Prometheus - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. június 20.
  • cooltúra, mozi, prometheus
Kevés olyan komplex, kidolgozott, teljes történet létezik, mint amilyen az Alien és a köré épülő szinte már mitikus, egészen lenyűgöző világ. Kétlem, hogy Ridley Scott tisztában volt ezzel, mikor ’79-ben a mozikba került az első rész.

Honnan származik az emberi élet? Hogyan jöttünk létre? Alkottak minket, vagy csak a puszta véletlennek köszönhető mindez? Az élet, mely olyan törékeny és mégis elpusztíthatatlan, mindig megtalálja az utat, a kiskaput, kitartása végtelen. Mert míg véget ér akár egy pillanat alatt, a következőben újra létrejöhet, és a lehetséges végkimenetelek variációja végtelen. Valószínűleg erre gondolhatott az a „teremtő” is, aki életét feláldozva a legfájdalmasabb utat választotta arra, hogy élettel terítsen be egy halott bolygót. A hajó neve Prometheus. Nevét nem véletlenül kapta, hiszen a mitológia szerint az emberiség neki köszönheti a tüzet, a tüzet, mely meleget, ételt és fényt is adhat, de egyben veszélyes fegyverként is használható. A személyzet száma 17, a küldetés oka titkos, cél az LV 223, ahol talán végre választ kapunk létezésünk okára.


Szükségem volt legalább egy hétre, hogy megemésszem a látottakat, mert egy Prometheusról kritikát írni nem valami könnyű dolog, főleg azért, mert bármerre nézünk, vagy fordítjuk a fejünket, csak rosszakat lehet róla hallani. Az igazi rajongók – olyanok, mint én – pedig megpróbálják megérteni, hogy miért is lett olyan, amilyen, mi lehet a legfőbb oka annak, hogy ennyire megosztja a véleményeket. Mindenki tudta, hogy előzmény lesz, ahogyan azt is, hogy ezúttal nem a banánfejű Alienek lesznek a főszereplők. Mégis olyan kritikákat lehetett olvasni, hogy valójában nem sok köze van az eddigi részekhez, és nem értik, miért ilyenek lettek az előzmények.


Pontosan engem is ilyen gondolatok foglalkoztattak. Hiszen a film első fele egészen lenyűgöző, sok olyan motívumot fogunk találni, amiről a korábbi filmek jutnak az eszünkbe, a karakterek egészen fantasztikusak, Daviddel –- a kötelező szintetikus karakterrel –- az élen. Csak úgy magába szippantanak a látottak. Majd történik valami, amire igazából fel kellett volna készülnünk, hiszen az eddigi részek is leginkább a horror kategóriába tartoztak. Majd az események olyan fordulatot vesznek, hogy egy magas költségvetésű rendkívül látványos „ZS”–kategóriás horrorfilm nézése közben fogjuk érezni magunkat. Velem legalábbis ez volt a helyzet, hiszen nem számítottam különösebb horror jelenetekre, jobban örültem volna, ha a történések megmaradnak abban a kellemesen filozofikus, elgondolkodtató hangulatban, amiben az elejétől fogva voltak. De persze Ridley Scottot is meg lehet érteni, hiszen valamilyen szinten tartania kellett magát az eredeti koncepcióhoz. Volt is egy olyan zseniális jelenet – nem szeretnék spoilerkedni –,  aminek a hangulatát megtartva teljesen meg tudta volna reformálni a sorozatot, de sajnos ez nem történt meg.


