Amerika Kapitány: A tél katonája - filmkritika

  • Írta: fojesz
  • 2014. május 8.
  • captain america: the winter soldier
Link másolása
Amerika Kapitány visszatért, és jobb formában van, mint valaha: meglehet, hogy a folytatás, A tél katonája, nem a legjobb Marvel-film, de mindenképpen az egyik legfontosabb.

Az első Amerika Kapitány-film nem lopta be magát a szívembe, egyszer elment, meg érdekes volt a második világháborús körítés miatt, de egész egyszerűen nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy bárkit a két lábon járó USA-zászló rajongójává tegyen. A Marvel viszont érezhetően összekapta magát a folytatásra: az Amerika Kapitány: A tél katonája szórakoztató, izgalmas és persze látványos film, úgy-ahogy fordulatos, ráadásul annyira megbolygatja a Marvel-filmek univerzumát, hogy az ember csak kamillázik körbe, és azt kérdezgeti magától, hogy akkor ezt mégis hogyan…


A folytatás ejti a második világháborút, a történet napjainkban, pontosabban két évvel az ominózus New York-i csata után játszódik. Steve Rogers, alias Amerika Kapitány (Chris Evans) a S.H.I.E.L.D.-nek dolgozik, egyébként pedig azzal tölti az életét, hogy próbál alkalmazkodni a modern időkhöz és emberekhez, kis listába szedi össze azokat a filmeket és zenéket, amiket be kell pótolnia a frigóban töltött hetven év miatt.

Az események akkor pörögnek fel körülötte, mikor a Fekete Özveggyel (Scarlett Johansson) és a S.T.R.I.K.E.-kal egy kalóztámadás áldozatául esett S.H.I.E.L.D.-hajó túszait mentik ki: már eleve furcsa, hogy a kémszervezet hajóját támadják meg, de a mi kapitányunk azt sem nézi jó szemmel, hogy Romanoff ügynök magánakcióba kezd. Hamar kiderül: Romanoffot Nick Fury (Samuel L. Jackson) bízta meg azzal, hogy információkat gyűjtsön a Project Insight kapcsán, ami egy szupertitkos kezdeményezés a S.H.I.E.L.D.-től, ami azt a célt szolgálja, hogy minden korábbinál hatékonyabban irthassák ki a terroristákat. Minden, a S.H.I.E.L.D.-be vetett hite ellenére a projekt Furynak is gyanússá válik, ráadásul valakik nem is nagyon engedik neki, hogy kutakodjon utána…

Ha lehet mondani, az új Amerika Kapitány-film komplett arculatváltáson esett át az előző részhez képest, és a második világháborús történettel együtt egy nagy adag bárgyúságtól is sikerült megszabadítani. A folytatás a hetvenes évekbeli, kémjátszmákkal dúsított politikai thrillerek szellemében készült, és ennek megfelelően komolyodott meg, tette viszont mindezt úgy, hogy megőrizte a Marvel-filmekre jellemző lazább hangvételt és humort, hogy a fiatalabb közönségnél se akadjon ki a processzor. Ez a film a S.H.I.E.L.D.-é is, a szervezet körüli titkokról, politikáról és háborúkról szól, a pozíciókról és az erőviszonyokról, mellesleg pedig ott van Amerika Kapitány, aki amellett, hogy állandó képzavarban van, és láthatóan kényelmetlenül érzi magát, még egy rejtélyes merénylővel, a Winter Soldierrel is kénytelen megmérkőzni.

De tényleg csak mellesleg: A tél katonája az eddigi képregény-adaptációkkal ellentétben nem a szuperhős-főgonosz csatát helyezi előtérbe, ez csupán egy fontos történeti szál ebben az egész kémsztoriban. Ami jó, mert az új arculat egyben önálló karaktert is ad a filmnek: lássuk be, a mezei mozinézőt egy idő után baromira nem fogja lekötni a huszadik képregényfeldolgozás, nem igazán hatja majd meg az sem, hogy éppen új főhős vagy gonosz körül forognak az események. Komplett formátumváltoztatás és mélyebb differenciálás volt szükséges a szérián belül, és ezt itt remekül sikerült levezényelni a készítőknek - az új Amerika Kapitány önmagában is megáll a lábán, és mindenképpen színfoltnak számít a sorozatban.

