Halálos iramban 7 filmkritika

  • Írta: Kronik
  • 2015. április 3.
  • cooltúra, halálos iramban 7, kritika, mozi
Soha még egyetlen Halálos iramban-film előtt nem volt ekkora felhajtás, mint most - és sajnos most sem a legjobb okok miatt, hiszen Paul Walker tragikus halála mindenkit sokkolt. Nagy volt tehát a nyomás, de vajon a film tudott teljesíteni?

Lehet mondani, hogy a Halálos iramban-filmek nem képviselték mindig a legmagasabb minőséget, és ez valószínűleg igaz is lenne, a sorozat egyes részei eléggé ingadoztak ebben a tekintetben. Az viszont tagadhatatlan, hogy a széria az életünk részévé vált. Belegondolni is hihetetlen, hogy 14 évvel ezelőtt jelent meg az első epizód, Vin Diesel és brigádja pedig azóta is szállítja a folytatásokat, és vélhetően még fogja is, hiszen minden egyes film hatalmas anyagi sikert aratott eddig. A Halálos iramban az esetek többségében nem csak remek akciómozi volt, de tulajdonképpen egyedüli indulóként szólt egy olyan szubkultúrához, melynek tagjai azzal töltik az estéiket, hogy a földhöz minél közelebb ültessék autóikat, irracionálisan nagy, lehetőleg krómozott felniket tegyenek fel, és ízléstelen színekre matricázzák.


A hetedik rész azonban több szempontból is különös. Először is, a rendezői székben az a James Wan ül, aki korábban kizárólag alacsonyabb költségvetésű, de zseniális horrorokat készített - az ő nevéhez fűződik a Fűrész és a The Conjuring is, többek között. Másrészt pedig, ahogy azt már valószínűleg mindenki tudja, a forgatási idő alatt elhunyt a sorozat egyik főszereplője, Paul Walker. Ugyan Walker szerencsére leforgatta már a legtöbb olyan jelenetét, ahol drámai alakítást kell nyújtania, a Universal mégis elgondolkozott azon, hogy inkább abbahagyja az egészet. Végül a forgatókönyvíró Chris Morgan úgy alakította át a történetet, hogy a már leforgatott anyagokból ki tudtak hozni egy olyan lezárást, ami méltó Walker emlékéhez, és egyben megmagyarázza, miért tűnik el a karaktere az elkerülhetetlen folytatásra.


Mindez persze nem volt kis feladat, hiszen a készítőknek még így is több helyen CGI-karaktert kellett használniuk, de Walker két testvére is beugrott bizonyos jelenetekre. Meg kell mondanom, nekem nem igazán tűnt fel a csalás. Néhány jeleneten érződik talán, hogy normális esetben valószínűleg többet mutatták volna Walker karakterét, és máshogy alakult volna a vágás, de semmi komoly. Nem tudom, hogy az eredeti forgatókönyv milyen lett volna, de jól alkalmazkodtak a szerencsétlen körülményekhez. De ami még jobb, és talán ezzel tisztelegtek leginkább az autórajongó színész emléke előtt: a Halálos iramban 7 egy remek film, bár hoztak benne néhány megkérdőjelezhető döntést.


Az egészen úgy érződik, mintha az utolsó rész lenne, mintha el akarna varrni minden szálat. Éppen ezért az első negyede némileg gyorsan ugrál a helyszínek között, sehol nem időzik sokat, csak azért, hogy meg tudjon mutatni olyan karaktereket, akiket a korábbi részekről ismerünk. Két perc erejéig elnézünk az első rész óta nem látott Race Wars helyszínére, sőt, még Tokióba is, és pár másodpercre előkerül Hector, Elena, Twinkie, Owen és Sean is. Ezeknek a karaktereknek semmilyen komoly szerep nem jut, és az lesz a csoda, ha a nézők negyede emlékszik még rájuk, úgyhogy szerintem ajánlott újranézni az előző részeket. Főleg, mert egyébként ugyebár az egyes epizódok sem kronológiailag követik egymást, hanem 1-2-4-5-6-3-7 sorrendben, így ember legyen a talpán, aki 14 évnyi Halálos irambant összerak emlékezetből.