A film egyébként olyan fontos kérdésekkel foglalkozik, mint a honnan származik az ember? Ki alkotott meg minket? Hogyan lehettünk ennyire mások, mint a többi faj? A történet szempontjából pedig vajon hogy jöhetett létre egy olyan tökéletes faj, mint az Alienek. Megpróbálja megválaszolni és képekkel bemutatni milyen folyamatnak köszönhető a létezésük. Talán itt vétették a legnagyobb hibát, hiszen nem biztos, hogy tudnunk kéne ezt, ha meg mégis, nem biztos, hogy ilyen módon. Mert a film második fele nehezen emészthető, összecsapott munka, szakít minden koncepcióval, kissé ötlettelen, ahogyan a karakterek változása is már-már röhejes fordulatot vesz. Akik magabiztosak voltak, és betonstabil jellemmel bírtak, azokból öngyilkos kamikázék válnak. Akik a világ legzseniálisabb elméjének tűntek, agyatlan idióták lesznek, a törékeny nőből meg elpusztíthatatlan amazon, egyfajta gagyi Ripley–utánzat válik. A Prometheus percek leforgása alatt pusztít el minden jót, amit az elején felépített. Egyértelműen nehéz darab, pontosan olyan, mint amilyen az Alien maga; elkap, rád veti magát, elülteti a gondolatot benned, majd pár nap leforgása alatt kitör belőled a vélemény, ami a általában negatív, de legjobb esetben is csak keserédesen felemás.


Persze, ahogyan azt előre sejthettük, a látvány kárpótol mindenért. Az IMAX-változatot megtekintve nem sok rosszat tudok mondani a látottakról és hallottakról. Döbbenetes élmény, ez nem vitás. Persze ezeket látva is joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy ha a történések jóval az első Alien előtt játszódnak, hogyan lehet ennyire fejlett az emberiség technológiája, de ezzel inkább ne is foglalkozzunk, hiszen lesznek jóval komolyabb kérdések is a fejünkben bőven. A folytatás nem vitás, egyértelmű hogy lesz, ha minden igaz csupán négy évet kell rá várni, és „Paradise” néven fut majd. Úgy gondolom, hogy addig nem érdemes végleges ítéletet mondani, amíg nem vagyunk tisztában a teljes képpel, amíg nem látjuk át az okát minden korábbi történésnek. Felkavaró, elgondolkodtató, más, mint a korábbi részek. Ha ez volt a rendező célja akkor azt maximálisan teljesítette is, de félő, hogy a legtöbb ember elégedetlenül fog kijönni a moziból!


Rendezte: Ridley Scott
Forgatókönyv: Jon Spaihts, Damon Lindelof
Zene: Marc Streitenfeld
Szereplők: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Teron, Idris Elba,
Guy Pearce, Logan Marshall-Green
Játékidő: 124perc
IMDB: 7.7
Metascore: 65/100

Saját vélemény: 7.0

InGen különvéleménye - spoileres!

El kell mondanom, a Hobbiton kívül idén a Prometheust vártam a legjobban. Hatalmas Alien-rajongóként nem tudtam jobb dolgot elképzelni annál, mint hogy Ridley Scott előzményfilmet készít - még annak ellenére is, hogy a rendező utolsó pár filmje, beleértve A mennyire királyságot is, számomra nézhetetlenek voltak. Nos, a Prometheusból Scott apánk kihozta, amit ki lehetett, a probléma egészen máshol van, mégpedig a forgatókönyvnél. Érdekes lenne elolvasni a Jon Spaiths által írt eredeti változatot, aminek a hírek szerint több köze lett volna az Alienhez, és egészen másról szólt volna. A stúdió azonban valamiért úgy döntött, behozza Damon Lindelofot a szkript átírására. Ne felejstük el, arról az emberről van szó, akit a Lost óta gyakorlatilag mindenki utál, aki nem tud karaktereket vezetni, folyamatosan új történetszálakat húz elő, régieket felejt el, nem ad választ semmire, és még sorolhatnám a hibáit. Nos, a Prometheus esetében mindez újra előjött. Az csak a kezdet, hogy érthetetlen módon annyi lyuk van a történetben, hogy felfoghatatlan, miért nem vette ezeket észre senki, még Scott sem. Aztán a gyenge történetvezetés, és a szálak rosszkor történő elindítása és megoldása: kiderül, hogy Shaw meddő, teherbe esik az idegenektől, kivágja magából, fél perc múlva senkit nem érdekel. Holloway megfertőződik, elégetik, 5 perc múlva senkit nem érdekel. Az öreg előhúzása és "sztorija" a végén pedig iszonyatosan gáz volt. És még hosszasan lehetne sorolni, de még nagyobb probléma, hogy történet gyakorlatilag nincs, minden esemény a legénység balfaszkodásából ered. Az eltévedő geológusok (ami senkinek nem tűnik fel, hiába a fejkamera, meg a jeladó), a láthatóan vad alien-kobrát simizgető biológusok, a "megfertőződök, de nem szólok senkinek" Holloway, az idegen helyre fegyverek és katonák nélkül érkező felderítőcsapat csak néhány példa, majd kommentekben soroljátok a többit. Az pedig, hogy a film felvet néhány (eléggé általános, és elcsépelt) kérdést, majd nem ad rájuk semmi választ, nos, az nem azért van, mert a folytatásra tartogatják a válaszokat. Egyszerűen azért, mert az író olyan felületes, hogy nem foglalkozik ezek megoldásával. Valószínűleg nincs, és nem is lesz ezekre válasza, csak bedobálta őket, hogy kicsit érdekesebbnek tűnjön a film. Ezer sebből vérzik a forgatókönyv, azokon is átsiklott, gondoljátok, pont a szellemi mondanivalóval foglalkozott? Részemről a Prometheus egy egyszer nézhető közepes látványfilm, csak azért adnék neki 6/10 pontot, mert igazi sci-fi, és azok meg egyre ritkábbak manapság.

