Mad Max: A harag útja filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. május 20.
  • charlize theron, Film, george miller, kritika, mad max, tom hardy
George Miller posztapokaliptikus világában mindenki keres valamit. Egyesek a megváltást, mások pedig a Valhallát. A cél érdekében pedig mindenki rátér az őrülettel kikövezett harag útjára. Mi pedig örömmel ültünk be az anyósülésre.

Harminc év. Ennyit kellett várni, hogy George Miller vérfagyasztóan sötét posztapokaliptikus világában ismét felmorduljanak V8-as motorok és kezdetét vegye a fék nélküli, eszement száguldás. A Mad Max: A harag útja ugyanis már a Warner Bros. logó felvillanásakor a legmagasabb fokozatba kapcsol és gyakorlatilag a film végéig ugyanazon a fordulatszámon pörög. Egyetlen percre sincs megállás, de ha életben akarsz maradni, nem is teheted meg, hogy a fékpedálra lépj. Furiosa (Charlize Theron) és a hozzá csapódó Max Rockatansky (Tom Hardy) pedig tökéletesen tisztában vannak a játékszabályokkal. Nem csoda, hisz egy olyan őrült, kaotikus világ szülöttei, amiben a könyörület teljesen ismeretlen fogalom. Ők maguk is legalább olyan szörnyű tettek elkövetői, mint üldözői, múltjuk elől pedig csak úgy menekülhetnek el, ha beletaposnak a gázba, hátra se néznek és megpróbálnak a megváltás útjára lépni.


A Mad Max: A harag útja továbbgondolja az előző három rész történetét, így amíg azokban az anarchia és káosz uralkodott, addig a negyedik részben a civilizáció romjain egy új rend emelkedik ki, aminek önkényuralmi vezetője Halhatlan Joe (Hugh Keays-Byrne). Ez a beteges alak egyszerre uralkodik rabszolganépén, az éltető vízkészleteken és azokon az általa kiválasztott ifjú lányokon, akiket arra használ, hogy saját hadsereget neveljen. Mániákus hívei azonban istenként tisztelik, így amikor egyik legjobb katonája, Furiosa megszökik az értékes rakománnyal megpakolt benzinszállító kamionnal és a főnök öt feleségével, kezdetét veszi az őrült hajsza.


Természetesen Maxet ezúttal is akarata ellenére sodorják magukkal a történések. Most is magányos, vonakodó hősként van ábrázolva, mégis sokkal több annál. Egy olyan országúti harcos, aki démonai, rémálmai elől menekül és mindenáron életben akar maradni, de ha a helyzet úgy hozza, akkor képes emberi oldalát is megvillantani. Háttérbe helyezi egyéni érdekeit, és mások védelmében akár saját életét is kockáztatja. A Hardy által megformált Mad Max egy meggyötört, de elszánt karakter képét festi le, olyasvalakiét, akinek egyetlen szava elárulja, mennyi mindenen ment már keresztül.


Talán pont ezért is kiváló ellenpólusa, mégis egyenrangú társa ebben a megzavarodott világban Furiosa. Hallhatatlan Joe egyik legjobb harcosaként minden bizonnyal rengeteg szörnyűség szárad a lelkén, Charlize Theron mégis képes melegséggel, érző szívvel megtölteni ezt a kőkemény, fizikailag is megcsonkított karaktert. Határozott elképzelése révén egyetlen percig sem lehet megingatni tervében, és ebben kiváló támasza lesz Max. Kettejük sérült, reményvesztett párosa mindvégig eltökélten küzd egy jobb élet reményéért, egy jobb, ártatlan világért és tudják, hogy az odáig vezető harag útjának a végén megváltás lesz a jutalmuk.

A film gyakorlatilag egy nagyszabású üldözési jelenet, benzingőztől ittas, portól mocskos akcióval ötvözve. George Miller pedig harminc év vízióját sűrítette bele ebbe a két órába. A rendező mégse esik át a ló túl oldalára, kiválóan találta meg az arányokat, így fokozatosan emelkedik a film tempója, pedig higgyétek el, már az első fél óra is bődületesen magas oktánszámon ég. Valóban megépített járgányok, őrült kaszkadőrök, na meg egy szintén 70-es éveiben járó operatőr, John Seale garantálja, hogy tökös, hús-vér akciót lásson a néző a vásznon, olyat, amelynek egyetlen pillanatáról se fogsz lemaradni.


