Dead Rising: Watchtower filmkritika

  • Írta: Daks
  • 2015. április 12.
  • dead rising watchtower, Film
A legkirályabb jelenet, amikor a zombi apuka egy kenguruerszényben viszi a csecsemőjét, és sétálás közben nagyokat falatozgat belőle. Ahogy a játék, úgy a film is a véres, de vidám oldalát mutatja meg a zombi apokalipszisnek.

Évek teltek el a Fortune Cityben történt események óta. A kormány sikerrel állította meg a vírust, mely immáron két helyszínen is vérszomjas élőhalottá változtatta az embereket, azóta viszonylagos béke honol nem csak az Egyesült Államokban, de a világon is. Az oltás viszont továbbra sem kerülhető el, aki egyszer megfertőződött, annak rendszeres Zombrex-kezelés alatt kell állnia. Chase Carter pedig épp egy ilyen ideiglenes oltóközpontban forgat anyagot internetes híroldalára, amikor újra elszabadul a pokol. A leszállított vakcinák hatástalannak bizonyulnak, a páciensek pedig sorra változnak át, mészárszékké alakítva a tábort.


Chase a karantén fogja lesz. A katonaság lezárt minden kijáratot, és órák kérdése csupán, hogy meginduljon a mindent elsöprő bombázás. A káoszban hősünk az életéért küzd, miközben asszisztense, Jordan a kerítés túloldaláról próbálja felgöngyölíteni az újabb katasztrófa okait. Könnyű helyzete egyiknek sincs. A csinos asszisztenslány a katonai bürokrácia spirálját igyekszik megmászni, míg a riporter életét nem csak a zombik, de a városban garázdálkodó bűnbandák is veszélyeztetik. Útja során pedig két túlélő szegődik mellé. Crystal vagány csajként nem ijed meg tőle, ha szét kell loccsantani néhány zombikoponyát, hamarosan kiderül azonban, hogy ő is fertőzött, még ha szerencsére van is néhány adag Zombrex nála - a működő változatból. Maggie vele ellentétben viszont egy hétköznapi anyuka csupán. Ő halott lányát gyászolva dönt úgy, hogy felveszi a harcot a mocsadékok ellen, nem a legügyesebb kardforgató, akit valaha láttunk, de a Walking Dead óta tudjuk, ők is hasznos tagjai egy ilyen csapatnak.


A Capcom legendás játékából a Legendary Pictures és a Crackle forgatott - valljuk be - nem túl jó feldolgozást. A Dead Rising: Watchtower a második és harmadik játék eseményeit köti össze, a helyzet pedig kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit minden eddigi játékban is láttunk. Hősünknek túlélőket segítve át kell verekednie magát a fertőzöttek hordáján, miközben nem csak a katonai válaszlépés sürgeti őt, de a Zombrex is kifogyóba kerül. Az életben maradáshoz hétköznapi tárgyak lesznek a segítségére, Chase kerti szerszámokat és sporteszközöket vet be a zombik ellen, sokszor igen kreatívan párosítva is őket. Képzelj el egy hatalmas betonfelverő kalapácsot, aminek a másik végére elektromos fűrészt szereltek, vagy egy japán harci kardot, aminek egy hatalmas ásó a másik oldala, háromszázhatvan fokban lehet gyilkolni a zombikat, akik a sorozat hagyományainak megfelelően ezúttal se képviselnek jelentős erőt. Lassan csoszogva csak akkor indulnak be, amikor már közvetlen közel érnek a prédához, egy gyenge nő is képes felvenni velük a harcot, akit viszont megharapnak, az elbúcsúzhat az élettől.


A Dead Rising: Watchtower erőtlen feldolgozás lett. A zombi apokalipszist nem veszi komolyan se a játék, se a film, a Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) óta viszont tudjuk, hogy így is lehet jó lenni a témában. Jelen cikkünk alanya viszont kellemesen felépített humor helyett komolytalansággal próbálja megvetni lábát a kategóriában, ami inkább teszi ZS-kategóriássá, mint jó vígjátékká. A Dead Rising nézése közben végig a Sharknado, a Piranha 3D, a Zombeavers, és más hasonló cím járt az eszemben, ők operálnak ennyire gyenge forgatókönyvekkel és színészekkel, a Capcom játéka hiába engedne teret a témában, a készítőknek nem sikerült ezt kihasználniuk.


