Battlestar Galactica: Blood and Chrome ajánló

  • Írta: Daks
  • 2013. február 26.
  • battlestar galactica: blood and chrome, dvd ajánló, sorozatajánló
„Kedves apa! A legutóbbi leveledben megkérdőjelezted, hogy az én felelősségem-e a harc. Az az igazság, hogy mindannyian felelőssé váltunk azon a napon, amikor létrehoztuk a Cylonokat...”

„…Mi voltunk azok, akik hagyták, hogy ezek a robotok a szolgáinkká váljanak. Bizalmas segítőinkké. Akár a barátainkká is. Beengedtük őket az életünkbe, és ők lázadással, erőszakkal hálálták meg a bizalmat. Sokféle elméletet gyártottak arra, hogy miért gyűlölnek minket, de végül is számít ez? Öld meg az ellenséget, vagy ő öl meg téged. Ez a valóság. Egy olyan háborúban, ahol az emberiség puszta túlélése egy hajszálon múlik, mindannyiunknak meg kell tennünk a magunkét. Én leginkább pilótaként tudom megtenni. Szerető fiad: William Adama.”


Az első Cylon háború tízedik évében járunk, az emberek és a robotok harca minden nap egyre véresebb, reménytelenebb lesz. Adama, a BSG későbbi kapitánya, majd a Tizenkét Kolónia utolsó flottájának admirálisa az előzményfilmként bemutatkozó Blood and Chrome történetében még csak kadét, frissen végzett az egyetemen, s alig várja, hogy kilyuggasson néhány kenyérpirítót. A Galacticára vezénylik őt, álmai azonban hamar szertefoszlanak. Vipera helyett egy öreg Raptort kap csak, a másodpilótája pedig közel sem annyira forrófejű, mint várta, Coker Fasjovik hadnagy hamarosan leszerel, a hátralevő szolgálati idejét pedig szeretné a frontvonal mögött, csendben letudni.


Kapcsolatuk nem is indul felhőtlenül, a sors azonban Williamnek kedvez. Első közös feladatuk elvinni valamit mélyen a Cylon területek belsejébe, titkos küldetéssel bízzák meg őket, a parancs egyenesen az admirálistól jött, és felülír minden egyéb utasítást. A csomag pedig nem is lehetne más, mint egy gyönyörű nő. Beka Kelly olyan eszköz birtokában van, ami döntő jelentőségű lehet a háborúban, az út hosszú lesz és kínkeserves, az apró űrhajó védtelen az ellenséges vadászgépekkel szemben.


A tízrészes minisorozatként debütált, majd a február 20-i DVD megjelenés alkalmából összefűzött Battlestar Galactica: Blood and Chrome méltó része a Glen A. Larson által 1978-ban megalkotott BSG univerzumnak, fiatalos és vad, egészen más világot ismerünk meg benne, mint a 2004 és 2009 között futott elődben. A vérfrissítés remekül sikerült; míg az előző sorozat a vesztésre álló emberi faj utolsó nagy háborúját, majd későbbi menekülését mutatta be nekünk, addig itt a Tizenkét Kolónia egy erős, harcra kész arca mutatkozik be. A bolygók fejlettek és virágoznak, a hadiipar teljes kapacitással üzemel, hatalmas hadihajók védik a határokat, a győzelem se illúzió még.


Látványos akciók várnak ránk a világűrben, és a hóbolygón egyaránt. A küldetés nem ér véget azzal, hogy a Raptor a megadott helyre szállítja a csomagot, hőseinknek meg kell felelniük a szemtől szembeni akcióban is, be kell jutniuk egy cylon állomásra, hogy a doktornő elvégezhesse a feladatát. Az események során megismerhetjük a robotok néhány korábbi modelljét, illetve szembesülünk fejlődésük félelmetes irányával is, a golyó lyuggatta sebek testfolyadékot eresztenek, a halálsikoly pedig egyértelművé teszi mindenki számára: ezek a fenevadak már éreznek. Minden nap egyre szervesebbek, egyre emberibbek lesznek.


A Blood and Chrome nem annyira izgalmas és látványos, mint mondjuk egy Star Trek-mozifilm, amit egy kicsit sajnálok, egy ekkora múltú science fiction megérdemelt volna ugyanis egy kicsivel nagyobb figyelmet. A beszélgetések hajlamosak benne ellaposodni, és bár az űrcsaták fantasztikusak, a fagyott bolygó mind hangulatban, mint látványban alulteljesíti a várakozást, olcsó CGI havazás és greenbox háttér a legtöbb, amit a Universal Studios fel tudott itt vonultatni. A filmet a történet, és nem a látvány miatt szeretjük viszont, az előzmények bemutatásával most az új, fiatal rajongók szívéért folyik a küzdelem, a sztori fordulatos és izgalmas. Ha szeretnéd kihagyni a spoilert, akkor most ugorj a következő bekezdésre, a film végi csavar klasszikus BSG húzás volt, az áruló karakterének felfedése a capricai hetes óta mindig megdöbbentő, az ide vezető utat nem értem csak. A flotta miért bízott egy ekkora küldetést egy frissen diplomázott újoncra, egy megkeseredett altisztre, és egy civil doktornőre mindenféle komolyabb katonai kíséret nélkül, még mielőtt bármelyikük múltját, és hátterét ellenőrizték volna? Logikátlannak tűnik.