Miller sose hitt a szavak erejében, és ez a negyedik Mad Maxben is tetten érhető. Nincsenek mélyen szántó gondolatok, a hősök drámája is képek formájában teljesedik ki. A dialógusok csak a lényegre szorítkoznak, kifejező erejük minimális, éppen ezért a történet is papírvékony. Azontúl, hogy megismerteti velünk országúti harcosaink motivációját, komolyabb támpontot nem ad nekünk, hogy elhelyezzük őket ebben a megtébolyult világban. De Millernek igaza van. Sokszor egyetlen tekintet, egyetlen robbanás, egyetlen nemes cselekedet is többet mond minden szónál. Itt semmi sincs a szádba rágva, ellenben olyan audiovizuális, mesterien megkomponált látványorgiával bombázzák az érzékszerveidet, amit egyetlen egy szuperhős mozitól vagy Halálos iramban-résztől se kapsz meg. 


 A Mad Max: A harag útja az év legjobb akciófilmje. Attól függetlenül korszakos alkotás, hogy a története nem nevezhető túlzottan összetettnek. Nem is akarja újra feltalálni a spanyolviaszt. Egész egyszerűen azt a régimódi akciót eleveníti fel, ami ma már teljesen kihalt az egymásra licitáló, hihetetlenebbnél hihetetlenebb pusztításokat bemutató szuperhősfilmekből. Mert ez a film egyszerre őrült, tökös, merész és miközben duzzad a férfiasságtól, le se tagadhatná, hogy kőkeményen feminista.

Ennek fényében pedig kíváncsian vagyunk, hogy merre vezetnek tovább a harag útja folytatásai. Miller ugyanis nem titkoltan trilógiává szeretné bővíteni a modern kori Mad Maxet. Az útkeresés végén azonban reményeink szerint egy valami biztos lesz: hőseink akkor is teljesen meg fognak őrülni.

Gamekapocs értékelés: 9.5
IMDB: 8.8
Rotten Tomatoes: 98% 

Mad Max: A harag útja
Eredeti cím: Mad Max: Fury Road
Rendezte: George Miller
Írta: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Szereplők: Tom Hardy, Charlize Theron, Zoë Kravitz, Nicholas Hoult, Nathan Jones, Josh Helman, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley
Zene: Junkie XL
Játékidő: 130  perc
Magyarországi premier: 2015. május 21.

64.
FrankBlack
Én először a játékkal játszottam, csak pár hónappal később néztem meg a filmet bluray-en, ami nekem elsőnek nagy csalódás volt. Mert azt vártam (talán a játékon felbuzdulva) hogy mikor ül már Max az Interceptor-ban és száguldozik vele. De Max ebben a filmben nem száguldozott az Interceptor-al, és ő maga is gyakorlatilag csak mellékszereplő volt. Mélyebb történetet is vártam volna, ami szintén elmaradt.

A játék viszont nagy kedvencem, amit azóta is rendszeresen előveszek, ahogy pl. mostanában is, így megnéztem a filmet tegnap még egyszer. Ezúttal már másként látom, és értékelem. Túllépve azon, ami korábban zavart, most már sokkal inkább egyetértek a cikkben leírtakkal minden tekintetben.

Ez a film számomra egy mestermű. Végig egy őrült száguldás, egy remek kaszkadőr show, egy adrenalin bomba mesterien eltalált tempóval, adagolással. A vágás, a kameraállások, az akciók koreográfiája, az egész film egy őrült autós akció mestermű.