A színészek játéka pocsék. Jesse Metcalfe, akit korábban a Szültetett feleségekből ismerhettünk, azért hagyta ott az amúgy is elkaszálás előtt álló új Dallas-sorozatot, hogy komolyabb filmekben bizonyítson, erre elvállalta a Dead Rising főszerepét. Karaktere nem bontakozik ki, a több mint másfél óra alatt mindössze annyi derül ki róla, hogy egy lecsúszott riporter, aki a zombi apokalipszisből tudósítva akar újra bekerülni a TV-be. Aztán amikor rájön, hogy ez milyen szemét dolog, mert mégiscsak emberéletekről van szó, kicsit elszégyelli magát, ennél több viszont nem jutott neki, mehet az agyatlan kaszabolás, és kész. De hasonlóan felépítetlen a Meghan Ory által alakított Crystal, a Keenan Connor Tracy nevével fémjelzett Jordan, és a Virginia Madsen által életre keltett Maggie is. Crystal, a vagány csajszi egyetlen alakítása az lett volna, amikor bevallja, hogy ő is fertőzött, de ezt se tudta hitelesen megugrani, Jordan úgy faggatózik a katonai bázison, mintha nem is profi újságíró, hanem egy buta gyakornok lenne, míg Maggie háztartásbeliként hozzá se tud szagolni az eseményekhez. Azt hiszem, nem árulok el vele nagy titkot, ha elmondom, hogy a halála minden képzeletet felülmúlóan nevetséges lesz.


A mellékszereplők még náluk is szánalmasabbak. A 24-ből és a The Unitból ismert Dennis Haysbert egy önfejű tábornokot alakít, aki a katonai bázis vezetőjeként teljes inkompetenciával kezel mindent maga körül, csak szúrós szemmel néz szét a terepen - de azt tényleg nagyon szúrósan teszi. A legnagyobb csalódás pedig számomra a Rob Riggle-re bízott Frank West volt. A Willamette bevásárlóközpontban történt események egyetlen túlélője, az első Dead Rising főszereplője egy szánalmas faszkalap lett a filmben, aki egy híradóban vendégszerepelve végigkommenteli nekünk az eseményeket. „West úr, mit üzen a bent rekedt túlélőknek?” - kérdezi tőle a riporter. „Rábasztatok” - válaszol nevetve, mire a műsorvezető szemét forgatva néz ki a stábra, és ez ismétlődik meg úgy harmincszor egymás után, hasonlóan színvonalas kérdések és válaszok formájában.


A sorozat rajongói örülhetnek viszont, a filmben ugyanis rengeteg utalás, apró elem emlékeztet minket a játékra. A különböző hétköznapi tárgyakból eszkábált fegyverek nagyon hangulatosak, még ha egy kicsit kényelmetlennek, kiegyensúlyozatlannak tűnnek is a képernyőn, illetve vicces, hogy néhány használat után ezek is eltörnek, elromlanak, ahogy a játékban is történik folyton. De nagyon jópofa az egyik boltban megtalált LEGO-fej is, melyet Chase most nem vesz fel, helyette viszont véres ingjét egy vicces pólóra cseréli, aztán a zombikkal harcolva egyszer egy leszakadt emberi karral is verekszik, meg útjelző bóját húz az egyik támadó fejére. Az ilyen őrültségek miatt lehetett imádni a sorozatot mindig is, és akkor a városban tomboló bűnözőkről még nem is beszéltünk. Hőseink életét egy motoros banda keseríti meg végig, akik fosztogatnak, és túlélőket gyilkolnak puszta szórakozásból. A vezetőjük pedig egy igazi szemét, aki egyben a főellenség szerepét is felveszi a filmben. Chase mindent bevet, hogy eltegye láb alól, de csak nem akar térdre rogyni a melák, kiskirálynak képzeli magát, aki egyedüliként uralja ezt a szemétdombot.