A BSG-filmek nagy erőssége a karakterekben rejlik, ezt pedig a Blood and Chrome se hazudtolta meg. A Luke Pasqualino alakította William Adama gyermeki naivitással és lendülettel veti bele magát a kolóniai flotta soraiba, majd ahogy kell, hamar pofára is esik, a propaganda, ahogy mindenki másnak, neki is hazudott. A hatalmas bulik véget értek rég, küldetésükről hazatérve a katonák könnyes szemmel pakolják össze elvesztett társaik holmiját, békére vágynak és egy otthonra, gyászuknál csak a bukott hősök legendája fájdalmasabb. Meghamisított jelentések, és kitalált történetek csábítják hadba a fiatalokat, Adama is kénytelen megkomolyodni, s átértékelni azt, amit a flottáról korábban tudott. Mély jellemfejlődésen megy keresztül, az élet megfontolt, céltudatos katonát farag belőle, de a mellékszereplők alakítása se hagyható hidegen. A Ben Cotton által játszott másodpilóta az utolsókat rúgja már a seregnél, csalódottsága látszik is minden tettében, igazi seggfej válik belőle lassan, míg a magyar Bordán Lili alakításában életre kelt doktornő céltudatos és tapasztalt, csak imádni lehet őt.


Ha szeretsz elgondolkozni azon, hogy mivé lesz a világ a technológia fejlődésével, és mi vár ránk több ezer év múlva, akkor a BSG a te filmed lesz, mély tudományos fikciók és mindennapi emberi drámák találkoznak benne, valami egészen egyéni megvalósításban. A Blood and Chrome ingyenesen elérhető a Machinima YouTube csatornáján, rajongóként azonban a díszdobozos, bolti változatot ajánljuk mindenkinek, az Amazonról és az eBayről az alapcsomag már 15 dollárért megrendelhető, ennyi pénz szinte semmi egy ilyen nagy múltú sorozat feltámasztásáért. Reméljük, hogy a film pedig egy pilot volt csupán, és még sokáig élvezhetjük a fiatal Adama kalandjait, vér, robotsikoly és szex, ez a kadétélet.

A teljes sorozat: //www.youtube.com/channel/SWgObGz7zha9U


Szereplők: Luke Pasqualino, Ben Cotton, Bordán Lili, John Pyper-Ferguson,
Jak Santiago, Leo Li Chiang, Mike Dopud
Rendezte: Jonas Pete
Executive producer: Michael Taylor, Jonas Pate, David Eick
Írta: Michael Taylor, Bradley Thompson, David Weddle, David Eick
Forgalmazó: Universal Studios, Syfy
Sorozatpremier: 2012. november 9.
DVD és Blu-ray megjelenés: 2013. február 20.

IMDB értékelés: 7,6
Gamekapocs értékelés: 6.9

11.
bitbandita
#10: Hát nagyon remélem, de amit a BSG:B&C-al csináltak azt nem bocsátom meg nekik.
10.
Scoo
#7: A Defiance (aszem) ami lesz mostanában sci-fi és talán nem kaszálják el rögtön.
9.
Drazhar
Az írás szinte már azt sugallja, hogy jó "film" lenne, pedig nagyon nem az. A felütés pofás, egészen a SPOILER (szellemflottával való találkozásig) VÉGE, onnantól meg mélyrepülés az egész. Az erőltetett lens-flare pedig nem segít a látványon.
8.
bitbandita
A cgi szerintem is teljesen rendben van, főleg hogy ez egy tv-show végül is. Az egyetlen ami zavart az az irdatlan mértékű lens flare és hdr filtering. Mi a f*szért kellet ezt ennyire föltekerni, nem értem.
7.
bitbandita
#6: Nana, korántsem volt alacsony költségvetése. Ez egy új sorozat pilotjának indult, rendesen raktak bele lóvét, el is készült, csak a Syfy (máig érthetetlen módon) úgy döntött, hogy nem csinálja meg a sorozatot, inkább szétvágja pilotot, és azt mutatja be mint web-sorozat. Ős BSG fan lévén nagyon remélem, hogy utólag mégis folytatják, bár a Syfy-ban már semmi bizodalmam, sci-fi csatornaként már minden gyártását ami science fiction leállítottak... no comment.
6.
Scoo
Vérbeli BSG fanként nekem tetszett. Persze koránt se volt olyan hibátlan, mint a BSG, de örültem, hogy pár percet megint kaptam ebbőől az univerzumból. Az űrjeneletek kifejezetten tetszettek. A talajon a cgi viszont már nem állta meg a helyét, de elnéztem neki, ugyanis ez egy websorozat volt, a költségvetése épp ezért nagyon alacsony volt. Sajnálom én is, hogy nem lett belőle sorozat, hiszen ebben a részben épp csak bemutattak két fő karaktert. A többiek, a csapattársak még csak most jöttek volna.
5.
simon 555
#3: Az is jó volt, én nagyon szerettem.
Kár, hogy elkaszálták 1 évad után. Gondolom már túl bonyolult volt a célközönségnek...
3.
Daks
A Caprica is előzménysorozat, az első Cylon robot megalkotásáról szól. Most kezdtem pár napja, ajánlom azt is mindenkinek, 2009-es, és 1 évadot élt meg.
2.
simon 555
Majd meglesem. Kár, hogy nem lett belőle mégsem sorozat:(
Remélem majd újraélesztik valamikor.
1.
DON GONDOCS
Az új Dante mit keres a filmben?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...