Mondjuk én eléggé elfogult vagyok ezen a téren, mert a klasszikus autós üldözéses filmek-jelenetek a szívem csücske. Ez a film is azért tetszik annyira, amit Shifty is írt:

„Egész egyszerűen azt a régimódi akciót eleveníti fel, ami ma már teljesen kihalt az egymásra licitáló, hihetetlenebbnél hihetetlenebb pusztításokat bemutató szuperhősfilmekből.”
63.
godach
#61: Érdekes, mert bár semennyire sem volt Őrült Max-es, nekem nagyon tetszett a szerepre. Egyedül az összes többi nem. :)
59.
Jézusom bzmeg ez valami 90 évekbeli c kategóriás délutáni film szintjét azért megüti... hiperübergagyi
58.
kicsi1989
Nem tudom eldönteni , hogy ez vagy a Halálos Iramban 7 volt számomra gagyibb.....
nehéz döntés!
57.
godach
Nekem hatalmas csalódás lett ez a film. Tegnap néztem meg, de direkt nem írtam le a véleményem, hátha (számolj el tízig) lenyugszom.
Érthetetlen a majdnem 10 pontos értékelés. Semmi köze a Mad Max-hez.
Nem derül fény arra, mi motiválja Maxet.
Az, hogy én tudom mi lett a családjával, az egy dolog mert láttam a régi filmeket. Aki viszont nem, az csak pislog, hogy most akkor kik is azok az arcok, akik folyamatosan bevillannak Maxnek.
Ennek az ég világon, semmi köze a régi Max filmekhez, pedig nem vagyok rajongó, mégis megerőszakolásnak érzem az egész történetet. Pedig szeretem a rebootokat és a változással sincs bajom, de ez, a történet (már ha ilyen hülyeséget lehet történetnek hívni), de már maga a világ is, annyi sebből vérzik, hogy régen halott lenne. 2x.
Hol az Interceptor? Hol a Maxre jellemző gyászos hangulat? A brutalitás?
Mégis mik ezek a járművek, amik mintha a Ride To Hell-ből szabadultak volna ki?
Mégis, mi ez a Mindenütt halálfej meg koponya szarság?
És nincs víz, de benzinfaló dögökbe üzemanyag van. Éhinség, szárazság, de építenek olyan bunkert, vagy bázist, vagy a tökömtudja mit, hogy még a sziklába hatalmas halálfejet is van idejük meg kedvük vésni.

Nem tudom srácok, felőlem az tetszik amit akartok. Mindenkinek meg van a joga hozzá. Alapból, nem egy rossz film, szép jelenetekkel, stb.
Csak akkor kezdek pipa lenni, amikor egy Terminator, Total Recall, Robocop vagy akármilyen Remaket lehúztok, mert köze nincs az eredetihez. Akkor ez mi?
Mert hogy a fentebb említett címeket, 10 Mad Max-ért nem adnám oda, az már biztos.
55.
Spectrum
Számomra ez a film 2 óra felhőtlen szórakozás volt. Nagyon tetszett a képi világa és nagyon bosszantott, hogy Max végigkussolta az egészet. :-D
Sok eredeti ötletet csillantott meg, illetve a főhősnő csonkoltságán alaposan meglepődtem. Tetszettek a karizmatikus karakterek, és az ősbrutalitás, ami áradt belőle. Izmok, vasak, mellek egy hanyatló világban, ahol a rákos tumorod a legjobb barátod.
Szerintem hozta, amit kellett. Hype miatt többre számítottam, de nem csalódással jöttem ki, hanem elégedetten. Egynek kimondottan jó volt, bár az újranézésre nem érzek egyelőre motivációt.
54.
kirschakos
Megnéztem... hát nem tudom, mire ez a nagy felhajtás iránta. Egynek elment, de amennyire áradoznak róla, azért annyira nem nagy szám. Legalábbis én nem éreztem a bombasztikus hatást, amiről mindenki beszél a filmmel kapcsolatban. A zene jó volt viszont, az tetszett. Amúgy elég groteszk, bár vizuálisan nem rossz.
53.
lezrabid
Aki nem szereti a dekoratív nőket és a látványosan kivitelezett akciójeleneteket ne nézze meg ezt a filmet! Mindenki másnak erősen ajánlott.
A poszt apokaliptikus világmodellről pedig ennyit:
"Nem tudom, mivel fogják vívni a harmadik világháborút, de a negyediket kőbaltával!"
/Albert Einstein/
52.
shatterhand
#51: Lehet a kevesekhez tartozom de meglatok egy cgi-s tömegjelenetet es bealszok rajta. Pusztán azert latni mennyire cgi es nem valos amit latok. Transformers,gyűrűk ura egyik se látványos szamomra.
51.
Aanash
Alig pár órája láttam a filmet.
Szerintem tisztességes alkotás.
Nem animációs film és lehet ezen fog elbukni.
Mert az emberek nagy része inkáb a Transformers féle über látványos de brutálisan agyhalott filmekre megy moziba,mert a 3D-től de kurvajó.
Nekem borzasztóan fáj a fejem egy 3D-s film után erre valakinek van valami ötlete?