 

101.
100.
Casiraghi84
Ez a film úgy jó ahogy van,nekem nagyon tetszik,ha a folytatás is legalább ennyire jó lesz,akkor biztos vevő leszek rá!
99.
herlius
A tegnap este sikerült megnéznem a filmet és azóta is kóvályog a fejem és folyamatosan keresem a választ a kérdésre, hogy mi volt ez? A választ végülis Ingen-nek köszönhetően most megkaptam. Ezek szerint mégsem velem van a baj, mert Ingen tökéletesen megválaszolta azokat a kérdéseket, amiket egy egyszerű néző is feltesz magának a film nézése közben és közben teljesen értetlenül áll a történtek előtt. Elképesztően hitvány alkotás lett a Prometheus, aminél csak az szomorúbb, hogy ehhez Ridley Scott a nevét adta. Ezzel sikerült is szembeköpnie saját magát és az általa megálmodott Alien-világot. Nagyon vártam ezt a filmet, de hatalmas csalódást nyújtott, 6 pontnál többet bizony nálam sem ér a cucc.
98.
Ljozsef
Én moziban meg sem néztem mert mire lett volna rá időm már olyan sok negatív kritikát hallottam hogy azt gondoltam kár a pénzért.A napokban mégis sikerült látnom felemás verzióban(dvd közeli film. mozis magyar hang).
Jó néhány a fentihez hasonló kritikát olvastam már amikkel jó részt egyet is tudok érteni és talán ezért elgondolkodtató valami. Van egy sokak által zseniálisnak tartott rendező Ridley Scott, aki valóban letette már a névjegyét kitűnő alkotások mellé pl az Alien. Egy csomó tapasztalattal, sok sok évvel a háta mögött, valószínűleg a kisujjában a rendezéssel és a filmkészítéssel, nem látná azokat a hibákat amiket a kritikusok egymás után fogalmaznak meg? Olyan emberek akik soha nem készítettek még egy amatőr filmet sem pontosan tudják mik a hibák mi hol miért nem jó, ő ezeket nem látta nem vette észre, vagy valakik a stábból? Gondolom a véglegesítés előtt jó néhányszor megnézték, átrágták az egészet, elemezték mielőtt a pont a mondat végére került.Valahol olvastam hogy független szakértőket is felkérnek nagyszabású filmek befejezés előtti véleményezésére. Se Ridley se mások nem vették észre azokat amiket a kritikusok igen? Elképzelhető hogy szándékosan hagytak hiány érzetet ami majd eladja a következő részt? Vagy a nemsokára megjelenő Blu-ray lemez eladhatóságát akarták előre megalapozni az állítólag félórával hosszabb rendezői változattal, és abban a félórában lesz majd mind az ami a mozisból kimaradt?
97.
Dragonborn
Én most néztem meg és sztem piszok jó film
Amugy meg a biológus tényleg hülye volt amikor megérintette a lényt de az eredeti filmben is így volt a tojásnál nem értem ez az Ingen már megint miért irja a hülyeségeit akárcsak a Mass Effectnél
96.
dcba
#75: "Lehet Hatelni" istenem mikor fejezik mar be a magyarok azt h a mondataikba beleteszne egy-egy angol szot raadasul magyar raggal.Utalom ezt.Vagy beszelj magyarul vagy angolul de ne vegyitsuk mar a kettot mert eleg ciki.
95.
Samu
Ez a kis ismertető mindent elmond amit érzek a tegnap megnézett film után... Remélem valamileyen könyvként megjelenik az eredeti történet,mert a moziban ismét csalódni kellett. Kösz Ca$h,szép írás és igaznak érzem teljesen!
94.
Cooper911
http://filmdroid.blog.hu/2012/06/21/prometheus_mit_mondott_david_a_tervezonek
93.
Mortis
Huhh, csalódás tetőfokon. Én már az első jeleneteknél megakadtam: komolyan azért költöttek el 1 'billió" dollárt, mert két ember s az aktuális segítőik találtak 6(?) hasonló barlangrajzot? Az egész forgatókönyv egy jobb minőségű budi-papír szintjén áll.
92.
balint23h
Teljesen mindegy, hogy előzmény vagy sem, a film rossz.
91.
murek
Annyit a bevezetőhöz: "A hajó neve Prometheus. Nevét nem véletlenül kapta, hiszen a mitológia szerint az emberiség neki köszönheti a tüzet, a tüzet, mely meleget, ételt és fényt is adhat, de egyben veszélyes fegyverként is használható."
Prométeusz és Epimétheusz kapta a feledatot Zeusztól, hogy beépesítsék a földet. Epiméteusz az állatoket teremtette, Prométeusz az embert. Mivel nem maradt az embernek semmi jó tulajdonsága ezért ellopta nekik a tüzet.
*SPOILER*:
Az első jelenetben pont az ember teremtését látjuk, prométeusz által.
Sokat javít a filmen a háttérsztorik ismerete, de azt kell hogy mondjam, hogy eléggé gyengére sikeredett a film. Mind a vágás, mind a cselekmény nagyon bugyuta. Jobbra számítottam.
90.
thelegendary
#79: nem is a többség hisztizik.... :)
89.
Drazhar
Hihetetlen, hogy mennyire nem bírjátok megérteni, hogy nem előzmény.
Csak ugyanabban az univerzumban játszódik, és vannak kapcsolódási pontok.