Habár a film nem túl sikeres a kis szálak elvarrásában, a későbbiekben pedig karakterfejlődést sem mutat be, amikor pedig már lenne erre ideje, azért összességében az igazi rajongóknak érzésem szerint szüksége volt erre. Amikor azonban végre ténylegesen beindul a film története, minden a helyére kerül. Eleve ott van a kőkemény alap szereplőgárda a már szokásos Vin Diesel - Dwayne Johnson - Michelle Rodriguez - Paul Walker - Ludacris felállásban. Na, most erre jön rá még főgonosznak Jason Statham, aki az előző részben alaposan megcseszegetett Owen Shaw bátyját, Deckard Shawt alakítja, és annyira durva, hogy ránézni sem lehet. A legújabb Maseratival és Jaguárral közlekedik (neki legalább van ízlése), és az egyik korai jelenete, amikor egy alapos bunyót nyomnak le Dwayne Johnsonnal egy igazi tesztoszteronbomba, egyébként remek kamerabeállításokkal.


A történet persze nagyon egyszerű, és leginkább egy marhaság az egész. Shaw egy rendkívül jól képzett, hidegvérű ex-katona, aki bosszút akar állni Dominic brigádján, és ehhez minden eszközt bevet, de leginkább sok-sok robbanószert. A csávóra egyébként vadászik egy titkos kormánybrigád is, és ezen a ponton jön be kisebb meglepetésként a csapat vezetőjeként Kurt Russel, tovább bővítve ezzel az ikonikus szereplők sokaságát. A lényeg, hogy Shaw ugyan lépéselőnyben van, de ha be tudnak üzemelni egy szupertitkos, új fejlesztésű rendszert, akkor bárhol meg tudják találni a világon, és lecsaphatnak rá. Ehhez azonban ki kell szabadítani egy hackert, aki természetesen egy dögös lány, Nathalie Emmanuel alakításában, és akit természetesen lehet olyan kameraszögekből mutatni, hogy mindenki számára egyértelművé válik: ez a film továbbra is férfiaknak szól.


Mert ezen kívül is eposzi mennyiségű cici és popsi fordul meg a képernyőn, meg persze egy rakás csodás járgány. Ezen a ponton azért már nehéz lenne rámondani a Halálos iramban 7-re, hogy egy autós film, mert ugyan továbbra vannak benne autók dögivel, de már nem rájuk koncentrálunk, hanem a tiszta akciójelenetekre. Azok pedig folyamatosan váltják egymást, kezdve a nagyon ötletes üldözéssel a hegyi utakon, folytatva az egészen elmebeteg, felhőkarcolók közti ugrálással Abu Dzabiban, lezárva egy helikopteres-autós rendrakással Los Angelesben. Ezek a jelenetek többnyire mind kreatívak és jól megvalósítottak, és persze a látvány és az izgalom miatt nagyon eltúlzottak - de egy jó akciófilmhez pontosan erre van szükség, és a Halálos iramban 7 az utóbbi évek egyik legjobb akciófilmje.


14 év után én már nem fogom kritizálni a színészi munkát ebben a sorozatban. Teljesen felesleges. Persze, ezek a karakterek továbbra sem túl összetettek, valamint Diesel és brigádja sem tartozik a színjátszás csúcsához, de tökéletesen illeszkednek egymáshoz, pontosan azt tudják hozni, amire szükség van, iszonyatosan keményen mutatnak a vásznon, és láthatóan rendkívül jól működik a kémia közöttük. Ennyi idő után ezek a karakterek már családtagok, a színészek pedig hozzájuk nőttek. Éppen ezért volt annyira szívszorító látni az utolsó jelenetet, ahol a sorozat végleg elbúcsúzik Paul Walker karakterétől, egy szépen megkomponált, a széria szellemiségéhez tökéletesen illeszkedő formában.