Ami nekem annyira nem jött be:
A fögonoszt inkább éreztem öregembernek mintsem olyannak akitől félnem kellene.
Viszont okosan csinált egy jó kis vallást és fanatikus követőket maga köré..

Aztán még annyi a bajom,hogy túlságosan gyorsan történnek dolgok és hiába vannak a főgenyónak hívei,követői meg olyan katonái akik a dicső halált hajszolják,valahogy nincs se "misztikuma" se mélyége a dolognak.
És ennyiben ki is merült a problémám.

Furiosa és Max a két kemény és mindenre elszánt karakter.
Nem beszélgetnek sokat,de a kémia működik közöttük.
Sok jelenetnél elismerően bólintottam,hogy azta de jól kitalálták.
Annyira más az ahogy a tényleg összerakott gépszörnyek tényleg darabokra zúzzák egymást és az ahogy a kaszkadőrök is oda teszik magukat.

Nincs kemény beszólás,nincs menő szuperhős,nincs atombrutálisan berágott atombrutális főgonosz...harc van a túlélésért minden oldalról.

Számomra nem az év filmje az biztos,de tetszett és örülök hogy megnézhettem.

49.
rappit
#47: "Ugyanolyan, mint a fast and furious vagy a transformers.."
Ez minden csak nem ezek, sőt ez a fent említett förmedvények ellentét, már mondhatni parodiája. Neked nagyon nem jött át a film lényege szerintem :D
48.
Macifasz
#47: Nagyon nem találtátok meg egymást a filmmel, ha a látványon kívül számodra nem szól semmiről. :-(
47.
#43: Én utálom a szürkét, twilight sorozatot ( nézz utána mi köze a kettőnek egymáshoz :). A világból ki lehet kergetni vele és közben sugárban hányok, de azért minden sutasága ellenére sem hinném, hogy ennél kevesebb lenne. ( Egy kategória.. ) Ez egy rossz film és itt most nem arra gondolok, hogy nem látványos, vagy nem pörgős. Csak mint film, nem jó semmire és ugyanolyan buta, mint a TW. :( Ez egy fan-porno. Ugyanolyan, mint a fast and furious vagy a transformers...

A Star Wars7 meg nagyon nem valószínű, hogy bukás lesz, mert egy sokkal szélesebb rétegnek készül és történetesen szól is valamiről... Azon tűnődtem, hogy mostanság nyomatják a Szomszédokat újra a TV-ben, de az után egyszerűen faék egyszerűnek tűnik a madmax és szinte már fáj... :/
45.
#43: Na ja .
Az emberek, foleg a fiatalok nagy reszenek simara van radirozva az agya.
Ez latszik a film, a zene( "a zene iparban amit latsz latvany, amit hallassz halvany"), es a jatekipar produktumain is.
44.
shooter1234
Én nem rég néztem meg a régi trilógiát újra, már várom ezt a filmet is. Amúgy az 1. rész csak amolyan bevezető jellegű, ezért nincs tele akcióval, meg akkor még a világvége sem érződött annyira abban a korai stádiumban. Igazán a 2. résztől indulnak be a dolgok, és a 3 rész közül talán az volt a legjobb, de a 3. sem volt sokkal kevesebb. Erről a 4. részről meg eddig csak jót hallottam, szóval bizakodó vagyok.
43.
Wolverine
#41: Azért bukás, mert a mozibajárok többségének a szürke árnyalatára, meg hasonló olcsó limonádékra van szüksége és azt se tudják mi az a Mad Max, mert mikor az első részeket nyomták még zacskóba se voltak, nem hogy tudatában annak miről szól vagy milyen jelentősége van ennek a filmnek.

