EFOTT 2012 - beszámoló

  • Írta: Daks
  • 2012. július 9.
  • efott 2012, fesztivál
Az EFOTT igazi diákfesztivál. Nincsenek sznobok, a belépő olcsó, a csajok jók, és még a kaja, meg piaárak se durvák. Zsebpénzből, nyári munkából, újságírói fizetésből simán végig lehet inni a hétvégét, a házigazda szerepe pedig idén az egyik kedvenc városomra jutott.

Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Jó néhány éve már, hogy először hallottam az EFOTT-ról, a név furcsán is csengett akkor. A program kitalálói alkoholista bölcsészek lehettek, hogy így keresztelték el szegényt - gondoltam - de az is lehet, hogy valami igazán régi, retro dologról van szó, s még onnan az elnevezés. Nem kellett hozzá komoly kutatómunka, hogy az utóbbi igazolódjon be, 1976-ot írtunk, amikor Abaligeten először megrendezték az eseményt - olvasható a honlapon - kulturális turisztikai program pedig mára igazi fesztiválsorozattá alakult. Piálás és döglés van napokig, minden más várhat, ez az EFOTT.


A rendezvény egyik jellegzetessége, hogy minden évben máshova látogat. Míg tavaly a Gamekapocs találkozó helyszíneként is szolgáló szolnoki Tisztaliget adott otthont a bulinak, addig idén a csodás Velence város vízpartján pirulhattunk ropogósra, tűző napon olcsóbb bebaszni, az úszás viszont kijózanít, ördögi kör ez mindig. A helyszínre kifogásunk nem lehet, volt azonban egy-két szívás, ami elől nem menekülhetett senki.


A rendszer lassan bootolt, két órát nagyjából mindenkinek rá kellett szánnia csak arra, hogy bejusson. Külön ablak volt mindennek, elővételes jegyek, voucher, készpénzes jegyvásárlás, bankkártyás fizetés, nagyjából nyolc, legfeljebb tíz pénztár szolgálta ki a tömeget, volt káosz is rendesen. Nem lehetett elintézni azt, amit akartál, a nyereményjegyesek neve nem volt felírva a listára, a SZÉP kártyások órákon keresztül ki se nyitottak, ha végigálltál egy sort, akkor átküldtek a másikhoz, mindegy, hova mi volt kiírva. Nem a legjobb kezdés, az biztos, a győzelem viszont ott lebegett mindenki szeme előtt, az év egyik legjobb diákeseménye várt a kapukon túl.


Aki bejutott, és vasárnapig nem is kellett hazamennie, az élvezhette a fesztivált igazán. A vízpart fantasztikus volt, a koncertek remekül sikerültek, a velencei levegőt pedig csak imádni lehet, egy igazi mini-Sound ez. S hogy mi szólt a hangfalakból? Sorolom. Csík Zenekar, Hősök, Belga, Brains, Irie Maffia, Tankcsapda, Péterfy Bori, Kiscsillag, Dub FX, Heaven Street Seven, Vad Fruttik, Quimby, Ganxsta Zolee, Óriás, 30Y, Intim Torna Illegál, Balkan Fanatik, Compact Disco, Soerii & Poolek, a lista kövér, a stílus pedig ennél csak vegyesebb volt. A legnagyobb előadóknak otthont adó Pepsi Színpad mellett kapott helyet a zúzósabb Kalinka Stage, és a fedett helyszínként üzemelő Rauch aREna, míg velük szemben a Rádió 1 - AXE - Bomba Station erősített partyzenékkel. A félszigeten a Djuice - BME - HÖOK Sátorba lehetett botlani, és persze Dévényi Tibi bácsiba, de aki az elektronikus zenére volt vevő, annak se kellett messzire mennie, a Heineken Beach a parton várta őt, gyönyörű hostess lányok társaságát kínálva.


A koncerteken kívül egyéb elfoglaltság is akadt persze. Borkóstoló, bungee jumping, paintball, falmászás, foci, színház, Startlap Silent Sziget, ezek mind olyanok, amiket vétek lett volna kihagyni, de lehetett még bringát bérelni, röplabdázni és vízi biciklizni is, meg valószínűleg még rengeteg mindent, már annak persze, nem ragadt le félúton a pálinkaház előtt. 