Pl: van az alap Star Wars széria, meg ugye a 4-5000 évvel előtte játszódó Old Republic. Most azon is megy a hiszti, mert nem "előzmény?" Rugaszkodjatok már el ettől.

Azon meg huszonhetedszer is vitatkozni, hogy "ez az a bolygó-e" amikor a filmben teljesen normálisan benne van, hogy NEM....
88.
Ice007
#85: Tessék már megérteni ,hogy nem előzmény filmet (csak ngyon nagyon kis mértékben előzmény) csinált Ridley Scott, csak a média ezt sugallta hogy több ember menjen moziba, az meg már a te hibád hogy hittél a médiának.
87.
Uhu123
Elmondták, hogy mit mondott David a tervezőnek:
“This man is here because he does not want to die. He believes you can give him more life.”

Magyarul: "Ez az ember azért járult eléd, mert nem akar meghalni. Abban reménykedett, hogy tudsz segíteni abban, hogy tovább éljen."

http://cinestar.hu/cikk/prometheus-mit-mondott-david-a-tervezonek
86.
Giggsy
#85: Igazából én most nem is a párhuzamra céloztam, csak az Én a robotról beszéltem. Értettem én hogy gondolod a dolgot, nem is vontam kétségbe.
85.
#83: Lehet velem van a baj ( bele képzelem ), de számomra teljesen egyértelmű a párhuzam...

