Elrabolva 3 filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. január 15.
  • elrabolva, liam neeson, mozi
Bryan Mills, a volt CIA-ügynök utolsó alkalommal igyekszik megmenteni családját, miután egy nem várt esemény teljesen felborítja addigi nyugodt életét. Feleségét holtan találja, a gyilkossággal pedig őt vádolják.

Az Elrabolva hat évvel ezelőtti váratlan sikere nem csak a nézőket, de magukat a készítőket is meglepte. Liam Neeson pillanatok alatt akciósztárrá avanzsált, Luc Besson pedig több évnyi nézőkre szabadított förtelem után végre telibe talált, köszönhetően a karizmatikus főhősének. Pedig az Elrabolva története közel sem nevezhető bonyolultnak, hiszen az egész nem szól másról, mint egy egyszerű cselekményre felfűzött bosszúhadjáratról, a recept mégis működött.

Éppen ezért joggal hihették az alkotók, hogy a második rész esetében elegendő, ha minimális változtatásokkal próbálják meg ugyanazt eladni számunkra. Hiszen a folytatásban az albán maffia hibáiból mit sem tanulva ezúttal Bryan Millsen (Liam Neeson) lánya (Maggie Grace) helyett feleségét (Famke Janssen) rabolják el, s miközben Kim kézigránátokat hajigálva igyekszik apját tájékoztatni arról, hol is van, addig mi szívesen cseréltünk volna a Lenore-t alakító Famke Janssennel, aki a film jelentős részét ájult állapotban töltötte.

A minőségbeli hanyatlást Liam Neeson is érezhette, a harmadik rész főszerepét ugyanis csak azzal a feltétellel vállalta el, ha senkit nem rabolnak el benne. Nagy kár, hogy csak ez volt az egyetlen kikötése a 62 éves írnek, mert bizony egy új rendező és egy új forgatókönyvíró is ráfért volna a láthatóan alaposan kifulladt sorozatra, ami sokszor sokkal inkább hasonlított egy brazil szappanoperára, mintsem egy célratörő akciódús krimire.

Bryan Mills volt CIA-ügynök az albán maffiával történt leszámolás után csak reméli, hogy végleg leszámolhat régi múltjával, s végre minden idejét a családjának szentelheti. Mikor már azt hitte, minden ellenségével leszámolt, egy váratlan esemény teljesen felborítja addigi nyugodt életét. Volt feleségét holtan találja otthonában, és minden bizonyíték arra utal, hogy ő követte el a bűncselekményt. Így hát kezdetét veszi a hajtóvadászat, s miközben a rendőrök mindent bevetve igyekeznek becserkészni a vérprofi Mills-t, addig a volt titkosügynök minden követ megmozgat, hogy kiderítse, ki ölte meg volt feleségét.


Már a cselekményt elindító gyilkosságig is rögös út vezet, közel 45 percet kell várnunk arra, hogy végre valami adrenalintól duzzadó akciót lássunk, de a rövid üldözés még csak meg se emeli az ember vérnyomását. Ez egyébként az egész filmet végigkíséri, köszönhetően Olivier Megaton rendezőnek és vágóinak. A filmbéli akciók ugyanis rendre követhetetlenek, így a néző már ebbe az utolsó megmaradt reményfoszlányba se tud kapaszkodni. A film egyik autósüldözése pontosan a vágók munkájának köszönhetően lett teljesen élvezhetetlen, s bár érthető, hogy a komótos, 62 éves Liam Neesont jeleneteit így próbálják meg pörgösebbé tenni, néha kicsit túlcsúszott a vágók ollója.


És ezen sajnos az se segít, hogy a már említett szappanoperába beleillő párbeszédekkel kínlódnak az olyan jobb sorsra érdemes színészek, mint Neeson vagy a szebb napokat is megélt Forest Whitaker. Utóbbi alakítja a gyilkosság ügyében nyomozó rendőrt, akinek karaktere felvonultatja az összes lehetséges klisét, ráadásul az alkotók úgy gondolták, okos húzás, ha rajta keresztül mindent szépen a néző szájába rágnak.


Pedig a cselekmény az első perctől az utolsóig teljesen kiszámítható, tele van közhelyekkel, bugyuta, sokszor a néző idegein táncoló jelenetekkel. Eközben pedig a Kim mostohaapját alakító Dougray Scottról csak az nem mondja meg, hogy rosszban sántikál, aki még mindig Susan Mayer brit szépfiúját látja benne.


Csak remélni tudjuk, hogy az Elrabolva 3 plakátján olvasható "Itt a vége" szlogent a készítők és Liam Neeson is komolyan veszi, mert egyértelműen kijelenthető, hogy a második résszel nagyot bicsaklott sorozat a harmadik részre teljesen kifulladt. Nem csak a történet papírvékony, nem csak a karakterek papírmasék, de Lian Neeson is követhetné Roger Murtaugh-ot, s egészséges önkritikával beismerhetné, hogy túl öreg Ő már az ilyesmihez.