A kemping felől sok volt a panasz. Zsúfoltság, büdös, rendezetlenség, a neten csak ilyeneket olvasni, s akkor a félidőben érkezett zivatarról ne is beszéljünk, szépen felázott a talaj, bokáig tarolt mindenki a mocsárban. Aki sátrazik, annak számolnia kell a vele járó dolgokkal, aki meg túl úrias ehhez, az béreljen házat valamelyik szomszéd városban, és taxizzon, én ezt gondolom, az viszont tény, hogy akinek flancolásra nem futotta, az duplán is seggbe rúgva érezhette magát. Nem elég ugyanis, hogy kicsi és telített volt a helyszín, még a fürdőszobai részleg se sikerült tökéletesre, a zuhanyzó mindig fullon volt, hivatalos ügyeket intézni meg csak ToiToi-okban lehetett. Ember legyen a talpán, aki ezekbe a dobozokba szívesen nyit be, vannak már humánusabb mobileszközök a piacon, konténerbe zárva, folyóvízzel, világítással, angol WC-vel, mint a királyoknál.


Az árak egy fesztiválhoz képest nem voltak elszállva. Nagyjából 500 volt egy szelet pizza, 1000 egy tál gyros, 700 egy nagy korty pálesz, és 400 egy korsó sör, ami viszont a vendéglátást illeti, már megint csak panaszkodnom kell, pedig egyáltalán nem szeretek. A legtöbb helyen a nagyüzemi étkeztetéssel járó minden mindegy, úgyis megveszik hozzáállás ment. Igénytelen fabódék, A4-es papírra nyomtatott árlistával, a szalvétát szinte mindenhol külön kellett kérni, az egyik helyen egy idő után már villa se volt, vegyél két kést, mondták. A sörpadok le voltak öntve és ragadtak, tányérok és poharak hevertek mindenütt, délig eszébe nem jutott senkinek kijönni és takarítani egy kicsit.


De mit elégedetlenkedünk itt? Szórakozni és pihenni jöttünk ide, s ezt senki se ronthatja el, a strandolás és a koncertek minden perce fantasztikus volt, a fesztiválozás meg egy olyan dolog, hogy aki befizet rá, az felvállal bizonyos dolgokat. Nem egy luxusnyaralás ez sose, az EFOTT viszont remek hely, jó emberekkel voltunk együtt, jó zenét hallgattunk, és jó volt a hangulatunk, Ennél pedig semmi se fontosabb.

