Chappie filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. március 6.
  • chappie, cooltúra, hugh jackman, mozi, sigourney weaver
A District 9 és az Elysium rendezőjének legújabb filmje, a Chappie ezúttal egy egyedi és megismételhetetlen robot különös történetét mutatja be, miközben ugyanazokat a társadalmat érintő kritikákat járjuk körbe, mint korábban.

Bár manapság egyre gyakoribb, hogy olyan filmek születnek, amelyek igyekeznek némi társadalomkritikát is megfogalmazni, elég kevés az olyan, ami úgy képes az üzenetét közvetíteni, hogy annak valami mélysége is legyen, s közben szórakoztasson is. A hat évvel ezelőtt bemutatott District 9 azonban teljesen váratlanul, de képes volt mindazt ötvözni, amitől egy sci-fi igazán jó sci-fi lesz. Neill Blomkamp egy pillanat alatt a legjobban keresett rendezők között találta magát, s nem meglepő módon azonnal zöld utat kapott következő, természetesen nagyobb költségvetésű filmje, az Elysium. Bár annak a fogadtatása kissé hűvösebbre sikerült, a Chappie-vel most javíthat a rendező, akinek következő projektje a nemrég bejelentett új Alien-film lesz.


A Chappie története 2016-ban, Johannesburgban játszódik, ahol a rendőrség az egyre nagyobb méreteket öltő bűnözéssel szemben emberszerű robotokat vet be. Chappie (Sharlto Copley), vagy ahogy a film elején megismerjük, a 22-es egység egy bevetés során komoly, helyrehozhatatlan károkat szenved, így leselejtezik. Eközben azonban a robotok tervezője, Deon WIlson (Dev Patel) egy olyan mesterséges intelligencián dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy a drónok képesek legyenek önállóan gondolkodni, érezni, tapasztalni, egyszóval olyan tudattal bírjanak, mint az emberek, s bár bádogtestben, de érző lényként legyenek képesek élni.


Ezzel egy időben Vincent Moore (Hugh Jackman), a robotokat gyártó cég másik tervezője a Szarvas nevű, szintén a városbeli rend fenntartásáért létrejött projektjéhez igyekszik még több pénzt összekalapozni, amit a projektekért felelős Michelle Bradley (Sigourney Weaver) rendre megakadályoz. A történetben van egy harmadik szál is, amiben Ninja és Yo-Landi (a Die Antwoord két tagja) utcai bűnözőként tengetik mindennapjaikat, egy utolsó nagy balhé miatt azonban elrabolják Deont, aki segítség helyett "csak" Chappie-vel tud majd szolgálni, aki aztán ebben a különös gengszterekkel színesített közegben próbál meg boldogulni, s megismerkedni az élet szebb és könyörtelenebb oldalával.


A Chappie-t Blomkamp egy 2004-ben készült rövidfilmje, a Tetra Vaal ihlette. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy ennek a különös robotnak a története nem hordoz magában túl sok egyediséget vagy újdonságot. Egyrészt a mondanivalóval már több ízben is találkozhattunk, másrészt a rendező gyakorlatilag ugyanazt a témát járja körbe, mint első két filmjével, a District 9-nal és az Elysiummal. A kitaszítottság, az emberi gyarlóság kérdésköre, az új dolgok iránti elkötelezett ellenszenv, mind-mind ismert elemei Blomkamp kelléktárának, csak miközben a District 9-ban képes volt mélységet kölcsönözni a mondanivalónak - részben a dokumentumfilmes megvalósításnak köszönhetően -, addig a Chappie sokszor csak le akarja tudni a kötelezőt és meglehetősen vékonyan vázolja fel ezeket. S ugye a felmelegített káposztát se lehet a végtelenségig lenyomni az ember torkán,


Éppen ezért a filmnek azok a részei, ahol épp a mondanivalóval kellene foglalkozni, nem működnek. A papírvékony, felszínes ábrázolásmód csak egyfajta töltelék, nem képes keretet adni a filmnek, ami így sokkal inkább akkor képes szórakoztatni, amikor Chappie az új mesterséges intelligenciájának köszönhetően tanulni kezd, ezzel megismeri a világot, annak minden szörnyűségével együtt, megismeri önmagát, s felismeri, hogy ő bizony minden korlátja ellenére egy érző lény. Fantasztikus látni, ahogy rácsodálkozik mindenre, ahogy valóban ártatlan gyerekként viselkedve a legelvetemültebb bűnözőben is képes a jót meglátni, függetlenül attól, hogy különcként nem igazán részesül meleg fogadtatásban.