A Halálos iramban 7 nagyon messze van attól, hogy hibátlan film legyen, attól pedig pláne, hogy Oscar-díjat kapjon, ahogy azt Vin Diesel elképzelte a nyilatkozataiban. De látványos, izgalmas, jól néz ki, és van benne lélek. A szövegei pedig eszméletlen jók és viccesek, úgyhogy innen is szeretnék gratulálni a magyar fordítók munkájához, becsempésztek néhány olyan sort, ami azonnal klasszikussá vált a társaságunkban, és a teljes mozi rommá röhögte magát rajtuk. Éppen ezért a filmet tudom ajánlani megtekintésre. Persze leginkább férfiak fogják élvezni, de a sorozat eddig is bizonyította, hogy érdekes módon azért kompatibilis a nőkkel is, így akár barátnős kikapcsolódásra is javasolhatom.

Gamekapocs értékelés: 8.0
IMDB: 8.7
Rotten Tomatoes: 81% 

Halálos iramban 7
Eredeti cím: Furious 7
Rendezte: James Wan
Írta: Chris Morgan, Gary Scott Thompson
Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Ludacris, Jason Statham, Kurt Russel
Zene: Brian Tyler
Játékidő: 137  perc
Magyarországi premier: 2015. április 2.

98.
Fun Made Trailer
Kiváló mozi ami megér egy paródiát:
https://www.youtube.com/watch?v=sDK5YZVjGM4&t=636s
96.
godach
Na tegnap néztük meg a filmet. Tényleg jó. Bár nekem, nem ütötte meg a hatodik rész szintjét, nagyon jól eltelt a két óra hossza. Kicsit, talán már túl sok is volt a hihetetlenség benne, pedig a 6.-ban a Tankos jelenet volt a kedvencem.
Szerintem az első pár perc, inkább paródiának tűnt Stathammel, de aztán hihető fő gonoszt alakított. Kicsit, olyan Expendables érzésem támadt a film nézése közben.

Paul Walkert tényleg gyönyörűen elbúcsúztatták. Először azt hittem, ezzel is csak a közönséget akarják bevonzani a filmben, de annak a pár percnek a rendezése, a története és Vin Diesel szövege, mintha tényleg egy baráttól, családtagtól hangzana el. Ez, mind mind arról tanúskodik, hogy szívből szólt.
Egyébként, én nem vettem észre, hol helyettesítették őt.
91.
JackBauer
#90: Egyetértek bár nekem a Gravity olyan, hogy jó volt, de nem nagyon ragadt meg.
90.
Spectrum
Nem érdemes a pontozáson veszekedni, vagy két, teljesen eltérő témájú és műfajú filmet élvezeti reláció felállítása végett összehasonlítani.

Én szerettem az Interstellar-t, nagyon jó film volt és kellemes érzésekkel jöttem ki a moziból, de tény, hogy ma már - ellentétben a Gravitációval - szinte alig van olyan jelenete, amit fel tudnék idézni. Ebben igaza volt annak (már nem emlékszem, ki írta), hogy a 2001-től elmarad, noha szerintem is kultfilm szeretett volna lenni. A 2001 tele van olyan erős képekkel, amik az agyamba égtek.

Az új FF-et még nem láttam, de kiváncsi lettem rá a kritika hatására. Számomra ugyanis a kitika és az élménybeszámoló nem egymást kizáró műfajok, ha egy film fel tud nőni egy elfogult rajongó várakozásaihoz, az még jobb ajánlólevél is nekem, mint hogy "nagyon etszett az akciójelenetek feszes vágása, vagy ahogy a rendező a fény-árnyék játékkal operál". Utóbbinak is megvan a maga helye, de nem várom el egy gamer hobbioldalon. :-)

Az itt veszekedőknek maximális tiszteletem a kibékülésért, ritkán látni ilyet.
88.
JackBauer
86.
Yami
Srácok, én olyan büszke vagyok rátok! :)
85.
lesik20
#84: Ja, így se zárult még egy nagy vita a neten :P
84.
ADMlN
#83: Oda se neki! Ha ennél többször kérünk bocsánatot akkor kínossá fog válni. :D
83.
lesik20
#82: Külön elnézést az Interstellár-ra mért kritizálásra, A kiszámithatóság tényleg túlzás, viszonyt tényleg lehetet következtetni rá (ha nem is a teljes sztorira) hogy mi várható. De amugy IMax-ban láttam és a látványvilág kárpotolt.

Mégegyszer bocs mindenért.