28.
morko
#11: Ízlésesen, és egy nüansznyi finomkodással (természetesen az értelmezés lehetőségét szem előtt tartva) kifejezve: KÚRÁS
27.
MoRT2195
#26: Biztos lenne, ha valakit érdekelne is, de mivel senkit nem érdekel... :)
26.
Füles
Remélem a Művészetek völgyéről is lesz egy ilyen szép cikk.
25.
markoci555
nem akarok k*csögösködni meg ilyenek, de hogy kerül ide ilyen, mármint gamekapocsra, ráadásul a fő választékba betéve, a könyv meg filmajánlós cucc az jó, de most ez mi?
24.
kopic
#8: Szerintem is mind a két lány szép.
23.
adye
Hatalmas buli volt, a bejutással és sátrazással járó drámát ugyan nem érzékeltem, mert a Back Stage-n közlekedtem, és hotelban aludtam. Nyilván valóan voltak hibák, sokan is panaszkodtak... A Pepsi-szimpad zenei felhozatala kritikán aluli szar volt, ezzel szemben a legjobb fellépőket pedig bezsúfolták a Rauch arénába. Brooklyn Bounce-n első sorban nyomtam, csakis a vip kártya miatt tudtam eljutni odáig, de saját szememmel láttam, hogy rengetegen nem tudtak bejutni, ezzel szemben ezzel egy időben a kritikán aluli produkciót nyújtó quimbi ment a pepsi stage-n, és alig pár ember lézengett... Még sorolhatnék hasonló szervezésbeli gondokat, tavaly a szolnoki sokkal gördülékenyebben ment valahogy, és jobban egyben volt. Ennek ellenére én baromi jól éreztem magam, de tény, hogy sok kellemetlenségtől megkímélt az autó, vip kártya, és a hotel. Nekem szerencsém volt, a fesztiválozók nagy részének azonban nem.
22.
aludttej
Az 1. képen az ott egy ipad? :O (men test:D)
21.
Jinbobo
#19: köszi.
azt a két sört én is legurítanám... mármint a torkomon, nem az asztalról:)
Ebben az orbitális melegben, biztos rengeteg sör fogyott.
19.
drakecsaj
#18: Milyen művészi megfogalmazás :D
Egyébként meg vinném azt a két sört a 5. képen.
18.
Jinbobo
#11: Élvezetes etye-petye, 2főnek, kontroller nélkül:)
16.
BudTerence
#15: Lehetsz is. Örülj neki.
15.
Mortis
#14: Ilyenkor elégedettnek érzem magam.
14.
BudTerence
#13: Akkor minek írtál, ha már így is sok karakter lett áldozva az ügynek? Szerintem a te hozzászólásod végleg felesleges volt. Amikor írtam, amúgy sem lehetett tudni, lesz-e moderáció.
Ha láttad volna, mit írtak oda, szerintem nem nekem kezdesz cinikusan írogatni, pláne, hogy nem véleményt fogalmaztak meg (ahogy te írod), hanem egyszeűen odabiggyesztettek valami bunkó alpáriságot.
Az első mondatod nevetséges válasz az én kommentemre, mert attól még nem leszek jogi aktivista és az emancipáció szószólója, ha leírom, hogy valaki bunkó volt. Ennyi.
13.
Mortis
#6: Mert ön természetesen a női nem kimagasló ismerője s pártfogója, a jelenleg is tartó emancipáció deklamálója s jogi aktivista is egyben, mert mindenki megérdemli az illedelmességet.
A kimoderáltaknak ez a véleményük, megkapták, amit megkövetel az oldal etikai szabályzata; hozzászólása felesleges s lehetséges polémia-teremtő egy olyan intranzitív ügyről, amire már most túl sok karaktert áldoztunk.
12.
capavilmos
Nagyon jó és korrekt beszámoló lett!
Talán annyi, hogy a bejutáskor jólesett volna egy slag amivel locsoltak volna mert katasztrófa volt ott állni a 40 fokba (kisebb napszúrást is kaptunk páran). A wc-k meg a fürdők...én nem értem, tavaly Szolnokon ez mind rendben volt.(Mondjuk ott szinte tökéletes volt minden) 10000 emberre egy takarítás/nap lehet nem elég. Szóval igen le is lehet nyelni a dolgokat de a szervezők nem álltak a helyzet magaslatán a kemping részen. A koncertek viszont atom jók voltak! Meg a programok is. De ezek ellenére is ha a legutóbbi kettőt nézzük, Szolnoki Főiskola vs. BME 1-0! :)
11.
Daks
#10: Mi az a testmulti? :)
10.
Jinbobo
Az első képen a fekete hajú csaj... behívnám testmultizni a szobámba:)
Jó buli lehetett!
9.
BudTerence
#8: Neked egyáltalán nem is címeztem a kommentemet, a hozzászólásod teljesen rendben volt. :)
Örömmel látom, hogy működik a moderátor. :)
8.
Hardy
#6: Nyugi. Én direkt nem írtam ilyen jellegű véleményt, mivel szerintem tényleg szép lány. :D
6.
BudTerence
Valami hihetetlen színvonaltalanul tudnak egyesek a nőkről nyilatkozni, eszméletlen. Valahogy nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy 14 évesnél nem sokkal öregebbek az ilyen kommentelők, ha meg igen, az még nagyobb szégyen.
5.
kopic
#1: Azért a fekete se rossz:D
4.
KeXxX
#1: kimoderált üzenet
3.
danez11
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...