A Dead Rising: Watchtower gyenge próbálkozás lett. A történet, a karakterek, és a cselekmény mind túl középszerű ahhoz, hogy a filmet igazán élvezni lehessen, egyedüli jó pontja, hogy a végletekig hű tudott maradni a játékhoz, amit én magam nagyon értékelek. Ha szereted a játékot, vagy egyáltalán a zombis filmeket, akkor érdemes megnézned, egy John Romero-színvonalú mészárlást azonban ne várj tőle, az élmény a nagy klasszikusnak még a közelébe se kerül.


Szereplők: Jesse Metcalfe, Meghan Ory, Keenan Connor Tracy, Virginia Madsen,
Dennis Haysbert, Rob Riggle, Julia Benson, Harley Morenstein
Rendezte: Zack Lipovsky
Írta: Tim Carter
Premier: 2015. március 27.
Készült a Crackle megbízásából

IMDB értékelés: 5.5
Gamekapocs értékelés: 4.5

11.
11.
frankdelgado
"A legkirályabb jelenet, amikor a zombi apuka egy kenguruerszényben viszi a csecsemőjét, és sétálás közben nagyokat falatozgat belőle"

Legkirályabb?

Beteg a világ.
10.
10.
godach
#2: Én leejtettem az állam 2006-ban tőle. Annyi karaktert és olyan brutalitást addig még a carmageddon-ban sem láttam. Szinte minden tárgyat fegyverként használhattál és a többi. Minden tekintetben, grafikában és fizikában is kiváló volt. Viszont akkor még nem volt TWD, illetve nem annyira elterjedt. És a Zombis téma sem volt mindennapos és nem jelentek meg minden hónapban a témával kapcsolatos anyagok.

Aztán, a TWD is magasra tette a mércét és a zombis téma is sokkal jobb, ha az horrorba van (bár pár vígjáték nekem is tetszik) Az első részhez csak fél órát volt szerencsém, aztán évekig csak vágyakoztam rá. Majd a 2 kijött PC-re és, hááát mit ne mondjak, tényleg a komolytalanság a baja. Nem igazán tetszett, az ucsó főellenségnél fel is adtam. A hármat is kipróbáltam, de felbosszant, hogy a grafika, fizika, modellek, sárülés és minden klappol, csak a stílus nem.
Tényleg inkább Asylum munt Vígjáték.
Sajnos.
9.
9.
rappit
#8: Csak tudod a film nem szubjektív. Lehet, hogy neked a cápavihar 500 tetszik attól az még egy szar film. Ez is egy szar film, csak lehet, hogy neked éppenséggel tetszett. Attól még a rendezés rossz a forgatókönyv rossz és a színészkedés is rossz.
8.
8.
SP4C3F0X
Nekem bejött a film. A gond inkább az hogy sokan nem is tudják mit szeretnének látni. Minden horror film alatt azt látom kommentekbe hogy így szar, meg úgy szar közbe nem is, csak nem azoknak lett kitalálva akik odaböfögnek valamit. Amik pedig istenítve vannak, pont azok a hulladékok. Például az orrba szájba dicsért Annabelle nem ért két fillért sem.
6.
6.
GAMEROD
Ez is egy divat-stílussá nőtte ki magát az utóbbi években de nekem nincs vele bajom.
5.
5.
rappit
Azta, ez elég gáz :D Ömlik a médiából a sok zombis fos. Resident Evil, The Walking Dead stb. Szar a film alapsztorija? Rakjá' bele zombikat!
4.
4.
GAMEROD
Szerintem jobban visszaadja a játék hangulatát mint egy Resident Evil, vagy egy Alone In The Dark. Az utóbbiak sokkal gyengébbre sikerültek.
2.
2.
Yanez
"...hû tudott maradni a játékhoz. "

Ennyire gáz a game? :p
1.
1.
Angelwing
zombis filmből sosem elég :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...