Vagyis a Chappie sci-fiként abszolút nem működik, hiába a nem túl rózsás jövőkép, a rendőrség kötelékében dolgozó robotok, a társadalmat érintő felszínes kritika, valójában a Chappie nem több egy néhány kellemes pillanattal színesített akciófilmnél. A másik fő probléma azonban pont maga az akció, amiben véleményem szerint Blomkamp sose volt igazán erős. Meglehetősen enervált mindaz, amit a vásznon látunk, a végső nagy összecsapás pedig erőteljesen emlékeztetett a Robotzsaru (ez a párhuzam amúgy végigkíséri az egész filmet) és ED-209 párharcára.


A film egyértelmű főhőse Chappie, akinek Sharlto Copley remekül kölcsönzött emberi mozdulatokat, gesztusokat, pedig a robot nem rendelkezik emberi fizimiskával. Chappie könnyedén lejátssza a színről a többieket. Igaz, nem volt nehéz dolga, mert Sigourney Weaver és Hugh Jackman csak mellékszerepben tetszelegnek, s bár utóbbinak hangsúlyos szerep jut a cselekmény előmozdításában, a film jelentős részében mégsincs komolyabb dolga. A Die Antwoord két tagját pedig felesleges is megemlíteni, szerepüket értem, jelenlétüket kevésbé, s bár a pehelykönnyű forgatókönyv nem rajtuk múlt, néha rossz volt nézni és hallgatni őket.


A Chappie tehát egy szerethető film, de közel se nevezném egy eredeti, egyedi ötletekben gazdag, mondanivalóját tekintve elgondolkodtató, mély filmnek. Egyszeri szórakozásnak ugyan tökéletes, de szerintem csak abban az esetben, ha korábban se a District 9-et, se az Elysiumot nem láttátok, mert mint említettem, gyakorlatilag harmadjára kapjuk ugyanazt a történetet, csak más tálalásban. S bizony egy nagyon erős bemutatkozás után felmerül a kérdés, vajon mindössze egyfilmes rendező Neill Blomkamp és vajon a korábban zseninek kikiáltott M. Night Shyamalan sorsára fog jutni? De talán a legfontosabb kérdés az, érdemes volt egy ilyen emberre bízni az új Alien-filmet?

Gamekapocs értékelés: 4.0
IMDB: 8.1
Rotten Tomatoes: 54% 

Chappie
Eredeti cím: Chappie
Rendezte: Neill Blomkamp
Írta: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Szereplők: Hugh Jackman, Dev Patel, Sigourney Weaver, Sharlto Copley,
Zene: Hans Zimmer
Játékidő: 110  perc
Magyarországi premier: 2015. március 5.