Már azon se lepődnék meg, ha az új Star Wars is egy bukás lenne mozibevétel szempontjából...és sajnos ez is csak egy dolgot bizonyít, hogy olcsó igénytelen buta emberek között élünk, akiknek fingja sincs arról mi az igazi filmművészet, mert inkább fizetnek az olcsó jelentéktelen "filmekért" amire pár év múlva a kutya se emlékszik, mint ezekért a több mint 40 ismétlem 40 év távlatából is folytatódó, meghatározó remekművekért.
Az Imdb értékelés meg önmagáért beszél szerintem, úgyhogy ennyit erről.
42.
DON GONDOCS
Írták itt egy páran hogy mért nem Mel Gibson kapta meg a szerepet. A Die Hard 5 se lett jobb Bruce W főszereplésével vagy a Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, Harrison Ford alakításával. Vagy Ott van Rocky akárhanyadik része.
41.
amadeusz gyermeke
Egy óriási bibi van. Nagy bukás la mozikban, hiábba atomjó:((
40.
NoRush
Hát ez egy szar. 9,5 pont? Felet nem ér!
38.
Aanash
Ha tényleg igaz az hogy minden jármű igazi és tényleg szétrobbannak,nem pedig a számítógépek varázsolják oda a dolgokat és tényleg a szereplők ugrálnak rajtuk,akkor részemről biztos hogy megnézem.
Jók a Bosszúállók féle filmek is,de jobban szeretem ha amennyire csak lehet hús-vér szereplők teszik oda magukat.
37.
Macifasz
#36: Semmi nem éri meg jelenleg jobban a mozit, mint a Mad Max.;-) Szóval ha időd engedi, mindenképpen nézd meg, mert ezt nagy vásznon kell látni elsőnek.
36.
jusanyk
#35: +1 :)

Egy mozit nekem nem ér meg, de ha már ennyien szeretik, majd ha kijön, megkukkantom.
35.
A poszt apokaliptikus világmodellel egyébként az a probléma, hogy melegágya az irracionalizmusnak és infantilizmusnak ( mármint alkotói szemszögből... ) Az emberiség nem egy véletlen miatt jutott el erre a technológiai szintre és populáris berendezkedésre. Csupán azért mert ez az emberi lét értelme. Alapvetően törekszik a jobbra, a kényelmesebbre... Hiábavaló volt az összes őrült zsarnok, az egyházak iszonyatos aknamunkája. Az embert a kielégíthetetlen tudásvágya viszi előre és egy bármilyen globális / lokális katasztrófa után a lehető leggyorsabb helyreállítás és még modernebb világkép felé fordulna. Persze csak a "nyugati ""civilizáltabb""" fele. :D Márpedig mint ilyen, csak kellő humorral és komolytalansággal élvezhetőek... Ezért nyomorúlt az összes madmax, zombies téma és ezért zseniális a Borderlands... :DDD
34.
Azadojat
Tegnap láttam premier előtti vetítésen. Erősen ajánlom mindenki figyelmébe: izgalmas, látványos, kegyetlen de ugyanakkor vicces is, és az akció jeleneteken túl komoly társadalmi és morális kérdéseket vet fel. Szerintem az eddigi legjobb Mad Max film.
33.
dcba
Nekem nem jott be a film mert az egesz valahogy olyan osszecsapott volt. Max lenyegeben egy statiszta volt es Charlize Theron volt a foszereplo. A diszlet meg a latvany nagyon ott volt, de olyan ures volt az egesz. Nem bantam meg a megtekintest, mert ahogy irtam a latvany odabasz, de mint film nemsokat ert. Ettol barmelyik regi Mad Maxben tobb ertelem volt.

Azt amugy en sem ertem, h Mel Gibson miert nem jatszhatott benne, siman belefert volna,migaz Tom Hardyval sincs semmi baj, sot..., de Mad Max az Mel Gibson.

pop Corn mozinak teljesen jo es ha ugy vesszuk a regi Mad Maxek sem voltak eppen oscar dijjas filmek, de szorakoztattak. Kiveve a 3 mert az olyan mint egy delutani matine film gyerekeknek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...