Az első rész forgatókönyvírói visszatértek, Christopher Markus és Stephen McFeely remek munkát végeztek - ez nem is szkript, hanem matematika. Az elejétől a végéig pörgős, csak akkor van üresjárat benne, ha feltétlenül szükséges, mert például karakterfejlődésre van szükség. Talán kiszámítható módon, de a történet fordulatos, a tempótartáshoz és a hangulatfokozáshoz mindenképpen alkalmas, ráadásul tényleg komoly hatással van a filmes Marvel-univerzumra - ezt jobban már csak egy Bosszúállók-epizóddal lehet fokozni. Az Amerika Kapitány folytatását Anthony Russo és Joe Russo testvérek (Community, Happy Endings) rendezték, munkájuk pedig kiválóan asszisztál a fentebb vázolt koncepcióhoz, számomra ez is meglepetés volt.

A tél katonája ugyanis az egyik legelegánsabb Marvel-mozi. Az egész filmet belengő hidegháborús hangulat nemcsak a háttértörténeten és a kereteken érezteti a hatását, a szereplőket is olyan óvatosságra és odafigyelésre kényszeríti, ami egészen szokatlan egy Marvel-adaptációtól.  Ne legyenek kétségeid: azért itt is lerombolták azt, amit le kellett rombolni, és nem spóroltak a CG-n sem, viszont arányaiban mégis nagyobb szerepet kap a lopakodás, a kiválóan megkoreografált közelharc, állandó a pusztakezes csihi-puhi, hősünk pajzsa pedig úgy kong, mint a harang.

A színészgárdát csak a jegyzőkönyv kedvéért emlegetem, valójában a Marvel-filmek jól összeszokott színészei tértek vissza, és nem is okoznak csalódást. Chris Evans most már örökké Amerika Kapitány marad, és elfelejthetjük Johnny Stormot; kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint a Henry Cavill-féle Supermannél: ide egy visszafogott és naiv, ellenben kigyúrt karakterre volt szükség, és ezt minden további nélkül hozza. Scarlett Johansson esetében igazság szerint nehéz másra koncentrálni, mint arra, hogy mennyire jól áll neki a S.H.I.E.L.D.-egyenruha, Samuel L. Jackson pedig akkora király, hogy felőlem legközelebb állhatna az ő neve is a film címe helyén, azt sem bánnám. Anthony Mackie, bár nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, legalább kitörölte a fejemből a Pain & Gain impontens emberrablójának képét, Robert Redford pedig - aki maga is játszott hetvenes évekbeli politikai thrillerekben - maximálisan komolyan vette a szerepét, külön piros pont jár érte. Egyedül Cobie Smulderst nem tudom hova tenni, nekem ő még mindig nagyon kevés ezen a szinten, de most már nem kell How I Met Your Mother-forgatásra járni, lesz ez még jobb is.

Persze az Amerika Kapitány: A tél katonája korántsem tökéletes film, és valószínűleg bőven akadnak majd olyanok, akiknek minden próbálkozása ellenére sem nyeri el a tetszését annyira, mint nekem. Viszont abból a szempontból mindenképpen meglepetés, hogy tudott egyet csavarni a Marvel-film alapformuláján, és ezáltal arra is van esélye, hogy ne csak egy legyen a sok adaptáció közül, hanem tényleg emlékezzünk rá, és esetleg újra is nézzük - érdekes, hogy pont azt az élményt hozta, amit én a csalódást keltő Agents of S.H.I.E.L.D. című sorozattól vártam. Az új Amerika Kapitány mindenkinek ajánlott darab, a Marvel-rajongók pedig mindenképpen nézzék meg, mert történik majd benne ez-az, ami érdekes lehet…

Ha a Batman vs. Superman nem szól közbe, folytatás 2016. május 6-án, a Russo-testvérekkel és remélhetőleg ugyanezzel az iránnyal.

Szereplők: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, Samuel L. Jackson
Producer: Kevin Feige
Rendezte: Anthony Russo, Joe Russo
Forgatókönyv: Christopher Markus, Stephen McFeely
Zene: Henry Jackman
Játékidő: 136 perc
Nemzetközi bemutató: 2014. március 26.
Hazai bemutató: 2014. április 10. 