Gamekapocs értékelés: 2
IMDB: 7,8
Rotten Tomatoes: 25% 

Elrabolva 3
Eredeti cím: Taken 3
Rendezte: Olivier Megaton
Írta: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Szereplők: Liam Neeson, Maggie Grace, Forest Whitaker, Famke Janssen, Jon Gries, Leland Orser, Sam Spruell, Dougray Scott
Zene: Nathaniel Méchaly
Játékidő: 109  perc
Bemutató: 2015. január 9.
Magyarországi premier: 2015. január 8.

26.
crashlord
Egyszer sem nézhetös, inkább nézzétek ahogy nö a fü vagy szárad a festék,minden perc kidobott erre
24.
Angelwing
egyszer bőven nézhető,de többször semmiképp! tucat akció film lett ez is.
23.
#21: bosszút áll, Chuck Norrison :)
22.
crashlord
#21: Itt az elözetese https//www.youtube.com/watch?v=EMg-hUNKPKS
21.
giga321
Taken 4ben megölik Liam Neesont. És utána bosszút áll.
20.
Quent1n
Na most az a helyzet, hogy eléggé megválogatom mit nézek moziba és erre csak úgy elrángattak de.. bár elég gyenge film volt én mégis élveztem... inkább nevetséges volt mint feszült meg izgalmas de valahogy hangulatosnak éreztem ezért nem mondom azt, hogy az az 1500 forint + járulékos dolgok chips+üdítő pénzkidobás lett volna. :D Azóta is csak a jogos kritikákat olvasom meg hallgatom róla de nekem mégse volt egy szar élmény :)
18.
adamsfamily
Sajnos ez a baj manapság a játék és a filmiparral is.A készítők nem veszik észre,hogy ezzel a rókabőr lehúzással,csak azt teszik tönkre,amit esetleg egy korábbi résszel felépítettek.Van egy pont,ami után minden széria kifullad és unalmas lesz.
17.
sebtapasz
Forest Whitaker szerepeltetése a filmben számomra egyértelművé tette, hogy ez a harmadik elrabolva rész egy mega fos!
16.
#13: Szerintem pedig elég egyértelmű volt, hogy a TAK3N után jön a T4KEN is. :D Lehet talán most rájöttek hogy ebből elég, de találnak még módot, hogy (még ha később is) visszahozzák a címet.
15.
RangerFox
Na most már annyi helyen olvastam rossz kritikákat róla, hogy muszáj volt megnéznem.... Bár ne tettem volna..
14.
stuie
Én az első részen is már nagyon sokat nevettem. Neeson konkrétan halhatatlan. A másodikat meg se néztem. A 3. meg sem fordult a fejemben :D

Az elrabolva egyedül a family guy feldolgozásában nézhető.
13.
mvf410
Most már biztos, hogy nem fogom megnézni. Pedig nagyon vaciláltam rajta. Nagyon sajnálom, mert nagyon is vártam a filmet, de mivel sehol nincsenek egyáltalán jó véleménnyel a filmről, nem kockáztatok. Mert ha még csak megosztó lenne, hogy valakinek tetszik, valakinek nem... :D De konkrétan az összes kritikában lehúzták a sárga földig. Az meg már csak hab a tortán, hogy olvasom a 4. részről a pletykákat, ami egyenesen gusztustalan...
10.
godach
Na ezen a két ponton én is meglepődtem. Asylum remekek szoktak innen indulni, felfelé.
9.
Végre valaki, aki mer valóban lehúzni egy filmet. Utálom, ha porig aláznak valamit, aztán mégis kap 5 vagy 6 pontot. (Mért képesek sokan csak 5 és 10 között pontozni??)

A filmet még nem láttam, de nekem már az előző is épp elég volt.
8.
lesik20
#7: Hát ha neked a lehuzott rókabör 0 sztorival király. Hát igen. Király
7.
crytek
#6: Egyszóval király!
6.
lesik20
Elrabolva három olyan az elrabolva 2-höz mint az az Elrabolva 1-hez :D
5.
Azeroth87
Nálam is kiverte a biztosítékot. 2 pontnál többet nem ér.
Pofátlan egy lehúzás. Rég láttam ennyire szar filmet, de főleg az a bosszantó, hogy tartalom szinte semmi, csak a "brand" miatt eladható amennyire eladható... és a vége... hát szerintem nem ez volt az utolsó része, de ha lesz folytatás én azt már nem fogom látni. Kár volt így el.....ni ezt a száriát.
3.
crytek
Alig várom ,hogy legyen felirat és nézhessem. Mindegyik rész király volt és mivel sírn a sok csíra ez is jónak ígérkezik! Várom a feliratot!
2.
Yanez
IMDB: 6.6
Rotten Tomatoes: 11%
1.
tjames
2 pont???? :)
Ennyire szar??? :)
Még nem mertem nekiállni, mert ha olyan ütemben rombolja az 2. rész nimbuszát, mint amaz az 1. részét... akkor tényleg jogos lehet a pontozás. A 2. rész is már kuka volt az egyhez képest sajnos
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...