The Divide filmajánló

  • Írta: Daks
  • 2012. április 10.
  • Film, the divide
Gyilkos gombafelhő emelkedik magasba New York városának közepén, a felhőkarcolók sorra dőlnek össze, a pusztítás minden másodperccel egyre hatalmasabb. Eva könnye kicsordul. Karját barátja ragadja meg hirtelen, mennünk kell, azonnal, gyere már, üvölti.

A társasház lakói pánikban kitörve rohannak le az emeletekről, egy szál fürdőköpenyben, mezítláb, kisgatyában, hogy mit csinálnak, ha kiérnek, nem tudják, de itt nem maradhatnak. Hatalmas robbanások hallatszódnak a közelből, a fények kialszanak, s már majdnem itt a végítélet pillanata, mikor az alagsorba érve meglátják a gondnokot, egy hatalmas vasajtón belépni. Eva, Sam és néhány szomszéd azonnal irányt vált, s éppen sikerül maguk után becsukni az ajtót, amikor a detonáció eléri őket.


Megmenekültek. A pincén egy maroknyi túlélő osztozik csupán, hogy baleset történt-e, vagy támadás, azt találgatni tudják csupán, ahogyan azt is, hogy mekkora kint a kár, van-e még rajtuk kívül valaki a városban. A vasajtó keretét vastag szigetelőszalaggal ragasztják le, ha atomot dobtak rájuk, ez a radioaktív port legalább kint tartja, kezdeti védekezésnek megteszi. Nincsenek sokan. A fiatal lányon és az ügyvéd barátján kívül ott van Josh, Adrien és Bobby, a három vagány srác, kikről hamar kiderül, nem félnek megmondani senkinek se a véleményüket, továbbá Marilyn, a csinos szőke anyuka, illetve Delvin is, kire fekete mellékszereplőként a gyors halál vár majd, mondhatni kötelező jelleggel. És persze Mickey. A 9/11-es veterán, ki az utóbbi éveit az apartman gondnoki szolgálatában töltötte, s ki létrehozta ezt az óvóhelyet, feltöltve a raktárt palackozott vízzel, és olcsó babkonzervvel, a menü tálalva.


Napok, hetek, talán hónapok telnek el eseménytelenül. Nincs mihez viszonyítani az időt, ha álmosak, alszanak, ha éhesek, esznek, a remény a túlélésre minden pillanatban egyre csekélyebbé válik. A természetes fény, a friss levegő és a fürdés hiánya rányomja a bélyegét mindenkinek a hangulatára, a pottyantós budi környékén uralkodó állapotokat a napi babkonzerv illata frissíti csak fel, hétfőn főzve, kedden sütve, szerdán nyersen tálalják.


A látogatók bárcsak messzire elkerülték volna őket, kívánják mindannyian, a vegyvédelmi ruha és a gépfegyver látványa nem sejtet jó híreket a külvilágról. Hogy a kormány emberei ők, vagy az idegen megszállók hadviselői, azt nem könnyű megmondani, a bezártságot választják inkább, mintsem a bájcsevejt ezekkel az alakokkal. Egyszer feltűntek, majd újabb hetekig semmi, van ennél nagyobb gondjuk is. Önmaguk. A rozsdás falak komor hangulata lassan az agyára megy mindenkinek, a sokasodó veszekedések tettlegességbe fajulnak, a csoport részekre szakad, a helyzet menthetetlenné válik.


Vajon meddig képes az ember tartani önmagát, mikor a körülötte lévő világ már összeomlott, s mit érnek a szabályok, ha a civilizáció, mely felállította őket, önmaga romjaiban haldoklik éppen. A kulturált viselkedési formák elhagyása csak az első lépés a mélybe süllyedés útján, elmék roppannak össze, barátok esnek egymásnak a zárt ajtók mögött, a méltóság egy kupac szarral együtt távozott a lefolyón át, már régen. Nincsenek itt többé emberek, csak állatok, kik minél tovább vannak rákényszerítve arra, hogy elviseljék egymás émelyítő szagát, s ronda pofáját, annál közelebb kerülnek ahhoz, hogy kést ragadva őrült mészárlásba kezdjenek. Nincsenek határok.


A poszt-apokaliptikus hangulat és a fallout érzés a film nem nagy költségvetése miatt inkább az emberi viselkedésben, mintsem a látványban testesedik meg. A gombafelhő feltűnése után egy perc sem telik bele, hogy hőseink az óvóhelyen találják magukat, ki Michael Bay dollármilliárdos giccsparádéjától csorgat a fecskébe, az csalódni fog. A The Divide egy mély erkölcsi és szociális kérdéseket feszegető pszichológiai thriller, hidegháborús emberkísérletek eredményeit idéző kicsúcsosodással, s Fűrész filmekre emlékeztető képi világgal. Vér, kín és mocsok, alig pár négyzetméteren, ez nem az Éden Hotel, akit kiszavaznak, az a budiban végzi, darabokra vágva.