Asimov -- "Will Smithes film" ( szándékosan hívtam így :) sokkal korrektebb az eredeti mű tekintetében... Még inkább korrekt sci-fi, hihetőbb, kidolgozottabb figyelemre méltóbb, mint...

Az "Aliens" névvel eladott Prométeusz, ami igazából előzmény és nem is Aliens, de valahol mégis az, de mégsem, de talán mégis, áááá dehogy, csak egy picit, ugyan már ?! De azért gyere be a moziba és nézd meg... :D

Ha nincs ez az egész alienses mizéria, ez a film ki sem emelkedett volna a középszerű tucat Magyarországra be sem hozott és nem vetített sci-fi próbálkozás közül. Ment volna a lecsóba DVD-re fél év után . Na meg persze nem lenne ekkora hate sem :)
84.
sumo
#68: Állítólag ezt: Ez az ember (Weyland) azért jött ide, mert nem akar meghalni és hisz abban, hogy Ön (SJ) megtudja hosszabbítani az életét.
83.
Giggsy
#80: Igazából az Én a robotnak semmi köze az Asimov novellához. Volt egy kész, filmezésre váró forgatókönyvük, aztán sikerült megvenniük a novella megfilmesítési jogait és akkor már úgy találták, hogy occóbb lesz a már kész forgatókönyvben két-három dolgot átírni, mint nulláról kezdeni egy újat.

Ezzel ugyebár csak azt érték el, hogy az Asimov rajongókat felhúzták, a mezei sci-fi nézőknek viszont semmit nem mondott a cím. Asimov neve persze igen, de semmi több. És pont azért kapja a sok kritikát, mert rátették Asimov nevét. Önálló filmként forgatva egy teljesen jó kis sci-fi akció.
82.
Ice007
Teljesen elferdítitek a filmet!

Ridley Scott a nyilatkozataiban mondja hogy NEM Alien előzmény filmet csinált hanem egy az univerzumba elhelyezkedő egész estés alkotást, az hogy a média azt sugallta hogy alien előzmény az a ti és a média hibája (hogy csak ezért néztétek meg).

A nevében is benne van hogy fikció (kitaláció) egy scfi-fi-től vársz valóságot, hát elég érdekes.....

Amúgy Amstrong egy kiképzett űrhajós volt, ők meg csak sima "mezei" tudósok. És vajon milyenek a tudósok.... igen kíváncsiak, és igen mindenhez hozzányúlnak mivel tudósok és kíváncsiak.

Ha megnézitek az lv223 és az lv426 bolygórendszerét, (akkor nagy hasonlóságot lehet felfedezni, mert ugyan úgy meg van a nagy kék bolygó az övvel és a kiseb holdak, lehet hogy a kettő rendszer megegyezik, de lehet hogy két külön rendszer van)

Azt meg felejtsétek el hogy az az első Alien aki a space jockey-ból kijön, az csak egy mutálódott Alien, úgy ahogy mutálódik ha Predatorba vagy kutyába petézik. ( a nagy koponyás teremben is van kép az Alien-ről és előtte van egy nagy zöld kocka amiben van valami(lehet hogy az Alien-nek dns-e)
de ha nem így van akkor tévedtem
81.
Tallono
#69 #72 Bármennyire is próbálom, nem tudom elvonatkoztatni az Alien filmeket az AVP-től, eddig olyan összeérhetőnek tűnt a kettő, mivel ugyanaz az univerzum, de a Prometheus most megkavarhatta kicsit a dolgokat, ha nem vesszük azt számításba, hogy a predatorok megszerezték valahogy ezt a biofegyvert és hozták a Földre. Számomra sokkal érdekesebb lenne így az univerzum, ha hivatalos álláspont szerint külön kell kezelni a két (három) filmsorozatot, akkor szerintem az elég nagy gáz...

LV426 - LV223 Most akkor "merő" véletlenségből, pont úgy van befúródva az alaphelyzetben kör alakban fekvő űrhajó a talajba az LV426-on az Alienben, mint a Prometheus LV223-asán? Amúgy, ha megfigyelitek az Alien 1-ben a szondaruhában nincsenek csontok, csak kivehetetlen valamik, mert akkor még azt hitte az ember, hogy a Space Jockey-k elefánt orrú lények, de a Prometheusba kiderül, hogy az csak szkafander ruha.