IMDB: 8.2
Rotten Tomatoes: 89%
Gamekapocs: 8.5

31.
31.
h.jozsa
király...sokkal jobb,mint az első rész!
30.
30.
Juhász marci
az előző rész nem tetszett annyira remélem ez jobb lesz :D
29.
29.
Juhász marci
A videó alapján jó film lesz :D
28.
28.
rejsz
még mindig nem értem mér fekete Nick Fury
27.
27.
BrockSamson
#26: A kesei (90-es evek es kesobbi) kepregenyekben egyaltalan nem erezodik a nagy amcsi bullshit, inkabb az esze es tevedhetetlen moralis iranytuje miatt kedveli meg az ember a karaktert.
26.
26.
Arell
Sosem szerettem a Cap'n-t, mert rühellem az egész zászlólengetős propagandafilm feelinget, de a cikked alapján adok neki egy esélyt. :D
24.
24.
vmiki88
Megmerem kockáztatni, hogy ez a legjobb Marveles film A bosszúállók mellett.
23.
23.
Drazhar
Az Avengers óta a legjobb különálló karakterfilm, pont.
22.
22.
Elyas
Meddig adják a moziban nem tudja vki?
21.
21.
toriell
Pont ma néztem meg.. az első részhez képest nagyon nagy előre haladást csináltak benne,grat hozzá:))
19.
19.
#18: Általában a sorozatoknak az 1. évad első fele döcögősen szokott indulni.
18.
18.
Ecneb
#15: Én nézem és tetszik nekem...most már, viszont az, hogy 16 részt végig kellett seggelni, mire végre beindult kicsit gond szerintem.
16.
16.
fojesz
#15: Igazság szerint én pont az Amerika Kapitány előtt hagytam abba, de utána mindenki mesélte, hogy így meg úgy változik, szóval mindenképpen folytatom. Már csak dacból is. :)
15.
15.
Just S
Kedves Fojesz:
Tény hogy az Agent of S.H.I.E.L.D eleje nem egy nagy szám de kb a 16. résztől be pörög és már most olyan szinten van (21) hogy ha valaki nem nézi meg az nagy valószínűséggel jó pár dolgot nem fog érteni a Következő Marvel filmekből.
Saját vélemény. Adj neki még egy esélyt és nézd végig :)
12.
12.
Dr. Zaius
#10: Még nem láttam a filmet, de mivel gyerekkoromban olvastam képregényeket, nem is tudom mi ebben a fordulat... Persze attól lehet még más is...

És igen, még most is olvasok képregényeket...
11.
11.
hedzsooo
#10: ...Hmmm..., nem néztem a filmet, de gondolom a hídnál lehetett.
10.
10.
névtelenség
#8: A kb. 40 éve ismert jelenetre.
9.
9.
szerintem is tényleg nagyon jó lett. sosem gondoltam volna, hogy egyszer azt fogom mondani az Amerika kapitányra. És mégis, láthatóan visszavettek és jól megcsinálták. Rájöttek, hogy ez a "diszbuzi" kapitány nem jön be, valami keményebb karakter kell. A film végén stáblista után a relevancia természetesen kötelező - Bosszúállók 2-re egy kis agyalás.
8.
8.
Ecneb
#7: Kíváncsi vagyok, te melyikre célzol :)
5.
5.
Dr. Zaius
Nagyon tetszett nekem is!
Bár Amerika Kapitány mindig is a kedvencem volt, kis kölökként is, annak ellenére, hogy itthon (érthető okokból ) nem volt nagy kultusza.
Ezzel a filmmel kárpótoltak az első részért!!!
4.
4.
Ecneb
Szerintem nagyon jóra sikerült ez a film is, bár Marveltől eddig nem igazán emlékszem rosszra. Poénból megnéztem Stan Lee IMDB oldalát és örömmel látom, hogy beigazolódott a gyanúm. Az Író Atya megalkotja összes képregényét mozivásznon!

Deathpool <3
3.
3.
eszem
#2: Vasember 3 sajnos egy komédia lett... ez a rész, pedig kifejezetten jó, legalábbis elég jól megkeveri az eddig látott képregény filmes sémákat. Nem tökéletes de teljesen vállalható alkotás lett.

Még annyit a végére, hogy a Marvel: Agent of Shield sorozat elejét kell túlélni, onnantól már egész korrekt részeket szállít. Érződik rajta az alacsony(abb) költségvetés, de heti 40 perc agykikapcsra jó, láttunk jócskán rosszabbakat is már :)
2.
2.
névtelenség
Rohadt jó lett!
Köröket ver az első részre, és nagyon jót tett neki a "komolyabb hangvétel". A kredit utáni jelenet pedig felteszi az i-re a pontot.

Sok helyen olvasom, hogy a sztori többször is megközelíti a MGS színvonalat (ami igen nagy szó!). Én azt mondom eddig a Marvel Phase 2 felhozatalból idáig ez a legjobb. A Vasember 3-nak is kb. ilyen irányba kellett volna haladni. De ez csak az én véleményem, nem kell vele egyetérteni.
1.
1.
MoRT2195
Azt nem tudni, hogy mikorra várható a DVD/Bluray-re?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...