82.
ADMlN
#81: Bocsánatkérés elfogadva!

És... hagy ajánljam fel az enyémet. Időként (valószínűleg agyi rövidzárlat végett) ilyen apróságokon is úgy fel tudom húzni magam, mint egy veszett pitbull. Ilyenkor felettébb bántó és primitív vagyok. Sajnálom.

Igazából a szériával nincs semmi bajom, sőt gyerekkori kedvenc. A kritikám igazán a cikkírónak szólt, de ez nem ide tartozik...

Nekem az Interstellar a nyilvánvaló hibái ellenére is annyira tetszett, hogy ez lett az első film amit életem 25 éve alatt megvettem lemezen.

A diszlexiával kapcsolatban is igazad van, csak ha ideges vagyok, nem mindig látom át (vagy nem akarom átlátni) az összefüggésegeket. Ha olvasási zavar alakul ki, az csökkenti az alany hajlandóságát az olvasásra, amiért kevesebb írásos tartalmat fogyaszt, ami azzal jár, hogy az írástani szabályok sokkal nehezebben rögződnek. Ezért külön bocsánatot kérek.
81.
lesik20
#79: Ja, így belegondolva elismerem hogy én váltottam ki, és ebböl jött a nagyob meg a nagyobb beszolások. És ezt sajnálom. Nem is Kronikot akartam védeni az elején hanem magát a szériát mivel rajongoja vagyok. :V

Sajnálom Admin, de tényleg fölhergelt az hogy tényleg diszlexiás vagyok ami nem csak az olvasási késségre hat hanem az íráséra is, és hirtelen azt mondják nekem hogy ez nem igaz, egyszerüen hülye vagy .

Bocs
80.
Yami
#78: Ne haragudj, de a vita ezen részébe nem fogok belefolyni, nem igazán vagyok otthon a filmekben vagy a filmes életben.
79.
Yami
#77: Nem mondtam, hogy ő nem viselkedett igazi mély-sötét szabolcsi suttyóként.
Amúgy nem értem miért foglakozol vele, egyrészt Kronik szerintem meg tudja magát védeni, ha akarja, másrészt se hozzád se máshoz nem szólt addig amíg te bele nem kötöttél. Igazad van, hogy túlreagálta, de azt is lásd be, hogy mégiscsak te voltál az agresszor.
78.
lesik20
#76: És bocs de hol találod te jó érvnek a

"Az NYTimes-ra pláne nem adok, azt hülye amcsik szerkesztik, épp nekik készült a film..."

Bocs de most egy az egyben leszólt minden amcsi kritkust. Ez jó érv?
77.
lesik20
#76: Bocsi de nem tűrőm hogy fenyegessenek meg hogy lenézzenek. A legnagyobb sértés amit írtam az hogy leíditáztam. Most fölsorolom az ővéit"

"Ugyan már, ilyen faszságokat is csak egy olyan agyilag zoknik tud leírni mint te."

"Ha mást nem is, az erőviszonyokat mindenképp elárulja. :)"

" Komolyan annyira a seggedben szimatolsz hogy asszed hogy minden negativ kritika azért kapott mert az emberek nem értették? Hát ez lol XD "
Leszarom az ízlésed, mint mondtam szerintem nincs olyanod."

"Attól, hogy számodra magas volt, még nem esett szét..."

"Bocs, nem tudtam, hogy Kronik a pasid vagy valami... :S"

Minden adandó alkalommal csak beszólt, mintha egy 12 éves lenne, hát bocs hogy úgy kezelem mint egy 12 éves és símán leblokolom.

Olvas el kérlek én hányszor szóltam be neki és ő hányszor a beszélgetéseink során. Bocsánat hogy ebböl arra következtetésre juttotam hogy leszarjam. De nem csak engem hallod de kronikot is csak úgy szidta.
76.
Yami
#75: Eddig csak olvasgattam, de a pofátlanságod már túlságosan is zavarta a jóérzésem. Nem megyek bele melyikőtöknek van igaza, mert mindkettőtöknek voltak jó pontjai, de a végjátékban az ő alpári sértései melett mindig logikus érveket is felsorakoztatott, míg te villámgyorsan átnyergeltél színtiszta pocskondiázásba. Majd miután ezzel nem sikerült meghatnod, átmentél egy ilyen gerinctelen letiltogatós féregbe. Komolyan forog tőled a gyomrom, ahelyett, hogy méltósággal viselnéd azt, hogy a végén nálad jobb érvelést rakott össze, ilyen szánalmas húzással próbálod magad kimenteni.
75.
lesik20
#74: Nem fogja föl szegény hogy csak annyit látok hogy "Blokkolt felhasználó"' de hát ahoz agy is kell, és neki elvileg van.