Na mindegy, ezen a két zavaros kérdésen kívül, még van egy csomó apróság, és mivel sci-firől beszélünk illett volna rá válaszokat kapni...
80.
#77: Nem tudom, hogy nézted-e az adatlapom. Nagy Asimov rajongó vagyok, szóval nem véletlen, hogy pont azt hoztam fel. Elolvasva magát az adott novellát, majd megnézve a "Will Smithes filmet" :) azért sokkal többet kihoztak belőle és még így is korrektebb a maga műfajában, mint a Prometheus ami ügye nagyon 3D és majdnem ez is az egyetlen érdeme.

Nem tartom véletlennek, hogy a legfontosabb marketing érték amit folyamatosan toltak bele az arcunkba, az a látvány és az, hogy mennyire 3D már. Meg, hogy alien előzmény, aztán pedig, hogy mennyire nem is alien. Az egészről bűzlött, hogy ezzel a "trademarkkal" próbálják becsalogatni az embereket a moziba, de gyors hozzá is teszik, hogy igazából ez nem is alien mozi.
De addigra már ott forgott a köztudatban az "alien mozi előzmény, ami látváááááányos és 3D és nem is annyira alien !" Szóval aki nem szerette ( mint például én ) az is üljön be, meg az is aki szerette, hisz mégiscsak egy "majdnem alien előzmény".

Más:
-------
Baromira nem szeretem a StarTrek-et, mint sorozatot, trademarkot, azt a becsületszagot árasztó hippi hurráoptimizmust ami körbelengi. ( Akkor már inkább StarGates vagyok, pedig az se semmi :) De azért sokkal reálisabb és ésszerűbb képet fest egy esetleges "felfedező körútról a galaxisban" ! :)

A valóságban az egyetlen erő ami képes lenne egy ilyen utazást fizikailag, anyagilag kivitelezni és meg is lenne a technikája, az a hadsereg ( így ország nélkül :) vagy maga a kormány, ami mögött ott áll szorosan a hadsereg :) Azok nem infantilis, óvodás barmok gyülekezete. Armstrong sem kezdett el hisztérikusan vonaglani, "úristen a holdon járok, baszdmeg, homok, hold, én, ember, kurvajó, mekkora ász vagyok!" . Szépen betartotta az előre megírt koreográfiát, elmondta a megtanult szöveget és precízen tette a dolgát, követte a protokollt! Ez hihető, a Prométheus nem. ennyi! :(((
Ha meg dilinyós majmokat akarok nézni, mese címszó alatt arra ott van a Disney és a Nickelodeon ... ;)

Szórakoztat ? Igen ...
Mint történet, sci-fi ? Nem ...
Jól mulatok ? Igen...
Közben idegeskedek ? Az elején egy kicsit...
Átfordul skizofrén önmarcangolásba ? Asszem ... :)
Starwars előzmény szaga van ? De a pénznek nincs is... :)
79.
Giggsy
#78: Nem tudom mit olvastál eddig, de a többség NEM az alienek hiánya miatt kritizálja...
78.
thelegendary
nem tudom, mit hisztizik mindenki, hogy "nemalienesfilamibennincsalienvégéig" amikor már a forgatások elején megmondták, előzmény lesz és senki se várjon egy hordányi xenomorph ot. ha ezt tudja valaki és ennek ellenére totál alien hangulatban ül be megnézni ezt a filmet, ne csodálkozzon, hogy hogy úgy jön ki mint ha pofonvágták volna...
77.
thelegendary
#75: Az én a Robot pont nem jó példa, a legpopulárisabb scifi maszlag amit valaha leforgattak 2000 után..... pont megszólítja a 80-30 és a 6éves néző réteget.
Azé tudjuk csak mindannyian mit beszélünk :D
egy napon nem lehet említeni egy alien logós alkotással...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...