52.
52.
Perseus84
37 eves mernokembernek ha tetszik egy robot ami az anyukajaert kiabal es haza akar menni akkor no komment.
A rendezo nem tudta beloni a korosztalyt mert ahogy az elobb irtam ez se felnotteknek se gyerekeknek nem valo.
50.
50.
igor978
Tegnap néztem meg IMAX-ban. Sokan mondták ismerőseim közül, hogy felesleges pénzkidobás lesz mert sok negatív kritikát olvastak róla. Úgy voltam vele nem érdekel, jó a rendező, tetszettek a filmjei és egyébként is sci fi rajongó vagyok. Itt jegyezném meg 37 éves és mérnök ember vagyok. Ezt csak azért, hogy nem egy gondolkodni képtelen 21. századi átlag "droid" vagyok. Tehát már az első percek nagyon tetszettek, a felvázolt sztori, a helyszín... mind mint a District 9 hangulatát idézték. IMAX-ban a látvágy garantált volt egyébként is. Sajnálom, hogy nem adták 3D-ben. Ha képes valaki nyitottan megnézni a filmet és kicsit mögé látni, bele gondolni akkor magávalragad. Ha egy nyomorult filmbuzi vagy aki már az első pillanattól azt keresi a képernyőn mibe tudna belekötni (igen én is vágom, hogy egy robotnak nem lehetnek agyhullámai) akkor fölösleges megnézned ezt a filmet. Javítanám is magam, fölösleges egyáltalán filmet nézned mert nem a filmet nézed hanem a hibát keresed. És bocsánat de felidegesít (most olvastam kritikát) hogy ilyen nyomorultak írnak a filmről - persze név és arc nélkül (többes számban! "köszönjük, nem kérünk az ilyen filmből") - és adott esetben akár más embereket is megfosztanak az élménytől mert előre belepalántántálják az emberekbe, hogy sz@r film lesz.
A Chappie igen is JÓ film, sőt az utóbbi idők egyik legjobb sci fi-je! A kötekedő, köpködő filmbuzi bloggereknek pedig éppen maga Chappie üzeni "Miért ilyenek az emberek?"
49.
49.
equinox42
Nem is tudtam, hogy készül ez a film.
De miután néhány napja hallottam róla, meg is néztem.
Nekem tetszett összességében.
48.
48.
Perseus84
Nah. En is mehneztem. Nagyon varos volt de borzalmasat csalodtam. Felnottek keruljek. Gyerekek a csunya beszed miatt szinten.
47.
47.
Pharaoh
44#: Melyik soromat olvastad félre, amiben ÁLLÍTÓLAG azt írtam, hogy EZ a film mély és elgondolkodtató?
45.
45.
Engem csak Yolandi és Ninja miatt érdekel a többi nem számít.. :D
44.
44.
simon 555
#37: Természetesen Jackmant és Weavert megismertem, a gengszterekről beszéltem. Szerintem nagyon béna volt a teljesítményük és a szövegük is.
De Jackman sem volt valami szuper. Főleg a végén, totál ZS kategóriás fő gonosz alakítása volt. Az egyetlen aki jól játszott az Dev Patel.
Ezt a filmet meg mélynek meg elgondolkadtónak hívni, erős túlzás szvsz. Néhány jelenet egy ZS kategóriás Adam Sandler vígjátékra hajazott, főleg amikor a gengszterek tanították Chappiet. Valami borzalom volt. Tipikusan olyan film amiben rengeteg lehetőség volt, de elcseszték a borzalmas karakterekkel és a béna szövegekkel.
42.
42.
Hanoi
Nekem is a rövidzárlat ugrott be rögtön. az uj Alienbe is benne lesz Weaver?
40.
40.
pjoco
#39: Boezalmas volt. Rövidzárlat lassan 30 éves film és ezerzser jobb, izgalmasabb, meghatóbb.Igen gyerek koromban megsírattam mikor úgy volt hogy meghalt.
Ez a film meg úgy ahogy van egy marhaság. A roboton kívűl egy szimpatikus szereplő nem volt benne.
39.
39.
goblinfing
Miért szereti mindenki ezt a filmet? 1 rövidzárlat copy az egész..a legviccesebb hogy ugyanúgy 1 indiai a feltaláló is. (igaz az eredeti filmbe a csávó nem indiai csak azt játszik) de attól még az egész full ugyanaz.
38.
38.
Pharaoh
37#: gengszterek (szerkesztés gomb sosem lesz már, de azért beírom: SZERKESZTÉS GOMB!)
37.
37.
Pharaoh