A befejezés, és az alatta szóló betétdal könnyeket csal a szemünkbe, a túlzott brutalitás, és a rengeteg kiaknázatlan lehetőség viszont a Hitman és a Frontier filmek rendezőjeként jegyzett Xavier Gens számára most nem hozott nagy elismerést. A negatív kritika természetesen nem alaptalan, gyakorlatilag csak egy jól ismert pszichológiai kutatás került új keretek közé, s a nyitva hagyott katonai szál is elég átgondolatlanná teszi a cselekményt, a helyzet viszont az, hogy ennél több rossz szó nem érheti a ház elejét. Elgondolkodtató alkotás a The Divide, a szereplők helyzetével csak úgy azonosulhatunk, ha mi magunk se tudunk többet náluk. Ennek megfelelően homály fedi azt, hogy az összeroppanásig mennyi idő telt el a támadás óta, és arról is csak találgatni tudjuk, hogy mi van az ajtón túl, ez nem egy szájbarágós hollywoodi trash, nem is aszerint kell értékelni. 


Rendezte: Xavier Gens
Írta: Karl Mueller, Eron Sheean
Producer: Ross M. Dinerstein, Juliette Hagopian, Darryn Welch, Nathaniel Rollo
Szereplők: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia, Courtney B. Vance,
Iván González, Michael Eklund, Abbey Thickson, Ashton Holmes, Rosanna Arquette
Zene: Jean-Pierre Taieb
Játékidő: 122 perc

IMDB értékelés: 6.1
Gamekapocs értékelés: 8.0

22.
balint23h
#17: Mert te természetesen minden filmet moziban nézel meg vagy megveszel dvd-n...
21.
Rendes84
Ez a film nem az atomkatasztrófáról szól hanem az ember sötét oldaláról. Elképesztő hogy milyen változásokon mennek át a karakterek és mit megtesznek a túlélésért. A vége után órákig zsibbadt a fejem :) Ja és sztem ez sokkal inkább dráma mint horror
17.
Hondoro
Jordan erre aztan buszke lehetsz, es batran oszd is meg velunk h leszedted.
15.
Gamer81
Csatlakozom az előttem szólóhoz!!!
14.
Daks
#13: A robbanás és a megőrülős sztori adott volt mindig is, szerintem a trailer sokkal több spoilert ellőtt, mint amit én leírtam. Hát még a fehérárnyalatú filmplakát, amin Eve van, nem mondom el milyen helyzetben.
13.
bledzer
SOILER nélkül is lehet cikket írni. Egy ilyen filmnél számomra tárgytalan, de van akinek rosszúl jöhet, ezért is nem olvasom az olyan játétesztjeitket ahol fontos a sztori és amit én is akarok játszani. Spoilertől hemzseg az egéssz.
10.
bitbandita
Teljesen másra számítottam mint amit kaptam, de pozitív értelemben. Engem egészen felkavart, tök zaklatott hangulatban voltam utána jó darabig.
8.
LAZLOW20
Pont hétvégen néztem meg a filmet.Leültem a trailer utan, ''na mondom ez is egy újjab vége a világnak és majd jönnek a szörnyek vagy valami kiirtsa az embereket film''.Az elsö tiz tizenöt percben be is igazolódott,a szinészek eleg gyengén teljesitettek(szerintem)de aztán elkezdett beindulni az egész,és elkell mondjam hogy hatalmasat csalódtam a filmben(pozitívan)mert nagyon jó film lett belöle,igaz hogy a végére kérdéseket hagy a film,de az hogy mi lessz az emberböl ha minden odaveszett és bezárják,és tudja hogy nincs kiút,azt ez a film beteges és mégis izgalmas módón mutatja be és ez nagyon jó szerintem.Nem azt mondom hogy a legjobb film a világon de mindenesetre megéri megnézni az biztos!!
7.
dragon00
Nem rossz film, nekem tetszett, bár maradtak bennem kérdések a történettel kapcsolatban. Ajánlom mindenkinek!
6.
giga321
http://www.youtube.com/watch?v=doteMqP6eSc&feature=youtube_gdata_player


Ilyet szeretnèk látni jó sokat.
5.
alex512
#4: Kiváncsivá tettél, h szerinted, milyen borzasztóan eredeti filmek jelentek meg manapság, vagy az elmúlt néhány évben. Sok újat már nem lehet lárni a mozivásznon, de a rendezők és forgatókönyvírók próbálnak másként hozzányúlni a klisékhez és ettől az újdonság erejével hathat a filmjük. Remek példa rá a 28 nappal később ami az akkorra lerágott csontnak számító zombifilmeket újította meg, pedig annál klisésebb alapszitu ritkán van, mint amivel az indít.
4.
grindcore
Hányszor nyomják még azt, hogy egy helyre bezárva egymást basztatják? Szerintem nagyon unalmas a téma.
3.
BloodyDeath
Nekem rohadtul tetszett. Élvezet volt végig nézni. Igaz kissé többet reméltem, hogy látok a külvilág romjaiból is valamit, de utolag olvastam, hogy kis költség vetésü film volt. Ez után már máshogy néztem a filmre. De a lényeg, hogy nagyon tetszett. :)
2.
tjames
Mindenképp beszerzős! Köszi Kacsa
1.
Yanez
Majd egy unalmas hétvégi délután jó lesz kikapcsolódásnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...