MindQuest bemutató

  • Írta: Daks
  • 2013. január 15.
  • bemutató, mindquest, szabadulós játék
Kódok, lakatok, titkok, misztikumok. Élő kalandjáték részese lehetsz a MindQuest falain belül, a másodpercek ólomként nehezednek elmédre, egy órád van megfejteni a szoba rejtélyét, a siker csak rajtad múlik.

A szabadulós játékok napjaink legnépszerűbb helyei. Bezárnak egy pincébe, elindítják az órát, neked pedig ki kell találnod, hogyan juss ki. Feladványok és lakatok vesznek körül, bármerre is nézel, apró lépésekkel haladsz előre a szabadság felé, barátaid segítened téged, ahányan vagytok, annyiféle ötlet és megoldás van. A kihívások szinte egymást érik a belvárosban, ez viszont most egy kicsit más.


A MindQuest a klasszikus room escape elemeit használja fel, szabadulás helyett azonban küldetést kapsz. Két pályán teheted próbára képességeidet, a Bomba egy igazi kémtörténet, mely a hatvanas évek hidegháborús korszakába repít vissza, az öreg iroda egy párttitkáré lehet tán, a falakat kommunista ereklyék díszítik, a fiókban amerikai és német tisztek fényképei lapulnak. Valahol egy pokolgépet rejtettek el, fel kell kutatni, majd hatástalanítani, s ha mindez nem lenne elég, akkor vár rád a második helyszín, a Gyémántrablás. Be kell hatolnod a bank szigorúan őrzött páncéltermébe, hogy ellopd a világ legnagyobb gyémántját, egy órád van, mielőtt megszólal a riasztó, s az épületet körbeveszik a rendőrök. Nem hibázhatsz, különben életed hátralévő részét börtönben töltöd.


Leleményesség és ügyesség kell a sikerhez, semmit nem kapsz készen. Nem vezetnek rá a megoldásra, de még csak el sem indítanak az úton, belépsz a szobába, és már megy is a visszaszámláló. Lassan ismerkedsz meg a környezettel, végignézed a lakatokat, nyomokat keresel, gondolkozol, s igyekszel nem elveszni a részletekben. Vannak tárgyak, melyek csak a díszlet részei, s olyanok is, amik először nem jók semmire, később viszont fontos szerephez jutnak. Homlokodhoz csapsz, ott volt végig a szemed előtt, már el is feledkeztél róla, hiba lett volna.


Didergős pénteken próbáltuk ki a Bombát. Nem egész 48 percre volt szükség a kijutáshoz, melyből az első 10 szinte tanácstalanul repült el, idő kell, mire felveszed azt a fajta logikát, ami a kiutat jelenti. Végül azonban meglett a pokolgép, és rájöttünk arra is, hogyan kell leállítani, megcsináltuk, a belváros levegője még sosem ízlett annyira, mint aznap este. A MindQuest az első hely, ahol sikerrel jártunk, az Exit Point lófejes pincéje nem jött össze, hibáztunk benne, nem is egyet. Hiába, ha csapatban dolgozol, úgy is kell gondolkodnod.


Mint minden hasonló játékot, úgy ezt is legalább ketten, de inkább hárman vagy négyen kell játszani. A jó csapatra recept nem létezik, baráti körök és kollégák esnek neki a feladatoknak, néha a legesélytelenebbek jutnak ki, néha pedig a legprofibbnak tartottak maradnak bent, hogy mit hoz az este, azt senki se tudja. Vannak viszont tanácsok, amit jó betartani. Először is fontos, hogy legyen a csapatnak egy vezetője, akinek mindenki szívesen jelent, s akinek a kezében összefuthatnak a szálak, nincs is annál rosszabb, mikor négy ember négyfelé figyel, és azt se tudják, ki milyen rejtekhelyeket ellenőrzött már, vagy milyen lakatokat nyitott ki. Jól jön továbbá, ha mindenki egyformán érvényesülhet a játékban, hallgassuk meg az ötleteket, kommunikáljunk másokkal, kérdezzünk és válaszoljunk, illetve fontos, hogy összeszedettek legyünk. Gyűjtsük egy helyre a felhasznált tárgyakat, és rakjuk külön azokat, amire még nem volt szükség; ha egy feladványt nem sikerül megoldani, akkor várjunk vele, kutassunk tovább, lehet hogy kell még hozzá valami. 


A készítők mankót is adnak. A szoba be van kamerázva, és ha a vezérlőben úgy látják, hogy elakadtunk, vagy lassan haladunk, akkor a visszaszámlálós monitorra beküldenek pár fotót. Hangjelzés viszont nem jár hozzá, így ezt is nekünk kell észrevenni, kaptunk párat mi is a Bombánál, jól jöttek nagyon. Segítséget te magad viszont nem kérhetsz, a készítők jóindulatán múlik az, hogy mikor karolnak a hónod alá, a pokolgépes szobából egyébként a csapatok 60%-a jut ki, ami általánosnak mondható az ilyen kihívásoknál, a valaha mért legnagyobb rekord pedig 32 perc volt, nem semmi teljesítmény ez.


Jók a feladványok, nincsenek benne hibák, a játék egyszerre meglepően könnyű, és fájdalmasan nehéz, pont olyan, amilyennek szeretjük. A MindQuest remek program bárkinek, van online foglalási rendszere, úgyhogy nem nehéz megtalálni azt az időpontot, ami a csapatban mindenkinek jó, s nincs is rossz helyen, a Wesselényi utca a Blahától egy megálló négyeshatossal, utána pedig lehet menni romkocsmázni. Ha sikerül, akkor azért iszunk, ha nem, akkor pedig azért. Ennyire egyszerű ez.

10.
kovacs.szabolcs
Van most egy igazán újszerű és izgalmas szabadulós játék, amit elvitelre lehet rendelni és otthon lehet lejátszani. Van belőle gyerek és felnőtt küldetés is!

Ez a LOGIKOFFER! Részlete itt: www.logikoffer.oldalunk.hu

Csak ajánlani tudom gyerekeknek szülinapi zsúrra vagy felnőtteknek baráti összejövetelre! Rendelni telefonon lehet: +3620 2130 588
9.
markoci555
#8: igen ez eddig kivételesen a legegyedibb a sok közül, de attól még számomra ugyan az mint a többi
8.
TheGino
#7: Elolvastad a cikket??
Ez az egyetlen ilyen jellegű játék ahol nem a kijutás a cél..
7.
markoci555
kicsit teletököm hogy nem tudnak mást csak kijutóst időre, nulla fantázia
6.
Harkat
#2: Majd arról is ír valaki bemutatót?
4.
giga321
Whoa mostanában elég sok ilyenre megy el a staff. De engem az az underground fear érdekel a legjobban. Megpróbálom elcsábítani haverokat rá.
3.
#2: Utána meg mehettek akkor a BezárLak-ba is. :)
2.
Daks
A Pániq-Szobában van Fűrész témájú pince, oda ma megyünk Fojesszel meg Ingennel! :)
1.
DON GONDOCS
Érdekesen néz ki. A bekezdésből valahogy nekem egyből a fűrész jutott eszembe.
(Bezárnak egy pincébe, elindítják az órát,)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...