36#: Hát Jackman-t és Weaver-t csak fel kéne ismerni, a mérnök a Gettómilliomosban híressé vált Dev Patel, a gengszeterk pedig tényleg nem színészek. Hanem egy Dél-afrikai (!) rap együttes, a Die Antwoord tagjai (és az ő számaik szólnak a film alatt is). Nekem a Magyar szinkron hatott egyedül trágyának, amitől ez még egy 7/10-es film. Láványra nem akkora állat, mint a D9 vagy az Elysium, de hozza szintet. A sztori nem rossz, a rendezés és cselekmény is rendben van. Nem kell túl sokat gondolkodni, kikapcsol. El kell fogadni, hogy vannak ilyen filmek, amik éppen annyira jók, mint az elgondolkodtató, mély, csavaros, összetett, zseniális rendezéssel/vágással/kamerakezeléssel/CGI betétekkel megvalósított vagy bármilyen más szempontból kiemelkedő alkotások. Az olyan tesztírók, akik 4 meg 1-2 pontokat adnak az ilyen filmekre (a mainstream klisétengerekre meg minimum 9-est), csak ki akarnak tűnni a különcségükkel vagy egyszerűen csak nem értenek az ítészkedéshez. Peace!
36.
36.
simon 555
Ez valami borzalom volt, ma voltam rajta. Már bánom.
Az első 15 perc és az utolsó 15 perc a legnormálisabb, ami közte van az borzalom.
Nem tudom honnan szedték ezeket a színészeket, de nagyon gyengék és a szövegeik is. Már én szégyelltem magam, hogy ott ülök és nézem...
35.
35.
hegyomlás78
Tiszta RÖVIDZÁRLAT kopp!
33.
33.
Extol
Kevés a 4, testvérem hatalmas kritikus, ő megnézte a moziban haverjaival, és jól szórakozott, én amit a trailerből láttam nem mentem volna el rá, de ő megtette, mert tudott valamit úgyhogy nem rossz film ez egyátalán, az IMDB-s a reális, a többivel nem kell foglalkozni
32.
32.
PaprikaJancsi
#31: Ez nagyon értelmes hozzászólás volt. Neked nincs olyan film, amit 11%-kal gyengébbnek vagy 11%-kal jobban kedvelesz, mint a rotten tomató ,,kritikusai".
31.
31.
vmiki88
#24: "Kicsit visszanéztem a film teszteket, és nem volt soha több mint 10% elérés a Rohadt Tomátohoz képest." Miféle elmeháborodott hülyeség ez? A 10% az 100% tized része, ennyit már eltérhet az ember véleménye. Vagy most muszáj mindenkinek vagy 1 vagy 5 vagy 10 pontot adni a filmekre, hogy legalább pontozásilag ég és föld legyen a véleményünk közti különbség?
30.
30.
biohazard rex
Vártam a filmet. Bár a tesztek után kicsit elszomorodtam :c
28.
28.
roli33
#22: Hát az Elysium se volt egy látványos film, leszámítva 1-2 beállítást. Az akció meg pl. egy Tél Katonájához képest elég gyenge.
27.
27.
TheNick
A szélsőséges pontozás (ami tetszik 10 vagy 9-es, ami nem az 1 vagy 2-es) engem is irritál, de most 2-3 ponton ne menjen mindig a sírás. Arra kéne reagálni, amit előtte írtak a filmről és akkor még valami értelmes beszélgetés is kikerekedhet.
26.
26.
SLi
#24: igen kicsit más az irány mint korábban , anno pl ingen Álomháború kritikája is üdítő kivétel volt
25.
25.
randall13
Imdb-n már csak 7.5, lassan beáll az állandósult értékre.
23.
23.
logic5
Ajj ez a csöpi..... csöpi nem adja... kb senkinek... csöpi.. csöpi...
22.
22.
Nagy csalódás volt minden tekintetben. A District 9 és az Elysium megvannak steelbook-ban is, de ezt még dvd-n sem veszem meg soha. Alien? Kb; egy ilyen versus szintet fog elérni a gyerek. Se nem sci-fi, se nem Robotzsaru (bár ahogy a kritika írja próbál az lenni) és még egy enyhe E.T. copy-nak sem jó. Ez a film most ki is ütött pár napra, szerintem nem nézek már mást a hétvégén csak valami klasszikust. A két film amit idén vártam mind ratyi lett. Az a Jupiter is meg ez is. Kinyírják itt a sci-fit ezek az amatőr rendezők. Se látvány, se normális akció-mert ezek még az Elysium-ot megmentették. Jó kritika lett :)
18.
18.
rappit
#16: Amit te látsz statisztikát az nem pontos, a pontrnendszer az kerekít egyénbként meg a Kis Vuk-nál valószínűleg a Dancsó fanok adtak 10 pontot poénból. Nézd meg a Breaking Bad utolsó előtti előtti részét az 10/10 pontos pedig nem mindenki 10/10-et nyomott. http://www.imdb.com/title/tt2301451/?ref_=ttep_ep14
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...