Fogadjunk megint írt egy 50 soros anekdotát hogy ő mennyire okos és én nem :3 Biztos igaza van. Azon már be fogok sírni ha erre is válaszol
73.
lesik20
#72: Jaj de jó a blokk gomb :D
http://i.imgur.com/97a8xmx.png
70.
ADMlN
#67: A nagy lófütyköst adtad te meg a lehetőséget... Összehordtál megint egy csomó baromságot, és megpróbáltál lebeszélni róla, hogy újfent szembesítselek vele. Ha tényleg meg akarod adni a lehetőséget, akkor talán ne válaszolj vissza újra meg újra, hülyegyerek.

"Ember, ez mi akart lenni? Azt hitted nyertél? Ez egy verseny? Ennyire komolyan venni a neted vaze. Hú most megmuttam annak a tag, le szajkareteztam. En vagyok az emberk."
Várj, ezt lefordítom, hogy a többiek is értsék: "Szánalmas és hiábavaló észérveimből már rég kifogytam, de most azért jól megpróbálom a tagot a sárba tiporni, hátha attól jobban érzem magam."

"Jézusom, szerintem nem csak én de most mindenki mas szánalmasnak néz téged. Mert te vagy az ember... "
Engem hót hidegen hagy az, hogy te, vagy másik 300 vadidegen minek néz engem. :D Most komolyan ez sértés akart lenni? Ilyet is csak egy olyan pozőr szerencsétlenség tud kitalálni aki minden önbizalmát külső forrásból szerzi...

"Legkozelebb tényleg 2szer meggondolom hogy beledkossek, ha ilyen szánalmasan viselkedsz"
Én már elértem amit akartam, te meg magyarázz be magadnak nyugodtan azt amit csak akarsz. :)

#68: Te meg csak ezért gyorsan beregisztráltál... Esélyes... Biztos nem lesik vagy. ;) ;) ;)
És még én vagyok a szánalmas... Most komolyan...
68.
Szamin25
#64: Te most komolyan "Erőviszonyokrol" kezdesz el beszélni XDDDDDDD

Jézusom ez egy troll ne is foglalkozlatok vele
67.
lesik20
#64: Megadtam a lehetöséget hogy vége legyen. De nem, neked meg kel mutatnod hogy igen, te vagy az, lementél 10 éves szintbe. "Legkozelebb meggondolod kibe kos bele". Ember, ez mi akart lenni? Azt hitted nyertél? Ez egy verseny? Ennyire komolyan venni a neted vaze. Hú most megmuttam annak a tag, le szajkareteztam. En vagyok az emberk.

Jézusom, szerintem nem csak én de most mindenki mas szánalmasnak néz téged. Mert te vagy az ember...

Legkozelebb tényleg 2szer meggondolom hogy beledkossek, ha ilyen szánalmasan viselkedsz

65.
#49: Mivel mondok ellent magamnak? Mi bajod van? Le zárták ezzel a résszel az előző részeket vagyis ez a rész simán elmenne egy befejező résznek, mert le lett zárva.-_-
Ne égesd magad!
64.
ADMlN
#61: "Hallod én most fejeztem be."
Olyan qrvára befejezted, Töki, hogy egyből két hszt szántál neki... Legalább ne hazudoznál...

"Az a gáz töki hogy senki nincs melleted jelen helyzetben."
Valami dzsipó vagy vagy mi a szösz? Hoznom kell az egész családom, meg a haverjaim, hogy kialhassak magamért, vagy mi? Amúgy a te fényes-páncélú védelmezőid sem látom akik oly nagyon kiállnának melletted. Most már tuti, hogy veled valami nagyon nincs rendben...

