessica Lange a legjobb női mellékszereplő lett a Golden Globe-on. Megérdemli!
20.
kukac7
#18: barhonnan letoltheto.
gugli a baratod.
19.
kukac7
#14: mivel a tavaly futott ujak kozul kerult ki ez a sorozat, ezert irtam azt, amit.
18.
Dani999
Ez a sorozat nem lessz letölthetõ valamelyik oldalon ??? Nagyon fontos lenne engem is erdekelnek ilyen jo Horror sorozatok es igy a leirtak alapjan ez nagyon jonak latszik :D
17.
Histikirly
csak ajánlani tudom a sorozatot, nagyon jó :)
16.
X360_FaNbOy
Tényleg félelmetes?
Akkor belenéznék mivel Walking Dead-re még várni kell...
15.
skati
Homelandet senki nem néz?
14.
randall13
#2: Max tavaszig lehet a legjobb. Aztán jön a trónok harca folytatása x)
13.
tjames
Túl vagyok az első két részen. Egyedül este fülhalgatóval... hát zabszemet sem lehetett volna feldugni...oda.
Azt hiszem át kell tennem a folytatásokat délutánra :)
12.
felegyi
Hmm... Odaát 7. évada és a Dexter mellett nincs túl sok szabadidőm, de azt a keveset is kitölti ezentúl a polcon... bár egyenlőre nem olvastam el miről szól, de kell :) !
11.
kukac7
#10: erdemes folytatni, mert pont hogy utana lesz erdekes.
nyilvan nem valtja meg a vilagot, de megis ez az egesz egyutt jol mukodik.
azert eleg provokativ, nyilt a sorozat, amit esetleg masok mashol meg nem hoztak le.
de ez kb. ryan murphy vedjegye. (lasd. nip/tuck)
10.
Giggsy
#6: Azért ez sem kevésbé közhelyparádé, mint azok. Túl sok eredeti ötletet nem vonultat fel, vannak dolgok, fordulatok, amiket egy-az-egyben átemeltek máshonnan. Én a harmadik rész után feladtam, pedig nem vagyok ellene a horroroknak. Egy Hitchcock filmhez, vagy régebbi Stephen King megfilmesítéshez távolról sem ér fel.
9.
tjames
Köszi Kacsa, sikerült felkeltened a kíváncsiságomat, hazaérek egyből kikölcsönzöm ;)
8.
mephi
Nagyon jó sorozat, a köv évadban a rendező szerint új helyszín és új szereplők jönnek!
7.
Daks
#6: Azért azok is kurvajók.
6.
zoenn
A legjobb a Walking Dead mellett, a hülye magyarok meg nézzék a Helyszínelőket, meg a Dr. Csontot, ilyet bezzeg nem hoznak be.
5.
Daks
#3: Milyen király, amikor négykézláb mossa fel az előszobát. Mamáám :)
4.
Kreto
nagyon jó sorozat nem lehet abbahagyni :)
3.
kukac7
raadasul ilyen szereplok is vannak benne:
http://28.media.tumblr.com/tumblr_lvcadtM9oP1r4in2ao1_400.jpg
:D
2.
kukac7
eleg erosen az ev egyik legjobb sorozata.
ryan murphy a nip/tuck es a glee utan ismet nem tud hibazni.
jessica lange pedig siman emmy eselyes, olyan alakitast nyujt.
bar a tobbi szereplovel sincs semmi baj.
en inkabb azt mondanam, hogy ez egy eros drama nemi horror tortenettel.
1.
HardCoreGamR
A promo video nem rosz!!! De jobban szeretem a vicces sorozatoka mint a Family Guy! :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...