Amúgy hálás vagyok, hogy leírtad ezt a kis szösszenetet az Intertellar-ról, mert épp ebből látszik - méghozzá nagyon jól -, hogy mennyire nem sikerült felfognod a filmet.
Először is a fekete lyukakon nem lehet üzengetni, ezt a film sem állította. Főhős Józsi a tesseract belsejéből a gravitáció segítségével üzent, ugyanis a tudomány jelenlegi állása szerint ez az egyetlen dolog az univerzumban amely szabadon közlekedik téren és időn át, az a gravitáció. Amúgy az egész 4 dimenziós kocka egy mesterséges konstrukció volt, amit direkt Józsinak terveztek azok az 5. dimenzióban létező lények, amelyek a féreglyukat is elhelyezték a mi naprendszerünk és a Gargantua rendszere között (akikről kiderül, hogy valójában ők az emberiség magasabb létezési síkra fejlődött utódai). Szóval semmi mák nem volt a dologban, a lények tudatosan tervezték meg úgy a tesseractot, hogy Julcsi (Józsi lánya) hálószobájának időbeli pillanatképeiből álljon össze.
Az, hogy ezek a lények az 5. dimenzió bezárása (a tesseract elpusztítása) után Józsit egy olyan helyen rakták ki ahol épp űrhajók cirkálnak, szerintem elég logikusnak hangzik.
Továbbá Józsit nem 1 nap alatt vette fel a NASA. Mielőtt farmerkedésre kényszerült volna, pilóta és mérnök volt a NASA-nál. A film legelső snittje épp arról szólt, hogy Józsi a Ranger űrsikló egyik prototípusát teszteli, de gondolom te már itt elvesztetted a fonalat...
Szóval ő nem csak egy jött-ment senki volt, akit gyorsan benyomtak a küldetésre. A film története szerint ő a NASA egyik legjobb ex-pilótája.

"A top kritikusoknak csak 66% tetszett ez a film.... 66! Kijavitom magam, nem szar csak kiabrandito. Ennyi. De tudod mit legyen ép az egod töki, beismerem hogy neked van igazad. És ha most tényleg van eszed igyhagyod es nem fojtatod ezt az értelmetlen beszélgetest"
Ki ez a top 66%? Olyan vak-szájjal festők mint ez a Kronik, vagy te?
Támaszd alá ha már számokkal dobálózol.
Amúgy én szívesen abbahagynám, kezdjük, ott, hogy eleve nem én kezdtem a modortalan kötözködést, csak tudnám ha annyira be akarod fejezni, akkor mért teszel rá még egyet lapáttal?

"A new York Times nem is ad pontozásos értékelést... Ezt csak hasbol mondod"
Ki beszélt itt a New York Times-ról, Töki, te flashelsz valamit... Én a Times-ról beszéltem: http://www.thetimes.co.uk/tto/arts/film/reviews/article4400387.ece
Az NYTimes-ra pláne nem adok, azt hülye amcsik szerkesztik, épp nekik készült a film...

"Forrásokat akarsz itt vannak :D"
Hjajj... Erre belinkelsz egy olyan oldalt amiről már az elején elmondtam, hogy pont annyira hiteltelen mint az IMDB... Most komolyan ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted?
Amúgy a megjelenésekor az Interstellar is simán 80% fölött volt. Majd gyere vissza ha a F&F7-is kapott már 284 kritikát, mert egyelőre még jócskán le van maradva.

"De mint mondtam nem akarok veled tárgyalni, mivel te lekezelően viselkedsz."
Bocs, hogy nem bánok kellő tisztelettel azzal, aki úgy indított, hogy idióta vagyok. Nézz a tükörbe, lekezelésért nem kell a szomszédba menned. De hát gondolom más szemében a szálkát, sajátodban a gerendát...

"Egy ilyen emberrel én nem akarok beszélnem. 20x beszólsz azért mert én egyszer. Ügyi vagy töki. "
És látod, épp ez a lényeg, nem a mennyiség számít. :)
Legközelebb majd talán kétszer is meggondolod, hogy kibe köss bele (ha már egyszer nagyon muszáj).

"Legyen további szép estéd töki :)"
Amúgy nagyon megtisztelő, hogy átvetted a stílusom. Tudod régen a tiszteltet legmagasabb fokának tartották az utánzást.
Ha mást nem is, az erőviszonyokat mindenképp elárulja. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...